Alla inlägg den 30 mars 2017

Av tommy norum - 30 mars 2017 07:00

 

Håller Alliansen på att måla in sig i ett hörn där den mer eller mindre kommer att vara tvingad att fullfölja en linje, som riskerar att mynna ut i en regeringskris.


 
Decemberöverenskommelsen var ett försök av våra politikerna att ta makten från folkets invalda representanter i Riksdagen.

.                 

Man kan ju undra vad våra politiker har i bakfickan när man försöker gå runt regeringsformen ?  All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Det står i regeringsformen – den grundlag som utgör grunden för vår demokrati. Här har man nu ingått någon form av överenskommelse att en minoritetsregering skall kunna leda landet och där alla kontroversiella frågor som saknar majoritet i riksdagen ändå går igenom på grund av att man kommit överens mellan blocken att ett parti inte skall få det inflytande som motsvarar deras röster i riksdagen.

 

När en politik har en klar majoritet i riksdagen det är något som våra riksdagsledamöter totalt totalt struntat i och helt plötsligt så är det inte makten från folket som är det viktiga utan att en regering skall kunna regera ostört oberoende vad en majoritet av vad riksdagen har för åsikt i frågan.

 

Att man nu verkar komma till sans i Alliansen tyder väl på att man börjat vässa knivarna där bakgrunden till konflikten är de skattehöjningar som regeringen vill genomföra. Kanske är det också att rösterna höjs runt om i landet att man skall börja föra en oppositionspolitik värt namnet och sluta gömma sig i en någon sorts idealitet till en politik utan konflikter för att inte störa regeringen i deras arbete. Det är knappast det medborgarna efterfrågar när man röstar på sina partier.

 

Roten till det hela är rädslan för att Sverigedemokraterna skall få del av det inflytande de borde ha rätt till och som om det händer helt kommer att förändra den politiska kartan med risk att småpartierna lämnas utanför den politiska makten. Där har också Socialdemokraterna ett finger med i spelet för att på alla sätt sätta stopp för att Sverigedemokraterna kommer in i värmen, medvetna om att det skulle avsluta Socialdemokratiskt regeringsstyre lång tid framöver.  

 

Medan Centerpartiet, Liberalerna och på alla sätt försöker blockera alla försök till ett närmande till Sverigedemokraterna med risk att de då mister ett stort inflytande i den borgerliga politiken så har Socialdemokraterna med Vänsterpartiet och Miljöpartiet samma problem där de vet att om Sverigedemokraterna bjuds in så är regeringsmakten mer avlägsen än på länge.

 

Så det vi medborgare nu skådar bakom kulisserna är ett spel där man struntar i vår riksdagsordning att all makt skall utgå ifrån folket där en majoritet i riksdagen skall vara huvudtesen för att få igenom beslut i det som regeringsformen säger. Man gör det lätt för sig när man i stället för att skapa majoriteter för sin politik så försöker man heller utesluta en stor del av medborgarnas inflytande genom uppgörelser som mer går ut på att behålla den politiska makten till partierna än att släppa den till medborgarna som regeringsformen har fastställt.

 

Kanske är det på tiden att man utgår från vad folket tycker och börja anpassa sig till det även om det innebär kompromisser i både det ena och andra. Men att utesluta en stor del av befolkningen till att ta del av det regeringsformen säger är varken konstruktivt eller speciellt smart i längden. 

 

Med den politiken så kommer garanterat  Sverigedemokraternas ökning att fortsätta vilket man vill eller inte. 


tn

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8
9
10 11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards