Alla inlägg den 13 mars 2017

Av tommy norum - 13 mars 2017 07:00


Byt ut våra riksdagsmän efter 10 år. För långa perioder skapar en distans mellan medborgarna och de folkvalda  som inte är bra för demokratin. Man tar beslut som helt ligger stick i stäv vad medborgarna tycker.


OKLAR LINJE. Regeringen sänder dubbla signaler i flyktingpolitiken. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Regereingen har helt tappat kontrollen över flyktingmottagningen. Ena stunden skall man ut från Sverige , andra stunden får man stanna.


Det finns väldokumenterade representationsgap mellan våra riksdagspolitiker och svenska folket. Tydligen sitter man i riksdagen och skapar sig åsikter och värderingar med utgångspunkt från vad grannarna i riksdagsbänkarna tyckerän vad de väljare man representerar står för. Man isolerar sig mot sina väljare och skaffar sig egna uppfattningar vad väljarna skall tycka helt befriade från verkligheten där ute bland folket.

 

Sedan 90 talet så har 41-65% av Svenska folket velat ta emot färre flyktingar medan det bland riksdagsledamöterna är det endast 6-17 % . Att sedan riksdagsledamöterna 2014 i de dominerade partierna i respektive block till slut fick anpassa sig till vad deras väljare har för åsikter kanske inte beror så mycket att man lyssnar på sina väljare utan mer på att konsekvenserna av den politik de har stått för håller på att gå dem  ur händerna.


Men frågan är väl om man inte är lika isolerad från vad väljarna tycker fortfarande när vi nu tar del av hur illa regeringens flyktingpolitik hänger i hop. Frågan som regeringens borde ställa sig om man har väljarna med sig att i ena stunden stå bakom talarstolarna och framför att alla som saknar skyddsskäl skall återvända hem men i nästa andetag så skapar man en slags gymnasie-amnesti för de flyktingbarn som inte har asylskäl.

 

Statsminister Stefan Löfven brukar tala om vikten av ordning och reda i flyktingmottagandet. "En del får ja. De får vara kvar. Andra får nej och de får åka tillbaka". Lika tydlig har inrikesminister Anders Ygeman (S) varit. Gång på gång har han signalerat att regeringen nu tar krafttag för att påskynda återvändandet av personer med utvisningsbeslut. 

 

Är det bänkgrannarna i riksdagen som är viktigare än väljarnas åsikter.  Det är bara att konstatera att vår flyktingpolitik har kantats av amnestier under åren , där man låtit 100000 tals få uppehållstillstånd inte på grund av sina asylskäl utan på grund av humanitära skäl skapats med alldeles för långa handläggningstider där man också struntade att det var invandrarna som skulle bevisa sin identiteten inte immigrationsmyndigheten vilket resulterade i att många slängde bort sina handlingar och lät myndigheten ta hela ansvaret för asylprocessen. Och det utan att våra politiker reagerade utan det är det lättare att ta till amnesin när man inte vågar stå för sin politik fullt ut som  reglerar hur  asylärendena skall genomföras.

.

Det enda parti som klart och tydligt nu i åratal har samma synsätt på invandringen som en majoritet av folket enligt opinionsmätningar sedan 90 talet är numera Sverigedemokraterna. Medan de andra partierna vacklar, byter fot så fort man riskerar att få invandrarfientlighetsstämpeln på sig. Istället  för att börja lyssna på medborgarna  så försöker man  på alla sätt misskreditera det partiet som fortfarande inte helt tappat bort närheten till  medborgarna och deras åsikter i politiken.  Kanske inte så konstigt att det partiet är nu det näst största partiet i Sverige enligt opinionsundersökningarna.  

 

tn








Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8
9
10 11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards