Direktlänk till inlägg 10 maj 2020

Arbetsrättsexpert tror att arbetsgivare kommer att ställas inför rätta när Corona pandemin är över

Av tommy norum - Söndag 10 maj 12:03
Visa källbilden


 

 

Dödstalen i Sverige på grund av Corona har rusat i höjden framförallt inom äldreomsorgen runt om i landet. För våra politiker så finns det inga ekonomiska gränser när man skall skydda och värna om medborgare i andra länder. Man prioriterar sina politiska drömmar i både ditten och datten som man hoppas skall ge avtryck i eftervärlden. Man ser till att få sin politik uppfylld genom att i tid och otid skinna medborgarna med allt högre skatter för att få igenom sina förslag. En grupp som nu i åratal kommit på undantag är våra pensionärer som varit med och byggt det här landet till vad det var en gång. Det är inte bara pensionerna som nu ännu en gång nu är på väg att sänkas - nu på grund av Corona krisen . Nu uppdagas det också i dessa Coronatider hur dåligt man prioriterat vår äldrevård ute i kommunerna där riksdagspolitikernas politiska mål om en fristad i Sverige för världens alla flyktingar och där man fört över det ekonomiska ansvaret till kommunerna utan att få ut full ekonomisk kompensation. Något som fört med sig ekonomiska problem ute i kommunerna som bland annat fört med sig  inskränkningar i äldrevården. Något som kan  vara en delförklaring till de höga dödstalen i äldreomsorgen.                   

  

Något som nu blir bekräftat - när de anställda inom vården börjar öppna sina hjärtan i sin  frustration vad som pågår på arbetsplatserna inom äldreomsorgen . Mellan 16/3 - 22/4 inkom det drygt 300 anmälningar till IWO där hundra av dessa rör sig om bristen på skyddsutrustning i kontakt med de äldre och där man av förklarliga skäl misstänker att det är orsaken till smittspridningen. Att sedan  "Vårdpersonal tvingas jobba sjuka" som SVT:s granskning visar att personal jobbat trots sjukdom då i kombination med brist på skyddsutrustning är troligtvis den avgörande faktorn till att smittan spridits på våra äldreboenden vilket den ökande förfrågningar till tjänsten 1177 Vårdguiden skvallrar om när personalen  försöker få bekräftelse på om  det är okej att stanna hemma om man känner sig sjuk. 

 

Frågan är  väl om det i första hand blir våra politiker som är ansvariga för den utvecklingen där arbetsgivare kan ställas inför rätta när Corona pandomin är över. Här visar det sig att arbetsgivarna både i den offentliga och privata vårdkedjan inte fullt upp har levt upp till sitt ansvar med riskanalyser, iakttagande av en försiktighetsnorm där man med alla till buds medel är skyldiga att skydda de boende och i den öppna vården.

 

När man skrapar på den fina fasaden som våra ansvariga politiker försöker måla upp så visar det sig i dessa tider att det är lite si och så med den varan man vill visa upp. Vid undersökningar så visar det sig att ca 30% av de anställda inte följer kraven på hygienen. Det visar sig att arbetsgivarnas arbetsledning många gånger saknar kompetens till att föra en vettig och förståelig information om skyddsföreskrifter och arbetsmetoder för att skydda sina vårdtagare. Det visar sig också att många anställda inom vården språkmässigt inte klarar av ta emot och förstå vilka krav som finns för att skydda de äldre. Man har också arbetsscheman där de anställda inom hemtjänsten tvingas till så många besök per dag att det blir en omöjlighet att också ta hänsyn till att skydda de äldre fullt ut.

 

Vi får väl se om Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog får rätt som  tror  att arbetsgivare kommer att ställas inför rätta när Corona pandemin är över - om nu inte våra ansvariga politiker fördrar att sopa eländet som försiggår på våra äldreboende och i hemtjänsten under matta så man slipper stå till svars för att tusentals äldre fått sätta livet till för att både arbetsgivare och politiker inte skött sina ansvarområden fullt ut.    

 

tn 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Jan-Ola Gustafsson

Måndag 11 maj 09:13

Mycket angeläget budskap!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Torsdag 4 juni 08:40

  Socialdemokraterna  sprider skolpolitisk propaganda under falska förespeglingar. .             Socialdemokraterna har styrt detta land med systematisk slapphet och lagt grunden för ökad otrygghet, splittring och räd...

Av tommy norum - Onsdag 3 juni 16:47

De senaste veckorna har tonläget höjts -  den borgfred som präglat politiken tycks nu vara över. Både från vänster och höger har smockorna åter börjat vina. Stefan Löfven har pressats hårt om att det svenska Corona arbetet måste utvärderas i en ko...

Av tommy norum - Tisdag 2 juni 07:15

Nog är det ett vettigt ställningstagande av  Sverigedemokraterna när migrationspolitiken utformas och regleras på statlig nivå bör dess effekter ses som ett statligt åtagande. I förlängningen bör staten vara huvudman för såväl boendesituat...

Av tommy norum - Söndag 31 maj 19:46

      Åmål på 1950 talet        

Av tommy norum - Söndag 31 maj 08:35

Bilder från Bengtsfors på 1950 talet                  ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se