Direktlänk till inlägg 23 juli 2016

Var det bättre förr ?

Av tommy norum - 23 juli 2016 16:45

       

Frågan är väl om inte det nya Domshuset på 60-talet gav Åmål mer skjuts i utvecklingen än om man behållit den  

gamla bebyggelsen  i Centrum som på sin höjd har givit en nostalgitripp för romantiska besökare .            

   


Nostalgi är det viktiga sa Bill , nostalgi var ordet sa Bull. När man ser på det återkommande reprisprogrammet i TV av  Anders Wahlström som visas nästan varje år där våra  fula Domushus hamnat i fokus i programmet och där han anklagar de styrande politikerna i kommunerna , mest socialdemokrater, att de gick i  kooperativa rörelsens ledband där man tillät denna rivningshysteri av gammal bebyggelse för att ge  plats av Domusvaruhusen på sin tid. 

Hur vore det om man också på ett mer nyanserat sätt tog tillvara den då nya tidens drömmar  och hur man uppfattade  dessa gamla byggnader. Där fanns  många gånger inte ens toaletter utan man fick finna sig att göra sina behov på ett utedass på gården. Centralvärme, badrum, varmvatten existerade inte. Där råttor och möss lämnade spår efter sig i butikerna på nätterna även i matbutikerna. Där fastighetsuppvärmningen  var lokaleldstäder med  ständiga upphov till bränder både i handhavandet och soteldar. Dragiga, kalla , lyhörda , jag vet , jag har själv bott så och många med mig och jag tror att de flesta upplevde det som en befrielse när man fick flytta in i dessa nybyggda 60-tals hus med varmvatten, toalett, badrum , sopnedkast, köksfläkt, kyl och sval mm.

Dessa hus som nu en del romantiker ondgör sig över  att någon skall behöva bo i nu.


För att inte tala om dessa arbetsplatser där både handels som hantverks och övriga småföretagare var inhysta i , där det saknades allt i fråga om godtagbar arbetsmiljö, utvecklingsmöjligheter för en mer rationell verksamhet.  


Nej  nu visas det  romantiska bilder på dessa gamla kvarter i journalfilmer de som fått lämna plats för våra kontor och varuhus och nya bostäder. Men man glömmer bort svårigheten för våra politiker på den tiden  att få en anpassningen  till både trafikmiljön med ständigt mer motorfordon , boende och arbetsmiljö i de gamla kåkstäderna.  Då byggde man för att få behålla en levande handel i centrum men där  folk klagar på rivningen av de gamla husen. Nu har man flyttat ut köpcentra till ytterkanten och nu klagar folk  på utarmningen av Centrum. 

Det är nog inte romantiken som skall styra samhällsutvecklingen utan den bistra verkligheten där nya idéer är en grundbult i  samhällsutvecklingen. Idéer  som politikerna med den tidens ideal  försöker få till det så gått det går i att förbättra livskvaliten för oss medborgare. Att sen i efterhand försöka få till det till maktfullkomlighet när man inte lyssnar till folket i sin strävan mot ett samhälle som fungerar för alla, inte bara för romantiska nostalgier som tror att allt var bättre förr, är nog lite att skjuta över målet.


Städer är inte friluftsmuséer säger Malin Siwa i sin ledarspalt i Expressen i går, jag är beredd att hålla med henne. Att man sen i efterhand med dagens ögon och erfarenhet ser annorlunda på vissa beslut den kan man förstå när man har facit i hand.

Det är ett faktum som våra politiker ständigt kommer att få uppleva i deras strävan att tillgodose folkets väl och ve.                     

          

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6 7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18
19
20
21
22 23 24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Juli 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards