Direktlänk till inlägg 1 januari 2011

Vem bestämmer utvecklingen av handelsstaden Åmål ?

Av tommy norum - 1 januari 2011 12:08

Det skall bli intressant se hur dessa debattörer främst från fastighetsägare och affärsinnehavare reagerar på satsningar utanför Centrum, de som hela tiden hänvisar till framtiden när de försvarar förslag som t.ex hotellbygget på S.Hamnplan vilket inte blev av på grund av att kommuninnevånarna tyckte till för att rädda miljön runt vår småbåtshamn.


Vi får nu se om den tänkta etableringen av ett minicentrum vid E45 där norrmannen Arild Aaserud har planer på att satsa är lika intressant för våra fastighetsägare i Centrum.

För inte så länge sedan så försökte  de stoppa etableringen av Profab på sin tid med en intensiv lobbing hos våra politiker, inlindat i argument   att det tar  död på Centrumhandeln och därigenom risken att förlora hyresgäster i sina fastigheter

Samma reaktion kom också när etableringar runt Dalhall kom upp till debatt på sin tid där de egna intressena genomsyrade debatten med samma argument.







Etableringar som det visat  sig  utvecklat Åmål som handelsstad där Profab och våra mataffärer är navet i hela utvecklingen som lockar konsumenter till kommunen. 


Stoppa nu inte förutsättningarna för nya etableringar genom att försöka skydda de som redan finns i kommunen - det har visat sig varit fel med facit i hand. Konkurrens är det som driver ner kostnaderna och som också utvecklar utbudet för konsumenterna, betydligt viktigare argument i politiska beslut än att gynna  fastighetsägare som mer ser till sina egna intressen än hur kommunen utvecklas över tid. Övrig handel och en handfull fastighetsägare skall inte sätta agendan på hur kommunen skall utvecklas i framtiden det har deras agerande tidigare visat  hur fel de har haft i sina försök att stoppa etableringar när man ser på den utveckling kommunen har haft som handelscentrum i regionen.


Michael Karlsson du är inte vald på något mandat från fastighetsägare och handeln utan från våra medborgare som valt dig att i huvudsak föra deras talan i politiken där konsumenternas intresse är långt mycket viktigare än att tillfredställa profiten hos våra fastighetsägare. Tar också för givet att dina egna intressen i Centrum  skall sätta negativa spår gentemot konsumenterna i ditt politiska agerande . 

 
 
Ingen bild

Bloggläsare

3 januari 2011 19:17

God fortsättning....
Jo det lär vi invånare i staden märka, vårt nye komunalråds inställning till kommunens utveckling. Han är nog än så länge ett oskrivet kort. Men vi hoppas och har förhoppningvis Norum i bakgunden och synar korten vidare, både gamalt och nytt. Kör vidare Tommy.

 
Ingen bild

satsa på rätt saker

4 januari 2011 15:50

Vi behöver större utbud så köpstaden Åmål blir intressant. Här har vi många småaffärer både dyra att handla i och dåligt sortiment många är inte anpassade för rörelsehindrade. Mycket få förutom fastghetsägarna och affärsinnehavarna skulle sakna deras existens där också arbetsmiljön för de anställda i många affärer är under all kritik.
Stäng inte ute nyetableringar utanför Centrum som har rätt prisbild och ett sortiment som lockar konsumenterna att handla i Åmål. Det finns ingen
andledning för kommunen att skydda fstighetsägrnas
investeringar i centrum på bekostnad av nya affärsområden som är mer anpassade rill konsumenternas önskemål.Det finns ingen som tjänar på detta förutom fastighetsägarna som är livrädda för att tappa hyresgäster i sina omoderna affärslokalerlokaler.

 
ingo

ingo

4 januari 2011 20:25

är ni så jävla dumma ATT NI TROR ATT MIKAEL KALSSON KAN GÖRA NÅGOT ÅT ARBETSLÖSHETEN 34 ÅR ALDRIG GJORT ETT DAGSVERK ÅKT PÅ EN RÄKMACKA FRAM TILLS NU UPP TILL BEVIS NU INGET JÄVLA SVAMEL UTAN UTRÄTTA NÅGOT SKYLL INTE PÅ ANDRA MVH MO

http://komun

 
Ingen bild

Sunt Förnuft

5 januari 2011 12:58

Det verkar tyvärr som om både Tommy och "satsa på rätt saker" inte har en aning om vad ni skriver om. Det sämsta som kan hända Åmål är om man får ytterligare ett externt köpcentrum, vilket medför att man sprider ut handeln ytterligare, vilket i sin tur medför att man riskerar nedläggning av andra redan befintliga verksamheter. INKLUSIVE DE REDAN EXTERNT ETABLERADE.
Dessutom begriper jag inte Tommys ståndpunkt i den här frågan, Tommy som så gärna vill bevara den fina miljön i Åmål, åk till Säffle och se hur det ser ut när en massa skyltfönster är tomma. Jag tror inte att Åmålsborna längtar efter att se sitt centrum med papper för skyltfönstren.
Dessutom är det svårt, för att inte säga omöjligt, för många gamla människor att ta sig till butiker utanför centrum.
Nej, fortsätt att utveckla Åmål inkusive centrum och du "satsa på rätt saker" priserna i Åmåls butiker är inte dyrare än på andra ställen, om du inte går in på en av våra externetableringar (jag ska inte nämna vilken), den butiken är den i särklass dyraste, inte bara i Åmål, utan i hela Dalsland. Men märk väl, du ska jämföra samma varor, alltså samma fabrikat och modell, då kommer man fram till att denna "lågprisbutik" är dyrast.
Slutligen är det så att norrmannen Arild Aaserud, enbart är intresserad av en sak: Bygga, hyra ut dyrt, få etableringen betald på fem år. Därefter struntar han fullständigt i Åmål.
Vill dessutom påpeka att jag varken är fastighetsägare eller har andra kopplingar till centrum, arbetar dessutom i Säffle (som är ett avskräckande exempel).



tommy norum

5 januari 2011 15:20

Kanske sunt förnuft skall ta åt sig den debatt som förkom när Profab och etableringar runt Dalhall blev till där fastighetsägare med näbbar och klor motsatte sig en satsning utanför Centrum. Med facit i hand så kan vi väl säga att den etableringen gör att Åmål kan börja kalla sig en handelsstad när dessa
köpcentrum skapades med focusering på tillgänglighet, prisbild och sortiment. Att försöka dra in tillgängligheten för gamla i de nya köpcenta när vi vet att att många funktionshindrade helt utesluts från att ta del av utbud i Centrum på grund av den totala nochalans en del fastighetsdägare visar mot sina hyresgäster i butiksleden när man i åratal ignorerat problemen med tillgängligheten för konsumenter med funktionshinder. Centrumhandels skall inte överleva genom att stoppa andra etableringar på andra ställen i kommunen de skall överleva på sina egna meriter det är det som kallas konkurens och det är det som klart är viktigast för att hålla prierna på en rimlig nivå för konsumenterna. Skall vi ha butiker som har en dräglig arbetsmiljö,stora butiksytor,stort sortiment som ger human prisbild på sortimentet så finns det nog inte så många markområden i centrum som är tillgänglig för sådana byggnader. Skall småbutikernas överlevnad i Centrum bestämma utvecklingen i Åmål för att fastighetsägarna skall kunna behålla sina butikshyresgäster det är nog en utveckling som inte kommer att utveckla Åmål som handelscentrum i regionen.

 
Ingen bild

Sunt Förnuft

5 januari 2011 17:07

Jag ska inte förlänga den här debatten, men vill göra några påpekanden:
1. Det har inte förekommit någon gång, de senaste 20 åren i alla fall, att handlare har motsatt sig nya etableringar, såvitt jag vet.
2. Göfabs etablering i Åmål (Det hette Göfab före konkursen, sedan byttes namnet till Profab)motsatte sig inte handlarna, det var placeringen. Göfab skulle placerats ute i Fågelmyren, inte i en gammal industribyggnad.
3. Enda tillfället (som jag är medveten om) var när det etablerades en matbutik på Fågelmyren, där tyckte matbutikerna att det räckte med de 5 som fanns i Åmål (Konsum, Ica, Rätt Pris, Konsum Karlstadvägen, Handlar'n på Drottninggatan).
4. Centrumutvecklingsgruppen (Fastighetsägare, Svensk Handel, Kommunen) arbetade hårt för att få nya etableringar till stånd. Tyvärr resulterade det endast i ett par nya etableringar, varav Dressmann är den mest kända.
5. Sedan den så kallade lågprisbutiken Profab etablerades i Åmål har fler än 30 butiker lagts ner, (sedan kan man diskutera mångfald eller enfald).
6. Tillgängligheten för gamla människor med rollator är över lag mycket god i centrum. Där det finns trappor, där personalen hjäper till om så behövs. Detta gäller även de som är rullstolsburna.
Däremot är det i många fall svårt eller omöjligt att ta sig till de externa köpområdena.
7. Frågan är vad Tommy och "satsa på rätt saker" tycker om att behöva åka till Karlstad eller Överby för att köpa den där boken, eller den där väskan eller den där glasskålen eller..... när de butikerna med sitt stora sortiment lagt ner sin verksamhet?

Åmål är, och ska förbli, en liten stad med en fin stadskärna, det ska vi vara stolta över. Personligen tycker jag inte vi behöver ha fler externa butiksområden och om nu "satsa på rätt saker" och Tommy vill ha alla dessa externa omnråden kan jag rekommendera er att flytta till Karlstad, Uddevalla, Trollhättan, Örebro eller någon annan större stad.
Självklart vill jag att ni ska bo kvar, men eftersom just de externa köpområdena är så viktiga för er så....

tommy norum

5 januari 2011 19:41

Det finns i dag ca 30 tal hyreslokaler i gatuplanet i Centrum som inte har den tillgänglighet som en modern lokal skall ha för att tillfredställa alla.Jag kan nästan påstå att det finns lika många lokaler som inte uppfyller kraven för god arbetsmiljö för de anställda. Att det finns tomma affärslokaler i Säffle kanske speglar den verklighet som blir när konkurensen sätter sina spår och där i de flesta fall konsumenten är den stora vinnaren med lägre priser som följd. Att försöka stoppa nya affärscentrum med motiveringen att behålla det som finns är nog ingen opptimal lösning för framåtsatsningar i en kommun.
Att det har lagts ner 30 butiker i åmål sen profab kom till Åmål säger väl en del om de som försöker tala varmt för centrumhandeln när konsumenterna tydligen föredrar köpcentra
med bra parkeringsmöjligheter än småbutiker som inte klarar prispressen. Gudskelov att inte köpmännen med fastighetsägarna fick sin vilja fram när de försökte stoppa en framsynt företagare som såg möjligheterna i den gamla grammofonfabriken. En etablering som inte kommit till om fastighetsägarna fått sin vilja igenom när de föreslog Fågelmyren.
Det kanske är så att medborgarna överlag ser möjligheten att handla billigt och med god tillgänglighet och stort sortiment smäller högre än att bevara enskilda butiker i centrum som bara överlever genom att manipulera bort konkurensen med hjälp av politikerna.Om inte annat så borde synen på de fulla parkeringsplatserna året om tala sitt tydliga språk vad konsumenterna föredrar. Jag är nästan säker på att politikerna kommer att ta till sig expansion istället för tradition som
fastighetsägarna föredrar om de försöker rädda sitt revir runt centrum.

PS. Om du inte vet det så kan jag informera om att större delen av våra konsumenter i Åmål utnyttjar möjligheten att besöka våra köpcentra runt oss för att få utlopp för vårt köpbehov av varor som inte finns i kommunen utan att att för den skull få dåligt samvete för detta och utan att för den skull behöva byta bostadsort.

 
Ingen bild

Fd Åmålsbo

5 januari 2011 21:45

"5. Sedan den så kallade lågprisbutiken Profab etablerades i Åmål har fler än 30 butiker lagts ner, (sedan kan man diskutera mångfald eller enfald)."

Jag vill gärna få en lista över vilka 30 butiker detta är. (Finns det ens 30 butiker i centrala Åmål?)

När vi bodde kvar i stan verkade många köpmän måttligt intresserade av att få sälja sina varor och som kund blev jag både nonchalerad och dåligt bemött fler än en gång när jag bad om hjälp. Jag tycker bara att det är bra om affärsinnehavarna tvingas bli lite mer serviceinriktade när det finns fler än en butik att vända sig till. Det var tack vare de ointresserade affärsinnehavarna i Åmål som jag började handla på nätet och det har i längden sparat mig många tusenlappar så jag borde väl vara tacksam för alla sura miner de bjudit på.

 
Ingen bild

Också Sunt förnuft

7 januari 2011 15:39

Undrar om inte Sunt förnuft har bindning till antingen husägare eller någon affär i centrum med den inställningen. Det utbud utöver mat,Dressman,
Bokhandeln,Systembolaget,Apoteket som erbjuds centrumkonsumenterna är inte mycket att hurra för. Om man tror att dessa småaffärer med ett begränsat utbud skall få handels i Åmål att bli en faktor att räkna med, med ökade arbetstillfällen , med ett ökat sortiment, med låga priser då undrar jag om inte Sunt förnuft ändå hör till Centrum maffian som på alla sätt försöker hålla nya etableringar borta från kommunen för att skydda sina egna intressen och struntar i vad konsumenterna i kommunen behöver för att fortsätta handla i Åmål.

 
Ingen bild

konsument

8 januari 2011 12:44

Eftersom Michael Karlsson (S) har rötter i centrum via sin fru så kanske man inte skall ha för stora förhoppningar om det du bloggar om, att man inte skall ta hänsyn till fastighetsägarna när de försöker hålla sina investeringar intakta med hyresgäster. De har inte en tanke på Åmåls utveckling utan de agerar enbart utifrån sina egna ego-intressen.

 
Ingen bild

Sunt Förnuft

9 januari 2011 00:39

Åter igen, förstår inte att ni inte begriper!!
Jag har inget som helst vare sig med fastighetsägare eller butiker eller någonting överhuvudtaget med centrum att göra! Inte heller någon annan i familjen eller släkten.
Jag fasar bara för den dagen när man måste åka miltals för att handla eftersom butikerna lagt ner. För att inte tala om vilken tråkig stad vi skulle få. Vilket i sin tur betyder att några nya ev. etableringar av företag kan vi se oss i stjärnorna efter. Men ok om ni som läser bloggen vill ha en död stad, det är inget jag kan göra något åt!
Ska jag sedan ge Tommy ett slag under bältet, så kan Du ju skrika väldigt mycket om kunkurrens, Du har väl, såvitt jag förstår, arbetat utan konkurrens som sotarmästare. Jag hade i alla fall ingen annan stans att vända mig än till Åmåls sotningsdistrikt.

För min del är den här diskussionen avslutat i o m detta inlägg.

tommy norum

9 januari 2011 14:17

Sunt Förnuft. Skulle inte också du som konsument tycka det vore bättre med flera Sotningsdistrikt som sätter press på både tillgänglighet prisbild och serviceanda. Förstår inte varför Centrumhandlarna inte skall utsättas för samma konkurrens som bara är till godo för konsumenterna. Du tycker kanske att staten skall förbjuda bilimport för att gynna vår fordonsindustri,eller varför inte stoppa all import på mat så att vi kan behålla bönderna på deras villkor så de kan sätta vilka priser de vill. Nej politiker skall nog i största möjliga mån hålla sig borta för att peta i konkurrensen det blir i slutändan konsumenterna som får stå för konsekvenserna med högre priser och en stagnation av hela utvecklingen. Har inte fasighetsägarna mer intresse över sina lokaler i centrum där de inte ens anstränger sig för att göra dessa tillgängliga för de som har rörelsehandicap. Som jag påpekade förut så finns det ett 30 tal affärslokaler i gatuplanet som är omöjliga för rullstolsburna att besöka, även för de som har mindre rörelsehandicap är utestängda som konsument i dessa lokaler. Det kanske är sådana iakttagelser man skall ta till sig för att förstå att vissa fastighetsägare gärna vill ha Centrum intakt men vill inte investera i sina lokaler utan de tycker att det är bra som det är. Att man i det läget skriker på politikerna för att stoppa etableringar utanför centrum i rädsla för att tappa hyresgästerna det säger väl bara en sak att utvecklingen av centrum det vill fastighetsägarna att det skall ske på deras
villkor inte på konsumenternas.

PS Sotning ett monopol där staten och kommunerna sätter agendan både för hur det skall bedrivas och som också beslutar om sotningstaxorna. Ett slags monopol där förutsättningarna inte sätts av den som utför arbetet utan av stat och kommun.

Jag vill ge Sunt förnuft en eloge för att ta upp en debatt i detta forum. Det är sådana bloggläsare vi behöver och som sätter krydda i läsandet när olika åsikter ventileras med argument från olika synsätt och inte bara håller med i allt jag påstår i mitt skrivande.

 
Ingen bild

För mer butiker i Åmål

9 januari 2011 19:37

Se till att vi får affärer som är värda namnet ni som vill cementera dessa småbutiker i centrum. Hur tror man att det går att utveckla handeln i Åmål utan att gå utanför Centrum då saknar man
nog det som kommentaren har som signatur, Sunt förnuft.




 
Ingen bild

Mamma med småbarn

10 januari 2011 16:46

Har inte Sunt förnuft tänkt på att skall man behålla köpsugna Åmålsbor att handla i kommuen då får det bli en annan ordning än dessa småaffärer med uruselt utbud av varor. Affärer som för barnfamiljer är nästan omöjligt att handla i om man har barnvagn. Jag har än inte fått hjälp när man står utanför med barn och vagn utan man får snällt finna sig att avstå från att handla i vissa affärer i Åmål på grund av detta.

 
Ingen bild

Utan bil

17 januari 2011 17:47

Tror sunt förnuft att alla bor i Centrum av Åmål?.
För de flesta är tillgängligheten för gamla med rörelsehinder och utan bil precis lika svårt att ta sig till centrum som att besöka andra affärscenter i kommunen. Vi har stadsbuss, vilket gör att tillgängligheten är den samma var än affären befinner sig. Att det sen kanske är roligare att strosa i Centrum än ute på Dalhallsområdet kanske är en annan sak.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards