Alla inlägg den 19 januari 2011

Av tommy norum - 19 januari 2011 18:34


Besökte under förra veckan Svante Melander vår kommunchef där han redogjorde för de förändringar i organisationen han varit med att skapa. Nu går det inte längre att komma med investeringsförslag utan att det finns ordentliga underlag, en konsekvensbeskrivning och framförallt skall finansieringen klart redovisats innan det kommer upp på kommunstyrelsens bord.

Man har en organisation för uppföljning med  en ordentlig utvärdering av investeringarna som man beslutat om.


Man har också fått en internkontroll där man plockar ut olika projekt i verksamheten under året och nagelfar dessa.  


Förhoppningsvis har vi sett slutet på den slapphet som varit kännetecken för politiken under decennier där man tagit investeringsbeslut på hundratals miljoner utan att ha en susning om hur det slår på ekonomin i drift och underhåll i framtiden.

Kommunens politiker har inte haft det minsta koll på de olika verksamheterna som t.ex under samhällsbyggnadsförvaltningens ansvar. Där har det blandats  friskt mellan kontona när inte den budgeterade kostnaden stämmer med det som kommunstyrelsen har beslutat om. Nu har det gått ut ordentliga direktiv till förvaltningarna där också ekonomidelen med redovisningen  tagits bort från förvaltningscheferna och där nu ansvaret gått över till kommunens ekonomichef. Detta är ett led i ordning och reda i redovisningen och där nu förhoppningsvis förvaltningscheferna har svårare att manipulera för att dölja var kostnaderna finns i förvaltningen.

 

Förhoppningsvis slipper man detta okynne som tex i Örnäs camping där man under falska rubriker döljer investeringskostnaderna som gäller andra verksamheter.

 

Ändå verkar det som om förvaltningschefen Tommy Jingfors har svårt att ta till sig den nya ordningen när han i sitt försvar på att ha lagt investeringskostnaden för Örnäsvallens nya omklädeshus på nära 2 miljoner som investering på campingen med motivering att det är så viktigt  för bluesveckan

så därför lägger han hela kostnaden där för en veckas utnyttjande.


Hur politikerna skall få riktiga underlag med information vad de olika verksamheterna kostar skattebetalarna är mig en gåta. Har verkligen politikerna fått ordentlig redovisning för tex Högheden, nya ridhuset, gästhamnen, Örnäs camping, Örnäsvallen, Ishallen mm när vi vet att det fortfarande ligger dolda kostnader i verksamheter där de inte hör hemma ? Tar man inte tag i detta en gång för alla kommer felkostnader belasta  projekt år framåt i tiden vilket kommer att ge en skev bild av verkligheten när man tar politiska beslut.   



  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards