Direktlänk till inlägg 9 september 2010

Skattehöjning löser allt för socialdemokrater i kommunen.

Av tommy norum - 9 september 2010 11:02

Det finns 2 st skiljelinjer i det kommunala valet där blockpolitiken mer går ut på att i det ena blocket där S, SD, MP löser den ekonomiska krisen med skattehöjningar, ett block som tydligen har svårare till besparingar i den offentliga verksamheten, en metod som framförallt Socialdemokrater alltid tagit till när man har levt över sina tillgångar. En politisk svaghet i sin roll som beslutsfattare att inte ta tag i det som man måste förr eller senare, anpassa kostymen efter det innehåll som 

har en tendens att växa ut.


Det som förundrar mig är att socialdemokrater, Miljöpartister och vänstern har i sin ideologi att personliga inkomster, där är det politikerna som bestämmer över genom ta ut mer och mer skatter.  

 

Löntagarna får nöja sig med resterna när politikerna tagit sitt. En politisk skiljelinje mellan blocken där då alliansens politik mer går ut på mer personlig frihet, mindre styrning och mer ansvar till kommuninnevånarna att själva bestämma i större utsträckning över sina liv.

Det socialdemokraterna främst inriktar sig på är att ge större resurser till vård och omsorg i och med en skattehöjning i kommunen.


Men i själva verket betalar vi kommuninnevånare redan en skatt som mycket väl kan ge ökade resurser till skola vård och omsorg.

Kanske är det behovet att ha kvar ca 5-6 miljoner till föreningars personal-

kostnader. Kanske är det behovet att Ishallen spolas upp på sommarmånaderna med stora energikostnader som gör att vi får släcka gatubelysningen, kanske är det underhållet och driftkostnaderna på Högheden eller konstsnöanläggningen på Hannebol som föranleder skattehöjningen. Eller kanske underskottet på campingen, eller hyressubventioner till företagare, eller drift och kapitalkostnader i hallar, ridhus, badhus och konstgräsplaner. Kanske är det för att behålla evenemangservice med stora av kommunen betalda hyreskostnader, eller stödet till Bluesen i hyressubventioner och föreningsstöd, kanske är det för att betala alla investeringar i fritidssektorn, kanske är det för att hålla fd kommunalråd med pensioner i tiotal år efter de har slutat, kanske är det för att fortsätta med utlandskontakter både i Europa och Afrika. Kanske är det för att hålla 2 kommunalråd en dyr affär för kommunen med avgångsvederlag som ingen på arbetsmarknaden kommer i närheten av, kanske är det för att tiden har sprungit ikapp er och ni hör flåsandet i nacken av den stora pensionskulden ni inte brytt er om tidigare mm. mm.

 

Att komma dragande med att skattehöjningar skall gå till vård skola och omsorg är bullshit när det hela handlar om att ni vill behålla stora delar av den verksamhet som inte på något sätt ingår i vår kärnverksamhet.


Säg som det är, ni vill inte ta tag i den verkliga orsaken till den dåliga ekonomin på grund av er konflikträdsla för era väljargrupper som kan komma att ge utslag i valet. Då tar ni hellre till skattehöjningar med satsning på vår kärnverksamhet som det heter när det i själva verket är en skattehöjning för att bibehålla alla fritidssatsningar och verksamheter som ligger långt i från det som våra skatter i huvudsak skall gå till. 

 
 
Ingen bild

Ekonomiskt intresserad

9 september 2010 13:56

Mycket viktig och central fråga du reser här - vad är de facto kärnverksamhet i en kommun. Men, du bör också i rimlighetens namn ställa frågan om det kan vara som så att någon av alla de verksamheterna som du räknar upp här faktiskt kan anses mer eller mindre betala sig själv? Detta givet att man gör ett slags samhällsekonomiskt bokslut genom den generella värdegenerering som följer i dess spår? Man behöver självklart även beakta alternativkostnadsprincipen i sådana här sammanhang för att föra ett fullödigt ekonomiskt resonemang.

tommy norum

9 september 2010 15:36

Du har helt rätt i ditt inlägg det finns flera faktorer som spelar in, men synes som sist är det kärnverksamheten, den lagstadgade som våra skattepengar skall gå till. Resterade verksamheter får vara med och dela på resten. Att ha en fritidssektor där vi ligger i framkant i investeringsskalan, med en minskande befolkning, att i det läget försöka få medborgarna att tro det är vården som skall få ta del skattehöjningen är kanske inte trovärdigt i det kostnadsklimat som politikerna ställt till med. Kanske är det så att vi får gå tillbaka ett steg och låta klubbar och föreningar börjar anpassa sig till verkligheten där kommunala lönebidrag får ersättas med medlemsavgifter och ett större frivillighetsaktivitet. Jag tror inte kommuninnevånarna är intresserade att höja skatten för att driva evanemangservice eller bidrag till ridlärare, bygga jingforsen eller subventionera byggandet av konstgräsplan
Det är precis detta skattehöjningen går till,att behålla den nuvarande strukturen inom fritidsektorn. Det som varit en folkrörelse med ett brinnande intresse har övergott till en kommunal angelägenhet, där mer och mer skattepengar går till det som borde vara en verksamhet byggd på engagemang av föreningsmedlemmarna.

 
Ingen bild

Kvickroth

9 september 2010 20:50

Va många bollar i luften Tommy,men sätt gärna Manaffe (Africa) under luppen en kort stund, för jag har ofta undrat va tusan den typen av projekt skall gå ut på..Det finns väl africaner här i Åmål som vi kan fråga hur det är i Africa...?
Har någon någon aning om vad det kostar att flyga dit.. oavsett om det är Sida eller Åmåls kommun som står för notan så betalas den ju trots allt med skattemedel.Jag vet bara att sist jag själv gjorde en långresa med flyg så fick jag ta ett banklån som jag fortfarande avbetalar på.
Jag utgår därför från att Manaffeturisterna betalar sina biljetter ur egen plånbok,för annars så vore det ju skandal

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13 14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards