Direktlänk till inlägg 25 maj 2021

Simma lugnt Förhållandena på Antarktis har varit stabila i 40 år.

Av tommy norum - Tisdag 25 maj 10:39
 


- Det har vært dønn stabilt i 40 år (tv2.no)


Oceanografen och seniorforskaren vid NORCE, Svein Østerhus, har i decennier varit passionerad för vad som händer i Antarktis.

Nu har han precis återvänt från sin 15:e poletripp.

" Jag antar att det började av en slump. Jag tror att den fråga som jag arbetar med är så central för klimatforskningen att jag var tvungen att bidra, säger Svein Østerhus, senior forskare på NORCE.

Han är en av dem i landet som har varit i Antarktis de flesta gånger.

– Jag har nog tillbringat några år av mitt liv där. Först innan GPS kom fick man gissa var våra instrument fanns, säger 67-åringen.

Norge har varit världsledande och först när det gäller långsiktiga mätningar i Antarktis.

Sedan slutet av 1960-talet har forskarsamhället i Bergen placerat många instrument som mäter både temperaturer, havsströmmar och salthalt i havet och under isen vid Sydpolen.

Stabila mätningar

Nu finns det goda resultat från 1980 till idag, och opinionsundersökningarna under de senaste 40 åren är förmodligen överraskande för många.

 


Buden är många i vad som händer med vårt klimat.Nog verkar det lite märkligt att inte forskare som tillbringat 40 år på Sydpolen med mätningar inte har märkt samma sak som klimatalarmisternas i vad som sker i området.  

POLARUTFORSKAREN HAR VARIT PÅ SYDPOLEN 15 GÅNGER:

– Det har varit stabilt i 40 år.

Sedan slutet av 1960-talet har forskare från Norge mätt havsströmmar och temperaturer i Antarktis. Resultaten är överraskande.

 

Antarktis kommer smälta – så mycket höjs havsnivån

 

I en ny forskningsrapport hävdas det att Antarktis kommer att fortsätta smälta även om mänskligheten klarar att följa Parisavtalet. Det handlar om att haven höjs med 2,5 meter. Och det är den mest optimistiska kalkylen.

 

Allt snabbare avsmältning i Antarktis (expressen.se)


Issmältning under Antarktis större än befarat - Aktuell Hållbarhet (aktuellhallbarhet.se)


Klimawandel: Antarktis schmilzt extremer als gedacht laut NASA - Bing video


Klimatförändringar stort hot mot Antarktis pingviner | Natursidan


Antarktis kommer smälta – så mycket höjs havsnivån | ETC

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Tisdag 22 juni 07:43


  Annie Lööf verkar bestämt sig att det är Stefan Löfven hon föredrar som regeringspartner. Hur hon skall göra sig oberoende av Vänsterpartiets inflytande står fortfarande skrivit i stjärnorna. Fortsättning följer i den politiska kaos hon ställ...

Av tommy norum - Måndag 21 juni 13:58


    Det är de här tre som lade grunden till resultatet i riksdagens förtroende omröstning genom det januariavtal  man kom överens om utan att Vänsterpartiet fick komma till tals.     Man kan undra hur det står till med den politiska...

Av tommy norum - Söndag 20 juni 11:54


  Då blev det ännu en prestigeförlust för Annie Lööf när hon tvingas inse att hennes ambitioner att försöka osynliggöra ytterpartierna V och SD att få politiskt inflytande fick sig ännu en knäck. Det är inte så lätt att försöka ändra på de...

Av tommy norum - Lördag 19 juni 17:03


  Frågan är väl om inte skolan var bättre förr när vi ser att politikerna har skapat ett skolsystem i Sverige som inte ser ut som något annat i hela världen ? Ett skolsystem som ingen, absolut ingen, vill ta efter. Fundamentala fel i skolsystemet nä...

Av tommy norum - Onsdag 9 juni 20:46

    Då kan man försiktigt börja besöka antik och loppis affärer igen. En tur till Kristinehamn där det finns en av väst Sveriges absolut intressanta och välsorterade loppis antik och kuriosa affär. Ordning och reda med humana priser där det finns i...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8 9
10 11 12
13
14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se