Direktlänk till inlägg 22 juli 2017

Behöver vi polisen i nuvarande form när vi ser att de inte klarar att leverera ett uppklarande i mer än 14 % av alla brott som begås i Sverige. ?

Av tommy norum - 22 juli 2017 07:00




 Svensk polis sämst i Europa ?

 

Är vi drabbade av något slags kejsarens nya kläder syndrom när vi inte ser hur illa ställt det är inom polisen ?

 

 

Bildresultat för svensk polis


När svensk polis bestämmer sig för att strunta i att utreda ett brott så bokför man detta i statistiken som ett uppklarat brott. Det är man ensamma om i Europa. Kanske i hela världen, vilket inte skulle förvåna.


Poliserna går på knäna i södra Sverige efter alla skjutningar. Man är tvingad att prioritera bort brott av mindre alvarlig karaktär. Med andra ord fritt fram för buset på grund av att Regeringen ännu inte fått till nya resurser till polismyndigheten. Med närmare 40 st skottlossningar bara i Malmö i år så förstår var och en att buset kan härja ganska fritt runt om i Sydsverige när poliserna är full sysselsätta att utreda alla skottlossningar. Att sedan poliserna nu också börjar gå på semester så kan man lugnt påstå att vi håller på att få ett katastrofläge i polisarbetet där outredda brott samlas på hög hos utredarna och där småbrottslingar kan agera relativt ostörda i sina verksamheter.



Brett stöd för mer polisresurser

Partierna är överens om att fler poliser behövs i de utsatta områdena. Men även kontroversiella åtgärder fördes fram i riksdagens trygghetsdebatt Mars i år.

Polisen har begärt tillskott på 3,9 miljarder kronor sammanlagt för 2018–2020 för mer personal. Men som vanligt ligger man flera steg efter när en del av dessa pengar går till att täcka underskottet  i dagens verksamhet.

 

 

Under de senaste 20 åren har antalet polisanmälda villainbrott stigit med 53 procent och utredningsresultatet är så dåliga att man i stort sett kan strunta i att ens försöka utreda brotten. De läggs på hög utan en utredning värt namnet visar det sig i statiken på uppklarade brott. . Polisen löser knappt några villainbrott. I snitt löser polisen bara drygt fyra procent av inbrotten i villor och radhus.

– Det är oacceptabelt dåligt, säger Göran Lindvall, poliskommissarie på Noa. Bara att konstatera att här har i så många andra brottsrubriker buset tagit över och våra polismyndigheter står helt handlingsförlamade inför situationen.


Få bilbrott klaras upp

Antalet uppklarade bilstölder är få, det vill säga polisen hittar ingen skäligen misstänkt gärningsperson.

Få cykelstöldar klaras upp

Bara en procent av alla cykelstölder klaras upp.


Svensk polis löser allt färre brott.


Enligt uppgifter från Dagens Nyheter är brottsuppklaringen i dag den lägsta på 16 år. Förra året klarades 14 procent av brotten upp, jämfört med 18 procent fem år tidigare. När det gäller mängdbrott är statistiken ännu sämre. Brottsuppklaringsgraden för skadegörelsebrott har nästan halverats, från 4,0 procent år 2010 till 2,1 procent förra året. 3,5 procent av bostadsinbrotten klarades upp förra året; år 2010 var andelen 4,2 procent. 12,6 procent av misshandelsbrotten klarades upp förra året; år 2010 var andelen 18,3 procent.

Det är en oroväckande utveckling som måste brytas för att allmänhetens förtroende för polisens förmåga att lösa brott ska upprätthållas.

Med de här siffrorna i ryggen så kan man undra vad håller man på med inne på polishusen i Sverige ?


Polislyx

 

Den svenska polisen är lyxutrustad i jämförelse med polisen i de flesta andra länder. Polisens arbetsschemor är generösa. Polisbyråkratin sväller över bredderna och slukar varenda ny polis som annars kunde varit ute på gatorna. Bara en av fyra poliser arbetar ute bland allmänheten.

Även under kontorstid på vardagar inne i stadskärnorna åker poliserna två och två i sina stora bilar, lika  oavsett tjänstgöringsort och typen av uppdrag. Kanske vi har en dal av problemet här som måste lösas för att få loss mer resurser på fältet. Utan tvekan en koloss på lerfötter som de senaste åren har belastas med myndighetschefer som bevisligen inte klarat av sina uppgifter att göra polisen mer effektiv .

 

tn

 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

22 juli 2017 08:44

Problemet med polisen är nog ett större problem än det detaljer du Tommy målar upp. Och problemet sitter nog inte i de utanpåliggande; såsom polisbilarnas storlek, antalet poliser i dessa bilar, tjänstgöringstider och om de tjänstgör inne på polisstationen eller ute bland folk.

Problemet sitter nog i det förhållningssätt detta samhälle har till brottsligheten. För om man utvisar folk som efter flera års väntan på uppehållstillstånd lärt sig tala flytande svenska och skaffat sig ett hederligt arbete, men med öppna armar tar emot de som krigat för IS där man mördat, stulit och våldtagit då har man kommit fel i tänket.

Sverige har inte haft krig på flera hundra år. Sverige har en hög levnadsstandard och därmed blivit bortskämda och desorienterade. Kyrkornas lögnaktiga predikningar har också bidragit till den flathet som gränsar till dumhet, omoral och direkt förfall.

Vi såg det ju på biblioteket när man satte in polis för att få ordning på några små busfrön som härjade fritt bland bokryggarna. Man satte in ynkryggar till polis som inte klarade av en så enkel uppgift som att hålla ordning, så man fick stänga biblioteket. Att då förvänta sig att polisen ska klara lite svårare problem som t.ex tjuvar, våldtäcktmän och skjutgalna ligister och narkotika gangster är ju dödfött.

Det är flatheten och den jolmiga inställningen inne i huvudet på polisen, men också i samhället i övrigt, som är felet. Det måste till en hårdare attityd, ett nytt förhållningssätt till brottsligheten och poliser som inte skyr att ta ut svängarna. Visst är det bra med hänsyn, men den ska ju inte riktas mot brottslingen utan mot brottsoffret – oavsett vem som nu bryter mot lagen.

Allt det här bottnar, tror jag, i att vi har haft det för bra i Sverige. Skulle det bli krig där var och en fick se om sitt hus på ett annat och eget och på ett mera radikalt sätt, skulle brottslingen ses med andra ögon än med den trånad, som samhället nu visar upp, mot de kriminella elementen som i stort sätt tillåts härja fritt.

Sen undrar jag om inte polisen måste lära sig använda batongerna lite mera. Hade de använt sina batonger flitigare så hade man inte behövt stänga biblioteket. Ska man städa en lokal så måste man ju städa. Och inte bara uppträda som om man har en önskan om att vilja städa.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5 6
7
8 9
10
11
12 13 14 15
16
17 18 19
20
21 22 23
24
25 26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards