Alla inlägg den 4 augusti 2013

Av tommy norum - 4 augusti 2013 07:00

Det här skrev i bloggen för ett år sen, frågan är väl om våra politiker börjat att agera anerlunda och rätta sig efter den kommunallag som reglerar vad man får och inte får med våra skatter.

Den senaste bravaden är att man gått in i restaurangbranchen där man med skattepengar i botten öppnar en ny verksamhet. Det där med sunt förnuft det verkar fortfarande vara en bristvara i kommunledningen. Här låtsas man värna om de lokala företagen, sedan går man ut och konkurerar med dessa . Att men sen inte förstår att man skjunker i rankinglistan för hur våra lokala företagare upplever samarbetet med kommunen kanske inte är så konstigt med den attetyden när man går in och slår undan benen på dessa med illojal konkurens. 

Enligt Håkan Jarnryd har man fått klartecken från kommunens ekonomichef bara man inte går in och dumpar priserna. Det första man gör så tar man just till det skamgreppet genom att annonsera om priser som ingen krögare kan följa om man samtidigt skall tjäna på sin verksamhet.                                       
                                                  
                                               


Vi har haft nog med hemmasnickrade lösningar utan den minsta eftertänksamhet hur det drabbar kommuninnevånarna i framtiden.


Vi läser i PD att socialdemokraterna troligtvis hoppar över sin lovade skattesänkning i Åmål..

Att man gick  ut och lovar att den skattehöjningen som infördes skulle vara temporär utan en susning om hur den kommunala ekonomin såg ut visar väl bara hur illa våra politiker informerar sig om den verklighet de är med och styr i. 

Ibland undrar man om man sover på fullmäktigemötena när man är med och röstar på än det ena än det andra utanför kärnverksamheten, när man år efter år får  negativa siffror i befolkningsutvecklingen utan den minsta försök till en anpassning till våra skatteintäkter.

Även oppositionen  ( s ) har faktiskt skyldigheter att informera sig  i verksamheten  speciellt när vi skattebetalare  försåg dem  med ett extra kommunalråd just för den sakens skull.


Vi har en lånesituation där borgarna friskt lånade även till driften i många år  utan att någon reagerade om förhållandena. Vi gjorde satsningar i fritidsektorn som låg långt över vad en kommun med den befolkningsutvecklingen mäktade med. Vi informerades om pensionsskulden årligen av ekonomikontoret, tyvärr för döva öron visade det sig. All politik skall vara långsiktig där man värnar om medborgarnas väl och ve .

I Åmål har fullmäktige i stället drivit kvartalspolitik  utan en susning av de ekonomiska följderna av sina beslut.

Vi har sett några trevare från den nu sittande  politiska majoriteten för en anpassning till vårt ekonomiska situation  ibland annat Husets och vår dubbla turistorganisation men där man snabbt drog tillbaka förslagen när oppositionen  la in sitt veto. 

Tydligen lättare att förklara bort lovade valfjäsk  än att börja anpassa sig till den ekonomiska verkligheten som man som socialdemokratisk politiker borde varit insatt i när man med eget kommunalråd satt med  i kommunstyrelsen och gav klartecken för alla tokigheter  som skickades till fullmäktige för beslut.


En otrolig nonchalans mot väljarna att lova saker  som man i grund och botten inte har en susning om det går att genomföra. Så kan man inte driva politik och tro att man får fortsatt mandat att styra Åmåls kommun.


Skall man vara med i politiken så skall man vara så intresserad av sitt uppdrag så att man förstår vad man röstar om och vilka konsekvenser det får i framtiden. Sunt förnuft det varan har det varit tunt med bland Åmåls fullmäktiges medlemmar . Det kan vi lätt konstatera när vi skärskådar facit efter deras härjingar i kommunens ekonomi.


Men har man samma inställning  som Gustav Wennberg  ( s) när jag för några år sen frågade om varför man inte gör någonting med vår pensionsskuld som närmar sig en kvarts miljard så blev svaret , vi prioriterar annat i vår politik . Kan man göra något annat än att skaka på huvudet av ett sånt svar som skvallrar om en total  okunnighet  i ekonomiska realiteter.


Tyvärr håller inte argumenten Michael Karlsson att du inte visste hur illa  det är med Åmåls ekonomi när du lovade att skattehöjningen skulle vara temporär till nästa val.  Ni har haft heltidspolitiker  som borde vara insatt i de ekonomiska realiteterna  runt ekonomin.Ni har haft tillgång till ekonomikontorets analyser  som presenteras och där varningar gått ut om situationens allvar. Ni  har haft representanter i kommunstyrelsen som varit med och skickat ärenden till  fullmäktige för beslut.

Okunnighet på grund av slöhet och en inställning till politiken där man inte behöver ta ansvar för vad man är med och beslutar om är absolut ingen ursäkt när man inte kan hålla det man lovat för att få förtroende för att leda kommunen i framtiden. 


Inte så roligt när nästa generation skall ta över en kommun som  en samling ointresserade fritidspolitiker ställt till det som genererat  en  av Sveriges högsta kommunalskatter .  Inte lätt att få nya eventuella kommunmedlemmars förståelse för att vara med och betala för gamla försyndelser  utan att få en kommunal service som matchar  skatteuttaget. 

     

Det bästa för oss kommuninnevånare vore väl att våra politiska partier i fortsättningen anstränger sig i sitt sökande efter  att få in kandidater som har både en utbildning och sunt förnuft i bagaget så de förstår vad de är med och beslutar om.  Tyvärr har det visat sig vara en bristvara länge i Åmålspolitiken.    

           

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21
22
23 24
25
26 27
28
29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards