Alla inlägg under mars 2021

Av tommy norum - 31 mars 2021 22:55






Nära band: DDR-ledaren Erich Honecker möter VPK:s partisekreterare Kenneth Kvist 1986.                                   Foto Benkt Eurenius/SVD/TT   


Historierevisionisten Stefan Löfven - NWT


Bilden symboliserar väl hur VPK på 1980 talet såg på hur ordet demokrati skall tolkas. Här samspråkar VPK:s partisekreterare Kenneth Kvist med DDR:s kommunistledaren Erich Honecker 1986. Efter Berlinmurens fall 1989 blev början till slutet för VPK:s drömlands styre med kommunisterna när många östtyskar flydde från Östtyskland, det blev början till slutet för den kommunistiska partiet och den 18 oktober 1989 avgick Erich Honecker. Vänsterpartiets förra partiledare Jonas Sjöstedt var också kommunist. Han var vid mogen ålder aktiv medlem i Kommunistisk Ungdom ännu två år efter Berlinmurens fall. Många vänskapsbesök avlades i samband med partikongresser och konferenser i de "socialistiska broderländerna". Detta pågick ända fram till realsocialismens kollaps 1989-91. Gratulationstelegram skickades till Honeckers DDR strax innan murens fall, och till Ceausescus Rumänien. Så nog visste de svenska kommunisterna på vilken sida demokratigränsen man tillhörde. Vänsterpartiets högkvarter på Kungsgatan 84 i Stockholm finansierades med Stalins blodspengar 1937. Det var den dåvarande VPK ledaren C-H Hermanssons som kallat Stalin för "en gigant i den mänskliga utvecklingens historia" och "en av alla tiders mest geniala vetenskapsmän" på diktatorns begravning.
Klicka för att ta del av hela texten i NWT:s Ledare.
Av tommy norum - 30 mars 2021 10:39



 



 Stefan Löfven om Nyamko Sabunis vägval: Begriper det inte (expressen.se)


Jag har aldrig sagt att Kristersson, Ebba Busch eller Nyamko Sabuni inte är demokrater eller att de inte leder demokratiska partier. Men att de kan kliva in i ett samarbete med ett icke-demokratiskt parti. Enligt Stefan Löfven så skall inflytandet i politiken inte avgöra hur många mandat man fått av väljarna i ett val utan vad man står för. Delar man inte Stefan Löfvens värdegrund då skall man inte heller ha något inflytande i politiken. Att Demokrati betyder folkstyre och är ett system där de som är underställda de politiska besluten har (1) lika rösträtt vid det slutliga avgörandet, (2) obegränsad och lika möjlighet till effektivt deltagande, (3) upplyst förståelse, (4) kontroll över dagordningen och där de alla är (5) fullt inkluderade. Så frågan blir väl om det inte är Stefan Löfven som leder ett odemokratiskt parti när han som statsminister på alla sätt försöker hindra andra partier som är invalda i parlamentet att få delta i det politiska samtalen för att de inte har samma värdegrund som Stefan Löfven. Gud ske lov så har nu representanter för ca 50% av valmarkskåren en helt annan tolkning på vad ordet demokrati står för.

Av tommy norum - 29 mars 2021 14:44



 

Omröstningen i vilken politisk väg Liberalerna skall gå i fortsättningen borde bli en tankeställare inte bara för Liberalerna utan också för de andra partierna hur det kan gå när medlemmarna får tillfälle att säga sitt i vilken politisk riktning partiet skall gå. Att nu en del av de Liberaler som varit ledande i den pågående politiken nu tjurar och hotar gå ur partiet för att man inte fick sin vilja igenom skall då sättas i proposition till hur mång tusen medlemmar som lämnat partiet just för den politik de legat bakom.  

De flesta medborgare får aldrig en chans att säga sitt efter ett val utan där tar partiledningarna sina egna beslut inte alltid med utgångspunkt från vilken politik som kommer fram ur ett samarbete inom ett block. Centern och Liberalerna struntade helt i vilka vallöften som gavs och i stället inriktade sig på en strategi efter valet som gick ut på att isolera Sverigedemokraterna för att få politiskt inflytande. Att Centern och Liberalerna föredrog bli sittande i knät på Stefan Löfven med vänsterpartiet som joker i det politiska spelet det var väl kanske inte riktigt det som Annie Lööf tänkt sig. Att både Centern och Liberalerna troligtvis fått ut mer av borgerlig politik om man släppt fram Kristersson som statsminister även om Jimmie Åkesson ville ha ett ord med i lagen det vill man inte låtsas om.  Istället tog man fajten mot vänsterblockets drabanter S och MP där Vänsterpartiet lurade i vassen och slog bakut om Stefan Löfven släppte fram borgarna för långt. Annie Lööf kommer få en besvärlig resa framöver i att försöka driva en Borgerlig politik i en Vänsterregering utan stöd av Liberalerna som till slut tog sitt förnuft tillfånga och återvände till moders huset. Är det några som kommer att gå ut förlorad i den här striden är det väl Centerväljarna vilken sida än som går ut segrande valet 2022.  Med en borgerlig vinst med SD som stödparti blir Annie Lööfs Centerparti  helt utan möjlighet att påverka politiken i någon större utsträckning. Vid en vänsterregering med Stefan Löfven som statsminister  så skall då Centern med  ett valresultat i bästa fall på ca 10% försöka få till en borgerlig politik med S och MP och Vänsterpartiet som stoppklossar.  Den uppgiften blir nog svårare att knäcka än det totalt misslyckade försöket att få stopp på Sverigedemokraternas inflytande i politiken. Skall bli intressant att följa fortsättningen i hur Annie Lööf tänker slingra sig ur den situationen med sitt förtroendekapital i behåll hos Centerväljarna. .  

 

tn                    

 
 

           






Av tommy norum - 28 mars 2021 17:39




 



Partiledare Nyamko Sabunis linje vann: Liberalernas partiråd röstade med bred majoritet för att bilda en borgerlig regering med stöd av SD. Med dagens resultat kan man väl hoppas att de borgerliga väljarna har fått ett parti som man kan lita på i fortsättningen. Det har varit lite si och så med det tidigare.   
  

Bra att de mest högljudda och dominerande - de som styrt det här partiet de senaste åren - fick sig en ordentlig knäpp på näsan. Man kan hoppas att man nu inordnar sig partiets politik i fortsättningen eller tar sin mats ur skolan som en del lovade om inte omröstningen gick deras väg. Skulle nog vara önskvärt -inte minst för Sabuni - om så skulle ske vilket skulle underlätta för henne att få ordning och reda i partiet efter all turbulens. Surt sa räven för Sabunis motståndare som tvingas ta till sig att med röstsiffrorna 31 mot 59 för Nyamko Sabunis och partistyrelsens linje. Kanske dags för  Liberalerna att rekrytera sin partiledning i fortsättningen från mer jordnära medlemmar som mer ser sin roll att kunna driva liberalpolitik ur ett mer jordnära perspektiv än dessa flummiga storstadspolitikeks som tycker man skall driva  politik ur ett ideologiskt perspektiv utan att tas hänsyn till den politiska verkligheten. Det var nog i sista minuten Sabuni tog initiativ till en upprensning och visa var skåpet skall stå i fortsättningen. Partirådet också ställning om ett tilläggsyrkande, ett slags förtydligande om att L inte ska budgetförhandla med ”ytterkantspartierna SD och V”. Så det försöket misslyckades också att bakbinda Sabuni på samma sätt som man gjorde när hon valdes till partiledare där hon tvingades att lova fortsätta med januariavtalet tills 2022 om hon skulle ha en chans att bli vald.          

         

 











Av tommy norum - 27 mars 2021 14:29




 


SD-striden kan krossa Liberalerna – sprickan fördjupas | GP



För Sabuni själv kan konsekvenserna bli högt om inte hennes linje går hem i Liberalernas partiråd. – Jag är medveten om att jag kan bli sparkad. Men när nio av tio L-väljare identifierar sig som borgerliga så visar det väl att Sabuni gör rätt analys. Romina Pourmokhtari kommer att rösta emot Sabuni. För det första har vi ju knappt några väljare att förhålla oss till, så vi kanske inte ska tänka så mycket på vad de vill, utan snarare se till vad våra potentiella väljare vill och vilket parti vi vill vara säger hon. En någon konstig analys kan man tycka när man har facit i hand hur partiet har utvecklas i sitt samarbete med S - det om något borde väl vara en signal att ta till sig att det är dags för en förändring innan partiet helt blir utplånat. – Om vi öppnar för SD-stöd kommer det få stora konsekvenser för valrörelsen säger hon och jag har svårt att se hur jag ska kunna entusiasmera mina medlemmar att arbeta för en potentiell regering som ger utrymme för SD-politik. Men Liberalernas avhopp från Alliansen efter förra valet och i stället alliera sig med S- regeringen - vad det avhoppet fått för konsekvenser för partiet - det vill hon helst inte tala om.
 
Av tommy norum - 25 mars 2021 23:17



     Hakelius: En sista politisk triumf för Liberalerna innan katastrofen - Fokus


Frågan är om de Svenska väljarna är intresserade av Liberalerna som är så konsekvent och öppet EU-positiva med överstatlighet, en gemensam ekonomisk politik, inklusive EU-skatter när alla andra partier i Sveriges riksdag säger sig vara tveksamma eller direkt negativa till sådant. Bara att konstatera att Lösningen på Liberalernas kräftgång , enligt en framträdande liberal i dagens DN- Fredrik Jerlov - är inte att gå till omröstning i helgens partiråd: Hemska tanke att behöva inordna sig i vad gräsrötterna har för synpunkter det kan ju inkräkta på den egna integriteten att helt plötsligt måste anpassa sig till en politik som majoriteten i partirådet kommer fram till. Kanske är det rädslan att om Nyamko Sabuni vinner slaget så kommer det också innebära en storstädning i partiets ledning för att kunna bringa ordning och få ett förnyat förtroende för Liberalernas politik. Det har tyvärr funnits alldeles för många Besserwisser som agerat bromsklossar i partiet i tron att de vet bäst. Facit över vad deras härjningar ställt till med för Liberalerna visar sig klart i de senaste årens opinionsundersökningar.


Av tommy norum - 24 mars 2021 12:25






Den S-styrda Hyresgästföreningen tar till lögnen som vapen när de försöker skrämma upp boende med rena påhitt om regeringens förslag om marknadshyror som ingick i januariavtalet med C och L. En gång i tiden präglades arbetarrörelsen av bildningsideal, genom att förvärva kunskap kunde medlemmar driva opinion med skarpa argument.
I dag försöker man i stället påverka politiken genom att med lögner skrämma upp alla de hyresgäster som tvingas finansiera organisationen. Att det sker samtidigt som Stefan Löfven varnar för en utveckling lik den i USA, där Donald Trump undergrävt sanningsbegreppet i politiken, är mer än en smula ironiskt.
 
PATRIK KRONQVIST i EXPRESSEN

Hyresgästföreningen tar till lögnen som vapen

Hyresgästföreningen tar till lögnen som vapen (expressen.se)

Av tommy norum - 23 mars 2021 11:49







 



Desperationen sprider sig i de Socialdemokratiska leden när man ser att de är på väg att kanske förlora den politiska makten - om inte annat vid nästa val 2022. Så i brist på politiska sakargument i debatterna så tar man i stället till desinformation skrämselpropaganda i ren DDR stil. Något som Peter Hjörne på GP så väl beskriver i sin ledarkrönika.

    

Där skriver han ...  

Det  är ingen tillfällighet att försvarsminister Hultqvist talar om "SD:s stormtrupper" och i en debatt i Aktuellt i ett halvhysteriskt tonläge hävdade att Sverigedemokraterna är "inget parti som Kristersson och Busch klarar av att tämja. Högerextremism går inte att tämja." Meningen är givetvis att föra tankarna till 30-talets och Hitlers Tyskland.   

I veckan var det Stefan Löfvens tur. I Anders Holmbergs intervjuprogram 30 minuter sa statsministern att han var orolig för demokratin i Sverige. Inte mindre än nio gånger frågade den skicklige och envise intervjuaren Anders Holmberg Stefan Löfven om "vad konkret som skulle hända om Moderaterna bildade regering med stöd av Sverigedemokraterna" och om statsministern menade att Ulf Kristersson skulle låta Sverige utvecklas i odemokratisk riktning.   

Löfven, som blev allt svartare i ögonen, svarade med att beskriva utvecklingen i Ungern, Polen och i Republikanska partiet i USA. Han hävdade att Kristersson skulle tvingas till eftergifter gentemot SD. Stefan Löfven varnade till slut för att om Kristersson "sätter sig i det där sällskapet då tar man en rejäl risk. Kristersson skall aldrig tro att Sverigedemokraterna bara lägger sig ner och säger 'gör du som du vill', det kommer Sverigedemokraterna aldrig att göra och då är det fara å färde för vårt land".  

Men Anders Holmbergs fråga som upprepades nio gånger i programmet till Stefan Löfven vad som konkret skulle hända med vår demokrati om M fick makten med hjälp av SD - den blev obesvarad för där tog vår Statsministers  vilda fantasin slut i att  kunna leverera att svar på en berättigad fråga med tanke på Stefan Löfvens hätska hatfyllda uttalande om vilka risker medborgarna blir utsatta för om Kristersson kommer till makten. 9 frågor inga svar speglar väl Stefans Löfvens politiska trovärdighet och ett kvitto på den desperation som  spridit sig i det Socialdemokratiska partiet när man förstår att man inte längre har några trovärdiga svar att leverera till medborgarna.       

 




Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15 16
17
18 19 20
21
22 23 24 25
26
27 28
29 30 31
<<< Mars 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards