Alla inlägg under november 2020

Av tommy norum - 17 november 2020 14:38



 



Inte lätt för ens Anders Tegnell att följa sina egna råd visar det när han i direktsänd presskonferens strax efter han påpekat vikten att tvätta händerna och inte hosta i dem. Trots att han just avrått från det så var det precis det han dristade sig att göra, en reflex av ett naturlig reaktion som det inte är så lätt att försöka sätt stopp på med de råd och anvisningar vi nu bombarderas av dagligen från politiker och Folkhälsomyndigheten.
 
När inte ens sjukvårds ledningen med personal i vissa landsting tycker sig behöva följa råden varken med att avstå från fester eller som det visat sig att det fortfarande finns brister i hygienen så förstår man att politiker och myndigheter många gånger befinner sig i en ständig motvind att få respons fullt ut för sina berättigade krav och rekommendationer för att försöka sätta stopp för spridningen av Corona.. Frågan är väl om det inte är dags för Stefan Löfven att skruva upp tonläget nu till de råd som finns- det som vissa verkar tolka som om de var valfria.
 
Ivar Arpis gör ett försök i SvD: s ledare i dag, bena upp Regeringens svårtolkade Corona strategin max 8 personer på allmänna sammankomster. Och med allmänna är om det kräver tillstånd. Så man kan fortfarande trängas i köpcenter som Gkås i Ullared , NK i Stockholm, Ikea ,gym, simhallar mm . Bussar, tunnelbanan osv där finns inga restriktioner om. När det gäller restauranger så får de fortfarande ha öppet bara det inte sitter mer än 8 personer runt ett bord. Så man kan undra hur man skall sammanfatta logiken i det resonemang som politikerna med hjälp av Folkhälsomyndigheten försöker stoppa viruset med när man kan konstatera att Corona hanteringen verkar inte vara anpassat till hur viruset smittar utan till något helt annat som Ivar Arpi utrycker det i sin ledare.
 
Stefan Löfven uppmanar -utan ett skarpt förbud - att avstå från fester, gym, bibliotek och fester så är väl frågan hur långt den rekommendationen biter på medborgarnas beteende när vi tar del av facit hur den uppmaningen hittills följts speciellt hos den yngre generationen. Och hur långt är behörigt avstånd ? Är det 2 meter- en och en halv – eller är det som Folkhälsomyndigheten säger själva - armlängds avstånd ? .
Sverige håller fast vid att man inte vill följa WHO :s uppmanar att bära munskydd – Vi tror fortfarande vi kan hålla avstånd säger Anders Tegnell . Frågan är väl vilket avstånd är det som gäller ? 
tn




Av tommy norum - 16 november 2020 08:37

 

För många dyra kommunpolitiker
Vad är det som gör att inte kommunsammanslagningar förs upp på agendan? Kan det vara att man ser om sitt eget hus kommunalråd och politiskt anställda som dominerar partikongresserna. De flesta av dessa har löner och förmåner som de aldrig skulle ha en chans att få utanför politiken. Många har kommit från anställningar – om de haft någon – där de haft betydligt lägre lön och villkor. Kommunerna har kommunalråd, kommunchefer, chefer för olika förvaltningar såsom gator, energi, sociala frågor, etc. Det enda som hörs i debatten är att statsbidraget måste öka. Kanske dags att rensa ur i tjänstemans och politikerfloran runt om i landet och slå samman småkommunerna då får vi både lägre kommunalskatter, bättre service och förhoppningsvis lite bättre kompetens hos många av våra förtroende valda politiker och tjänstemän.. Betydande besparingar skulle alltså uppnås med kommunsammanslagningar, inte minst genom reducering av antalet chefer på olika nivåer.
 
 
Av tommy norum - 15 november 2020 14:45

   Passade på 2002 att dokumentera Åmålsån med båt. Året var det sista som det gick att färdas längst Åmålsån med båt. En flera hundra års epok gick då i graven där vattenvägen används både till transportera råvara till träindustrin längst ån och en skyddad plats för småbåtarna för  Åmålsborna. En idyll som vi tvärr inte får tillbaka.      


   

Klicka på bilderna för större format

   

   
                     

En idyll som dagens generation går miste om i upplevelsen runt och i Åmålsån





Sista båtfärden på Åmålsån 2002 


                       



Av tommy norum - 14 november 2020 11:38

                      


”Socialdemokraterna säljer lotter på kredit till skuldsatta och driver tusentals till Kronofogden.” Det är ingen rubrik att stoltsera med. Särskilt inte för det parti som med kraft ondgör sig över spelmarknaden, och bekymrar sig över att människor riskerar att fara illa. Socialdemokraterna ser allvarligt på att folk spelar bort sina pengar – om det inte är partiets egna lotter, förstås. För hur ska partiets agerande annars tolkas?

I veckan meddelade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att regeringen förlänger de skärpta regler för spelbolag som gällt under pandemin. Exempelvis får användare av onlinecasinon och värdeautomater spela för max 5 000 kronor per vecka, och även användarnas speltid begränsas. Det är inget nytt.


Gång på gång har Socialdemokraterna infört nya skatter, begränsningar och regler för aktörerna på spelmarknaden. För alla – utom partiets eget lotteri. Det är olagligt att sälja lotter på kredit, men inte när Socialdemokraterna gör det. Det är bara ett av många exempel på hur S gett sig själva fritt spelrum.

 
Det ska medges att Socialdemokraterna inte alltid har gjort sig kända som varma anhängare till konkurrens. Men att för egen vinning använda lagstiftning för att skapa sig ett slags monopol är att gå steget längre. Kanske kan inget bättre illustrera uttrycket ”det är okej när vi gör det”. Det visar också att makt- och spelmissbruk liknar varandra – det är svårt att sluta fast man borde.

Det är dessutom svårt att ignorera Socialdemokraternas långtgående paternalism. Först lägger staten via skatten beslag på majoriteten av medborgarnas pengar, för att sedan i detalj diktera hur resterande pengar får användas.


Det påvisar en syn på medborgarna som närmast omyndiga och i behov av politisk styrning.

Det kanske också behöver påminnas om: när en marknad regleras in absurdum, skrattar den svarta marknaden sist. Överreglerade marknader göder oreglerade marknader. Om S anser att folk råkar illa ut av de spel som noga inspekteras av staten, vad tror de då händer bakom stängda dörrar?

350 miljoner kronor. Så mycket drog Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU in på att sälja lotter det senaste året. Det är mer än vad alla de andra riksdagspartierna kan uppvisa i intäkter – tillsammans. S har därför goda skäl att hålla hårt i sin egenvispade gräddfil. Solidariteten tycks sluta där den egna makten och pengarna tar vid.


https://www.svd.se/socialdemokraterna-lotterierna-och-hyckleriet?fbclid=IwAR1uQr3_SOpqYpWjvhRIR2iFq-GDdgm8qT1BSxEkCjV_vwtmYrJjeCXsA_g

Av tommy norum - 13 november 2020 12:54




   


Vad har hänt med Sverige kan man fråga sig när man tar del av statistik över hur våra ansvariga politiker förvaltar Moder Svea jämfört med andra EU länder. Vi ligger i topp i arbetslöshet- i att ta emot flyktingar- i  toppn för medborgarnas skattetryck.  Vi ligger i topp i sjukvårdskostnader. Vi  ligger i toppen med mest  läkar och sjukskötepersonal men ändå har vi de längsta vårdköerna i EU samtidigt som vi har minst antal vårdplatser.   Sverige är också på väg mot botten i EU.s  pensionsliga Vi ligger nu också klart i i toppen i smittspridning och antal döda i  Norden på grund av Corona. Polistätheten är en av de lägsta i Europa  50 % under EU snittet samtidigt som vi då kan konstatera att Sverige ligger i topp i dödsskjutningar. Sverige ligger i EU toppen av anmälda våldtäkter samtidigt som man ligger i botten  på uppklarade fall. VI ligger också i topp i rån statistiken inom Eu där bara Belgien och Spanien ligger före oss.

 

Generellt sett så ligger brottsligheten lägre i länder med lägre nivåer av migration och färre asylsökande  enligt uppgifter från EurostatSverige ligger i botten  inom EU att lyckas integrera asylinvandrare på arbets­marknaden. Trots detta har vi fortfarande en asylinvandring som är mycket högre än i jämförbara länder. Våra politiker har också en bostadspolitik som inte är anpassad till den höga invandringstakten som fortfarande pågår med våra ansvariga politikers goda minne. Något som också märkts i hur våra utanförskapsområden runt våra storkommuner växt upp som svampar ur jorden där brottsligheten tillåtis frodas utan att våra politiker reagerat i tid. Där har skolelevernas socioekonomiska bakgrund satt sina tydliga spår ända sedan 00 talet i hur dåligt man klarar av grundskolan utan att våra ansvariga  politiker verkat bry sig utan har fortsatt fylla på med nya flyktingar som generarat nya utanförskapsområden som  genererar nya kriminella i ett samhälle som inte har resurser att varken ge arbeten, en skola värd namnet för många med invandrarbakgrund och det med en bostadssituation och arbetsmarknad som ökar på  klassklyftorna och  utanförskapet i samhället. 

 

Man behöver inte vara speciellt samhällsorienterad och kunnig för att upptäcka dessa sprickor i den välfärd och trygghet vi medborgare har byggt upp med blod svett och tårar under hela 1900 talet men som nu håller på att raseras. Politiker har tydligen börjat se på sitt politiska uppdrag i ett annat perspektiv än det medborgarna förväntat sig där vars mandat de företräder blir mer och mer satta på undantag. Hur länge den utvecklingen kan fortgå utan att väljarna säger i från på skarpen kan man undra ? Man behöver heller inte var speciellt utrustad mer än med lite sunt förnuft för att förstå att den naiva migrationspolitik som bedrivits i det här landet under lång tid till stor del gett upphov till den negativa samhällsutvecklingen med ökad otrygghet .Något som våra ansvariga politiker fortfarande i stor utsträckning vägrar ta till sig.

 


Vore inte en dag för tidigt att våra politiker börjar förstå att politikernas roll inte är att uppfostra folket att tycka som politikerna utan det är politikernas förbannade skyldighet att tillgodose och förvalta medborgarnas önskemål i det förtroendeuppdrag de fått av medborgarna i valet.  Har men inte det som en ledstjärna som politiker då har man inget i politiken att göra, Tyvärr så finns det alldeles för många politiska partier som oberoende vilket stöd man har i väljarkåren använder sin politiska ställning till utpressning för att andra skall kunna få behålla makten. Man tvingar sig på önskemål som ofta ligger långt ner i prioriteringslistan vad en majoritet av Svenska folket tycker. Att all makt skall utgå från folket kan i stället upplevas som att allt för mycket makt utgår från en liten klick småpartier som utnyttjar sin politiska vågmästarställning i tid och otid. Kanske kan det vara så att Svenska folket har tröttnat på den ordningen när man nu visar kalla handen för en politik man inte vill ha i opinionsundersökningarna. Skulle det bli val i dag så skulle de värsta syndarna hamna utanför riksdagen vilket skulle få många att dra en suck av lättnad på bägge sidor om det politiska blocket.

 

Någon jävla ordning får det väl ändå vara - som den gamla kommunistledaren Hermansson på sin tid  utryckte sig när partimedlemmarna blev för bångstyriga och skapade oordning i partiet. Ett ordval  som nog många skulle tyckas  passa in på det riksdagsarbete som nu bedrivs långt över huvudena på de väljare vars intresse de har fått att bevaka i sitt förtroendeuppdrag .       


 tn  


  


 
 


 


 

 

 


 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       


 
Av tommy norum - 12 november 2020 12:20



 


Den 20 oktober gick sjukhusen i region Kronoberg upp i stabsläge, på grund av ökat antal covid-19 smittade.

Tre dagar senare skickade region Kronoberg ut ett pressmeddelande om ”påtaglig smittspridning i delar av länet” och ”ansträngt läge i vården”.

Samma kväll, 23 oktober, hade personal på hjärtintensiven en konferens med efterföljande halloweenfest. Enligt P4 Kronoberg betalade regionen för delar av festen – som ”arbetsmiljöaktivitet”. 

Flera insjuknade

Kort därefter insjuknade flera i personalen i covid-19 och flera vårdplatser fick stängas. Enligt källor till P4 Kronoberg har även patienter blivit smittade.

Festen har bidragit till smittspridningen enligt verksamhetschefen Thomas Aronsson.

– En dum och klantig sak, såklart. Jag hade dragit i bromsen om jag visste om det, säger han till radion.

Har man inte mer bakom pannbenet som chef och ansvarig då skall man sparkas ut ur organisationen innan man ställer till mer elände för patienterna man skall vårda..

tn

Av tommy norum - 11 november 2020 18:01




 


Jag förstår att det kan kännas svårt att hålla restriktionerna, säger socialminister Lena Hallengren i dagens pressträff med statsminister Stefan Löfven . Hon pekar dock på vikten av att hålla i för att skydda och inte riskera livet för de som i riskzonen. Hon pekar på att smittspridningen nu ökar mycket snabbt i Sverige där på intensivplatserna nu fylls på med nya Corona smittade med risk att man till slut går i taket om inte smittspridningen kan hejdas.       

Det verkar som om svenska folket har svårt att ta till sig de rekommendationer som regeringen med hjälp av Hälsomyndigheten nu tjatat om så länge Corona har härjat i det här landet . Ett otroligt strutsbeteende kan man konstatera av många i samhället som i sin egoism struntar i vad de egna handlingarna ger för avtryck i smittspridningen. När man nu vet att det krogarna  är en stor  anledningarna för smittspridningen enligt uppföljningen av var källan för spridningen är som störst så kan man undra vad som finns bakom pannbenet av de som partar på utan det minsta övervägande var i  smittspridningskedjan man  befinner sig i. Att sedan hemmet och familjen man bor med också hör till den miljö som blir drabbade och som det visar sig också ligger i topp i kedjan verkar man totalt strunta i. 

 

Det handlar bland annat om att undvika kontakt med andra än de man bor med samt undvika gym och köpcentrum något som många inte verkar ta så alvarligt även av de som ligger i riskzonen . Man kan hoppas att Lena Hallengren varningar till slut börjar gå hem hos befolkningen och medborgarna  i möjligaste mån undviker  barer, nattklubbar och restauranger platser som konstateras  viruset lätt spreds. Man skall i princip uppträda i samhället som om alla personer som finns i närheten kan vara en smittkälla. Hålla avstånd, undvika folksamlingar, undvika onödiga sociala kontakter utanför familjen är väl hörnstenar i de rekommendationer som hälsomyndigheterna försöker få medborgarna att ta till sig. Men med den spridning som tagit fart som en löpeld i samhället så kan man undra hur det ligger till med hörsamheten i de budskapen.

 

Det blir inte bättre av när representanter av  de olika branscherna  som drabbas försöker påverka beslut i riktning  där man också skall ta hänsyn till de ekonomiska intressen som står på spel  när vi skall skydda oss för Coronapandemin något som Regeringen hörsammat så gått det går med de resurser som står till förfogande. 25 nya dödsfall har rapporterats in i Sverige sedan i går. Totalt har 6 082 personer nu dött efter att ha smittats av covid-19 i Sverige. 166 707 personer har bekräftats smittade av covid-19. Det är 4 467 nya smittade sedan i går. Är det någon som med de siffrorna i bakhuvet fortfarande inte har förmågan att ta till sig rekommendationerna och i bästa förmåga följa dem då är det ett bevis på att hissen går inte hela vägen upp, inte ha  alla hästarna hemma , det finns många utryck för att inte  vara inte så smart; vara knepig eller konstig.    

tn

Av tommy norum - 11 november 2020 12:02

 

Dalslands kanal(1917)

 

Här följer vi båten Capella som tar sig genom Dalsland via Dalslands kanal. Bilder från bland annat Håveruds slussar, Råvarpen, Dals Långed, Lennartsfors och Bengtsfors. En snutt av stationsområdet i Dals-Ed och bilder från Interiör från Örbyhus slott som ligger i Uppland hänger också med på slutet av filmen .
Klicka på adressen för att ta del av filmen.
 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards