Alla inlägg under oktober 2020

Av tommy norum - 15 oktober 2020 12:53



 

 

Eu är på väg att spendera tusentals miljarder euro på att uppnå en temperaturminskning mindre än en hundradels grad om 30 år.  Bland annat till följd av det ständigt uppskruvade tonläget, och ungdomars klimatdemonstrationer som då sammanfaller med våra politikers vilja att alltid vilja vara politiskt korrekta ända till konsekvenserna blir för besvärande och man måste backa. Man glömmer gärna att klimatpolitiken också har kostnader, eftersom den innebär att vi använder dyrare och mindre pålitliga energislag.

Det är alltså sannolikt att den totala kostnaden för coronakrisen och återhämtningsfonden är mindre än den kostnadsökning som EU:s skärpta klimatmål innebär. Till exempel visar studier att EU:s klimatåtgärder kommer att leda till fyrdubblade priser på elgrossistmarknaden bara inom det närmsta decenniet. Vi skall nog inte springa i väg utan att fråga oss  om verkligen klimatvinsterna överväger de kostnader som EU:s klimatpolitik skulle innebära. Under de kommande trettio åren kommer det nya målet om 55-procentig minskning att minska EU:s utsläpp med ytterligare 12,7 miljarder ton koldioxidekvivalenter.

Om vi försöker mäta denna minskning enligt en av FN:s standardmodeller för klimatutveckling ger den en närmast omätbar global temperatursänkning vid århundradets slut, om 0,004 °C.  Dessutom är det sannolikt att många av de förutspådda utsläppsminskningarna uteblir – utsläppen flyttar bara ut ur EU istället. Då blir den faktiska temperaturminskningen ynka 0,0017 °C, motsvarande två veckors fördröjning av den globala uppvärmningen. En studie i Energy Economics visar att 2020 års klimatmål kostat fyra gånger mer än EU:s optimistiska beräkningar.  EU-kommissionens utredning samt en studie Climate Change Economics visar att de faktiska kostnaderna för det ursprungliga målet om en 40-procentig utsläppsminskning till 2030 är tre gånger dyrare än beräknat och som i slutändan efter 30 år gör att vi fortfarande står på ruta ett på temperaturskalan. Det vore sorgligt om det gick till historien att EU:s politiker spenderat tusentals miljarder euro på att uppnå en temperaturminskning på minder än en hundradels grad.     

 

 

BJØRN LOMBORG är chef för Copenhagen Consensus Center, visiting fellow vid Hoover Institution, Stanford University och visiting professor vid Copenhagen Business School. 
ea@lomborg.com 

Av tommy norum - 14 oktober 2020 13:22


   

Sågverket låg på Rävholmen strax intill Köpmannebro järnvägsstation. Det startades av August Nilsson i Långbron, kanalingenjör, sågverksägare och redare. Sågverket brann och Nilsson hade inte resurser att bygga upp det igen. Det köptes av Johannes Andersson "Buterudskungen", som handlade med virke och hade en mängd kanalbåtar. Troligen köpte han det i spekulation för senare sålde han det till den framgångsrike sågverksägaren Niels Chr. Jensen som drev Orrholmens såg och hyvleri i Karlstad. Jensen byggde upp sågen och köpte 1899 Baldersnäs efter att Waern avlidit. Han avskogade Baldersnäs egendom totalt, flottade virket till Rävholmen och sågade där varefter det var lätt att med fartyg frakta det över Vänern till Göteborg. Jensen Drev verksamheten en bit inpå 1900-talet och lade sedan ned verksamheten. Det gar dock arbetstillfällen i Köpmannebro och många av husen där är byggda med virke från sågen.

Av tommy norum - 14 oktober 2020 09:23


 



Allt fler borgerliga väljare ifrågasätter vad Liberalerna har i politiken att göra. Nyamko Sabunis har ingen lätt uppgift att få Liberalerna på fötter efter Jan Björklunds totala fiasko i att försöka få väljarna med på det Liberala tåget. De hankade sig kvar i riksdagen i hög grad på grundval av stödröster från M-sympatisörer som stödröstade men har nu enligt flera opinionsundersökningar förlorat över 60 % av det stödet sedan valet 2018.
 
Allt fler ifrågasätter Liberalernas politik efter Jan Björklunds tid i partiet. Flum politik i klass med Miljöpartiet är väl det allmänna omdömet. Ett parti som än slinker hit än slinker dit i den politiska myllan och som verkar har svårt att bestämma sig vilket ben och vilken politik som man skall föra som attraherar väljarna. Fråga vem som helst vad Liberal politik är och står för så visar sig det att i stort sett bara de mest hänförda Liberalerna i partitoppen som har svar på den frågan. Tyvärr för Liberalerna så har väljarna svårt att tolka de svaren visar det sig i opinionsundersökningarna. En samling Liberala nördar många gånger lika verklighetsfrånskilda som nördarna i Miljöpartiet - ett konstaterande som också sätter sina spår i opinionsundersökningar. 
tn.  

Av tommy norum - 13 oktober 2020 14:40



 
Den enda som visar sig vara klarsynt den sparkar man på och inleder en hatkampanj utan motstycke i svensk politik mot det partiet som man nu får finna sig att anpassa sin politik efter. Sent skall syndarna vakna. . 




Varför fortsätter man att peka ut Sverigedemokraterna som en fara för demokratin, som fascister, som moraliskt undermåliga. Man vägrar sätta fingret mer exakt vad man egentligen menar.  

Det är dags för alla oss verkliga Sverigevänner att inse det hot som Jimmie Åkesson och hans parti utgör mot demokratin. skriver tidigare Rapportchefen Morgan Olofsson (L)  Det säger en representant för ett parti som nu i opinionsundersökningarna inte anses värdiga att representera Svenska folket i Riksdagen. Bara att konstatera att Svenska folket har tröttnat på Liberalernas flumpolitik. Tänk att det i en demokratin kan få sådan konsekvenser att de som säger sig värna om den och anklagar andra att hota den själva blir avrättade av medborgarna medan de som anses hota den blir allt större. Kanske ändå säger en del om Liberalernas verklighetsuppfattning något som nu väljarna också börjat förstå.  

Eller som kulturarbetaren Peter Robsahm skriver i Expressen att om SD får styra blir det en ny nationell ordning och den kommer att styras efter konstens alla regler, med järnhand där man glömmer både budgetar och lagparagrafer. De kommer inte att spela någon roll eller betyda ett skit. I ett maktövertagande är det en helt annan agenda som gäller. Våra "broderfolk" kommer inte längre att återfinnas i Skandinavien, utan i länder som Ungern och Ryssland.  

Eller Centerns partisekreterare Michael Artursson som skriver - Att inte förstå att SD är ett främlingsfientligt parti är häpnadsväckande,  Det råder inget tvivel om att Sverigedemokraterna sedan starten byggt kärnan i sin retorik och politik på motstånd mot invandring och invandrare och det är i Centerns värld samma som främlingsfientlig .  

Det kan knappast vara någon hemlighet att SD är emot den naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet de senaste tjugo åren men den borde väl också Centern begripa att den politiska retoriken mot den ordningen är knappast riktad mot invandrarna som grupp utan till våra ansvariga politiker. 

 

Att det sedan finns invandrare som bluffat sig in i vårt land, att det finns en överrepresentation med invandrarbakgrund på våra fängelser, att det visar sig att vi har en betydande klanverksamhet med invandrarbakgrund. Att tassa omkring utan att vilja ta tag i den problematiken vars konsekvenser uppstått i en naiv flyktingpolitik som man är ansvarig till för att inte bli anklagad för att vara invandrarfientlig eller gå Sverigedemokraternas ärende av PK eliten är både fegt och politiskt oanständigt.  

 

Men att kalla SD som brutit mot den traditionen sedan de kom in i riksdagen- det som pågått de senaste tjugo åren bland  de invandrarvänliga partierna-  som främlingsfientlig som man försöker göra det till när argumenten tryter är väl att skjuta alldeles för högt över målet. Nog vore väl politikerfientlig ett mer passande ord mot de partier som visar sådan nonchalans mot vad en klar majoritet av Svenska folket har för åsikter i frågan. Partier som nu på alla sätt försökt rättfärdiga sina politiska misstag genom att dölja med omskrivningar eller anklaga politiska motståndarna för både det ena och andra för att skada  förtroendet till väljarna. 

 

Nu visar det sig att i opinionsundersökningarna att väljarna går inte på den taktiska strategin längre. Det verkar som om de ansvariga politiska partierna själva inte längre tror på vad man sagt och säger när det visar sig att parti efter parti nu får finna sig att få  krypa till korset och erkänna sina politiska misstag där man både varit naiv - man såg det inte komma - farorna vars negativa konsekvenser vi nu vi får skörda fullt ut - det som Sverigedemokraterna försökt förmedla de senaste tjugo åren för döva och blinda invandrarvänliga politiker  helt befriade från sunt förnuft. 

TN

Av tommy norum - 13 oktober 2020 10:26




. Mustadfors bruk grundades 1898, är en av de större tillverkarna av hästskosöm i världen . 

 

     

Av tommy norum - 12 oktober 2020 11:02


 



Jonas Sjöstedt fegade ur i vanlig ordning. Frågan är väl om inte larmet om vargen kommer vargen kommer har används lite för ofta nu för att man skall ta varningen på allvar. Att försöka vinna politiska poäng genom att skrämmas men som det visar sig i stället själv blir skrämd för konsekvenserna kanske inte är bästa metod för att skapa förtroende för vänsterpartiets politik. Att Jonas själv har ett högt förtroende hos väljarna är väl att han och vänsterpartiet hela tiden bombarderar väljarna med än det ena än det andra politiska förslag som de övriga partierna skakar på huvudet för som ej genomförbara.

Ta från de rika ge till de fattiga är en enkel beskrivning av Vänsterpartiets politik. Men när man försöker bena ut konsekvenserna av den politiken då blir det stopp hos tankesmedjorna i Vänsterpartiet. Man vill gärna bortse från att Sverige och övriga västvärlden inte är socialistiska och att det är inte politiker som alltid sätter ribban för vad man får och inte får göra . Att vi har fri rörlighet både för kapital och företag att röra på sig om inte förhållandena passar i det land man är verksam i så flyttar man helt enkelt. Hur Jonas Sjöstedts Vänsterparti skall lösa upp den knuten det finns det fortfarande inga svar på. Som vanligt så kör Vänsterpartiet med ogenomtänkta lösningar i politiken i sin roll som problemlösare.

 

När det gäller LAS så kommer Socialdemokraterna i vanlig ordning få sin vilja igenom om inte parterna kommer överens. Det klargjorde ju Stefan Löfven tydligt  i partiledardebatten att han godtar inte utredningens slutbetänkande där han ansåg som gammal fackförhandlare att arbetsgivarna fått för många plus. Kanske det i stället blir Centern och Liberalerna som får till en förtroendeomröstning när de går upp för dem att de blivit grundlurade i januariöverenskommelsen. Hur skall man annars komma över och förklara den höga svansföringen vad som gäller och vad de blivit lovade och skakat hand på när det gäller LAS om det visar sig att de blir tvingade att backa. För Centerpartiet är väl det inga problem man har ju vanan att lova en sak och sedan göra något annat. Det finns fortfarande väljare som går och väntar på Annies Lööfs lunchrätt den berömda skon som skulle ätas upp om hon valde Stefan Löfven som sin statsministerkandidat . Ett stalltips blir väl att Stefan Löfven kommer segrande ur den knipan genom att varken Liberalerna eller Centerpartiet kommer att våga sätt hårt mot hårt i risken att i en folkomröstning både förlora inflytandet i den nuvarande och vid en eventuell borgerlig seger frysas ut som en svikare även hos sina forna Alliansbröder. Vänsterpartiet har redan backat när det går upp för dem vilka konsekvenser det får för LAS om de Borgerliga skulle ta hem segern i en eventuell folkomröstning. 

tn

Av tommy norum - 11 oktober 2020 23:53

Tidan är en av få vattendrag i Sverige som rinner mot norr. Fotot är taget i centrum av Mariestad strax intill landshövdingeresidentet . 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20
21
22
23 24 25
26 27
28
29 30 31
<<< Oktober 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards