Alla inlägg under januari 2020

Av tommy norum - 1 januari 2020 12:30


Efter att varit inblåst i Läcköhamnen ett par dygn på grund av denna envetna nordanvind som varit dominerande under några dagar så kunde vi bryta upp och styrde tvärs över viken till Hönsäters hamn som ligger vid foten av Kinnekulle. Gästvänligare hamn finns nog inte på Vänern. Här litar man på båtturisternas vilja att göra rätt för sig.

    

  .  

  


Är man intresserad av natur,kultur med dessa gamla miljöer runt Herrgårdarna runt Kinnekulle så rekommenderas ett besök i Hällekis och dess omgivningar. Cyklar finns att hyra på Bruksgatan för båtfarare. Själv har vi sen många  år egna minicyklar med oss på båten för att kunna utforska omgivningarna.




       

Här samlas både konstnärer och hantverkare med hemslöjd, textil mm. Vinkylare av tovad ull som blöts och ger

kyla till innehållet figuerade i alla möjliga djur och fåglar var en nyhet som jag inte sett tidigare.

  

 

Råbäcks stenhuggeri som nu är ett museum med visning för turisterna

 


Råbäcks hamn renoverades med EU pengar för ett antal år sedan. Ingen stor gästhamn men en tre fyra båtar får plats under träden.        
.

Kalkstensbrottet som nu fungerar  med inplanterad fisk för turistfiske

   



Ett besök på Kinnekulle måste innehålla ett besök i utsiktstornet på toppen där kan man kan se ända bort till Dalsland vid fint väder
       

klicka för större bild


 

    

Hästar och Konstgallerier verkar vara det som hör till en herrgård med rang på Kinnekulle










  


  







Av tommy norum - 1 januari 2020 12:30




Naven 

De flesta båtfarare som besöker Kållandsö, och kommer från Dalbosjön, går i regel via Naven som har den gamla Fyren som ett bra inseglingsmärke. .Här finns fiskesamhället Spiken och Läckö slott som de stora turistmagneterna både för sjöfarare och de bilburna. Här finns det en relativt stor skärgård att bedriva friluftsliv i .Själv försökte jag ta mig in i Spiken som första anhalt . Här var det fullt, inte en plats att tillgå. Första gången på mina över trettio år på Vänern som jag misslyckas att få en båtplats i  Spiken. Därför fick Läckö bli den första destinationen . Här fanns det gott om lediga platser.


 

Slottet med sina återkommande utställningar,opera har nu begåvats med nya attraktioner sen jag var här sist.

 

     

 Varför inte göra en sjötur med ett vikingaskepp ?

.  

Naturum Vänerskärgården-Victoriahuset med sin utställning som bygger på interaktivitet. Här kan man granska smådjur under lupp bland annat. Här finns också en populär restaurang.  

Utställningen med Mattias Klums bilder från vår fortfarande orörda natur i världen där han film som visades fick kanske en och annan att tänka till i denna rovdrift på våra naturresurser .

Här nedan har ni ett litet urval av hans bildkollektion

         

  

Sen har vi den årliga operaföreställningen på Läckö, en uppskattad företeelse för operavännerna .

Premiären är Lördagen 13 Juli kl 20

 

 


Av tommy norum - 1 januari 2020 12:30

  

Nu kommer värmen och en påminnelse om hur den svenska sommaren kan te sig.. Själv har jag lämnat Åmål för att tillbringa en tid på Vänern med min segelbåt. Nu får det vara nog med politik och synpunkter på hur kommunen sköts under semestern. Nu blir det i stället lite orientering vad som finns på vårt stora innanhav Vänern under några veckor.


 

Med kurs på Ekenäs längst ut på värmlandsnäs kommer vi in i skärgården via Aspholmsleden där det på sjöboden vid bryggan skylten med Rikstelefon fortfarande finns kvar i dessa mobiltelefon tider.


 

Familjen Örnvalds turistbåtar ser man titt som tätt där de går i skyttetrafik mellan Ekenäs och Lurö. Inte alltid i de prickade lederna . Men med en besättning med bakgrund som fiskare i området så känner man till sin skärgård både utan och innan.

Här finns både restaurang och en liten affär med det allra nödvändigaste för oss båtfarare.


   

Hamnen var välbesökt när vi kom in och fick plats långt ut på bryggan . Hamnen har en svaghet visade det sig när vi skulle lämna den. Med en Sydväst i sidan så blir manöverutrymmet begränsat i den smala hamnen och det var inte bara jag som fick problem med en kraftig vind i sidan när man  lämnade hamnen visade det sig.

    

Familjen Örnvalds flotta som är stationerade i Ekenäs där man går i skyttetrafik ut till Lurö.

 

Förutom en fin natur med stigar att ströva omkring och beudra de stora ekarna som det finns gott om på Ekenäs så finns det en lite privat hönsgård en bit från hamnen att beskåda.


 

 

Vill man inte tillbringa nästan 5 timmar på sjön med segelbåt för att nå Ekenäs från Åmål kan man ta bilen som tar ca 45 min.

Av tommy norum - 1 januari 2020 11:31




Visa källbilden

Socialdemokratisk värdegrund är en papperstiger helt utan trovärdigt innehåll har det visat sig genom åren. 



Pensionssystemet ska ge trygg försörjning till de äldre – inte vinster till skojarbolag. Något som socialdemokraten Thomas Bodström tydligen hade svårt att ta till sig i sin roll som styrelseledamot i pensionsbolaget Allra som nu utreds för omfattande ekonomisk brottslighet. Bolaget har lurat fler än hundratusen pensionssparare. Det handlar om usel avkastning i kombination med aggressiv marknadsföring, orimligt höga avgifter och ett hemligt bolag i Dubai för misstänkt penningtvätt. Företrädare har häktats och Pensionsmyndigheten planerar att stämma Allra på minst 240 miljoner kronor. Man kan jämföra med helikopterrånet, ett av de största rånen i svensk historia. Helikopterrånarna kom bara över en sjättedel så mycket pengar. 

 

Att i det läget när Socialdemokraterna visste turerna runt pensionsbolaget Allra utnämna en av styrelseledamöterna- en före detta minister i den socialdemokratiska regeringen - Thomas Bodström till landshövding i Stockholm säger väl en del om hur flexibel Socialdemokratisk värdegrund är i praktiken. Det var en utnämning som var olämplig redan från början. I socialdemokraternas värld så får man inte som medlem gifta sig med man vill utan tillstånd från partiet. Man undviker att prata med demokratiskt valda politiker från partier som inte har rätt värdegrund. Man tycker det är helt legitimt att i fackföreningsrörelsen tvinga medlemmar som inte är socialdemokrater  bistå till den socialdemokratiska partikassan med sina medlemsavgifter. Det socialdemokratiskt dominerade Facket förbjuder i sina egna restauranger folk med fel partibeteckning äta julbord för att de har fel värdegrund.

 

Gud bevare oss om vi skulle anamma den socialdemokratiska flexibla värdegrund som de  använder som slagträ när argumenten inte riktigt räcker till i den politiska debatterna. Boström är inte den första minister som töjt på den Socialdemokratiska värdegrunden. Vem minns inte Bosse Ringholm - då finansminister i den socialdemokratiska regeringen-  syn på hur rätt värdegrund skulle tolkas eller på sin tid justitieministern Geijer som var ute och tog för sig bland unga flickor och där sedan den dåvarande Statsminister Palme ljög svenska folket mitt i ansiktet för att dölja fadäsen inom regeringen.

 

Redan då fanns det en dubbelbottnad värdegrund att ta till när det kärvar till sig när sanningen blir för närgången i hur värdegrunden tolkas i verkligheten. En utpräglad dubbelmoral som så ofta kommer upp i dagen titt som tätt både i politiken och i den socialdemokratiska styrda fackföreningsrörelsen.

tn

 

 






Av tommy norum - 1 januari 2020 11:00

Det här var Nya Örnäsgatan förr.  


Bilden kan innehålla: himmel och utomhus

Början på 1900 talet

Bilden kan innehålla: hus, träd, himmel och utomhus

1970 talet

Bilden kan innehålla: hus, träd, himmel, växt och utomhus

1970 talet 



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards