Direktlänk till inlägg 10 januari 2020

Om hundra år så så uppnår ca 50% av befolkningen 100 års ålder .

Av tommy norum - 10 januari 2020 14:30




Visa källbilden

Vi som har kortare tid till hundraårsstrecket än femtioårsstrecket skall nog ta Gustavssons upplevelser- i rolltolkning av hundraåringen som klev ut genom fönstret- med en nypa salt i vad som vi kan uppleva om vi lyckas uppnår 100 årsstrecket.   

  


Döden  döden   döden var något som vår kära författarinna Astrid Lindgren  började sina telefonsamtal med sin syster på äldre dar. Själv har jag de senaste åren börjat  tar del av dödsannonserna  i tidningarna som jag läser. Jag är inte intresserad av namnen men däremot av födelsedatumet på de som gått hädan. Det är bara att konstatera att ju längre åren går ju fler har årtal som ligger i närheten av sitt eget födelseår kommit in i dödsannonserna .

.

Vår genomsnittsålder har drastiskt förändras de sista 100 åren kan vi konstatera. Det jag trodde var att människan var på väg mot en högre ålder på grund av att levnadsförhållandena förbättras och det skulle göra vi lever längre. Av  dagens födda  kan vi räkna med att nästa hälften kommer att uppnå 100 års strecket.Men när vi sen börjar analysera varför så beror det inte bara på att vi fysiskt och mentalt har förändrat oss,  utan på grund av att läkevetenskapen så dramatiskt  har utvecklas där i snart sett alla sjukdomar kan botas mer eller mindre för att vi kan leva vidare längre upp i åldrarna.


Att vi nu har en genomsnittsålder på ca 80 år när vi för 100 år sedan bara var 55 år kanske inte riktigt belyser sanningen på ett korrekt sätt. För hundra år sen var barnadödligheten stor, vi hade inte tillgång till de mediciner som gjorde att sjukdomar som nu anses bagatellartade  många gånger blev orsaken till döden. Kanske skall man inte ta för stora växlar på informationen  om vår högre genomsnittsålder när det visar sig att vi är lika skröpliga som våra förfäder men den stora skillnaden att nu kan vi bota, byta ut organ som inte fungerar, har mediciner som både fördröjer och stoppar sjukdomsförlopp.

 

Men tyvärr så påverkar det inte vår fysik i någon större utsträckning , en hundraåring kommer troligtvis att vara lika fysiskt inaktiv som hundraåringar i alla tider varit men nu blir de så många fler. Det är få som på ålderns dagar kan ta till sig livet som 104 åriga Dagny Carlsson, Sveriges äldsta bloggare . Att sitta med armarna i kors och tänka att hon levt färdigt – det är ingenting för henne. – Jag tycker att man ska ligga i så länge man kan, säger hon bestämt. Och jag struntar i vad som passar gamla tanter. Bloggande, det är väl egentligen inget för en gammal tant. Men jag vill inte bara sitta och vänta på att dö. Jag är nyfiken av mig och jag tänker ha roligt så länge det varar.


Frågan är väl om vi klarar att utveckla samhället på ett sådant sätt så att våra hundraåringar inte känner sig utstötta utan att behöva känna sig att de är bara till besvär för de generationerna som skall garantera deras försörjning i framtiden. Ansvariga politiker gör så gott de kan för att ge sken av att det är de äldre som är upphovet till att skattebasen för att behålla vår välfärd inte räcker till. Att sedan den skattebasen räcker till så mycket annat utanför våra landsgränser eller alla 100 tals miljarder man lägger ut för att försörja ekonomiska flyktingar som kommer hit utan giltiga asylskäl det är något som våra ansvariga politiker helst vill undvika att tala om.

tn                                  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards