Direktlänk till inlägg 3 januari 2020

Gud bevare oss från Göran Greider:s socialistiska ideologi .

Av tommy norum - 3 januari 2020 11:30



Tala ideologi! Annars går inte det här. Foto: Erik Nyholm.

Jag är socialist skriver Göran Greider . Det har varit min viktigaste identitet ända sedan tonåren då jag blev ”radikaliserad” – för att ta ett ord som blivit helt fördärvat och tyvärr kommit att likställas med högerextremism och jihadism. Men att vara radikal betyder att gå till roten med det existerande samhällssystemet och inte fastna på ytan. Det betyder att det politiska spelet, eller partiledares charm eller brist på charm, aldrig är det centrala. Det viktiga är att på allvar förstå hur och varför makt över våra liv fördelas: Varför blir några rikare och rikare medan andra får ett mer och mer otryggt liv? Hur kan ett ekonomiskt system, kapitalism, tillåtas föröda natur och klimat utan att vi ser det som oerhört märkligt?

 

Problemet med Göran Greider är väl att han utgår från en teori uppbyggd på socialistiska värderingar helt befriad från den verklighet vi lever i där människan är med och styr med alla de svagheter man besitter som allt för ofta kommer fram i alla politiska system . Tron att socialismen på något sätt skulle ändra människornas värderingar och lämna egoismen och den enskildes maktbehov åt sidan är bara drömmar om en värld som inte existerar i verkligheten. Bara att se i hur Sovjetunionen med sina lydstaters socialistiska planer utvecklades efter kriget för att förstå vilket system som är att föredra.

 

Medan Socialisterna fick bygga upp ett angiverisystem- stänga gränserna för att inte helt bli tömda på medborgare- där det som skulle vara jämställdhet och ekonomisk framgång för medborgarna blev i stället precis tvärt om. Där blev överklassen de med partiboken och rätt kontakter i den socialistiska hierarkin som roffade åt sig . Medan den delen av Europa styrda av demokratisk valda politiker under ett kapitalistiskt system blomstrade , där medborgarna kunde fritt röra sig utan bli övervakade , där levnadsstandarden ökade år från år och där medborgarna i allt större utsträckning fick vara med och dela på rikedomen så blev det på andra sidan järnridån där socialismen rådde - tvärt om där fick man i stället vara med och dela på fattigdomen.

Indikativt för det systemet är att när vi lever i en värld som styrs av olika ideologier så är väl just de länder som har socialismen som sitt rättesnöre också de länder som medborgarna har sämst levnadsstandard. Blir nog lika svårt för Göran Greider att hitta ett socialistiskt land som lyckats bättre än Sverige bygga upp välfärden med sin  kapitalismen som rättesnöre . Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gick bet för inte så längesedan. Så varför gå ifrån ett vinnande koncept som varit så framgångsrikt för hela västvärldens medborgare där man på bara några decennier byggd upp ett välstånd på kort tid för medborgarna som inte finns dess like i hela världshistorien.

När till och med de som i grunden var och är socialistiska går över till det kapitalistiska systemet så kommer också välstånd och frihet- där väl Kina är ett bra exempel på hur det kapitalistiska systemet också sätter fart på utvecklingen åt alla håll på sikt. Orättvisor finns det i alla system men jag tror nog att de flesta heller ser att överklassen består av hårt arbetande företagsägare som skapar förmögenheter genom innovationer som ger arbetstillfällen och ökade skatteintäkter till staten än att man kommer in i en överklass via sina politiska kontakter och med rätt partibok.  

Det har visat sig genom historien varken ha skapat tillväxt eller välstånd för medborgarna. Det ser vi för övrigt i vårt eget kapitalistiska system där våra politiker sakta men säkert rör sig mot att uppfattas som gårdagens adel med privilegier som medborgarna (undersåtarna) bara kan drömma om. Själva skaffar man sig löner och pensioner och avgångsvederlag semesterförmåner som tas i demokratiska beslut.  Man bävar om man helt plötsligt skulle gå över till ett rent socialistiskt samhälle där politikerna skall bestämma även över vår produktion vad som skulle hända.

Vi var ju på väg när Socialdemokraterna tänkte att socialisera hela näringslivet under Palmes tid på 70 talet med sina löntagarfonder där LO-facken skulle få en dominerande roll i ägarstrukturen men där borgerligheten och väljarna gick man ur huse och satte stopp för. Det var det som inledde Socialdemokraternas fall att sakta men säkert röra sig mot den politiska källaren. Så frågan är väl om inte Göran Greider skulle gräva ner sin socialistiska drömmar när man med facit i hand ser var de länderna med sådana ambitioner till slut hamnar i välståndsligan.

tn






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards