Alla inlägg under december 2019

Av tommy norum - 16 december 2019 15:30



Åmål på 1950 talet



foto Göran Karlsson Åmål

foto Gunnar Planman


foto Gunnar Planman


foto Bror Isaksson


foto Bror Isaksson


Av tommy norum - 16 december 2019 15:30



 

STADSHUS


1946





Skuta på Åmålsviken 1911


Arbetarbostäder från 1820 på Forsbacka foto 1927


Skyttepaviljongen i Åmål. 1930 tal ?






1900 talet


Av tommy norum - 16 december 2019 11:22



Visa källbilden
Med dagen pensionsystem utan varken inflationsskydd  eller att följa  löneutvecklingen så hamnar allt fler till slut som fattigpensionärer. . 


Det är inte bara bland  de 300000 fattigpensionärer som det kokar bland de 2.2 miljoner svenskar som i dag lever på sin pension.  180 000 av fattigpensionärerna är kvinnor. Dan Glimmerås är en av initiativtagarna till Pensionärer i gula västar. Han bildade gruppen efter att ha öppnat sitt första pensionsbesked.– Det stod att jag skulle få 8 100 kronor. Jag började gråta, och tänkte hur i herrans namn ska jag klara av att leva på det här, säger han.  Pensionärer i gula västar har som krav att alla ska få 16 000 kronor skattefritt. – Det finns inte en människa som klarar sig på mindre. Hyran och mat ska betalas, säger Dan Glimmerås.


Det jäser nog lite varstans i pensionärsleden för kravet på 16000 kr skattefritt kommer inte ens de som har full ATP pension upp till i pensions kuvertet med sina runt 20000 kr / mån  före skatt. Detta på grund av att arbetsgivarnas eller egenföretagarnas inbetalningar till pensionssystemet tillföll staten det som översteg  inkomstbasbeloppet . Arbetsgivare betalar en pensionsavgift på  procent av varje anställds lön. För egenföretagare motsvaras detta av egenavgiften. Avgiften betalas på hela inkomsten, även för inkomster som överstiger  inkomstbasbeloppet. Inkomster som överstiger  inkomstbasbelopp ger inte pensionsrätt. Den delen av avgiften förs till statsbudgeten och betraktas som en skatt. Så det som i löneförhandlingarna blev ett avdrag för arbetsgivarnas kostnader blev också en extrainkomst för staten. Förlorarna blev löntagarna med mindre i lönekuvertet och de blivande pensionärerna som fick lägre pension.


Så det är inte bara fattigpensionärerna som har anledning att klaga på det rådande pensionssystemet utan även de med högre inkomster i det gamla ATP systemet har ingen anledning att  jubla över pensionen. Bra att konstatera att det som skulle vara en garant för en bra pension på äldre dar i ATP systemet visar sig nu att de pensionärerna hamnar allt längre ner i köpkraften och närmar sig fattigpensionärernas situation när man räknar in alla statliga bidrag för att hålla fattigpensionärerna under armarna. Med den utvecklingen med en pension som inte är inflation skyddad och följer löneutvecklingen kommer att sluta att snart hela pensionskollektivet blir fattigpensionärer även de som har full ATP poäng och hade en förhållandevis hög inkomst under sin livsarbetade tid drabbas också hårt av politikernas oförmåga att ordna till pensioner som man kan leva på i ålderns höst.

 

När sedan den borgerliga Alliansen under sin regeringstid fick för sig att  pensionärerna kunde betala mer inkomstskatt på belopp motsvarande löntagarnas får en väl att tycka att våra politiker har svårt att ta till sig den verklighet som många pensionärer befinner sig i ekonomiskt. En skatt som fortfarande släpar efter  trots alla vallöften under åren att återställa den till det normala.  


tn



 

 

Av tommy norum - 14 december 2019 12:46




Visa källbilden

       Antalet poliser i landet har stadigt minskats trots politikernas försäkran om stora satsningar


Med den utvecklingsfas Sverige befinner sig i så kan man undra hur man skall få rätsida med kriminaliteten , utredningsarbetet där allt fler kan fortsätta att begå brott utan att behöva riskera att lagföras. När de anvariga ministrarna går ut och påstår att deras satsningar har gett fler poliser så visar det sig att hittis är det precis tvärt om.
 
Vi har nästan 500 poliser mindre nu än 2015 något som ytligare stärker bilden av en regering som inte på långa vägar har kontroll över brottsläget i Sverige. Fler slutar än de man lyckas rekryterar visar en dyster bild över framtidens brottsbekämpning. Andrew Tomkinson på Polisförbundet menar att det är tuffa arbetsvillkor som är främsta orsaken till att många poliser väljer att sluta. I hur man skall komma förbi det problemet med en allt tuffare miljö ute bland buset verkar som vanligt regeringen stå handlingsförlamade inför på samma sätt som man fortfarande inte verkar förstå att en stor del av problemen har uppstått i en okontrollerbar invandring som fortsätter att  fortgå med i stort sett oförminskad takt med 120000 nya som fått uppehållstillstånd i Sverige i år.
 
Man fyller på problemen i ena ändan men har svårt att fylla på motsvarande i andra ändan som har som uppgift att försöka så gott det går att hålla lag och ordning i samhället.
Enligt regeringen genomförs sedan 2015  den största satsningen på svensk polis i modern tid.

tn




 

 

 

 
 
Av tommy norum - 13 december 2019 12:38


Storbritannien dagen efter parlamentsvalet.
Kommer Socialdemokraterna gå samma väg som Jeremy Corbyns Labourparti vid nästa val- nästan helt utplånade  ?   



Håller hela socialdemokratin på att radikaliseras ?  Man har lämnat verkligheten och ansluter sig till  samhällsfrånvända ideer där man kommer allt längre från sin väljarbas i sin strävan att på inga villkor släppa makten ifrån sig. Man går i princip med på vad som helst där väl Januariöverenskommelsen med de forna trätobröderna i Alliansen - Centern och Liberalerna med hjälp av Miljöpartiet- numera sätter agendan för den rödgröna regeringspolitiken. Tänk att vara så isolerad från sina gräsrötter att man inte ens förstår det missnöje som gror med en oro när Socialdemokrarterna under lång tid misskött invandringen som påverkat det dagliga samhällslivet.

 

När man struntade i missnöjet hos sin väljarbas utan i stället gav sig in i någon form av destruktivt beteende där alla som inte var beredd att följa partiets politik rasist och naziststämplades. Något som de flesta människor inte känner igen sig i utan protesterade med att i opinionsundersökningar visa sin frustation över partiets totala tondövhet genom att lägga sina sympatier på andra partier med en politik som ligger i linje med allt fler medborgare.. Med som många tycker en helt oduglig ledning i regeringen under Stefan Löfven som statsminister visar nu medborgarna klart och tydligt att förtroendet rasar för partiet när man upptäckt att partiet maktintresse går före gräsrötternas intresse. Man glömmer lätt att det är medborgarna som skall styra politikerna i allmänna val och inte tvärt som en del politiker tycks tro.

Någon som tydligt fick erfara detta i Englandsvalet varJeremy Corbyns Labourparti som gick till en historisk förlust. Medan Boris Johnsons konservativa parti fick en jordskredsseger. Så kan det gå när en pajas som har kontakt med sina väljare lyckas ge fisförnäma journalister en knäpp på näsan och ännu  en gång visat att det är fortfarande medborgarna som sätter den politiska agendan med sina röster inte verklighetsfrånvända PK-journalister.                  

tn 



Av tommy norum - 12 december 2019 14:00




SEVA_12108_5B.jpg

Karl Nyström Karlstadsbilder 1800 talet Stadsvy över Karlstad ( Carlstad ) Älvgatan 1700 tal ?

 

SEVA_0903_16.jpg


I mitten Johan Ahlströms affär. T v Pråmkanalen. T h Mariedals trädgård. 1880

SEVA_0900_09.jpg

Panorama över Tingvallastaden, Hagaborg och Haga. I bakgrunden t v Domkyrkan, Gamla lasarettet och Fängelset. T h Haga Mariedal och KMW. I förgrunden Pråmkanalen med bryggor, villor. 1902

SEVA_0604_015j.jpg

Pråmkanalen i Karlstad 1910 talet


SEVA_0604_009.jpg

Pråmkanalen med båtar 1910-20 talet ?


SEVA_0900_16.jpg

Biskopsgården, Karlstads Bryggeri, Stadshotellet. Framför Stadshotellet på kajen fiskebodarna. I älven ångbåten Klaran. Runt år 1900 

SEVA_0902_24.jpg

Hybelejens gata-Bryggaregatan med t v små skjul. I förgrunden skridskobanan på Klarälven mot Älvgatan med många åkande. 1910


SEVA_3102_05.jpg

Från skriskobanan på Klarälven.  Soloåkning av Ulrich Salcow, inför stor publik 1908



SEVA_0901_b90k.jpg


Museigatan taget från Residenstorget med Klarälven t h i bakgrunden. 1920 ? 

SEVA_0605_021h.jpg

Timmerflottning på Klarälven runt 1900 


SEVA_0903_17a.jpg

T v Folkets hus. T h Pråmkanalen med Solabåten. 1947



SEVA_LTA2_304.jpg

Solabåtarna på 1950 talet 

SEVA_LTA2_303.jpg


SEVA_LTA2_301.jpg


Solabåtarna på 1050 talet

SEVA_0605_021l.jpg

SEVA_0406_013l.jpg

Timmerförflyttning på Klarälven på 1950 talet med Lusten båtar .


Av tommy norum - 11 december 2019 19:06










 Visa källbilden

Aftonbladets rubrik talar sitt tydliga språk att Sverige har problem med att avhysa flyktingar som befinner sig illegalt i landet. Något som inte bekymmrar regeringen som bjuder på nästan gratis sjuk och tandvård under tiden de håller sig gömnda.   



Sverige befinner sig i ett läge med långa vårdköer där människor far illa och till och med dör. Där 150 000 pensionärer inte har råd att gå till tandläkaren något som den nuvarande regeringen totalt struntar i. Istället införde man en lag att alla som befinner sig illegalt i landet skall ha rätt till svensk sjukvård och tandvård kraftigt rabatterat . Kostnader som bara i de tre storstadsområdena skattebetalarna åker på över 200 miljoner per år och kraftigt ökande. Det är Svensk sjukvård och välfärd i ett nötskal med en socialdemokratisk statsminister vid rodret där man klart visar att fattigpensionärer suger man ur trots att de  betalat skatt i större delen av sitt liv, medan illegala som gömmer sig i landet - många gånger svartjobbare som konkurrera med de svenska arbetarna- utan att göra rätt för sig , det ser de nuvarande regeringen mellan fingrarna på när de erbjuds nästan fri sjuk och tandvård när de vistas illegalt i landet..

 

Vem är det man företräder i politiken kan man undra ibland ??. Inte är det fattigpensionärerna i alla fall där allt fler lämnas utanför vår välfärd för att de inte har råd att utnyttja den. Medan kommunerna får dra ner på den gemensamma välfärden med inskränkningar och taxehöjningar för att hålla kommunen flytande när socialkostnaderna rakar i höjden, skolkostnaderna ökar både med investeringar i byggnader och mer lärare i spåren av den naiva flyktingpolitiken där det blir medborgarna i kommunerna som får dra det största lasset för regeringens flyktingpolitik medan regeringen håller sig undan och prioriterar andra saker än fattigpensionärer något som man klart ser i den senaste budgeten där  ca 345 000 höginkomsttagare får dela på sex miljarder kronor eller när man prioriterar ett friår för vissa som kommer kosta mellan 2-4 miljarder. Som vanligt så har man med utgångspunkt från konsekvensbeskrivningar svårt att sia om kostnaderna.

 

Sverige befinner sig i ett läge med långa vårdköer där människor far illa inte minst våra fattigpensionärer.Bra politik kräver rätt prioriteringar där  svensk skattefinansierad välfärd i första hand ska vara till för svenska medborgare, skattelättnader skall gå till de svagaste i samhället och till ett rättvist skattesystem och inte som nu där fortfarande pensionärer betalar högre skatt i vissa inkomstlägen än lönedagarna. Socialdemokraterna skryter ju om i varje valrörelse att de är de enda som är en garant för de svaga i samhället och vår gemensamma välfärd . Men med facit i hand så visar det sig att den garantin gått ut för länge sedan
 
tn.

 

Av tommy norum - 8 december 2019 13:42




Visa källbilden

Sveriges  välfärd håller på att krackelera under den socialdemokratiska fanan. 



Löfven i Aftonbladet : Fokus nu kan inte vara på stor migration utan på snabbare integration. Man tar sig för pannan , inte så konstigt att vi har det samhälle vi har när man inte verkat förstå sambanden mellan de två faktorerna. Tydligen tror vår statsminister man kommer tillrätta med problemen med en uttalad målinriktning.

 

Löfven fortsätter : Tryggheten ska öka. Vi ska vara stenhårda mot brotten men också brottens orsaker. Nästan alla är överens om att sätta hårt mot brotten – så även vi. Därför har vi skärpt över 50 straff, stärkt rättsväsendet och bygger ut polismyndigheten med 10 000 fler anställda.- notera  att efter snart 9 års regerande fortfarande står och stampar på samma antal poliser fler som slutar än de som kommer in i systemet - 

 

Löfven fortsätter i Aftonbladet - Vi ska knäcka gängen och öka tryggheten i hela landet- men  efter 9 års regerande så har både otryggheten , gängkriminaliteten ökat med utanförskap, ökade klasskillnader, en skola där 80% av de nyinkomna inte klarar gymnasiet, där brottstatiken talar sitt tydliga språk med en klar överrepresentation av de med invandrarbakgrund..

 

 Löfven fortsätter : Men för att långsiktigt lösa problemen med gängkriminalitet behöver det förebyggande arbetet stärkas och grogrunden för kriminalitet bekämpas - dags nu att komma till den insikten efter 9 års regerande först nu se vart vi är på väg . Det finns partier som redan för tjugo år sedan hade klar för sig den utvecklingen men de var inte att lita på med  rötter i bagaget som inte hade rätt värdegrund..

 

Löfven fortsätter: Det är ett helt samhälle som behövs, inte minst skola, socialtjänst och civilsamhället. Det är en bild som även delas av polisen-  Men snälla  Socialdemokrater och Stefan Löfven vår statsminister det har vi medborgare väntat på i 9 år av Socialdemokratiskt styre ett styre som vid varje valrörelse påminner om att en röst på det socialdemokratiska partiet är också en garant för välstånd- trygghet och den sociala välfärdens utveckling.  Tyvärr Stefan du har lyckas  på bara 9 år demontera vår välfärd i en allt ökande takt med en ökad otrygghet .

 

Man att inte vilja lägga focus på den stora migrationen utan i stället på en snabbare integration kanske ändå säger att Socialdemokraterna fortfarande blundar för roten till problemen det som Sd med sina rötter har påtalat sedan de kom in i riksdagen.  Vår käre statsminister avslöjar sig verkligen att han inte längre hänger med i tiden i sitt påstående att vi nu står vi inför nya samhällsproblem som vi behöver lösa: Gängbrottsligheten och skjutningar. Bristerna inom sjukvård och skola, pensioner och äldreomsorg. Integrationen och segregationen. Klyftan mellan stad och land. Men kära statsminister att vi nu står inför nya samhällsproblem ?

 

De samhällsproblemen har funnits allt sedan Socialdemokraterna tog makten för 9 år sedan och före det utan att man velat se dem. Trots man i 9 år blivit påminda i riksdagen och i valdebatter om tillståndet i landet så har man vägrat lyssna. Facit av den insikten och den politiken ser vi nu konsekvenserna av  i samhället. Men att det har någon samband med en naiv migrationspolitik det har man fortfarande svårt att ta till sig. De enda som verkat fattat detta är de allt ökade skarorna som nu flyr de PK influerade partierna och i stället tar till sig en mer jordnära, och verklighetsbaserade Sverigedemokraterna som nu i opinionsundersökningar efter opinionsundersökningar vinner terräng i den politiska snårskogen.  

 tn

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14
15
16 17 18 19 20 21 22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< December 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards