Direktlänk till inlägg 13 september 2018

Första ronden avklarad i regeringsbildningen. Som vanligt så får Jimmie Åkesson finna sig att stå utanför sandlådan och titta på....

Av tommy norum - 13 september 2018 11:22




    


Politikernas spel för galleriet där första ronden blev rena floppen. Inte en enda smocka kunde åskådarna registrera. En rond som de medverkande så gott de kunde försökte ge sken av skulle gå i någon slags samförståndsanda. Den enda som inte fick vara med i sandlådan var Jimmie Åkesson SD väl medveten om att det är han som troligtvis kommer att få sista ordet i matchen.         



Det där med att lyssna och ta intryck vad medborgarna har för åsikter i olika politiska frågor verkar bara förekomma veckan före ett val hos våra politiker. Man tar in men struntar sedan totalt efter valet att rätta sig efter väljarnas  synpunkter. Här kommer politikerutspelen tätt mellan blocken i förspelet till regeringsbildningen. Där bjuds det med förslag som ligger stick i stäv med väljarnas önskemål. När de försöker snickra i hop någon form av regeringsalternativ i olika konstellation mellan blocken så verkar det inte som om väljarna är med på noterna. Enligt vallokalsundersökningen, som presenterades av professor Henrik Oskarsson och professor emeritus Sören Holmberg vill inte ens en femtedel av väljarna, 18 procent, ha någon form regeringssamarbete mellan Alliansen och de rödgröna.

 

I vallokalsundersökningen ombads de också att pussla ihop en egen regering. På första plats kom Alliansen, näst bäst är en renodlad S-regering sedan föredrog väljarna att Stefan Löfven plockar in även Vänsterpartiet och leder en regering med samtliga tre rödgröna partier medan väljarna totalt sågade den nuvarande koalitionen med S och MP som kom sist i väljarnas hopsnickrade regeringsförslag i undersökningen. 


På tio-i-topplistan rymdes ingen koalition mellan blocken det som nu politikerna i bägge blocken försökte i sandlådemachens första rond pocka på medborgarna. Svenska folket är inte alls intresserade av det och det kan bero på att de flesta definierar sig som vänster eller höger. Enligt vallokalsundersökningen anser sig 37 procent vara vänster medan 42 procent kallar sig höger. Resten uppger sig vara ”varken eller ”.


Men så länge beröringsskräcken med SD består mot allt sund förnuft säger företagarnas vd Günther Mårder och efterlyser en större öppenhet bland politikerna så kommer det tillståndet att bestå att vi får ingen renodlat regeringsalternativ som speglar antingen höger eller vänsterskalan utan ett hopplock av varken det ena eller andra och vad kommer ut av en sådan röra kan man fråga sig.  


”Sverige är riktigt illa ute”, inleder Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, ett inlägg på Facebook. Mattias drar paralleller till svenska historien och menar att Sverige tidigare ”ockuperats av främmande stater” och att ”utländska fogdar har förtryckt befolkningen”. Men att Sverige ”alltid gjort motstånd” och därigenom segrat. Enligt Mattias Karlsson finns nu bara två val: Seger eller död.

 

En symbolik som blev  upphov till debatt på kultursidorna.  Stefan Löfven var inte sen att utnyttja situationen där han ondgjorde sig över att SD argumenterade med att Sverige befinner sig i ett krigstillstånd. Man har slutat att förvåna sig i att SD:s politiska motståndare i alla lägen föredrar att missförstå i tron att de vinner politiska poäng.

 

Vem som dör i det här spelet är en öppen fråga om SD gör slag i saken och står kvar i att de inte tänker rösta på någon konstellation i regeringsbildningen om de inte får ett visst inflyttade i politiken. Troligtvis blir väl att det är Alliansen  som får stryka på foten om man i fortsättningen skall stå fast vid beröringsskräcken till SD.  Frågan är väl om inte Alliansen är på väg att skjuta sig själva i foten när vi ser resultatet av deras första rond i sandlådan.   


tn









 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards