Direktlänk till inlägg 29 augusti 2018

Åmåls politiker kör med samma skåpmat i vallöftena som de senaste 30 åren.

Av tommy norum - 29 augusti 2018 12:52
Köpet av fastigheten där Harrys finns visar hur våra politiker driver näringslivspolitiken i kommunen. Köp dyrt sälj billigt och låt  skattebetalarna får stå för fiolerna . 


Våra kommunalpolitiker har nu i minst 30 år före varje val trott sig ha lösningen på Åmåls kräftgång. Lösningar som man bidragit med under åren har visat sig med facit i hand blivit ett fiasko. Vi har fortfarande en av Sveriges högsta arbetslöshetssiffror. De har med sin politik också lyckats få Åmålsborna att betala en av Sveriges högsta kommunalskatter under åren utan att för den skull ha någon bättre service för medborgarna än andra kommuner.

Åmål har nu också ett annat rekord genom att varit en av de kommuner som tagit emot mest flyktingar per capita. Kommunen är tvingade att ta emot flyktingar enligt den lag som riksdagen beslutade om. Men man kan ju fråga sig hur våra kommunpolitiker tänker att i kommun med de förutsättningarna som Åmål  skall behöva ligga i framkant av mottagandet. Hur tänker man ordna försörjningen till de nyanlända? Hur tänker man ordna boendet? Och hur slår mottagandet på de sociala kostnaderna i kommunen när staten tar sin hand över flyktingarnas kostnader? När det gället arbetstillfällena så förändras väl den inte hux flux bara för att kommunen växt med några hundra flyktingar, snarare tvärt om kan man förmoda. 

Alliansen tror sig I PD ha lösningen med skapandet av enkla jobb (om man nu tror sig ha lösningen varför har man då inte praktiserat det tidigare) där man påpekar att integrationen är viktig där det gäller att få nyanlända och andra arbetslösa i arbete. Alliansen påpekar också att en ny politisk ledning med rätt erfarenhet och kompetens är en del av lösningen. Förra gången Alliansen hade makten i Åmål då trodde man sig också ha lösningen när man med lånade pengar satsade i kultur och fritid (förövrigt något som Socialdemokraterna fortfarande tror ser vi i PD:s insändarsidor) som man trodde skulle göra kommunen attraktiv att bo i och skapa tillväxt. Man var inte ens främmande för att ta till att subventionera privata näringsidkare med miljonbelopp ( Blueshallen med då Dalbo båtar) , något som man fortfarande tydligen inte är främmande för när vi ser att vid köpet av seaside fastigheten på hamnplan så var man med på tåget i kommunstyrelsen  att köpa fastigheten för 8 miljoner genom Åkab  och hyra tillbaka den för 50 000 kr i månaden mot att kommunen fick ta del av hyresintäkterna . Hyresintäkter som aldrig kommer att täcka investeringskostnaderna och driftkostnaderna för fastigheten utan där blir det skattebetalarna som får stå för fiolerna. Det enda parti som reserverade sig i kommunstyrelsen var liberalerna.

Alliansen som nu tror sig ha kompetensen att driva kommunen satsade friskt under sin tid vid makten med lånade pengar, man struntade i att beta av pensionsåtagandet och  Åmåls låneskuld ökade   Man byggde en fabrikslokal för Najad för 78-80 miljoner som i slutändan blev ett fiasko där skattebetalarna fick se ca 50 miljoner försvinna i felsatsningen. Så Alliansens sista mandatperiod blev en dyr affär för skattebetalarna utan att man klarade av att minska arbetslöshetssiffrorna. Fortfarande efter 30 år så tror Allinsens företrädare man sig ha lösningen på arbetslöshetsproblemet genom att satsa på  turism och besöksnäringen.

Kanske en liten överblick vad som skett under åren med de satsningarna utan att det bidragit till att ta ner arbetslöshetssiffrorna. vore på sin plats .  Höghetens skidanläggning kostat Åmåls kommuns skattebetalarna mångmiljonbelopp under åren, Åmåls camping som det investerats i med mångmiljonbelopp med stugor restaurang, Kommunen har under åren hållit arrendatorer av Stadshotellet under armarna med miljoner under åren, Nu gör man samma sak med Harrys , Man har satsat miljoner på centrumutvecklingen med känt resultat med allt mindre affärer. Man satsade miljoner på att göra Åmål till ett fiskecenter med investeringar på Örnäs, Åmålsån med laxtrappa med känt resultat. Man var med i två organisationer en egen där Centern plockade fram en chef ur de egna leden och var också med i Dalsland turist AB .mm . Men det kommuninnevånarna borde fråga sig var tog alla arbetstillfällen vägen som man trodde sig kunna skapa med satsningen på turismen och besöksnäringen och där också kultur och fritidssatsningar var ett led i skapnadet hos Aliansen .

Som vanligt får man väl säga så har politikerna aktat sig noga för att göra utvärderingar och analyser hur det gick med alla satsningar med mångmiljonbelopp på turism och besöksnäringen och sina övriga investeringar. Man gick så långt att man till och med gick med på att lura fullmäktige och medborgarna  genom att gömma investeringskostnader där de inte hörde hemma.  

 

För det skulle kunna avslöja hur dålig kompetensen är bland våra förtroendevalda när man prioriterar var en del våra skattemedel hamnar och vilket resultat det blev. Men det är tydligt att man har inte så mycket att komma med utan det blir samma skåpmat år efter år utan att man hittills ens kommit i närheten av de mål man tror sig kunna få med sin politik. Det enda våra politiker lyckas med är bedriften att skapa en av Sveriges högsta kommunalskatter, en av Sveriges högsta arbetslöshetssiffror och nu även att vi varit med att ta emot mest flyktingar per capita i Sverige. 

Vi är med andra ord svenska mästare i flera grenar. Men vi har också pris i hur vi ordnar till centrum som gav reklam för miljoner påstod våra politiker. Men inte hjälpte det Centrumhandeln lika lite som alla jippon och evenemang gör har det visat sig med facit i hand.  Så det där med att våra politiker tror sig ha lösningen på att skapa arbetstillfällen den sagan har vi hört de 30 senaste åren, vi har fortfarande en av Sveriges högsta arbetslöshetssiffror och en av Sveriges högsta kommunalskatter. 


tn .  

                    

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Söndag 16 juni 17:45

Inre hamnen.  Kungsgatan från söder  Norra Torget med Rådhuset och Svenska Handelsbankens hus.    Båthamnen  Kyrkan    Norra Torget med Rådhuset Stadshotellet. Varnan vid Läroverket Tingshuset. ...

Av tommy norum - Söndag 26 maj 13:05

Paddan        Torslanda   Lisebergsbadet     Liseberg. Vita Gången.     Järntorget     Norra och Södra Hamn. Gripsholm     Hamnen   Fiskehamnen      Drottningtorget ...

Av tommy norum - Fredag 24 maj 17:12

  Stockhom eller Nordens Venedig, Mälardrottningen är namn som förknippas med staden ". Stockholms senaste officiella slogan " Sockholm, the Capital of Scandnavia " instiftades 2005. "Nordens Venedig" är den mest använda av utländska turistagenter,...

Av tommy norum - Måndag 6 maj 14:00

  http://www.youtube.com/watch?v=1NvToqVe4lA       

Av tommy norum - Lördag 4 maj 16:23

        Malmö. Hotel Savoy.   Malmö. Rådhuset.   Malmö. Järnvägsstationen   Malmö. Regementsgatan   Malmö. Kanalparti med Slottsmö...   Malmö. Hamnen.    Malmö. Inre hamnen.   Malmö. Savoy Hôtel och ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se