Direktlänk till inlägg 10 oktober 2017

Tagelskjortan blir det som väntar Åmålsborna om investeringen utanför kärnområdena fortsätter som nu.

Av tommy norum - 10 oktober 2017 11:15


 

Vilken verklighete är det Åmålsborna kommer att möta i framtoden ?



Det här inlägget skrevs för snart 5 år sedan. Frågan är väl om  våra politiker fortfarande stoppar huvudet i sanden och inte förstår den verklighet som kommer som ett brev på posten förr eller senare. Med färre som skall försörja fler där alla prognoser pekar på att kommunerna runt om i Sverige kommer att behöva höja kommunalskatten kanske med 6-8 kr i kommuner som i dag anses välmående.

 

Glesbygdskommuner med hög arbetslöshet som Åmål kommer att bli de största förlorarna med när man redan nu ligger i toppen på skatteligan. Men det vi kan se så fortsätter kommunen att investera i det som ligger långt ifrån kärnverksamheten. Varför tar inte våra politiker till sig varningarna från deras egen organisation SKL som nu i flera år varnat för det som komma skall när man fortfarande spenderar våra kommunalskatter på projekt som ytligare kommer spär på drift och underhållskostnaderna som också kommer att konkurrera med kärnverksamheten.

Socialdemokraterna har ju höjt skatten en gång efter deras senaste valvinst som då skulle enligt löfte återställas. Men vallöften från Socialdemokrater är inget att lita på har vi märkt både på det lokala som på riksplanet. Men det som skulle gå till kärnverksamheten blev i stället investeringar i parkanläggningar, köp av en restaurangfastighet, ombyggnad av badhuset mm. Och nu så är det gamla kyrkan som blir nästa investeringsmål

    

Vi har ett skolbygge på gång för kanske 50 miljoner, en ombyggnad av reningsverket för kanske 100 miljoner, vi har ett konstant investeringsbehov i vatten och avlopp samt vägar i kommunen på åtskilliga miljoners underhåll som inte ligger i fas med behovet. i det läget går man in och köper en restaurang för 8 miljoner med en hyreskostnad med dagens hyresavtal på ca 25 000 kr i månaden, nu tänker man bygga om gamla kyrkan för kanske 3-4 miljoner med framtida underhåll och driftkostnader.

 

Frågan är väl har man inte läskunniga tjänstemän och politiker i kommunen som klarar att ta åt sig varningarna från SKL vad som väntar kommunerna i framtiden. Vi kan inte hur länge som helst köra med tuta och kör så får vi se vad som händer. Det är den politiken man kört med länge nog nu och som också medborgarna fått ta konsekvenserna av med en av Sveriges högsta kommunalskatter.        

 


Det här skrevs för 5 år sedan i bloggen . Har det hänt något i Åmål som antyder att politikerna börjat förstå det alvarliga ekonomiska läget som SKL varnat för i flera år ?  

  


Om man tror att 2013 skall bli ett positivt år för Åmål så lär man nog bli besviken. Med en kommunalskatt som gör att en familj som ligger över brytpunkten för statlig skatt kommer med Åmåls skattesats få en marginalskatteeffekt på närmare 60 % . Inte det lättaste att få folk att leva och bo i en sådan kommun där man kan förlora uppåt 80000 kr per hushåll per år där bägge arbetar, mot en kommun med en genomsnittlig  kommunalskatt.


Att sedan behöva lämna över 60 kr av en hundralapp till staten när man tvingas arbeta övertid kanske inte är det rätta sättet att främja arbetslinjen och få folk att arbeta mer. I en skattereform där 50 % skulle vara taket, har våra landsting och kommuner saboterat rejält när de inte klarar av att driva verksamheterna runt där en 30 kronors mall var utgångspunkten för att reformen skulle kunna bibehållas.

Frågan är väl om medborgarna vill fortsätta betala orimliga kommunalskatter för att driva idrottsarenor, fotbollsplaner, konstfrusna isbanor, skidbackar, konstsnö i skidspår, nybyggda ridhus, badhus, campingar, samt en år från år ökad administration med större och större lokalbehov samtidigt som man skär ner i många av våra kärnverksamheter.


Att våra idrottsklubbar sett om sitt hus genom att välja in politiker och tjänstemän i sina styrelser, som sen resulterat i kostsamma investeringar i fritidssektorn har vi sett mer än en gång under åren. Där personliga intressen gått före, utan en tanke på befolkningsutvecklingen och de skatter som genereras och vad medborgarna kan tänkas vilja ha för sina skatter.

Prioritering var det en kommunalpolitiker som kläckte ur sig utan minsta verklighetsuppfattning och inte en susning vilka följderna det skulle få för kommunens framtida chanser att få en  kärnverksamheten som slipper brandskattas av resurser i framtiden. 


Vi ser nu resultatet av de prioriteringar som kommer att betyda att tagelskjortan kommer vara ett stående plagg i årtionden i en kommun med en minskande befolkning och med en mindre och mindre skattebas att fördela. 

Tack för den utvecklingen.   


tn                     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Oktober 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards