Direktlänk till inlägg 1 augusti 2017

Anonyma insändare gör ner Dag Blomqvist i dagens PD

Av tommy norum - 1 augusti 2017 17:30

2012

Dag Blomqvist är en nagel i ögat för många vindkraftsanhängare  men man vill  sällan eller aldrig  gå i klinch och  debattera hans åsikter som i de flesta fall är väl underbyggda med fakta och han har inte vindkraftsindustrin som enda informationskälla.

Då är det lättare i att ge sig på honom i anonyma insändare där man försöker på alla sätt misskreditera honom som både person och hans åsikter.


Vi skall vara glada att det finns personer i vårt demokratiska samhälle som Dag Blomqvist där han med sina åsikter i debatten står för det han framför i ämnet och han gömmer sig inte i  anonyma insändarinlägg. 


Jag undrar hur resultatet för hur positiva vi medborgare är till Vindkraft om man med utgångspunkt från en oberoende källa som vetenskapsakademin åsikter i frågan  (som finns i dagens blogginlägg ) finns som ett underlag för att ta ställning  i frågeformuläret.


Jag tror inte medborgarna vill betala miljardbelopp i subventioner via sin elräkning för att industrier i utlandet skall få billigare ström. Jag tror inte att medborgarna vet att när vindkraften producerar då regleras det med stopp i vattenkraften vilket totalt slår undan benen på de som har miljöaspekten som en viktig del i frågan. Jag undrar om våra elkonsumenter har klart för sig att de med miljardbelopp betalar utbyggnaden via elräkningen  för en fullständig meningslös satsning på vindkraft enligt  Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott. 

Kanske skulle man med det inlägget i frågeformulären fått helt andra svar  på  om vi är positiva till en utbyggnad av vindkraften. 


Det är nog så att som man frågar får man svar ett klassiskt tillvägagångssätt som tyvärr inte alla genomskådar märker vi i dagens insändare i PD:s Synpunkt. .   


Och att ge sig in i en debatt som utesluter sakfrågan och i stället ger sig på budbäraren är en klassisk företeelse som med stor framgång användes i forna nazist Tyskland och i  Sovjetunionen på sin tid.


Så om man skall ge sig på budbäraren så använd era namn åtminstone så läsarna  vet vilka de  har och göra med.

     

 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

15 september 2012 09:46

Det gläder mig mycket att det finns människor som älskar sanningen - och vågar stå för den.

Tack, Norum!

Följande insändare har jag skickat till PD, men den har inte kommit in - åtminstone inte än. Men jag vill gärna delge denna bloggs läsare den.

Här kommer den:

Som vem man frågar får man svar.

Svar till Efraim.

Av hätskheten i dina insändare att döma förstår jag att du inte kan smälta min åsikt om SOM-undersökningen som visade på att 76 % av Västra Götalands läns befolkning var positiva till en utbyggnad av vindkraften.

Själva SOM-undersökningen var nog gjort enligt den vetenskapliga konstens alla regler. Men eftersom den undersökningen var beställd och betald av vindkraftsbranschen blir vinklingen därifrån. Detta eftersom resultatet av en undersökning färgas av vilka frågor undersökningsledningen får i uppdrag att ställa. Som man frågar får man svar. Därför underkände jag den undersökningen och dess resultat.

Enligt syntesrapporten "Vindkraftens påverkan på människors intressen" från Linnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik psykologi och idrottsvetenskap, Kalmar, som kom maj 2012, framkommer andra siffror.

Det visade sig att man i den rapporten ställt andra frågor än de man gjort i SOM_undersökningen och därför fått helt andra svar. När det gällde vindkraft intill den egna bostaden eller fritidshuset var det bara 40 % som var positiva eller ganska positiva till detta. Vilket visar på den tendens hur människor i Dalsland ställer sig till vindkraftverk i deras närmiljö.

De "hemsnickrade opinionsundersökningar" som du valt att kalla det jag framförde i en insändare, var ju bara ett åberopande av de fakta som vilken annan kunde läsa sig till. Själv kallade jag det inte heller för en "opinionsundersökning". Ser man alltså till hur människor på ort efter ort reagerar när det blir känt att man tänker förfula deras landskap och försämra deras livsmiljö med dessa 200 meter höga onödiga maskiner kommer man ju fram till samma resultat som i syntesrapporten från Linneuniversitetet; nämligen att merparten av de som berörs är inte positiva till eländet.

Men det är ju klart att om du frågar de som bor i Stockholm, alltså de som bara ser glas, asfalt och betong hela dagarna, eller om du frågar en markägare som får in 150 000 kronor om året i arrendepengar utan att ens behöva sitta hemma och rulla tummarna, eller om du frågar en politiker som blivit ilurad att vindkraften kommer att skapa långsiktiga arbetstillfällen, ja då får man ju andra svar.

Det är ju ungefär som det där med vargfrågan: de som bor i storstan lider ju inte av vargen. Men den som får sin älskade hund söndertuggad och sina får ihjälrivna ute i hagen har en helt annan åsikt om vargen. Så det beror inte bara på hur du frågar utan det beror också på VEM du frågar.

Dag Blomqvist
Ånimskog

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23
24
25 26 27
28
29
30 31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards