Alla inlägg under april 2017

Av tommy norum - 9 april 2017 06:00



 Lorensbergsteatern fyller 100 år och Macken fyller 30 år. Därför spelar vi Macken på Lorensbergsteatern 100 gånger. Premiären var  på teaterns födelsedag 27 oktober 2016.


 

En bejublande föreställning bjöd Galenskaparna med After Shave på under Torsdagskvällen.

Medverkande i Macken – TV-serien på scen är:
Knut Agnred   Anders Eriksson   Claes Eriksson   Per Fritzell   Jan Rippe
Lasse Beischer   Charlott Strandberg

Medverkar gör också: Den Ofattbara Orkestern XL under ledning av Anders Ekdahl.
 

   

Sven Gunnar Oskarsson och jag tillbringade sedan en del av fredagsen på GKSS:s klubbrestaurangen ute i Långedrag medan våra damer gjorde affärerna osäkra i centrum.


 

Lunch vid en uteservering med Lisbeth och Gertrud. Ett vårtecken är också motorcyklarna som var parkerade på avenyn.

Hemresan blev lite kaotiskt när det på Centralstationen dök upp en massa poliser i spåren efter attentatet i Stockholm. Tågstoppet i Stockholm fick till verkningar ända ner till Göteborg. Själva blev vårt tåg försenat ca 3 timmar men inte på grund av attentatet i Stockholm utan för spår fel vid Öxnered


     

Av tommy norum - 8 april 2017 12:30



11 september 2001 var en terrorattack riktat mot USA som startade kriget mellan USA och Irak som även kallas för 'kriget mot terrorism'. Det är en känd terrorattack som enligt George Bush ha utförts av irakierna. Det som blev  upprinnelsen till det vi nu ser utvecklas runt om i världen med stora flyktingströmmar, terrorbrott och ett fruktansvärt lidande hos miljontals invånare som tvingats flytt från sina hemländer. 


 

 

 

Blev en dyrköpt erfarenhet för västvärldens men framförallt för invånarna i Syrien och Irak när stormakterna försöker införa demokratier i diktaturländerna. Länder med så många etniska, religiösa och politiska viljor i samhället och där samhället har hållits intakta med en stark polis och militärmakt för att hålla folket i de olika religiösa och folkgrupperna i schakt. Att naiva stormaktspolitiken  under falska premisser gick in militärt i Irak för att befria folket från diktator Saddam Husseins välde blev upprinnelsen till det vi nu upplever i Europa och öviga världen. Följderna blev ett IS som fick möjligheten att uppstå där islamska irrläror fick fäste som en följd av att befolkningen lämnades åt sitt öde med en korrupt och helt handlingsförlamad regering i Irak med inre slitningar där makten för sig själva och den religionssekt man tillhörde var viktigare än landets överlevnad till en början.

 

Konflikten mellan syriska regeringstrupper, ledda av president  Bashar af Assad , och stridande från olika oppositionella grupperingar. Konflikten inleddes under den arabiska  våren med de första lokala missnöjesyttringarna i januari 2011, vilka i mitten av mars växte till organiserade landsomfattande protester. Protesterna gällde till en början krav på demokratisering, I Syrien gick stormakterna en annan väg i sitt försök att avsätta diktator, där man försåg rebellgrupperna med vapen i tron att de skulle klara av att befria landet. Högst en månad spekulerades det i media där de så kallade experterna fick säja sitt. 

 

Nu ser vi resultatet av den strategin från våra stormakter, miljoner på flykt till Europa, miljoner i flyktingläger runt krigsskådeplatserna, flyktingar väller in i Europa från alla håll utan en fungerande gränskontroll vilka som kommer hit. Här finns det flyktingar med både kapital, en bakgrund i tidigare diktaturregimers inre krets med många liv på sitt samvete, is krigare som åker fram och tillbaka mellan kriget och hemländerna många gånger försörjda med socialbidrag. Man återvänder för att plåstra om sig efter krigsskador utan någon myndighet ingriper. 

 

Att det finns ett fåtal människor som kommer hit frustrerade över att inte fullt ut få möjlighet att kulturellt och med sin kvinnosyn få leva som man är van, det finns is krigare som i ren frustration begår illdåd för att ge igen när man ser att man håller på att förlora kriget, det finns de som hatar vårt levnadsätt med demokrati och våra värderingar hur vi uppför oss i samhället, det finns de som skall ge igen för att de känner sig orättvist behandlade i asylprocessen när de inte får uppehållstillstånd. Det finns brottslingar som skapar sig en ny identitet,.

 

Det finns säkert hundratals skäl för människor med sjuka hjärnor att utföra terrorbrott i Sverige. Ett Sverige med en underbemannad polis, ett land med en hoper naiva politiker som tror gott om alla och reagerar inte över missförhållandena i samhället förän media rapporterar hur det står till.

Kanske inte så konstigt att våra grannländer i Öst slår bakut och inte vill släppa in flyktingarna i den mängd som de flesta länder i Europa gjort och framförallt Sverige när man tar del av erfarenheterna och konsekvenserna vad en okontrollerbar invandring kan ställa till med för den inhemska befolkningen. 

 

Här är priset för stormakternas försök att införa demokratier i länder som inte är mogna att ta ansvaret. Diktaturer som höll befolkningen i schack med tusentals offer för att skydda regimerna i stället blev kostnaden av hundratusentals liv och flera miljoner på flykt. Man kan ju fråga sig vad som snurrar runt i huvudet på politiker när de anser sig ha rätten att föra en sådan politik som medför sånt elände i de länders befolkning som berörs med de följdverkningar vi nu ser i hela Europa. 

Tyvärr så är det nog våra stormakter med USA i spetsen som har det största ansvaret för det vi nu ser utveckla sig med terrorbrott runt om i världen när man med falska förespeglingar tog sig rätten att ta lagen i egna händer och befria landet från Saddams Huseins diktatur. Det är den politiken som vi nu ser konsekvenserna av runt om i världen där terrorbrott utan en chans att kunna försvara oss mot kommer bli en vanlig företeelse runt om i världen lång tid framöver.       

 


tn


    

 












Av tommy norum - 7 april 2017 07:00

Värmlands museums bildarkiv


Licens Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika (CC BY-NC-SA) Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika (CC BY-NC-SA)           


.

Vy från Lamberget 590920.Vy från LambergetVy från Lamberget PÅ 1950 TALET

Solabåten i pråmkanalen i augusti 1956.

Solabåten i pråmkanalen i augusti 1956.

Bygget av kaffeskrapan hösten 1958.

Bygget av kaffeskrapan hösten 1958.

Vy över Sandgrundsudden och Sundsta runt 1950.
Vy över Sandgrundsudden och Sundsta runt 1950

Kungabesök år 1955 vid Fredsmonumentets avtäckning. Verket är skapat av bildhuggaren Ivar Johnson.

Kungabesök år 1955 vid Fredsmonumentets avtäckning. Verket är skapat av bildhuggaren Ivar Johnson.

På fotografisk vandring med Bertil Ludvigsson i 1960-talet. Mannen på bilden är den kände Karlstadsfotografen Karl Nyström.

Mannen på bilden är den kände Karlstadsfotografen Karl Nyström.

Vy från Lamberget 590920.

Vy från Lamberget 590920

Studentekipage på Wibeligatan 590514.


Studentekipage på Wibeligatan 590514.

Studenter tar båten till restaurang Tynäs 590524.

Studenter tar båten till restaurang Tynäs 590524

Av tommy norum - 6 april 2017 07:00


Att få ta en kall öl på uteserveringen i sommarvärmen. Att kunna bära kortbyxor en het dag när du köper glass till ungarna i köpcentret. Att sola i bikini på balkongen. Att gå på bio, dansa och sitta på kafé borde vara en självklarhet i dagens Sverige.. 


 

Politikerföraktet sprider sig som en löpeld när det visar sig att man inte klarar av och leverera det man lovar.


Att röra sig fritt i sitt bostadsområde, på torget och ute på stan. Vardagsfrihet som för de allra flesta kvinnor i Sverige är alldeles självklar. Att utbilda sig, umgås och leva sida vid sida med män på lika villkor.

Men inte i Sverige, världens mest jämlika samhälle, påstår våra politiker när de slår sig för bröstet och vill ta del av framgångarna. Bara att konstatera att våra politiker är lika främmande för verkligheten här som i alla andra delar hur samhället fungerar.

 

Situationen har blivit värre. Sommaren 2015 skrev förortsfeministen Zeliha Dagli i Aftonbladet om hur fundamentalismens skugga bredde ut sig över Husby. Hon förlöjligades av fundamentalister, anklagades för att svartmåla förorten, och ignorerades eller förminskades av många vänsterfeminister och våra politiker intog en passiv roll och lät det hela bero. Här var det viktigare att dölja verkligheten för att att inte ge bränsle till Sverigedemokraternas agenda.

 

Reaktionerna på Daglis vädjan visar hur våra politiker ignorerar problemet med resultat att  förtrycket ökat och kunnat pågå så länge. Man borde fråga sig som medborgare hur man skall få våra politiker att vakna upp ur sin törnrosasömn när man inte har förmågan att reagera på hur samhället förändras till det sämre. Det finns snart ingen samhällsfunktion och i det värderingar som vi under decennier byggt upp för att få ett samhälle som bygger på solidaritet, jämställdhet men där nu visat sig att feminismens ideal tyvärr glidit isär på många sätt utan att våra politiker reagerar. Ett Sverige där olika måttstockar gäller för olika flickor, beroende på deras ursprung.

 

Detta i ett land där Politikerna slår sig för bröstet och vill ha kredit för sin jämställhetenspolitik i övriga världen. Men skrapar man på ytan så finns det problem som man helst vill sopa under mattan och inte låtsas om. Vi har samma reaktion hos våra politiker när det gäller skolan, utanförskap. arbetsmarknaden för invandrare, bostadssektorn, den ökade kriminaliteten, de ökade kostnaderna för invandringen där man försöker överlåta ansvaret på kommunerna. sjukvården, äldrevården, den ökade klyftan mellan pensionärer och löntagare där ökningen av fattigpensionärer borde få våra politiker att reagera. osv osv.  

 

Men tystnaden talar sitt tydliga språk att våra politiker visar sig stå maktlösa inför situationen, Man pratarar gärna och låter som om man har situationen under kontroll, men tyvärr så visar verkligheten något helt annat.  Gång på gång blir man ertappad att man inte riktigt räcker till i politiska åtagande som mer och mer börjar likna brandkårsutryckningar för att släcka bränder som dyker upp lite varstans i samhället när media visar våra politiker var släckningsbehovet finns.  Själva har de inte förmågan att ta till sig verkligheten utanför riksdagshuset och Rosenbad och reagera innan bränderna bryter ut.          


tn








       

Av tommy norum - 5 april 2017 12:45

HOTELL

1940 tal




1932

TRÄDGÅRD

plantaget 1946




Av tommy norum - 5 april 2017 07:00



Politiker är olagligt invalda rubrik i PD.

Vi har valt politiker som inte är valbara säger Håkan Sandberg till PD

 

   

Vårt kommunalråd tycker att man kan strunta i kommunallagen när man rekryterar till utskotten.   

 

 

Tänk att det skall vara så svårt att hålla sig till vad kommunallagen säger i Åmåls politiken. Det verkar som om våra politiker inte har riktigt klart för sig varför vi har en kommunallag. Den har kommit till just för att skydda medborgarna från politiska påhitt som inte ligger i linje vad som är bäst för medborgarna  och inte vad som är bäst för politikerna som Michael Karlsson (s) tycks tro när man tar del av hans argument.

 

Att utskotten skall väljas bland de ledarmöten och ersättare som är invalda i nämnderna som kommunallagen förespråkar så säger Michael Karlsson (s) i det läget att han är medveten om problemet men det finns fler ställningstagande att ta hänsyn till än att följa kommunallagen. Vilka de hänsyn är som gör att man inte behöver bry sig om kommunallagen har han också sina privata reflektioner om. Att vi har erfarenhet tidigare att våra politiker struntar i kommunallagen, struntar i fullmäktigebeslut, där våra revisorer som skall skydda medborgarna heller skyddar politikerna när det bränner till än medborgarna som är deras huvuduppgift i sitt uppdrag.  

 

Så om nu vårt kommunalråd Michael  Karlsson ( s ) anser att man slår in öppna dörrar med den informationen om kandidater till  utskotten skall väljas in så betyder det väl i klartext att han vet att de bryter mot kommunallagen men det struntar han i för det gynnar inte hans politiska syften. Att i alla lägen hålla oss till den lag som skall skydda oss medborgarna från dåligt pålästa politiker som inte förstår vad deras förtroendeuppdrag går ut på det är inget som Michael Karlsson (s) bryr sig om.  Det vore nog på sin plats att vårt kommunalråd intog en mer ödmjuk roll när det påpekas saker i hur man går runt och bryter mot kommunallagen.

 

Han vill att kritiken i valbarheten skall ställas mot kritiken om brist på delaktighet kanske ändå säger att han inte riktigt förstått problemet när han sätter de olika alternativen mot varandra. Det ena regleras faktiskt i kommunallagen hur det skall gå till medan det andra är ett problem som de politiska partierna får lösa genom att göra partiarbetet mer intressant där en kontinuerlig ungdomsverksamhet för att fylla på är ett måste om man skall ha ett berättigande i politiken.

 

Genvägar med att lösa de politiska partiernas  svårigheter att rekrytera folk till politikeruppdrag genom att strunta i kommunallagen är knappast den lösning som medborgarna förväntar sig av sina politiker.

 

tn      

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26
27
28 29 30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards