Alla inlägg under mars 2017

Av tommy norum - 10 mars 2017 07:00

   


Levererades den 10 okt 1903 till Seffle Kanalbolag, Säffle som ÖRNEN. Köptes 1920 av Säffle Sågverks AB, Säffle för 60.634:78 och detta bolag ombildades före 1937 till Säffle Nya Sågverks AB, Säffle och dessa sålde 1942 till Vätö Rederi AB, Stockholm för 24.000 kr.


 

Fartyg: VENERN

Bredd över allt 11,44 meter

Längd över allt 76,2 meter

Reg. Nr.: 8028

Rederi: Hugo Silvén, Säffle

Byggår: 1921

Gustaf H Silvén startade sin rederirörelse i Säffle år 1862. Det handla i stor utsträckning som sjöfart på Byälven, Glafsfjorden och i Vänern. Om transporter av skogsprodukter och passagerare. Bland de rederier Gustaf H Silvén drev fanns Ångbåts AB Hoppet som  bedrev trafik mellan Arvika och Säffle från 1881.  Detta bolag upplöstse sannolikt när det enda fartyget, Byelfven såldes till Norge år 1883


 

En verksamhet som Hugo Silvén kom att satsa på var ångtrålsverksamhet. Periodvis ägdes hans företag Fiskeri AB Gamen 4 ångtrålare, men oftast var det bara 2, först hade de Säffle som hemmahman, men efter 1926 Karlstad som hemmahamn. De låg emellertid i Göteborg och hade Göteborgs om utgångspunkt för sina fiskefärder såväl som avsättningshamn för fisken.


 

Byggd 1879 i Torskog som OLOF TRÄTÄLJA. Levererad till Gustav Silvén i Säffle som sålde henne till Billeruds Bruk i vars ägo hon seglade till 1965.


Ägare:/1936-53/: Borgviks AB. Hemort: Säffle.

Fartyg: OLOF TRÄTÄLJA

Reg. Nr.: 2386

Rederi: Borgviks AB

Byggår: 1879

Varv: Thorskogs Mek. Verkstad, P. Larsson, Torskog

Övrigt: Ombyggd till motorfartyg 1953.




   

Ägare:/1888-1910/: Rederibolaget D.W Lilliehöök (ett partrederi). Hemort: Säffle.

Fartyg: D.W LILLIEHÖÖK

Reg. Nr.: 2214

Rederi: Rederibolaget D.W Lilliehöök

Byggår: 1888

Varv: J.O Johansson, Södra Garns varv, Södra Garn




 

M/S Don Carlos från Säffle i dockan för reparation, vy mot babords sida, aug 1954.

Fartyg: DON CARLOS

Reg. Nr.: 2105

Rederi: Emma K Lurén

Byggår: 1891



 

Fartyget Sund i Säffle 7.11 1927

  • Avbildad - namn SUND
Av tommy norum - 8 mars 2017 07:00




 

 

Är Sverige på väg mot ett inbördeskrig när man börjat inse att våra myndigheter inte längre klarar av att skydda medborgarna fullt ut?



Ett axplock av gårdagens rubriker runt om i Sverige vars innehåll har upprepas i media alla dagar de senaste åren. 





Mohamed våldtog kvinna i lägenhet – utvisas inte

Pojkar som våldtog flicka går kvar på skolan

 

Polisens insatschef om upploppen: "Kommer maskerade och kastar stora stenar"

 


Ögonvittnet Claes, 54, om upploppet i Hallsberg: "Sverige håller på att rämna"

11-åring krossade rutor på 15 fordon

En 16-årig pojke döms av Lunds tingsrätt för våldtäkt mot barn

 

 

”Sverige går mot ekonomisk krasch”

 

 

 7 åriga Emma rånades: "Vågar inte gå ut själv längre"

 

 

Ambulanspersonal som larmats ut till en kvinna som drabbats av kramper i centrala Örebro rånades natten till lördagen på sin akutväska


 Inbrottsligans flykt från det ökända tjuvhuset i Dalslånged

Inrikes. Kostnaderna för invandringen och bostadsbubblan leder till att Sverige kommer att hamna i en "djup" ekonomisk kris.

 

Polisen larmades till i Hallonbergen väster om Stockholm med anledning av ett grovt våldsbrott på tisdagen.

Två personer är döda och fyra personer har gripits misstänkta för morden

 

 

Antalet anmälda personrån och sexuella ofredanden i centrala Uppsala ökar stort. Tillsammans med användning av tyngre narkotika gör det att en ny gatubild har vuxit fram.



Lurade Försäkringskassan på 14 miljoner - två döms till fängelse

 

 

Elva personer har gripits efter nya oroligheter vid Alléskolan, där maskerade personer bland annat kastat sten och flaskor mot polisen.

 

Bråk i Fittja ikväll med 15-tal personer inblandade. Tunnelbanan stängdes av, och polisen har hittat ett automatvapen!



Polisen är på plats vid Arlandagymnasiet i Märsta efter larm om personer som bär vapen.


Greps på äventyrsbad efter ordningsproblem



67-årig man rånad i centrala Uppsala



Polisens lista över efterlysta som avvikit efter avvisningsbeslut består i dag av drygt 12 600 människor. Flera tusen av dem befinner sig förmodligen i Sverige illegalt, enligt gränspolisen.

 

 Polisen utreder nu en anmälan om våldtäkt mot barn på en mellanstadieskola i Kalmar län. Skolledningen som har anmälningplikt till socialen när barn far illa, väntade flera dagar med att anmäla enligt uppgifter.

 

"ÄLVDALEN Flyktingar som bor på asylboendet Trängslet i Äldvalen i norra Dalarna får mat för 572 kronor per person och dygn. 

 

I samband med ett slagsmål på Bangatan i Södertälje så fick en person en gatsten kastad i ansiktet. 

 

Förra veckan utsattes väktaren Marie för ett mordförsök. En narkotikapåverkad 20-åring högg henne med en kniv på Öster.


Emma Sailamaa och Samuel Holma från Kiruna fick åka 35 mil när de skulle föda sitt första barn.

 

Vi kan inte acceptera att Helsingborg blir en stad som styrs av rädsla

 


En kvinna i 25-årsåldern blev rånad och våldtagen av två män i ett skogsområde nära universitetet i Linköping sent på söndagskvällen.


Polisen utreder nu om händelsen kan ha samband med ett liknande överfall i januari.

 

Hot mot bussförare och sabotage på buss - återkommande problem i västra Borlänge

 

Två personer uppges ha knivskurits inne på Arbetsförmedlingen i Borlänge under tisdagsförmiddagen. 

 


Polisen utreder en skottlossning i Åkersberga.


På söndagskvällen ska flera smällar ha hörts i Smedsby-området.


– Det var flera skott i snabb följd, säger ett vittne.

 


Sverige av i dag. Det som många fortfarande inte vill låtsas om förekommer i vårt land.  





tn

Av tommy norum - 7 mars 2017 07:00



 


Socialdemokraterna vill ta bort vinsterna i välfärden för de privata brukarna för att få ökade resurser till välfärden.  Samtidigt ger man miljoner i hyressubventioner till privata företagare . Var tog välfärdsvinsten vägen med den politiken. ?  






Åmål är väl en kommun som under åren har haft en politikerkår som inte helt ut förstått vad deras förtroendeuppdrag går ut på alla gånger.


Själv har jag under årens lopp granskat fullmäktigebeslut, protokoll, försökt och analysera resultaten av besluten blev det man gick på beslut på. ,  Det jag har kommit fram till är att om våra företag skulle drivas med lika dålig koll på verksamheterna som politikerna basar över så skulle vi troligtvis inte ha några företag kvar i Sverige . Jag har förvånats många gånger hur dåligt insatt man är i vad som försiggår där ute. Jag har ringt upp politiker om beslut de varit med och fattat utan att de har haft en susning om eller en inte vet vad de beslutat om. Jag har varit med om att politiker ljuger för att skydda sig själva. Tyvärr så finns en del av dessa fortfarande kvar i politiken.     

 

  

Det där med hur man följer fullmäktigebeslut eller allmän ordning det har många gånger lyst med sin frånvaro under många år. Det där med subventionera enskilda privata näringsidkare har man också under åren tagit ganska lätt på . Där revisorerna mer har sett till att skydda sina partivänner än medborgarna i sitt uppdrag 

 

Vi hade inte för så länge sedan byggnaden av Båthallen i djuphamnen där man skräddarsydde en lokal med hjälp av hyresgästen och där man i ett fullmäktige slog fast att hela den kommunala investeringen skulle täckas i hyresintäkter fullt ut. Det var inget som våra kommunpolitiker tog hänsyn till utan i slutändan blev det ett 30 års kontrakt som inte ens täckte kommunens halva investeringskostnaden som slutade på ca 11 miljoner . Den andra halvan var det meningen skattebetalarna skulle stå för. Nu räddade en brand till slut skattebetalarna från den smällen och Akab tog över och fick till ett kontrakt som i stort sett täckte investeringskostnaden. Men efter stora protester både från Kurt Svensson ( c ) som var ansvarig politiker och med hjälp av PD som inte riktigt förstod sin roll när Sune Tholin försökte få det subventionerade kontraktet på ca en halv miljon om året att fortfarande att gälla i resterande tid av kontraktet.


Vi har haft Stadshotellet som köpts och sålts i omgångar och där hyresgästerna hela tiden blivit subventionerade med miljonbelopp under åren. Nu får vi väl hoppas att den epoken är slut som ägare men man kan aldrig vara säker när ägarna bankar på dörren och vill ha bidrag för att det inte går att få lönsamhet på verksamheten.


Örnäs restaurangen blev ju också en plump i protokollet när kommunen fick för sig att driva den i egen regi. Och konkurrera med   subventionerade priser som slutade med  ett underskott på ca 150 000 kr för några månaders drift i kommunal regi.  Här var det under vårt nuvarande kommunalråd som den fadäsen kom till.   

.

Att man sedan hyr ut lokaler till ett pris med vissa förutsättningar men sedan pumpar in kapital i fastigheten utan att höja intäkterna finns också bland synderna under åren.. Eller att man tar beslut om investeringar i fritidssektorn som presenteras till fullmäktige under premisser som sedan inte visat sig ha någon verklighetsförankring. Sedan döljer man kostnadsökningar i fejkade kostnadsställe för att i någon mån dölja sina misstag.  Örnäs camping var i flera år en kassako till omöjliga projekt som inte höll vad det lovade kostnadsmässigt vilket också bidrog till miljonunderskott under åren utan att varken politiker, revisorer eller tjänstemän verkat bry sig. .   

  

Vi har norra Hamnplanaffären där köpare gick in och ville köpa Norra hamnplan till en viss köpeskilling på ca 1 miljon och där kommunen band sig att investera lika mycket. Då lär vårt kommunalråd  Kurt Svensson ( C)  kommit med förslaget till förvånade köparna att kan ni inte ta med  hela Måkeberg också. . Kommer från säkra källor i köpsällskapet.  Kanske ändå speglar hur våra politiker ser på sitt förtroendeuppdrag. Fortfarande går vi och väntar på det som skulle lyfta kommunen och som våra politiker och tjänstemän hade så stora förväntningar på..


Nu är vi där igen med Seaside affären när man samvetslöst använder våra kommunalskatter till att subventionera privata näringsidkare samtidigt som snedvrider konkurrensförhållandet till andra aktörer på marknaden. .  

 

Att man aldrig lär sig vad det politiska uppdraget går ut på. Det är att serva medborgarna inte att göda privata näringsidkare med skattepengar. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är ju emot vinster i välfärden och anser att de i stället skall gå till för att öka resurserna i skola vård och omsorg. Samtidigt så har man inga skrupler för att ge hyressubventioner till privata aktörer på miljonbelopp under åren.


Vad skall man kalla sådan politik? Kameleont politik som man framför med kluven tunga när man ena stunden vill ta vinsterna från privata aktörer i andra stunden så ger man tillbaka genom hyressubventioner   Var det inte en resursökning till välfärden man var ute efter ?  Men köpet av Seaside blev ju i stället en markant resursminskning till välfärden i Åmål på närmare en miljon om året.  ..

 

tn   .

 





Av tommy norum - 6 mars 2017 19:00


.


 

Åmåls nya Bryggeri byggdes 1897-1898 av disponent Fredrik Tottie.Tillbyggnaden gjordes 1917 och 1913 och 1931.

Bryggeriet hade ett tjugotal anställda. Lades ner 1970, av Pripps

 

Åmåls bryggeri 1893-1972

1920 talet

 

Byggnaderna till vänster om bryggeriet är stall och magasin. .


1920 tal


BYGGNAD


1946



Av tommy norum - 5 mars 2017 07:00



   

Här har vi representanter från de partier som med sin obefintliga integrationspolitik under decenier totalt lämnat invandrarna åt sitt öde och därigenom skapat ett segregerat samhälle med utanförskap och kriminalitet. 


   

Det senaste Uppdrag gransknings program som visar hur det står till i våra invandrartäta förorter, där Fittja än en gång kom i centrum. Programledaren Janne Josefsson gjorde för 16 år sedan en programserie om Fittja och dess ungdomar. Med utgångspunkt från ett gammalt foto från den tiden så gjorde han en uppföljning om vad som hänt ungdomarna då i 12-13 års åldern som var med på fotot. 

 

Ingen munter sammanställning om hur deras liv utvecklats fick vi bekräftat  när vi tog del av  reportaget.  Det som började med en dålig skolgång, sena utekvällar i många gånger kriminell miljö, ett dåligt föräldraskap i botten, ointresserade  myndigheter, skolpersonal som inte brydde sig. Katastrofala fosterhemsplaceringar , ungdomskolor som sedan blev inkörsporten till kriminalitet, fängelse för det gänget som fanns på fotot för 16 år sedan. En av de 6 hade nu ett ordnat förhållande, gift med familj, barn och ett arbete att gå till. De andra flöt omkring i samhället utan några egentliga framtidsdrömmar än att helt plötsligt bli rik. In och ut i ungdomsanstalter och fängelser medan samhället står vid sidan om och tittar på.  

 

Redan då för 16 år sedan fick allmänheten och våra politiker signaler vad som försegick där ute i våra förortsområden runt storstäderna med ungdomar ute sent på nätterna utan tillsyn och konsekvenserna av detta utan att reagera. Där skolan endast blev en plats för att få ett mål mat, dåligt föräldraskap i en dålig bostadsmiljö.  Medan politikerna mer bryr sig om att visa för omvärlden hur generösa, humana och duktiga vi är att ta emot flyktingar så fostrar man samtidigt kriminalitet på grund av en obefintlig integration som lämnar en stor del nav invandrarbarnen i sticket, stoppar huvudet i sanden och vill inte låtsas om problemet. 

 

Efter 16 år så har kriminaliteten ökat, ännu mer barn driver omkring på gatorna  i våra förorter, skolresultaten sjunker, man skolkar och begår småbrott i ännu mer omfattning än för 16 år sedan. Och ingen bryr sig att försöka få till en förändring på allvar bland våra politiker.

 

Nej i stället så bjuder man in ännu mer invandrare som har ökat på problemen. Man skickar mer poliser till våra förorter för att stävja konsekvenserna av den obefintliga intrigationen som bottnar i att vara totalt utlämnad i samhället  med sina dåliga språkkunskaper och i en hopplös arbetsmarknad.

 

Detta har på gått i minst 40 år i Sverige utan att våra politiker  verkat det minsta intresserat av att lösa problematiken . Man kan ju fråga säg vad som skall till för att våra politiker skall få upp ögonen och också ta till sig problemen . I stället så försöker man på alla sätt dölja konsekvenserna av den obefintliga integrationspolitik som man har haft ansvaret för de senaste 40 åren .

 

Öppna era hjärtan var en populär slogan, solidaritet och humanism i ett mångkulturellt samhälle och där varje antydan till en begränsad invandring möttes av anklagelser som främlingsfientlighet och osolidaritet. Men det är precis det samhället man skapat med sin politik där utanförskapet som skapar kriminalitet, klasskillnader, och ett tydligt tecken på att landet håller på att delas. 

 


Det som kanske är mest tydligt i debatten är väl att ingen av de etablerade partierna vill ta på sig vilket ansvar de har för den utveckling man nu ser i samhället.

 


tn








Av tommy norum - 3 mars 2017 07:00


Bildresultat för seaside åmål


Det blev en dyr affär för Åmåls medborgare när man köpte Seaside. Man snedvrider konkurrensförhållandet när våra skattepengar går till att hålla verksamheten flytande på krogen. 






Vi får de politiker vi förtjänar är ett uttryck som man då och då stöter på . Tyvärr så har vi medborgare inte mycket att välja på när man i partierna gång på gång sätter upp kandidater på valbar plats oberoende vilket facit mar har i sin politiska gärning. Ett bevis på vad vi får dra med för politiker är väl köpet av Seaside där man utan att ta reda på förutsättningarna för en uthyrning köper fastigheten för 8 miljoner kronor med Åkab som bulvan. Blir en dyr affär för skattebetalarna och som redan kostat ca 9 miljoner utan en chans för medborgarna få tillbaka.  Socialdemokratisk bidragspolitik som istället för att gå till de behövande i kommunen gått till att göda egenföretagare i krögarbranchen.  

 

 

Men nu går krögarna  till angrepp läser vi i PD . Man  känner sig hotade av den hyressättning man satt på Seaside som kan innebära att man blir utkonkurrerade av ett företag i branschen med subventionerade hyror som Åmåls skattebetalare får stå för.  Kommunen  gömmer  sig bakom att man inte överträtt kommunallagen men man ignorerar totalt  konsekvenserna av sitt handlande för de övriga krögarna i Åmål. Det  tyder väl på att man inte riktigt förstått vad det politiska uppdraget går ut på .

 

Det  tyder också på att man inte riktigt har fattat innebörden i kommunallagen som klart säger att man får inte subventionera verksamheter på grund av att man då ger konkurrensfördelar med hjälp av skattade medel. Det är precis det man nu gör i affären med hyressättningen på Seaside. Att man sedan går runt kommunallagen genom att låta marknadshyror vara vägledande i uthyrningen förändrar ju inte konsekvenserna för de redan etablerade krögarna i staden. Bryr man sig inte eller förstår man inte hur man förändrar konkurrenssituationen i Åmål med inhoppet när man går in och köper fastigheten ?  Här vill man framstå som en företagsvänlig kommun men handlar precis tvärt för att behålla den statusen. 

    

Vi har i årtionden subventionerat hyrorna på stadshotellet, Politikerna under ledning av Centern gjorde samma sak när man byggde en båthall till en företagare där man satte hyran efter vad företagaren kunde betala inte efter investeringskostnaden för skattebetalarna. Så nog har vi en tradition i kommunen där Åmåls politikerna sätter sina egna regler hur våra skatter skall användas och struntar i meningen i kommunallagen. Att lägga 8 miljoner till Åkab som ett ägartillskott för att köpa in Seaside  att sedan hyra tillbaka fastigheten för 55 000 i månaden och sedan efter hyresförhandlingar inte ens klarar av att kunna förhandla  fram en hyra som ens täcker hyreskostnaden till Åkab. För att inte tala om inveteringskostnaden på 8 miljoner som skattebetalarna kan känna sig blåsta på.

 

Det skvallrar väl om att vi tyvärr inte har rätt kompetens i politikerkåren som skall förvalta våra gemensamma tillgångar. Så när ni nu går och festar på Seaside glöm då inte att det är skattebetalarna som stor för en stor del av notan med hjälp av Socialdemokraterna som tycker att den senaste skattehöjningen som man lovade skulle sänkas i stället gick till en restaurang fastighet där medborgarna i åratal sedan får subventionera med miljonbelopp i en kommun med en av Sveriges högsta kommunalskatter.   Men vi får de politiker vi förtjänar.


tn








Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8
9
10 11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards