Direktlänk till inlägg 7 mars 2017

Är man grinig gubbe eller bakåtsträvare om man påpekar hur illa våra politiker förvaltar våra skatter ?

Av tommy norum - 7 mars 2017 07:00



 


Socialdemokraterna vill ta bort vinsterna i välfärden för de privata brukarna för att få ökade resurser till välfärden.  Samtidigt ger man miljoner i hyressubventioner till privata företagare . Var tog välfärdsvinsten vägen med den politiken. ?  






Åmål är väl en kommun som under åren har haft en politikerkår som inte helt ut förstått vad deras förtroendeuppdrag går ut på alla gånger.


Själv har jag under årens lopp granskat fullmäktigebeslut, protokoll, försökt och analysera resultaten av besluten blev det man gick på beslut på. ,  Det jag har kommit fram till är att om våra företag skulle drivas med lika dålig koll på verksamheterna som politikerna basar över så skulle vi troligtvis inte ha några företag kvar i Sverige . Jag har förvånats många gånger hur dåligt insatt man är i vad som försiggår där ute. Jag har ringt upp politiker om beslut de varit med och fattat utan att de har haft en susning om eller en inte vet vad de beslutat om. Jag har varit med om att politiker ljuger för att skydda sig själva. Tyvärr så finns en del av dessa fortfarande kvar i politiken.     

 

  

Det där med hur man följer fullmäktigebeslut eller allmän ordning det har många gånger lyst med sin frånvaro under många år. Det där med subventionera enskilda privata näringsidkare har man också under åren tagit ganska lätt på . Där revisorerna mer har sett till att skydda sina partivänner än medborgarna i sitt uppdrag 

 

Vi hade inte för så länge sedan byggnaden av Båthallen i djuphamnen där man skräddarsydde en lokal med hjälp av hyresgästen och där man i ett fullmäktige slog fast att hela den kommunala investeringen skulle täckas i hyresintäkter fullt ut. Det var inget som våra kommunpolitiker tog hänsyn till utan i slutändan blev det ett 30 års kontrakt som inte ens täckte kommunens halva investeringskostnaden som slutade på ca 11 miljoner . Den andra halvan var det meningen skattebetalarna skulle stå för. Nu räddade en brand till slut skattebetalarna från den smällen och Akab tog över och fick till ett kontrakt som i stort sett täckte investeringskostnaden. Men efter stora protester både från Kurt Svensson ( c ) som var ansvarig politiker och med hjälp av PD som inte riktigt förstod sin roll när Sune Tholin försökte få det subventionerade kontraktet på ca en halv miljon om året att fortfarande att gälla i resterande tid av kontraktet.


Vi har haft Stadshotellet som köpts och sålts i omgångar och där hyresgästerna hela tiden blivit subventionerade med miljonbelopp under åren. Nu får vi väl hoppas att den epoken är slut som ägare men man kan aldrig vara säker när ägarna bankar på dörren och vill ha bidrag för att det inte går att få lönsamhet på verksamheten.


Örnäs restaurangen blev ju också en plump i protokollet när kommunen fick för sig att driva den i egen regi. Och konkurrera med   subventionerade priser som slutade med  ett underskott på ca 150 000 kr för några månaders drift i kommunal regi.  Här var det under vårt nuvarande kommunalråd som den fadäsen kom till.   

.

Att man sedan hyr ut lokaler till ett pris med vissa förutsättningar men sedan pumpar in kapital i fastigheten utan att höja intäkterna finns också bland synderna under åren.. Eller att man tar beslut om investeringar i fritidssektorn som presenteras till fullmäktige under premisser som sedan inte visat sig ha någon verklighetsförankring. Sedan döljer man kostnadsökningar i fejkade kostnadsställe för att i någon mån dölja sina misstag.  Örnäs camping var i flera år en kassako till omöjliga projekt som inte höll vad det lovade kostnadsmässigt vilket också bidrog till miljonunderskott under åren utan att varken politiker, revisorer eller tjänstemän verkat bry sig. .   

  

Vi har norra Hamnplanaffären där köpare gick in och ville köpa Norra hamnplan till en viss köpeskilling på ca 1 miljon och där kommunen band sig att investera lika mycket. Då lär vårt kommunalråd  Kurt Svensson ( C)  kommit med förslaget till förvånade köparna att kan ni inte ta med  hela Måkeberg också. . Kommer från säkra källor i köpsällskapet.  Kanske ändå speglar hur våra politiker ser på sitt förtroendeuppdrag. Fortfarande går vi och väntar på det som skulle lyfta kommunen och som våra politiker och tjänstemän hade så stora förväntningar på..


Nu är vi där igen med Seaside affären när man samvetslöst använder våra kommunalskatter till att subventionera privata näringsidkare samtidigt som snedvrider konkurrensförhållandet till andra aktörer på marknaden. .  

 

Att man aldrig lär sig vad det politiska uppdraget går ut på. Det är att serva medborgarna inte att göda privata näringsidkare med skattepengar. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är ju emot vinster i välfärden och anser att de i stället skall gå till för att öka resurserna i skola vård och omsorg. Samtidigt så har man inga skrupler för att ge hyressubventioner till privata aktörer på miljonbelopp under åren.


Vad skall man kalla sådan politik? Kameleont politik som man framför med kluven tunga när man ena stunden vill ta vinsterna från privata aktörer i andra stunden så ger man tillbaka genom hyressubventioner   Var det inte en resursökning till välfärden man var ute efter ?  Men köpet av Seaside blev ju i stället en markant resursminskning till välfärden i Åmål på närmare en miljon om året.  ..

 

tn   .

 





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8
9
10 11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards