Alla inlägg under februari 2017

Av tommy norum - 11 februari 2017 07:00


Licens Erkännande-IckeKommersiell-IngaBearbetningar (CC BY-NC-ND) Erkännande-IckeKommersiell-IngaBearbetningar (CC BY-NC-ND)



 

Häst dragen hjulräfsa på slättbygden vid Lösen kyrka i östra Blekinge

 

Dans på bryggan i Fjällbacka, Bohuslän.


 

Storgatan Växjö

 

Lastbil, cyklister och ett mopedbud på en gata i Oskarshamn

Buss utanför Stadshotellet på torget i Sävsjö, Småland.

   

Torget i Vimmerby med det nya Stadshotellet

 

En äldre man som spelar dragspel för tre barn och en piprökande man

 

Två flygare framför ett bombflygplan av typen Saab B18 på det gamla exercisfältet vid Bredåkra. Officiellt kallas nu området Kallinge flygfält

Av tommy norum - 10 februari 2017 10:32


Invandrarpolitiken har skapat 2 nya block i Riksdagen

 

 Här har vi det nya blocket med v, c, l. mp som urskiljer sig i invandrarfrågan där man vill återgå till en humanare mottagning. Enligt den senaste opinionsmätningen så har man ca 26 % av väljarna bakom sig.



Det andra nya blocket är S,M,KD och SD som har en betydligt tuffare attityd till invandringen och har ca 66% av väljarna bakom sig enligt den senaste opinionsmätningen

 

 Opinionen enligt Sifos mätning 2017 feb
                                       
Siffrorna visar väljarstöd i procent
med förändringen i procentenheter:

Moderaterna 19,8 (-2,1)
Liberalerna 5,9 (+0,7)
Centerpartiet 11,6 (+2,3)
Kristdemokraterna 3,9 (+1,3)

Socialdemokraterna 27,3 (-2,4)
Vänsterpartiet 7,4 (-0,6)
Miljöpartiet 4,6 (+0,3)

Sverigedemokraterna 16,5 (+0,5)  

.

 

Den senaste opinionsundersökningen speglar hur väljarna nu tar ställning i invandrarfrågan. Tydligt är väl att Centern har lockat över de Moderatväljare som fortfarande har Reinfeldt som föredöme i hans politik med de stora ambitionerna att Sverige skulle kunna ta emot hur många flyktingar som helst.

 

Den dominerande frågan valet 2018 kommer att bli invandringen. Nu kan man klart se vilka partier som har profilerat sig där Alliansbröderna Liberalerna och Centern de rödgröna med vänsterpartiet och Miljöpartiet i debatten framhärdar att det är asylrätten som skall bestämma hur många som vi skall ta emot. Där man inte hänsyn till varken ekonomin eller samhällsutvecklingen med bostadsbrist, integrationsproblem, den ökade brottsligheten, en ökande arbetslöshet bland invandrare som skapar segregation och utanförskap.

 

Det är något som löser sig har vi hört i årtionden. Men fortfarande så har man inte lyckas leverera något godtagbart svar för en lösning under alla dessa år.    Socialdemokraterna med Moderater och också Kristdemokrater med Sverigedemokraterna har en något mer nyanserad bild av verkligheten och har förstått allvaret i den utvecklig som sker och som de också har ett stort ansvar i har skett men där man i det längsta försöker dölja för medborgarna hur illa ställt det är.  

 

Vi får väl se när medborgarna börjar nyktra till och när konsekvenserna av den förda invandrarpolitiken kryper närmare också i områden utanför storstäderna. Kanske är det då först man börjar förstå och får känning av den myndighets kollaps som redan har börjat när de flesta resurserna går åt till invandrarrelaterad brottslighet främst runt storstäderna. Vi kan vänta oss en skattechock i kommunerna på räkningarna  som kommer när staten lämnar kommunerna i sticket och de själva får stå de invandrarrelaterade kostnaderna.  

 

Men sådana petitesser är inget som oroar V, l, MP och  C  utan här är det tuta och kör så får vi se vad som händer politik som gäller.   

 

tn   

 

Av tommy norum - 10 februari 2017 07:00

 
Erkännande-IckeKommersiell-IngaBearbetningar (CC BY-NC-ND)


En kvinna sitter i en båt.Bakom henne syns en hamn med några bodar och brygga.

Bildtext: Kvinna i båt. Koster, Bohuslän  FotografFerm, Birger 1947

En kvinna står på en trädgårdsgång. Till vänster syns flera människor. I bakgrunden skymtar en trädgård med trädgårdsmöbler.

Bildtext: Kvinna m.m., Hällekind, Bohuslän 1947 Fotograf Ferm, Birger

En man och kvinna sitter och vilar sig efter en simtur.

Bildtext: Badbild, Koster, Bohuslän 1937  Fotograf Ferm, Birger

 


"Hällekind 1947". Fotograf Danielsson, Hans  1947


 
"Norra Hamnen." foto okänd

 

"Hällekind 1947".  Fotograf Danielsson, Hans  

 

"Hällekind 1938 ". Fotograf Danielsson, Hans  

Av tommy norum - 8 februari 2017 07:00



  

Behåll Södra skolan och fortsätt hyr modulerna på Rösparksskolan löser skolfrågan på ett smidigt sätt fram till 2026.


 
Håkan Sandberg ( L)  på bild med Peter Stenberg (L) ger sin syn på I PD:s Synpunkt hur illa styrgruppen under ledning av  Michael Karlsson (s) sköter arbetet med den nya skolan. 



Vad har vi och vad behöver vi är rubriken på liberalerna  Peter Stenberg och Håkan Sandbergs inlägg på PD:s Synpunkt om byggandet av den nya skolan.

 

 

Man blir inte bara ledsen utan också lite frustrerad och nästintill förbannad när man har förstått hur lättvindigt Socialdemokraterna tar på sitt förtroendeuppdrag. Om det är av lättja eller rent oförstånd låter vara osagt men tyvärr så får det samma negativa resultat i slutändan för medborgarna som skattebetalare.

 

Här gjorde Socialdemokraterna ett köp av Seaside fastigheten utan den minsta  koll vad det skulle kosta skattebetalarna i slutändan. Nu är  man på väg att göra samma misstag igen när det gäller skolan.  Om nu skribenterna efterfrågar hos styrgruppen ledd av kommunalrådet Michael Karlsson (s)  hur har man kommit fram till att 800 elevplatser är behovet och som skolan skall dimensioneras efter. Har man inte bättre koll på läget så man kan ge ett svar på den frågan så kan man undra var hela byggprocessen kommer att sluta för skattebetalarna.  Att elevantalet enligt statliga Centralbyrån redan 2026 har minskat till 420 elever det  betyder ju att majoritetens målsättning på en skola i centralorten uppfylles om man behåller Södra skolan och hyr modulerna vid Rösparksskolan till vidare.  

 

Elevantalet är ju den springande punkten och den absolut viktigaste frågan att ta ställning innan man beslutar sig hur skolan skall byggas. En sådan fråga kan man inte bara vifta undan som man gjorde med Seaside köpet som man köpte först och tänkte sedan vilken är ett signum för Åmåls politiker under många  år , tuta och kör så får vi se vad som händer. Det räcker nu när ni i åratal visat en nonchalans och helt respektlöst hanterar våra skattemedel  där om inte annat vår höga kommunalskatt är ett bevis på.

 

Rubriksättningen vad har vi och vad behöver vi är också något som man borde ställa sig i en tid när skolinvesteringen kommer att innebära antingen en inskränkning av den kommunala servicen eller ännu högre kommunalskatt. När man ser att styrgruppen under kommunalrådet grundfrågan också innehåller en fullstor idrottshall, en ny fotbollsplan med läktare . Aptiten växer medan man äter som så uttrycksfullt skribenterna skriver. Vi är redan en av de kommuner som satsar mest skattepengar per capita i Sverige på fritid, kultur , ligger också högst i turism och nu kommer också skolan in på listan. Inte så konstigt att vi har en av Sveriges högsta kommunalskatter i Åmål med den prioriteringen som våra kommunpolitiker stått för.

 

Men att sätta igång med utredningar utan ha riktigt på fötterna när det gäller det framtida elevantalet låter som man fortsätter i samma anda som förut, tuta och kör så får vi se vad som händer

 

tn

 

Av tommy norum - 7 februari 2017 10:54



 

Centerns Annie Lööf  och  Liberalernas  Jan  Björklund driver heller politik med Socialdemokraterna än talar med Sverigedemokraterna. 

 

Det tog lång tid för Moderaterna och Kristdemokraterna att förstå att de befinner sig i opposition. De övriga allianspartierna Centern och Liberalerna har fortfarande inte fattat detta utan försöker i stället profilera  sig för att få så många röster som möjligt inför valet 2018 genom att mumla i skägget som för många av de borgliga väljarna blir ett obegripligt beteende.  

 

Det stärker knappas Alliansen eftersom de flesta rösterna som man räknar hem med den metodet  kommer från partibröderna i Alliansen. Och man ger också klara besked om att i stället för en borglig politik med hjälp av SD så föredrar en urvattnad politik i ett samarbete med Socialdemokraterna, en politik som inte hör hemma någonstans på den ideologiska skalan. En sådan politik brukar sällan bli bra i slutändan när man måste ta till kompromisser och som i regel helt tar bort dynamiken i besluten. Det blir varken hackat eller malet eller ju mer kockar ju sämre soppa. En politik som om det går snett ingen vill ta ansvar för utan skyller varandra. .

 

Väljarna blir de stora förlorarna när de röstar på antingen en vänsterpolitik eller en borglig men får serverad en politisk pyttipanna som inte smakar särskilt gott eller ser aptitlig ut.  Så det framförallt allians partierna får göra klart för sina väljare innan de går de valurnorna är vilken politik som kommer ut efter valresultatet. En röst på Centern och Liberalerna blir också en röst på ett samarbete med Socialdemokraterna om Alliansen blir minder än det rödgröna blocket och Stefan Löfven sitter kvar som stadsminister.  

 

Så frågan är väl om det är att föra borglig politik som är huvudsyftet eller om det är att till varje pris temporärt få stopp på Sverigedemokraternas politiska inflytande för C och L

Det är väl den frågan man som många väljare borde ställa sig när man går till valurnorna 2018.  Vill de borgliga väljarna i Centern och Liberalerna verkligen ha Stefan Löfven som stadsminister i ytligare en mandatperiod ?  En röst på de partierna borgar för ytligare en mandatperiod för Stefan Löfven som stadsminister om Alliansen inte lyckas bli större än det rödgröna blocket.

 

Ett samarbete med SD kommer i åratal sätta Socialdemokraterna offside i politiken  och man kommer att kunna föra borglig politik lång tid framöver. Men det kanske inte det som är huvudsyftet för Centern och Liberalerna. 

 

tn  

 

Av tommy norum - 7 februari 2017 07:00


SvD KULTUR




BERGLINS SÖNDAG

 

 

 

 

       

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28
<<< Februari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards