Alla inlägg under februari 2017

Av tommy norum - 23 februari 2017 10:13



 

Kommunens politiker och tjänstemän har svårt att leva upp fullt ut i sina ansvarsområden . 

 

 

Klarar kommunerna av sitt arbetsgivaransvar var frågan till Åmåls kommuns politiker för en tid sedan i min blogg. Då syftades på att man i de politikerstyrda verksamheterna har en betydligt högre sjukskrivnings än genomsnittet. Enligt undersökningar som bedrivits om hur man trivs på arbetet så står det klart att de privata arbetsgivarna klarar av den delen av sitt arbetsgivaransvar betydligt bättre i liknande verksamheter än vad de politikerstyrda drivna lyckas med. Åmåls kommun är inget undantag. Trots normalt fler anställda så brottas Åmåls kommun efter flera år fortfarande med svårigheten att leva upp till sitt arbetsgivaransvar verkar det som när man tar del av de höga  sjukfrånvarosiffror som enligt expertis många gånger bottnar i otrivsel på arbetsplatsen.

 

En liten notis i PD som refererar om stökighet på biblioteket i Åmål där polis fått inkallas för att få bort de stökiga ungdomarna. Inte första gången det inträffar incidenser på biblioteket där man har fått inkalla vakter för att framförallt de anställda skall känna sig trygga. Eftersom stöket på biblioteket kommit efter det att Åmåls kommun tagit emot ett stort antal ensamkommande barn och där man också har påtagit sig ansvaret för dessa, då får man också försöka leva upp till det ansvaret

 

Har man tagit sig an en uppgift och också få bra betalt för detta då gäller det också att på alla sätt uppfylla det på ett vettigt sätt både för barnen själva och också för att inte medborgarna och anställda på biblioteket skall behöva känna sig att bli utsatta.

 

Det går inte att ta in personal från gatan när det gäller ensamkommande barn , utan den minsta erfarenhet, i tron att det är någon sorts vaktverksamhet man bedriver. Man får också se till att man i någon mån får personal som samtidigt tar något som liknar ett föräldraansvar och i det så ingår det normalt att informera om vad som gäller i ett samhälle för att inte skapa onödiga konflikter.

 

Det har förekommit en viss turbulens runt anställda i ensamkommandeverksamheten som väl också speglar kommunens svårigheter att fullt upp leva upp till sitt arbetsgivaransvar som i sin tur kanske också sätter  sina spår hos de ensamkommande.

 

Men att det fortfarande händer stökigheter på biblioteket med barn som kommunen har ansvar över skvallrar väl om att man inte riktigt räcker till i sin roll  fullt ut. Att man fortfarande inte lyckas stävja stökigheten och stå upp för bibliotekets anställda som man har ett arbetsgivaransvar för att de inte skall behöva känna sig otrygga på sin arbetsplats talar väl om att man har en bit kvar i att leva upp till i sina åtagande. 

 

tn.     

 

 

Av tommy norum - 22 februari 2017 07:00



På väg med Noblesse för ett besök på Kinnekulle som skymtar vid horisonten. 

 

Vi passerar Läckö slott och tar sikte på Kinnekulle.   

Det mäktiga Kinekulleberget med sitt utsiktstornet på toppen  .

Från tornet så har man ett milsvitt synintryck där Vänern på västra sidan och skaraborgsslätten på den östra.

   

   

Vid Hönssäter med sin foderfabrik har vi parkerat båten för några dagar.  

 

Här ser man Dalsandskusten tona upp sig  bakom Kållandsö


    

 

   

 

 

Bruksgatan

   

För att inte tala om alla dessa herrgårdar och slott som finns på Kinnekulle. 

   

Vill man utforska omgivningen lite längre bort så kan man ta Kinnekulletåget antingen till Mariestad eller Lidköping .

   

Natthamnen vid Hönsäter

   

Man kan också ligga vid den nyrenoverade Blombergshamnen 

 

Här är en kvällsbild bild tagen från Blomberg. Vi ser tornen på Läckö slott . 

Här slutar bildserien på samma ställe som den började i farleden vid Kållandsö .Vi ser Kinnekulle kika fram bakom skepparen när vi är på väg destination Åmål


.   

Av tommy norum - 21 februari 2017 10:02

 

När USA:s president nyligen pratade om Sverige som ett varnande exempel vad invanringen har ställt till med i Sverige så hänvisade han till ett inslag i mediaöretaget Fox News.

 

I inslaget som sändes i ”Tucker Carlson tonight” pratar programledaren med filmaren Ami Horowitz som gjort ett alarmistiskt reportage om Sverige, som i december lades upp på Youtube. I reportaget pekas flyktingmottagande ut som orsak till våldsbrott och oroligheter.  Men vän av ordningen frågar sig om inte just det som är grundorsaken till det vi upplever i våra storstadsområden i Sverige nu och som också är en konsekvens av den naiva flyktingmottagningen som bedrivits. Något som våra politiker som är ansvariga för den uppkomna situationen i det längsta försöker förneka.

Så den informationen kan man väl inte på något sätt kallad fejkad utan den ligger väl i linje med vad Trump varnat för kan hända i USA och som i stora stycken är det han också blev vald till som USA:s President. 

      

Att sedan två Stockholmspoliser, Anders Göranzon och Jacob Ekström som var med i programmet anser att "Intervjun handlade om något helt annat" än det som framställs i reportaget kanske ändå får Donald Trump i visst avseende framstå som en sanningssägare när han gång efter gång påstår att media ljuger och vinklar sina reportage till okänslighet. 

 

Om inte annat så borde väl en och annan ta sig i kragen och börja skärskåda hur media här hemma missbrukat sin ställning som en oberoende nyhetsförmedlare där det visat sig både vinklar  och utelämnat viktig information under lång tid för ett politiskt ställningstagande i vad som skall och inte skall publiceras för den goda sakens skull.  Där den goda saken var fri invandring tills man insåg konsekvenserna av vad den naiva inställningen fick för resultat för trovärdigheten hos läsarna. 

 

Så president Trump är inte ensam om att misstro media.      

 

Polis Göranzon menar att intervjun skulle handla om kriminalitet i utsatta områden men att det inte fanns något fokus på invandring. Men om nu filmaren av inslaget pekar ut den naiva flyktingmottagningen som pågått under en längre tid som huvudorsaken till våldsbrott och oroligheter när myndigheter, politiker totalt missat att de som kommer hit också skall intrigeras på ett vettigt sätt för att hela invandrings processen skall få ett bra resultat i slutändan.  Så frågan är väl om inte President Trump ändå beskrev en sann bild av Sverige när han varnade för vad som kan hända med en för generös invandring när vi nu har facit i hand.  Ett facit som våra politiker som är ansvariga för utvecklingen helst vill stoppa ner i byrolådan och inte vill bli påminda om vilka  konsekvenserna det förde med sig.

 

– Han har klippt ihop de här svaren. Vi svarar på helt andra frågor i den riktiga intervjun. Det här är inte schyst journalistik, säger Anders Göranzon till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Det känns för jävligt att det ska vara så här. Journalisternas riktiga frågor måste också vara med i anslutning till svaret. Vi äger inte det här inslaget nu men på lång sikt innebär det att vi inte kommer prata med journalister eftersom vi inte kan lite på varandra.

 

Helt plötsligt så får man höra President Donald Trumps anklagelser i repris i det som våra journalister i Sverige har så svårt att ta till sig.   

 

Med det uttalandet så kanske man ändå skall ta president Trump påstående att journalister ljuger som inte helt taget ur luften. Även om han i det här fallet så att säga föll på eget grepp när han citerade ett TV program från Fox som till en del bestod av fejkade och konstruerat material för att göra inslaget mer läsvärda. 

 

Inte så lätt för våra journalister när man med skygglapparna på skall försöka tolka vem som talas sanning och vem som far med osanning i nyhetsförmedlingen .

 

tn

 

Av tommy norum - 21 februari 2017 07:00




SvD   KULTUR


BERGLINS SÖNDAG



       

Av tommy norum - 20 februari 2017 07:00



   

Fisketävling 1957 foto H Stake 

 

FOTO H Stake 


 

3 fiskare väntande på kunder vif Fisketorget. 

     

 
 

Av tommy norum - 19 februari 2017 11:45


Ny SvD/Sifo: M:s ras stannar av – C tar väljare från S





 


  1. Ny SvD/Sifo: Centerns språng uppåt bekräftas och Moderaternas fall har stannat upp i SvD/Sifos februarimätning.
    En ny ström av väljare över blockgränsen från S till C har också uppstått.
  1. Centerns språng uppåt bekräftas och Moderaternas fall har stannat upp i SvD/Sifos februarimätning. – C:s uppgång var inte tillfällig, förändringen har…
 

Av tommy norum - 19 februari 2017 07:00



Är det en ökad flyktingmottagning som det rödgröna blocket i Åmål tror är lösningen på kommunens kräftgång? Om inte annat så verkar de dimensionerar den nya skolan efter en kraftig ökad flyktingmottagning.


Spelar Michaek Karlsson (s)  under täcket med var man får siffrorna för eleventalet på 800 elever ifrån .  

Vilket underlag är det som gäller när man räknar fram antalet elever som man skall dimensionera den nya skolan i Åmål ?   

 

800 elever har det rödgröna blocket kommit fram är den siffra som man skall dimensionera den nya skolan efter.

När sedan Michael Karlsson börjar i frågasätta siffror  med utgångspunkt från vad Statiska centralbyrån som Liberalerna lägger fram som är betydligt lägre och börjar kalla dessa hemmasnickrad så kan man undra hur Socialdemokraterna med Vänstern och Miljöpartiet   kommit fram till siffran att det är 800 elever som gäller.  

 

Nyinflyttade kryper det fram till slut i svaret . .

 

Men vad är det som förespråkar en sådan tendens som får barnfamiljer att vilja flytta till Åmål helt plötsligt?  Med en arbetslöshet på över 15% en av Sveriges högsta kommunalskatter, en stor bostadsbrist så i det läget så tror Socialdemokraterna på en ökad inflyttning av barnfamiljer.

 

Eller är det så att Socialdemokraterna tänker sig att ta emot fler flyktingfamiljer för att få ekvationen att gå ihop? 

 


Sitter S,V och MP i kommunhuset och planerar för ett betydligt större flyktingmottagande, ett mottagande som redan nu ligger i topp i Sverige per capita, för att tillgodo se regeringens flyktingpolitik?  Då tycker jag man skall vara så ärliga att man går ut till medborgarna delger dessa ambitioner och visioner man har för framtiden när det gäller nyinflyttade barnfamiljer så också medborgaran får vara med och ha synpunkter i frågan. .

 

Men då bör det också ingå en förklaring om hur man skall lösa arbetslösheten, bostadsbristen, och den kommande integrationen och komma ifrån i att vara en av de dyraste kommuner att bo i skattemässigt i Sverige.

    

Det kanske är en riksdagsplats som lockar Michael Karlsson när han ställer upp på att lösa regeringens dilemma att få ut de asylsökande till kommunerna. Det brukar ju vara en kutym bland Socialdemokraterna att man delar ut riksdagsplatser till lojala medarbetare runt om i landet. Om inte annat så skvallrar väl de många fackliga ombudsmän som sitter och nöter bänkarna i riksdagen som tack för alla miljoner man tillfört de Socialdemokratiska partiet genom fackavgifterna.

 

Socialdemokratiska kommunalmän har en förmåga ibland att glömma bort att det är kommunens medborgare man företräder i sina förtroendeuppdrag inte den sittande regeringen.  Det får ju inte vara så att skolan skall dimensioneras efter visioner med ett ökande elevantal som grundar sig på ett ökande flyktingmottagande som vi inte har en chans att på ett vettigt sätt varken kunna erbjuda bostäder arbete i framtiden eller en vettig integration i samhället.

 

Är det ett nytt Malmö Socialdemokraterna i Åmål vill skapa? 

      

    tn

Av tommy norum - 18 februari 2017 07:00



Licens Erkännande-IckeKommersiell-IngaBearbetningar (CC BY-NC-ND) Erkännande-IckeKommersiell-IngaBearbetningar (CC BY-NC-ND)



 

Fiskebåt med en jolle på släp på väg hem mot Lysekil


 

Kappsegling på Marstrandsfjorden


 

"I Rönnäng på södra Tjörn, ligger fiskebåtarna förtöjda. I bakgrunden till vänster syns Tjörnekalv och i fjärran till höger, Klädesholmen."

 

   

Ett fiskeläge utanför Stockevik. Tjörn.


 

"Vitt lyser Skärhamns kapell över ett brokigt markmönster av snöblåsta berghällar och röda tegeltak".


 

Fiskare i arbete på Klädesholmens brygga

 

Fiskebåtar i hamn i Hönö Klova fiskehamn

127 är BEIRON, Hönö; 845 är DOLLY, Hyppeln och 444 är DESSIN, Hyppeln.


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28
<<< Februari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards