Direktlänk till inlägg 22 januari 2017

Åmål har blivit ett föredöme i andras kommuners ögon när det gäller centrumutveckling.

Av tommy norum - 22 januari 2017 07:00




Bildresultat för centrumhandel i åmål

Åmåls politikerna tror fortfarande att centrumhandel och turism är lösningen på att bryta  kommunens negativa utveckling under många år.



Kommunens tjänstemän slår på stora trumman, bjuder in PD för att visa hur duktiga man är att utveckla Åmål där centrumutvecklingen var temat för besökarna att visa upp. Men frågan är väl hur väl våra tjänstemän och politiker har lyckats i rollen som centrumutvecklare? I tron att stora foton på väggarna runt om i centrum, samarbetet med fastighetsägarna och affärsidkarna om olika jippon med evenemang där våra skattepengar är en stor del i budgeten,  tjänstemän som på heltid ägnar sig åt att försöka stoppa utvecklingen mot ett dött handelscentrum med alla till buds stående medel , men har man lyckats ? 

 

Det är nog något som våra politiker  borde fråga sig innan man beviljar mer skattepengar till projekten.  Vi har haft tävlingar man deltagit och där vi fått höga placeringar och som av de tjänstemän och politiker skulle ge kommunen PR för miljoner som i sin tur skulle locka besökare till kommunen och stärka handeln. Men blev det så i verkligheten? Har vi fått stopp på nedläggningen av traditionell handel i centrum med insatserna eller fortgår den negativa processen ?  Det verkar mer som om våra politiker och tjänstemän vill sola sig i glansen för sina kreativa insatser för att stärka centrumhandel men vi får aldrig reda på hur väl man lyckats i sina uppdrag.

 

Samarbetet med fastighetsägarna att göra centrum attraktivt för uthyrning men där många affärslokaler inte ens är tillgängliga för funktionsnedsatta, har en arbetsmiljö som ligger långt i från dagens krav, och har lokalytor som begränsar utbudet till konsumenten. Våra fastighetsägare har bara ett mål framför ögonen och det är att tjäna pengar på investeringarna i fastigheterna. En sund inställning som fastighetsägare men det betyder också att lokalerna mer och mer sällan kommer till användning ren handel utan blir i stället lokaler för tjänsteföretag i olika former, restauranger, som knappast bidrar till att locka hit utombys att handla i kommunen.

 

Vi har som tur är apotek, systembolag och 3 stora mataffärer som knappast är våra politikers förtjänst att de finns till och som håller centrum levande under öppettider. Annars finns det inte mycket som lockar till handel i Åmål , inte ens för lokalbefolkningen som lämnar staden titt som tätt för de stora köpcentrum med oändligt utbud och priser som småhandlarna har svårt att leva upp till.

 

Så medan våra företag lämnar kommunen där det senaste i dagarna betyder ytligare 20 nya arbetslösa till en av Sveriges högsta arbetslöshetssiffror sedan flera år så fortsätter våra politiker och tjänstemän tro att får vi bara fart på centrum, kan vi bara locka hit turister med olika jippon och satsningar så löser det sig. Men den politiken har vi kört med i minst tjugo år där tjänstemän som varit ansvariga byts ut under åren och ersatts med andra men med samma tro där man tror sig hittat akilleshälen för misslyckandet.

 

Fortfarande så går en stor del av våra skatter till dessa naiva visioner om att turism, jippon och festivaler också skulle rädda handeln och där väl det senaste var köpet av Seaside som kommer kosta oss medborgare miljoner i en kommun som har en av Sveriges högsta kommunalskatter. Medan vår infrastruktur blöder, vård och omsorg går på knäna med stora sjukskrivningar, vi har stora åtagande att förvänta oss i flyktingmottagningen, vi är i behov av en ny skola, då höjer man skatten för att kunna investera i turism, kultur, bygga om plantaget och cirkulationsplatser, köpa i en restaurangfastighet för 8 miljoner med en hyra p 50 tusen i månaden ,  anställa mer tjänstemän som tror sig kunna lösa kommunens negativa spiral i en organisation som har näringsutvecklare, centrumutvecklare som åker land och rike runt och insuper idéer.

 

Men Michael Karlsson (s) vårt kommunalråd,  när kan kommuninnevånarna skörda frukterna av dessa satsningar med våra skattemedel ?  Vi medborgare har faktiskt väntat i minst tjugo år utan att ni politiker lyckats med ert uppdrag. För mig verkar det vara ett spel för galleriet för att visa på att man är aktiv och att det händer saker och ting. Men var finns resultatet?  Det enda vi medborgare blivit belönade med är en av Sveriges högsta kommunalskatter som på inget sätt speglar den service som erbjuds i kommunen.                

 

tn




 
 
Ingen bild

Fd Åmålsbo

22 januari 2017 10:33

I veckan kom siffrorna för arbetslösheten under december. Åmål toppar listan i Dalsland med chockerande 15,2%!

http://nwt.se/bengtsfors/2017/01/20/rekordhog-arbetsloshet-i

Med tanke på den katastrofsiffran borde politikerna och tjänstemännen ha som enda mål att få ner den.
Festivaler kan man lägga pengar på när man har tid och råd. Vilket man knappast kan anse sig ha när kommunalskatten är hög och arbetslösheten katastrofhög.

 
inget kan

inget kan

24 januari 2017 20:24

måste beröma Åmåls komun har en bekant inom äldreomsårgen skulle fåexstra från april till nu då kom det in en siffernisse drog bort april dom har inte fått sina pengar än är detta sant kankse karlsson svara på detta i pd Åmåls komun verkar ha gott om pengar till nnan skitdå kankse det vore skoj för dom anställda få sin lilla peng

http://url

 
inget kan

inget kan

26 januari 2017 18:45

nu norum kan du ta fram hyran på sjösidan så vi se vad vi ska lägga imellan snart skattebefriad på grund av utflyttning

http://urL

 
Ingen bild

Ove Kaye

27 januari 2017 13:01

Enligt Mikael Karlsson på senaste fullmäktigemötet kommer det att vara kostnadsneutralt för komunen efter 5 år alltså lika lång tid som kontraktet löper på.

tommy norum

27 januari 2017 14:32

Den analysen skall det bli intressant att ta del av.

 
Ingen bild

Ove Kaye

27 januari 2017 15:06

Ja och säkert många med mej tar gärna del av analysen om du kommer över den

 
inget kan

inget kan

27 januari 2017 22:00

är inte avundsjuk men vi undrar hur det går med solsidan karlsson med andra bihang bör svara på detta en liten kalkyr vore skoj det drar ihop sig till val men karlsson vill väl inte vara kvar då vad sossarna har ställt till med att poliktiker får hålla på det bör vara straffbart

http://urL

 
en som tror

en som tror

28 januari 2017 21:43

att arbetsförmedlingen skulle läggas ner är ju på tiden är rena skämtet att dom får hålla på med våra pengar

http://url

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards