Alla inlägg under december 2016

Av tommy norum - 10 december 2016 07:00



Hur länge skall pensionärerna finna sig i att bli diskriminerade av våra politiska partier  ? 

 

Det borde nog de flesta pensionärer ta sig en funderare över vid nästa val. En stor grupp som borde kunna sätta krav på våra politiker att också ta sig an pensionärernas ekonomiska situation till en förändring om man skall få deras röster i framtiden. Kanske ett bildande av ett pensionärsparti skull få politikerna att vakna till.


   ?



Nästan var femte svensk pensionär har en inkomst som enligt EU innebär risk för fattigdom.

av


Det är dubbelt så stor andel som i både Danmark och Norge. ”Siffrorna är helt förfärliga”, säger Christina Rogestam i SPF Seniorerna till Svenska Dagbladet.

Eurostats statistik, som Svenska Dagbladet har tagit del av, är baserad på uppskattningar av hur stor andel av pensionärerna (65 år och äldre) som har en disponibel inkomst under 60 procent av medianinkomsten i ett land.

Mellan 2005 och 2015 har antalet svenskar i riskzonen för fattigdom ökat från 148.000 till 350.000 – från 10 till 18 procent av pensionärerna.

Uppgivna och bekymrade

Christina Rogestam, ordförande för pensionärsorganisationen SPF Seniorerna, menar att det är förfärligt.

– Jag vet att det är dystert men jag trodde inte att det skulle fortsätta öka så här kraftigt. De pekar väldigt starkt på att vi måste göra något åt pensionssystemet nu och inte bara sikta på att förändra för dem som ska gå i pension om 20 år, säger Rogestam till Svenska Dagbladet och fortsätter:

− Många jag pratar är uppgivna och bekymrade över sin ekonomi. Trasiga glasögon eller ett tandläkarbesök räcker för att krascha mångas ekonomi.

Sverige sämst

Sverige går mot strömmen i Europa. Snittsiffrorna för hela EU har nämligen sjunkit från 19 till 14 procent mellan 2005 till 2015.

Samtidigt är vi sämst i klassen i hela Norden. Andelen pensionärer med fattigdomsrisk är dubbelt så hög i Sverige som i Norge, Island och Danmark – som hamnar på 9 procent. Finland ligger på samma nivå som snittet för hela EU.

Påverkas av andra förändringar

Viktigt att påpeka är att Eurostats siffror är relaterade till medianinkomsten i ett land, vilket påverkas av inte helt uppenbara förändringar. Till exempel har den stigande arbetslösheten i Spanien lett till sjunkande medianinkomst, det innebär att andelen fattiga pensionärer har sjunkit trots oförändrade pensioner.

Av tommy norum - 9 december 2016 07:00


SvD    KULTUR


BERGLINS SÖNDAG


       

Av tommy norum - 8 december 2016 07:00





 

Arbetsförmedlingens generaldirektör Michael Sjöberg , S-politiker och kusin med Göran Persson försöker bluffa medborgarna med falska påståenden om behovet av en ökad invandring. 




Filipstads budget för socialhjälp var 2006  5 miljoner. 2016 är den på väg till 25 miljoner. Så är det i hela Sverige.

 

”Det är ett större problem än någon vågar säga. Det brakar åt helvete om fem sex år om de inte lär sig svenska, får jobb. Det kommer att bildas getton på landsbygden.  50 procent av kvinnorna som kommer hit avslutar aldrig SFI (svenska för invandrare)? 35 procent börjar inte ens! Det är nationella siffror” 98 % av de nyanlända behöver socialhjälp när de är klara med etableringsfasen , det vill säga när de teoretiskt skulle vara redo att gå ut på arbetsmarknaden. 

 

Samtidigt som man basunerar ut skrönor som att vi behöver en stor invandring för att undvika arbetskraftsbrist som Arbetsförmedlingens generaldirektör Michael Sjöberg , S-politiker och kusin med Göran Persson påstår. Det föds för få för att vi skall klara oss utan invandringen påstår han medan fakta är att vi har födelseöverskott i Sverige. Men att det i Sverige råder arbetskraftsbrist samtidigt som vi har massarbetslöshet bland invandrare blir ju en aning förvirrande och uppenbart så är demografipåståenda helt falska för att i någon mån få upprättelse för den naiva invandringspolitiken.  

 

I tron att ökad befolkning skulle minska arbetslösheten är en befängd teori eftersom det på samma gång skulle öka efterfrågan på arbete. Annars skulle små länder som Island ständigt haft arbetskraftsbrist medan Tyskland skulle ha ständigt arbetslöshet. Det är inte så arbetsmarknaden fungerar. 

 

Tydligen kan man komma med vilka påståenden som helst för att i möjligaste mån försöka rättfärdiga politiska beslut som i förlängningen kommer att få stora negativa ekonomiska konsekvenser för medborgarna, kommer att sätta negativa spår på arbetsmarknaden för nyanlända samtidigt som hela samhällsstrukturen håller på att kollapsa. 

 

Men det gäller för politikerna i det längsta försöka göra sken av att de har läget under kontroll.  Vi får väl se hur länge den taktiken håller innan medborgarna tar till sig politikerbluffen och på allvar ifrågasätter deras  oförmåga att styra Sverige. 

 

tn









Av tommy norum - 8 december 2016 07:00



         

Kan vi lita på att det här gänget bland Socialdemokrater och Miljöpartister som har majoritet i Åmåls kommunstyrelse har rätt kompetens att ta rätt beslut i skolfrågan. ? 




Det mullrar till bland gräsrötterna där ute där fler och fler börjar ifrågasätta de rödgrönas sätt att behandla skolfrågan. 

 

 

 

Dag Blomqvist skriver följande som en kommentar till mitt inlägg i debatten om skolan .




De rödgröna i kommunen utgör ett permanent hot mot medborgarna. Deras handlande strider mot allt sunt förnuft. Men, å andra sidan, har man inget förnuft så har man ju inget. Jag har läst igenom det material som fanns till hands innan de tog beslutet och jag har konstaterat att det fanns inte mycket att utgå ifrån för att kunna ta ett beslut överhuvudtaget.

 

Så liberalernas insändare i PD stämmer precis. Sannare kunde inte liberalerna ha skrivit. Inte ens fanns där någon utredning om Åmåls kommun ekonomiskt skulle klara av att bygga en skola för 400 000 000:- kronor. Att då sitta och besluta är ju direkt samhällsfarligt. De kan ju störta hela kommunen i ekonomiskt moras. Sen verkar de sakna ytterligare en förutsättning. Och det är moral. Hur kan man gå till beslut, och sen försvara beslutet, när inte alla för- och nackdelar är presenterade? Främst för de som ska fatta beslutet men också för allmänheten. Ingen vet ju någonting, inte ens styrgruppen kan ju veta vad de håller på med.

 

Eller har man medvetet mörkat fakta? När information hölls i Karlbergsskolans aula så berättade man att man låtit eleverna och personalen fått komma till tals. Och det lät ju bra. Men hur tog man hänsyn till deras åsikter? Jo, man kastade alltihop i papperskorgen. För, som hon informatörskan sa, "det var så spretigt". Spretigt? Gick elevernas och personalens åsikter stick i stäv med styrgruppens drömversioner och fantasier? Men snälla nån, kutymen är att i liknande fall redovisa hur man tagit hänsyn till inkomna åsikter och hur man implementerat dem i sitt fortsatta arbete. Men inte så i Åmål! Där kör man sitt egen version av lag och rätt, där lagen på sin höjd är rekommenderande. Det vill säga: lagen har en underordnad roll. Ska egentligen bara hålla tyst, för här bestämmer vi!

Detta kaosliknande onda tillstånd bland dessa förvuxna dagisbarn och lektanter är väl mysigt för de som sitter i sandlådan och kastar sand på varandra och på rättsbegreppen. Men i en kommun som redan balanserar på spången är det förödande.

Man kan bli skräckslagen för mindre ....

Av tommy norum - 7 december 2016 07:00




Michael Karlsson ( s) håller på att lura skjortan av Åmåls medborgare i skolfrågan  


 

 

 

Sättet att hantera frågan är mycket märklig skriver Thomas Olson i PD:s Synpunkt.

 

Skolfrågan: Stora brister i materialet


Apropå fullmäktigebeslutet om den framtida skolan i Åmål:

Samtliga liberaler påtalade stora brister i det presenterade materialet. Själv föreslog jag att utredningen inte skulle fortsätta mot en stor skola utan titta på vilka behov som verkligen finns på Södra skolan. Möjligheterna att renovera Rösparksskolan hade Liberalerna, tillsammans med övriga Allianspartier, krävt utredning av redan i Kommunstyrelsen.

När sista informationen gavs veckan före fullmäktige blev jag minst sagt förvånad. Inte ens möjligheten att renovera Rösparksskolan var utredd. Det verkliga behovet av upprustning av Södra skolan var inte analyserat, utan bara en översiktlig kalkyl av totalrenovering var gjord.

Om man bortser från att jag även i fortsättningen vill att vi har två skolor i centralorten kan jag inte förstå hur man kan låta bli att titta på så elementära saker bland alla de utredningar som trots allt är gjorda. Sättet att hantera frågan är mycket märkligt, men jag överlåter till dig som läsare att utveckla konspirationsteorierna själv.

 

Thomas Olson (L)


Lite märkligt  att Michael Karlsson går ut på facebook och påstår tvärt emot det Thomas Olson hävdar i insändaren och det Åmåls kommun nu tagit beslut på


Här är Michael Karlssons egna skrivna ord på en Facebook sida. Men var tog beslutet om utredningen av befintlig byggnad vägen i kommunfullmäktige ?  Med Thomas Olsons inlägg så borde nog medborgarna ifrågasätta vad i helskotta håller det rödgröna blocket på med uppe på stadshuset. 


  1. vi vill även ha ett underlag på vad det skulle kosta att renovera nuvarande byggnad samt att bygga till så att skolan rymmer upp till 800 elever. Jag vill bara med mitt inlägg beskriva att inget beslut om byggnation ska tas i november, fortsatt utredning pågår om nybyggnation men också renovering av befintlig byggnad. Hoppas att jag gjort mig någorlunda förstådd. Mvh Michael Karlsson

Frågan är väl om det är någon som förstår vad det inlägget syftar till när vi ser resultatet av fullmäktigebeslutet där man totalt sågar allt annat än en storskola och när vi tar del av Thomas Olsons beskrivning hur ärendet behandlas av de rödgröna majoriteten . .


Att det skall vara så svårt att prata klartext till medborgarna. Hela proceduren om hur beslutet hur utrymningen av Rösparksskolan gick till och vad som är sant och osant i vilken grad Rösparksskolan är mögelskadad är dolt i dunkel.

 

Konstigt att den dåvarande ledningen på Rösparksskolan har en helt annan version av skadorna än vad tydligen Socialdemokraterna har och i sin konflikträdsla inför en handfull föräldrar tog beslutet att utrymma skolan. Det är inte första gången Michael Karlsson talar med kluven tunga i sin politiska ställning som ledare för det block som har majoritet i Åmål. 

 

Han lovade för inte så länge sedan att den skattehöjning som blev till utan att informera väljarna inför valet inte skulle vara permanent utan skatten skulle sänkas efter nästa mandatperiod.  Hur det gick med det löften vet vi. Det blev i stället köp av en restaurang för 8 miljoner och en hyreskostnad till Åkab över en halv miljon om året för att få tillfredställelsen att äga en restaurangbyggnad där kommunen kommer att bli tvingade att subventionera hyran i all evighet. 

 

Tänk att man har så kort minne av vad köpet av stadshotellet som har kostat kommunen miljoner under årtionden innan man till slut avslutade den affären med en brakförlust, skattepengar som  kunde ha använts på ett bättre sätt för kommunens medborgare. Vi kan inte ha politiker som så lättvindigt ser på sitt förtroendeuppdrag att förvalta våra skattepengar i en kommun som har en av landets högsta kommunalskatter, något som inte verkar bekymra Socialdemokraterna i Åmål det allra minsta utan man fortsätter sätta sprätt på skatterna utan en susning var det bärhän i slutändan..


tn

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards