Alla inlägg under september 2016

Av tommy norum - 7 september 2016 07:00



    personerna på bild har inget med inlägget att göra.

Ensamkommande barn som påstår sig vara föräldralösa och påstår sig vara barn delas godtyckligt ut efterlevnadsstöd  av våra myndigheter men inte till våra pensionärer som mist sina anhöriga . Det vill nu våra pensionärsföreningar ändra på genom en uppvaktning hos regeringen. På tiden att våra pensionärer till slut visar sin maktposition i samhället och gör sin röst hörd för alla orättvisor hur våra politiker prioriterar våra gemensamma tillgångar.  

       

  

Så här generösa är våra politiker i frågan om att ge  ensamkommande barn som söker asyl i Sverige. Påstår barnen att de inte har några föräldrar i livet får de barnpension eller efterlevnadsstöd utan att myndigheterna har en chans att kunna bevisa motsatsen. Att föräldrarna inte betalt skatt i Sverige det är av underordnad betydelse.  Kanske det skall sättas i relation till varför de pensionärer som arbetat  hela sitt liv och betalt skatt skall nekas till samma rättigheter  när anhöriga gått bort som också betalt skatt under hela sitt livstid. Sverige i ett nötskal när politiker glömmer sina egna medborgares svårigheter  och i stället koncentrerar sig på att de nyanlända skall få samma och i många fall bättre social trygghet än de egna medborgarna.            



Om en eller båda föräldrarna är avlidna eller försvunna och det kan antas att de sannolikt är avlidna (som vid tsunamikatastrofen, krig eller liknande händelser) kan de få barnpension och efterlevandestöd. Har föräldern aldrig arbetat eller bott i Sverige är det enbart efterlevandestöd på 1 477 kronor per månad som blir aktuellt, eller 2 954 kr per månad om bägge föräldrarna är avlidna. Detta betalas ut från Pensionsmyndigheten. Det är ett bidrag och finansieras via skatteuttag och har alltså inte någon omedelbar påverkan på pensionssystemet och de pensioner som betalas ut.

tn



”Även pensionärer behöver efterlevandeskydd”


Christina Rogestam, Monica Blomberg, Berit Bölander, Christina Tallberg.
Från vänster Christina Rogestam SPF, Monica Blomberg RPG, Berit Bölander SKPF och Christina Tallberg, PRO.

EFTERLEVANDESKYDD · ”Nuvarande ordning med ekonomiskt stöd till efterlevande är åldersdiskriminerande och orättvis. Vi kan inte se en enda anledning till varför äldre, företrädesvis kvinnor, inte ska ha tillgång till samma skydd som yngre i den sorg och utsatthet som en livspartners bortgång medför”, skriver Christina Tallberg, Christina Rogestam, Berit Bölander och Monica Blomberg.

 
 

Sveriges fyra riksomfattande pensionärsorganisationer uppvaktar idag socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i ett mycket angeläget ärende. Det handlar om tryggheten för, framförallt, äldre kvinnor över 65 år.

En grupp som redan i dag har bland de lägsta inkomsterna, men som dessutom riskerar att hamna i svår ekonomisk kris om deras make dör, då det så kallade efterlevandeskyddet av någon anledning bara gäller yngre.

När en maka/make avlider idag innebär det inte bara en stor sorg, utan även ekonomiska påfrestningar för den efterlevande. Detta är grunden för det efterlevandeskydd som finns för alla medborgare yngre än 65 år.

För efterlevande barn utgår barnpension i olika former och för den efterlevande makan/maken finns en omställningspension, som ger ett ekonomiskt skydd i ett år – två år om det finns efterlevande barn.

För dem som är 65 år och äldre finns däremot ingenting! ! Det är en orättvisa vi vill ändra på!

Ett grundläggande fel med änkepensionen, som avskaffades 1990, var att den var könsdiskriminerande. Endast kvinnor kunde få den.

Ett minst lika märkligt fel med dess ersättare, omställningspensionen, är att den i stället är åldersdiskriminerande. Endast personer under 65 år kan få den.

Bristen på efterlevandeskydd för äldre drabbar framför allt den grupp som verkligen behöver ett stöd för ekonomiska svårigheter – de äldre kvinnorna.

Vanligtvis är det den äldre mannen i ett pensionärspar som avlider först. Eftersom mannen så gott som alltid har högre pension än kvinnan kan mer än hälften av parets inkomster försvinna över en natt, medan utgifterna i princip aldrig minskar lika mycket.

Kvar lämnas kvinnan i en ekonomisk otrygghet som hon står oskyddad inför – enbart på grund av sin ålder.

I de fall då det finns ett efterlevandeskydd i mannens tjänstepension är det i regel bara småsmulor kvar av tjänstepensionen i detta läge.

Orättvisan blir ännu större om man tar med i beräkningen att de yngre förvärvsarbetande utöver sin omställningspension dessutom har större möjligheter att förbättra sin ekonomi genom arbete.

Den möjligheten saknas för de äldre kvinnorna, som i dagsläget redan har bland de lägsta inkomsterna i Sverige.

Nuvarande ordning med ekonomiskt stöd till efterlevande är åldersdiskriminerande och orättvis. Vi anser därför att åldersgränsen i omställningspensionen bör avskaffas.

Vi kan inte se en enda anledning till varför äldre, företrädesvis kvinnor, inte ska ha tillgång till samma skydd som yngre i den sorg och utsatthet som en livspartners bortgång medför.

Av tommy norum - 7 september 2016 07:00



SvD  KULTUR


BERGLINS SÖNDAG



    

       

Av tommy norum - 6 september 2016 07:00


 


Bottennotering för Miljöpartiet



Miljöpartiet får sitt sämsta resultat hittills i Svensk väljaropinion, Sveriges Radio Ekots sammanvägning av resultaten från flera opinionsinstitut som från och med den här månaden görs av Sifo.

Partiet har nu ett stöd på 4,2 procent, ned från 4,5 procent i juni, och det lägsta väljarstödet sedan mätningarna började 2010.

– Det är klart att det är inte en siffra som vi önskar, men det tar tid att återuppbygga förtroendet och vi är helt fokuserade på det, säger partisekreterare Amanda Lind till Ekot.

Centerpartiet når en toppnotering sedan mätningarna började och har i sammanvägningen 7,8 procent av väljarstödet, mot 6,7 procent i juni.

Skillnaden mellan blocken ökar något. Alliansen – M, L, KD och C – går från 41 procent till 41,6. S, MP och V ligger kvar på 38,2 procent. SD har tappat något och ligger på 17 procent.

 

S: 26,5 procent

V: 7,4 procent

MP: 4,2 procent

M: 25,5 procent

L: 5,1 procent

KD: 3,3 procent

C: 7,8 procent

SD: 17 procent

FI: 2,3 procent

Övriga: 1 procent

Av tommy norum - 5 september 2016 10:45

 

Dagens middag blir smörstekt abborre med färskpotatis, skagernröra och en öl

   

Av tommy norum - 5 september 2016 07:00




 

Vi var inte helt ensamma utan det fanns ett tiotal båtar runt horisonten som passade på i det fina vädret att lufta seglen.   


   

 Med lunchhamnen i sikte, Svegön, så upptäckte vi att vi rörde oss inte närmare mot målet. Lågt vattenstånd i Vänern , vi ligger alldeles för nära land på Svegön vilket resulterade i tvär stopp i bottendyn. Efter ca en kvarts motorkörning så lossnade vi till slut och kunde inta vår lunch vid utebojen utanför Svegöbryggan.  

Höganäsområdet som väl inte blev riktigt som Skanska eller kommunen hoppats på. Nu har i alla fall  intressenter köpt den nedre gatans närmast vattnet kvarvarande tomter för spekulation i hopp för att locka nya medborgare till Åmål på det naturvackra området. Vi får väl se om de lyckas bättre än Skanska med marknadsföringen så att tomterna till slut blir bebyggda.  

      

Elastos vita byggnad som är ett utmärkt inseglingsmärke för gästande båtar

                      

Fogden i ensam majestät som från början av förra seklet lotsat sjöfarare in till Åmål på ett säkert sätt  

        


Av tommy norum - 5 september 2016 07:00





 




Sluta sprid myten att våldsbrotten ökar



Trots att vi blir allt fler människor, minskar våldsbrottsligheten i Sverige.

Men medier och politiker fortsätter att sprida myten av att brottsligheten aldrig varit värre. De borgerliga partierna och regeringen måste sluta ropa på högre straff, det gynnar bara SD, skriver Thomas Bodström, advokat.


http://www.expressen.se/debatt/sluta-sprid-myten-att-valdsbrotten-okar/


Tino Sanandaji ger svar på tal


Förre detta justitieminister Thomas Bodström skriver: "Sluta sprid myten att våldsbrotten ökar...det gynnar bara SD"

Sverige har aldrig haft så mycket skjutningar, stenkastning, polisangrepp, bilbränder eller granatattacker. Brås senaste rapport ”Fler skjutningar i landet. Antalet skjutningar i samband med brott i landet har ökat med 20 procent mellan åren 2006 och 2014”. Jerzy Sarnecki skrev förra året: ”Det grova våldet har ökat under flera år”

Dödligt våld är lägre än toppen kring 1990, men högre än exempelvis 50-talet. Trots bättre vård och minskat alkoholism har det börjat öka igen ”2015 konstaterades 112 fall av dödligt våld i Sverige. Det är en ökning med 25 fall jämfört med 2014”. Bodström är vag med vilken period han avser. Sen 90-talet har anmäld rån och våldtäkt ökat, inte minst grupp- och överfallsvåldtäkt

Thomas Bodström motbevisar även sin egen strawman om att brott går ned i åldrar för varje år: "Om man bara tänker efter en smula, så förstår vem som helst att det är omöjligt rent logiskt sett. I så fall skulle vi ganska snart ha organiserad brottslighet på dagisnivå”

Om något är på dagisnivå är det fd justitieministerns resonemang.


tn

Av tommy norum - 4 september 2016 07:00




 

 

 

Djuren intresserade kvinnor och barn medan männen  visade sitt intresse på gamla traktorer

Själv blev jag stående framför en dragspelare ackompanjerad av en gammal råoljemotor som höll takten. Det var bara måsskriket som saknades för att man i fantasin förflyttade sig till en dansbrygga på kusten  förr i tiden. 


   

Av tommy norum - 3 september 2016 07:00





Hörnet Ö.Storgaran-Torggatan

Seglationstyrelsens Polstjärnan ligger vid kajen


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16 17 18
19 20 21 22
23
24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards