Alla inlägg under september 2016

Av tommy norum - 24 september 2016 10:09


Ett besök på Millesgården på Lidingö är  att rekommendera. Även om man inte är intresserad av konst så upplever nog de flesta den trädgården fullproppad med hans konst i alla möjliga format, En vattenträdgård där sorlet från rinnande vatten hela tiden ligger som en bakgrund under vandringen. Sten och åter sten i trappor, murar inramar trädgården i olika plan. Där kolonner och växter i stora krukor hör till inredningen.  En upplevelse utöver det vanliga och är absolut värt ett besök när ni kommer till Stockholm .


  

 

Carl Emil Wilhelm Milles, ursprungligen Andersson, född 23 juni 1875  i Lagga socken i nuvarande Knivsta kommun,  död 19 september 1955 på Lidingö , var en svensk skulptör. Carl Milles var verksam främst i Europa , men under lång tid också i USA .  Han är känd för sina fontäner  och andra verk i monumentalformat.



Carl Milles är bland annat upphovsman till Poseidon i Göteborg , Orfeusgruppen framför Stockholms konserthus , Guds hand i Stadsparken i Eskilstuna  samt Folke Filbyter i Linköping , vilken också finns på ett frimärke från 1975 – 100-årsminnet av Milles födelse. 1953 skapade han ett nytt emblem åt kören  Orphei Drängar , som då firade 100-årsjubileum. Förlagan var den lyra som Orfeus håller i handen på Orfeusfontänen framför konserthuset i Stockholm. 1953 blev Milles hedersdoktor vid Stockholms högskola . 

Den största samlingen av Milles skulpturer utanför Millesgården finns vid Cranbrook Academy of Art of i USA., där det finns ett drygt sextiotal av hans skulpturer.

 

 

 

År 1906 köpte konstnärsparet Carl och Olga Milles en tomt på Herserudsklippan på Lidingö . Här planerade de att bygga ett hem med tillhörande konstateljé. Huset ritades av arkitekten Karl M. Bengtson  och invigdes 1908. Senare om- och tillbyggnader gjordes i samarbete med Carl Milles halvbror, arkitekt Evert Milles. 


Under 1920-talet, förvärvades angränsande tomtmark efter klippans sydslutning. Vid tillkomsten av mellersta terrassen blev skulpturträdgården större och ännu en skulpturverkstad, Lilla Ateljén, byggdes. År 1936 gjordes Millesgården om till en stiftelse som överlämnades som gåva till svenska folket.


Den stora skulpturparken kom till i samband med Milles hemkomst från USA 1950. Där placerades monumentala repliker av fristående skulpturer och fontängrupper från USA och Sverige. Den nedre terrassen var klar i stora drag vid Carl Milles bortgång 1955.

 

 

   

 

 

 

   

 

   

Av tommy norum - 22 september 2016 07:00

 

Har advokatsamfundet blivit ett politiskt partI under Anne Rahmberg ?

 

 

TINO SANANDAJI HAR SYNPUNKTER PÅ ADVOKATSAMFUNDET 

 

  

 

 Anne Ramberg är lika ignorant om historia som hon är om dagens invandring. Någon borde låna henne en historiebok om 1930-talets Tyskland. Pompösa falska nazistjämförelser kanske går hem bland överklasstanter på Östermalm som är lika okunniga som Anne Ramberg, men skämmer ut Advokatsamfundet

 

 

 

Någon borde göra en lista på jurister som inte är medlemmar i Advokatsamfundet. När jag behöver anlita en jurist tänker jag inte ge en krona till ett radikal politiskt parti förklädd till en professionell föreningen

 

 

 

Advokatsamfundets Anne Ramberg kräver avkall på välfärden. Det är oklart varför när hon tidigare hävdade att "Invandrarna är en vinst för Sverige".

Allt Ramberg ogillar politiskt är olagligt. Israels politik är ”att jämställa med apartheid”. EUs hållning i Palestinafrågan är olagligt ”Att inte erkänna Palestina är som att godta Israels olagliga ockupation”.

"Det strider mot lagen att ens komma på tanken att man skulle stänga gränserna"

...

”Att överhuvudtaget föreslå lagskärpningar är populism och osakligt”

”Svensk välfärd är inte en relevant komponent för om skydd ska lämnas åt flyende” ”Nu är enligt statsministern välfärden viktigare än att leva upp till internationella rättsliga och humanitära förpliktelser.”

Ramberg ser hot mot demokratin överallt. Idag jämfördes svensk flyktingpolitik med förintelsen. I DN om mediekritik ”Tankarna går till 1930-talet”

Om Decemberöverenskommelsen: ”Vi måste slå vakt om de demokratiska och humanistiska värderingar”

Om Brexit ”Om EU splittras kan inte bara freden hotas, utan kanske främst skyddet för rättsstaten och mänskliga rättigheter hotas”

”SD är ett hot mot demokratin”

”Vi upplever flera hot mot demokratin”

”det statliga hemlighetsmakeriet är ett hot mot demokratin”

”Mobben på internet är ett hot mot demokratin”

Anne Ramberg är som Seinfelds uncle Leo, everthings Hitler with this guy.

 

Var beslutet om stärkt gränsskydd olagliga eller ljög Anne Ramberg allmänheten i ansiktet om gränskontroller 2015? Var det någon i Advokatsamfundet som rättade henne? Kan man lita på jurister som ljuger om lagen när det gynnar de?



Av tommy norum - 21 september 2016 07:00


 

Huka er i bänkarna för nu laddar han om som Erlander sa på sin tid. Nu jävlar skall Sverigedemokraterna sättas dit. LO inleder den Socialdemokratiska kampanjen om att försöka stoppa Sverigedemokraternas framfart i opinionsundersökningarna genom att anklaga dessa att vara arbetarfientliga när man inte stöttar regeringens förslag i riksdagen. 



Desperationen i de Socialdemokratiska leden ökar och man tar nu alla till buds stående medel för att misskreditera Sverigedemokraterna inför Svenska folket. Att Socialdemokraterna är desperata förstår man för om SD bjuds in i värmen till Alliansens då är det kört för Socialdemokraterna lång tid framöver i svensk politik.  Detta vet Stefan Löfven där han nu tar upp striden för sin och socialdemokraternas överlevnad med alla till buds stående medel.

 

Lo är en viktig bricka i det spelet där de få ta över en del av propagandaspelet mot Sverigedemokraterna.  Det är inte bara i rikspolitiken man känner sig hotad av SD utan de växer också i de olika LO förbunden där nu den gruppering  är störst bland manliga medlemmar inom LO..

En strid på liv och död både inom LO och det Socialdemokratiska partiet har nu tagit sin början och där är Sverigedemokraterna akilleshälen som man måste komma åt för att överleva i fortsättningen. Hittills har alla försök i den riktningen misslyckats utan partiet har i stället stärkts och har växt mest av alla partier i riksdagen enligt alla opinionsundersökningar under den hetskampanj som förts i media och bland politiker under flera år.   

 

I det perspektivet skall man se utspelet i insändarsidorna i lokalpressen runt om i landet där  Lo centralt skickat ut material till fackklubbarna med rubriken SD är ett arbetarfientligt parti.  Att det är SD som man koncentrerar sig på när de aviserat att gå emot regeringens förslag om kollektivavtalsvillkor vid offentliga upphandling speglar väl desperationen inom partiet och Lo.  Att SD:s med sina 12% i riksdagen skulle hängas ut som ett arbetarfientliga när vi vet att Allianspartierna kommer också att rösta bort förslaget.   Men de partierna liksom SD har helt andra skäl än att vara arbetarfientlig som LO uttrycker det. Där ser man mer till att skydda småföretagen framförallt på landsbygden. Familjeföretag eller företag utan anställda, eller där arbetarna av andra skäl känner att de inte behöver ett kollektivavtal bakom ryggen i sin anställning. Det är inte facket eller politiker genom utestängning som skall avgöra vilka som får vara med att delta i offentliga upphandlingar.

 

Som vanligt så ligger skiljelinjerna mellan polisk styrning där facket skall ha ett stort inflytande eller friheten under ansvar för både individen småföretagen själva skall få avgöra sin framtid utan klåfingriga politiker och fackpampar lägger sig i onödan. Men om man nu vill kalla SD ett arbetarfientligt parti i fortsättningen när man nu fått lämna rasiststämpeln bakom sig i argumentationen ju mer moderpartiet närmar sig SD .s politik så får man väl stå ut med det. Men frågan blir väl då vad skall man kalla Allianspartierna i fortsättningen när man går emot regeringen i riksdagen?  Har man en annan definition på deras ställningstagande än arbetarfientlig?.

 

Men det Alliansens företrädare anser om den politik som LO och Socialdemokraterna står för i förslaget är småföretagarfientlig. Så nu blir det för riksdagen att i en demokratisk röstning avgöra vilken definition som går segrande ut. .

 

Men att kalla de som inte röstar som Socialdemokraterna och Lo vill som arbetarfientliga speglar väl ändå de rödas desperation i rädslan att vara på väg att förlora den politiska makten lång tid framöver på grund av Sverigedemokraterna som i sin vågmästarroll är på väg att bestämma riktlinjen i svensk politik i fortsättningen.

Höger eller vänsterpolitik det ligger numera i händerna på SD vilket retar gallfebern på de etablerade partierna i de båda blocken som på alla sätt försöker distansera sig från partiet i tron att det är lösningen från att komma ifrån problemet. En lösning som mer går ut på att lösa problemet i stil med sagan om kejsarens nya kläder där ingen vill eller törs se verkligheten som den är.

 

tn

.





Av tommy norum - 20 september 2016 07:00


Inte konstigt att man i bland får för sig att man lever i Ryssland där Potin äger agendan vad som skall publicerar i de statliga medierna när  norska Sentio Research opinionsmätningar – det institut som hittills varit bäst på att förutspå SD:s valresultat inför de senaste riksdagsvalen - blir bojkottade av SVT 

 

 

När Sverigedemokraternas siffror rakar i höjden i opinionsundersökningarna bland en del opinionsinstitut då slutar SVT rapportera om detta i sina sändningar

 

 

 

 

Sverigedemokraterna har fått mycket bra siffror i Sentio Research senaste opinionsmätningar, men statliga Sveriges Television valde under våren att sluta redovisa institutets siffror i sin nyhetsrapportering.
– Det är ett publiceringsbeslut som vi har fattat, säger SVT:s rapportredaktör.

 

Att Sentios arbetspartner Clints  används även flitigt av SVT när det gäller andra saker än just Sentio Research väljarbarometer det verkar inte beröra SVTs ledning  i sitt beslut.  För snart två år sedan dög webbpanelen för att göra en nyhet om att "Tre av fyra svenskar har klimatångest" och så sent som i maj i år rapporterade SVT om en undersökning om svenskars arbetsvanor som genomförts med hjälp av Cints webbpanel.

 

Så frågan är väl vad som i det ena fallet som SVT använder i sina undersökningar  anses som seriösa i sin metoditundersökning i andra fall anses oseriösa men metodiken är den samma för att komma fram till ett resultat. 

 

En förklarning vore nog på plats av SVT:s ledning hur man tänker i frågan. .  

 

 


Nu drar SD ifrån det andra största partiet S och gapet är hela tre procentenheter i septembermätningen från Nyheter Idag/Sentio. – Trots att andra partier försökt närma sig SD:s  politik på senare tid så förstår ändå en stor del av väljarna vilket är orginalet vilket speglar sig i opinionsundersökningarna. 

 

Frågan är väl hur länge till de båda blockens företrädare kan räkna med att medborgarna går på finten att det är de som företräder den politik som till slut blev  tvingas anpassa sig till verkligheten.

  

Med två år kvar till valet har Sverigedemokraterna i ännu en mätning befäst positionen som Sveriges största parti i Sentios mätning som väl ändå avslöjar att det är inte alla som går på de etablerade partierna i de båda blocken  försök att låta trovärdiga i sin politik.

 

Hela mätningen för september månad — augustimätningen inom parentes

 

Moderaterna 21,0 (21,6)
“Liberalerna” 4,9 (4,2)
Centerpartiet 6,8 (6,2)
Kristdemokraterna 2,8 (3,5)

Socialdemokraterna 21,5 (22,8)
Vänsterpartiet 8,6 (10,9)
Miljöpartiet 4,8 (3,5)

Sverigedemokraterna 24,5 (23,5)

Fi 2,8 (2,6)
Piratpartiet 1,0 (0,9)


Mätningen är utförd med webbpanel mellan 8 och 13 september. Totalt har 1020 personer intervjuats varav 770 uppgett partipreferenser.

 

Av tommy norum - 19 september 2016 07:00



Merkel mot katastrofval – nya krav om flyktningpolitiken

 

I en färsk mätning av TNS uppger 82 procent av de tillfrågade att de inte stöder Merkels flyktingpolitik längre.

 

 


 


Merkel får anpassa sin flyktingpolitik till vad medborgarna vill ha om hon har ambitioner att sitta kvar som förbundskansler. Politikerna har väldig lång startsträcka när man blir tvingade att förändra politiken efter vad medborgarna önskemål. Där sätter prestigen stopp för ett rationellt handlande. Vem vill erkänna att den politik som man så helhjärtat ställt upp på ingen längre vill ha. 

 


Hennes strategi är att politisk bekämpa högerpopulisterna. Inte att anpassa sig och ge efter för de stämningarna. Det är väl liknande taktik som förs i Sverige bland de etablerade partierna i de bägge blocken. Men hittills utan framgång där det i stället blivit att de ökat mest av alla partier. .    


Kanske det får våra politiker att lyssna på medborgarna i fortsättningen och inte tro att man kan tvinga på folk solidaritet som man inte vill ha.  Sedan finns det röster bland politiker och i media som inte förstår varför högerpopulistiska partier växer runt om i Europa. Antingen har man tappat all kontakt med medborgarna med att  läsa strömningar ute bland gräsrötterna eller så bryr man sig inte. Man tror  när man en gång blivit invald  i ett parlament  då är det fritt fram att forma politiken efter mer eller mindre verklighetsfrämmande visioner med  någon form av godhet och snällhets ideologi i  botten där sunt förnuft många gånger saknas.

 

Där man är rädd att inte stå upp för solidaritet och allas lika värde och när kritikerna höjer rösten så går man i stort sett med allt för att slippa stå vid skampålen. 

 

Ingen tvekan att många tyskar har tröttnat på Merkel, som många i Sverige har tröttnat på de etablerade partierna i de båda blocken när politikerna vägrar lyssna . Man kör på i sitt race och där man vägrar att argumentera utifrån den verklighet med de konsekvenser som deras politik fört med sig. Nej här fortsätter man, i stället för att argumentera med utgångspunkt från politiska ställningstagande, så fortsätter man att köra med främlingsfientlighet, nazistiskt bakgrund, saknaden av solidaritet mm om de partier som har andra politiska lösningar. Att man själva till slut fick anta den politiken och lite till som man spottade på och som ansågs främlingsfientlig det låtsas man numera inte om.

 

Nu finns det tyvärr gräsrötter i bägge blocken som inte bryr sig utan köper politikernas svek mot sin egen invandrarpolitik helt fullt utan att ifrågasätta , en politik som nu har döpts om till ordning och reda.  Bara att konstatera att våra valda politiker inte lyckas leverera det de lovat väljarna i val när vi ser att skolan, polisen, försvaret, bostadsmarknaden, arbetsmarknaden för utlandsfödda, ökat utanförskap med nu närmare en miljon medborgare,  ökad kriminalitet där myndigheterna inte längre klarar av att skydda medborgarna och lagfara dessa när de begår brott. Kaoset fortsätter och som i flyktingmottagningen så försöker våra politiker in i det sista få medborgarna att tro att man har läget under kontroll och vill inte att konsekvenserna över den politik som man har ansvaret för skall komma till allmänhetens kännedom före valet 2018. 

 

Vi får väl se ur väl man lyckas med den taktiken när man dagligen i media ser konsekvenserna av deras förda politik under flera år.      


tn

Av tommy norum - 18 september 2016 07:00


Partiledarna: Vi söker mandat för en ny alliansregering

 

Sverige är ett av världens bästa länder att leva i. Men det räcker inte. För även om det går bra för Sverige går det ­inte bra för alla i Sverige. Därför söker vi mandat för att bilda en ny alliansregering, skriver partiledarna för Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Krist­demokraterna.


 

Det lär nog bli svårt om man inte tar in Sverigedemokraterna i gemenskapen på något sätt. När 60 % av väljarna utanför det rödgröna blocket säger ja till ett samarbete så håller det inte i längden att hålla sig kvar i en position i politiken som riskerar att man förlorar den politiska makten ännu en gång.   




Opinionsundersökningarna duggar tätt för att utröna det politiska läget före valet 2018. Den senaste där Svenska Dagbladet och Sifo gick ut på att undersöka hur medborgarna ser på att samarbeta med Sverigedemokraterna inför nästa val så svarade 45 % av väljarkåren nej . Men med tanke på att det rödgröna blocket på alla sätt försöker distansera Sverigedemokraterna från det politiska inflytandet i riksdagen med förvissning om att tas de in som en samarbetspartner i Alliansen så  är det är  kört för Socialdemokraterna lång tid framöver, det har satt sina spår i undersökningen .   

 

Så med den utgångspunkten så kanske inte resultatet är särskilt överraskande. Det kommer att sätta långtgående negativa spår i fortsatt inflytande för Socialdemokraterna som kommer att upplevas i närheten av det Sverigedemokraterna nu får finna sig i om partiet bjuds in . Med kniven på strupen så säger 90 % av Socialdemokraternas väljare ett bestämd nej för ett samarbete, 92 % av MP och 95 % av V säger också nej 

.

Med vetskapen om att Sverigedemokraterna inte är intresserade av att sätta sig i knäet på Stefan Löfven utan föredrar ett samarbete med Alliansen så har väl inte de rödgröna gräsrötterna något annat svar att leverera med tanke på att samarbetet kommer i huvudsak  att handla om ett närmande till  borgarblocket . När man analyserar sifforna med bakgrund från den senaste opinionsundersökningens resultat vilka man skulle rösta på vid valet 2018  så visar det sig att ca 60 % av väljarna utanför det rödgröna blocket säger ja till ett samarbete mellan Alliansen och Sverigedemokraterna. Moderaterna har en särställning där 50% av de tillfrågade föredrar ett närmande till SD.

 

Så inte undra på att representanterna för det rödgröna blocket tar alla till buds stående medel att försök göra SD till ett parti  som det inte går att lita på och där rasist och naziststämpeln med järnrörs episoden tas fram i tid  och otid . Men  man aktar sig noga att bemöta Sverigedemokraternas  politik  utifrån  partiprogrammet eller av konsekvenserna av den naiva invandrarpolitik som bedrivits i Sverige  .  Då får man helt plötsligt tunghäfta


TN




Av tommy norum - 17 september 2016 07:00






Torggatan längst ner mot Vänern.  Rahms fastighet runt 1900,  före den stora branden.   

Mitt i mot Rahms fastighet  på andra sidan Åmålsån runt 1900.

Hamnen med  foto taget från en punkt i slutet på Torggatan.

Rahms fastighet runt 1900 . En idyll

Fastighet längst ner på Torggatan mot Vännern utefter Åmålsån runt 1900 före den stora branden.  

Bebyggelse längst Åmålsån efter bron på Torggatan.

Åmålsån med Vågmästargården till höger i bild och bebyggelse efter bron längst ån utefter Torggatan. Bilden är tagen i slutet på 1800 talet


.  

Av tommy norum - 17 september 2016 07:00






SvD  KULTUR


BERGLINS SÖNDAG





       

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16 17 18
19 20 21 22
23
24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards