Alla inlägg under augusti 2016

Av tommy norum - 15 augusti 2016 07:00



SvD  KULTUR



BERGLINS SÖNDAG

 


 

 

       

Av tommy norum - 13 augusti 2016 19:50


Fredag och lördagen samlades folk för ett besök på Ransäters samlarmässa  utanför Munkfors. Fredagen regnade tyvärr bort enligt utställarna men vid mitt besök på Lördagen så ringlade långa köer framför de 5 biljettstationerna .  Att döma av trängseln på parkeringsplatserna så var besöksantalet troligtvis flera tusen i det fina vädret på lördagen. 



   

                   

Den som söker här han finner det nog också på Ransäters samlarmässa.


Veteranbilsutställningen rönte också intresse bland besökarna

 

Höjdpunkten i den avdelningen var väl den här Jaguaren.

 

Medan här Ford Anglia från slutet av 1940 talet kanske inte fick samma intresse. För mig var det nostalgi att se bilen och minnas att det var mina föräldrars första bil på 1950 talet. Gick under namnet ståplats för fyra och var väl ingen statusbil på den tiden.

.

 

Den här bilen rönte också ett visst intresse bland åskådarna . En VOLVO  P 1800 från början av 1970. En Pelle Pettersson skapelse från slutet av 1950 talet. Helrenoverad och i toppskick med ett begärt pris på över 400 000 kr.


köer till det mesta från mat , kaffe, och  toaletter.  



Om vi köpte något ? Det slank med en del onödiga prylar som vanligt till rätt pris tror vi.   

Av tommy norum - 12 augusti 2016 16:15

Här börjar en serie om Åmål förr. Bilderna är tagna ut bibliotekets fotoarkiv och finns också att beskåda där.

 

       

Av tommy norum - 11 augusti 2016 07:00


Hjulångaren Eric Nordevall var ett av Sveriges allra första maskindrivna fartyg som byggdes redan 1836 för att trafikera den då nybyggda Göta Kanal. Det sjönk i Vättern 20 år senare och återupptäckes 1980 på 45 meters djup.

Vid renoveringen av industriminnet Forsviks Bruk behövdes en fortlöpande aktivitet i gamla plåtverkstaden som blev  Forsviks varv  1995 upkom idén att bygga en fullskalekopia av Hjulångaren som 15 år senare resulterade i Eric Nordevall II. Hjulångaren sjösattes 2009 och gjorde sin jungfruresa 2011 till Stockholm där den döptes av Kronprinsessan Victoria. 





 

Min första kontakt med hjulångaren var när vi åkte Göta kanal i slutet på 1990 talet. Då hade man kommit så här långt med bygget. 


                          

Det här blev resultatet efter 15 års byggande. Klicka på bilderna för större format.


 


Nu ligger fartyget mest stilla i Forsvik för beskådning och är öppen för besökare att ta del av slutresultatet av skeppsbygget. Man får väl säga att det är tur att det finns entusiaster som med sina visioner lyckas ro i land projekt av denna dignitet runt om i Sverige och som visar efterkommande  generationer både vad de själva i nutid åstadkommit och illustrerar tidigare skeppsbyggarkonst för allmänheten. En eloge till sådana som lägger ner hela sin själ för att åstadkomma något utöver det vanliga.                                         


Sedan 2012 gör fartyget ett antal allmänna turer under sommaren med historiskt kostymerad besättning samt spännande guidning om 1800-talet på Göta kanal och om Karlsborgs fästning samt fartygets levnadsöde och förlisning.

Fartyget kan dessutom chartras för upp till 60 passagerare. Servering på fartyget eller i varvslokalen erbjuds också.  



Av tommy norum - 10 augusti 2016 13:44



       

Frågan är väl om det inte ligger någonting i att det ibland var bättre förr.



DET GAMLA slitna uttrycket “Det var bättre förr” vill jag inte använda. För då verkar det som om jag är väldigt till åren kommen. Förresten är det väl ingen större idé att hålla reda på hur gammal man är. För det ändras ju hela tiden.



MEN MÅNGA andra siffror surrar i mitt gamla huvud när jag skriver dessa rader. T.ex att EU:s fattigdomsgräns är 11.830 kr i månaden i disponibla pengar. I Sverige ligger 231.000 personer under den gränsen. Men så betalar också svenska pensionärer 11 procent mer i skatt än löntagare. Jag vill inte säga att det var bättre förr, men....


APROPÅ PENGAR så hittade en vän till mig i somras två gamla tjugor några dagar efter att de inte längre gick att handla för. Däremot ska banken ta emot sedlarna nu, säger reglerna. Så hon sände de två tjugorna i ett kuvert till sitt bankkontor, eftersom det låg 6 mil bort. Banken upplyste då om att det skulle kosta henne 100 kronor att få hennes 40 kronor insatta på hennes konto. Det var kanske inte bättre förr, men...


DET ÄR INTE bara bankerna som har märkliga regler. Efter vår sydliga försommarresa - som tydligen gick över en å eller så - fick vi en räkning från Transportstyrelsen. “Motala broavgift” stod det på fakturan, som var på 5 /fem/kronor. Om jag förstår rätt måste det ha kostat minst 6:50 i porto för Transportstyrelsen att skicka ut brevet. Plus arbetstid. Det kanske inte var bättre förr, men...


Sommaren 2016 har i mycket varit solig och fin. Den 1 juli den sommaren införde den svenska regeringen, inklusive miljöpartiet, skatt på förnybar elproduktion från solanläggningar. Det här med att det är viktigare att sitta i regeringen än att stå för sitt partis politik, kommer att rasera förtroendet för våra rikspolitiker och inverka menligt på demokratin. Jag ska väl inte säga att det var bättre förr, men... nog är det sämre nu.


Harry Holm.

Av tommy norum - 9 augusti 2016 20:41


Ingen vill ta initiativ till att förändra pensionärernas situation. Man intar en position om lägsta löner och anklagar politiska motståndare att införa lägsta löner det inte går leva på samtidigt så blundar man för det man har ett ansvar för som regering att låta ca en kvart miljon pensionärer leva i fattigdom och där ca en miljon lever under den nivån som man i andra samanhang man anser att det inte går att leva på.  Dubbelmoral och ett spel för galleriet för att skapa politiska poäng som man kan hoppas kommer  kommer att sätta sina spår vid nästa val..




 
 
Nära hälften av landets pensionärer har nu inkomstnivåer som i andra sammanhang anses ovärdiga.
 



                      Rogestam: Orimligt att politikerna tiger om detta

 

 

 

För det första, snittpensionen i Sverige ligger på drygt 16 000 kronor brutto i månaden, därtill betalar seniorer högre skatt än löntagare.

Det betyder att nära hälften av landets två miljoner pensionärer lever på ovärdiga inkomstnivåer som det i andra sammanhang anses inte går att leva på. Inget bra betyg för våra etablerade partier som kommit överens om det pensionsavtal som nu gäller. Kanske det är daga att vakna upp lite till mans och kräva att också pensionärerna får ta del av samma välståndsökning som övriga medborgare i samhället.

 

 

 

 

http://www.senioren.se/nyheter/rogestam-var-ar-ni-partiledare/

Av tommy norum - 8 augusti 2016 07:00


SvD   KULTUR


BERGLINS SÖNDAG




       

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards