Alla inlägg under juli 2016

Av tommy norum - 10 juli 2016 18:30

I dag är det Söndag och vi fick en extra dag på Läckö på grund av dåligt väder. För att få dagen att gå så tar vi cyklarna till Spiken för att proviantera.

På cykelvägen till spiken finns en 400 år gammal Ek.

 På vår cykelfärd ut till Läckö Strand, ett pensionat ca 6 km från Läckö slott passerade vi Kungsgården, den gård som under Läckös storhetstid försörjde Slottet med mat

  

Dessa fantastiska sädesfält med en areal som skulle göra Dalslandsbönderna gröna av

avund.

   

Pensionatet Läckö Strand var en ny upplevelse. Där kan man inta mat med utsikt

av Kinnekulle. Pensionatet har fullständiga rättigheter. Tyvärr så finns ingen möjlighet att komma dit båtledes. 

   









  

Av tommy norum - 10 juli 2016 18:30

I dag är det Onsdag 14/7

Då lämnar vi Mariestad och styr mot Årnäs. En litet sovande samhälle mellan Kinnekulle och Mariestad. Ytterligare en fin dag på sjön med stekande sol och vindar runt 4 m/s

     

Det första som är synligt i inloppet är den gula herrgården. 


  

Här närmar vi oss en sovande idyll där gästhamnen för tillfället bara har 2 besökande.

     


Det finns tydliga spår efter det glasbruk som har försörjt bygden ända från 1800 talet och fram till 1960 talet när det las ner. Här finns byggnader både för folk och fä som tyder på en tidigare ekonomisk blomstrande tid.






I denna kulturbygd där slott och Herresäten finns i parti och minut och där uthusbyggnadernas kvalité och utförande speglar rikedomen hos ägarna. 

  

 Här finns det lämningar efter slott sedan 1100-talet som får fantasin att rusa i väg 

För att få en sammanhängande text så skall vänstersidan läsas i bild 1 o 2 och sen högersidan bild 1 o 2

Intresset för medeltiden och däromkring har vi Jan Guillou att tacka för med sina böcker om Arn. För 5 år sen då vi sist var här så var platsen runt borgen inte skött som ett turismål. Nu finns bilparkering, kartor och platsen runt borgen är slådd.

Jan Guillou har för övrigt ett flertal gånger besökt platsen i sitt förarbete runt Arn böckerna.

Hamnkaptenen som är uppvuxen i en av flyglarna till herrgården som gränsar till slottsruinen berättar att han som tioåring vid ett tillfälle när han tvättade fönstret i huset upplevde en skepnad likt en munk med kåpa på ett onaturligt sätt svepte omkring utanför huset vid ruinen. En syn som han än i dag vid sjuttio års ålder blir berörd av och där man inte har kunnat ge någon förklaring över fenomenet.   


Nu fortsätter vi vår seglats mot Läckö slott med utställning och opera på agendan. 

          

Av tommy norum - 10 juli 2016 18:30

Idag är det Tisdag

Efter att ha upplevt Sjötorp med cykeläventyr så styr vi mot Mariestad.

Vädret  har varit underbart nu i en hel vecka så sjöturerna mellan ställena vi besöker blir längre och längre där den bestående aktiviteten är bad i mängder i en  vattentemperatur runt 22 grader.

Strax före Torsö bron blev vi omseglade av Väners äldsta  passagerarfartyg M/S Marianne går mellan Sjötorp och Mariestad.

  





Hamnen ligger nedanför Den stora Domkykan med sina 1700-tals kvarter som varit förskonade från bränder och där förståndiga politiker  har förstått värdet av att bevara dessa miljöer som är så sällsynta i dagens städer.   Det gamla lasarettet från 1700-talet är typisk för områdets kvalite och förståelsen för bevarandets av de gamla byggnaderna.  



 

Innergårdarna påminner om de miljöer som man som barn upplevde innan bygghysterin för bättre boendekvalite blev en bidragande orsak till försvinnandet av dessa romantiska miljöer som inte alltid var av godo för de boende. 

Det är inte bara nostalgi i Mariestad där även den morderna  arkitektur som Hammarby Sjöstad gett insperation till har fått fäste på andra sidan Tidan som ån heter som rinner tvärs genom Mariestad. Ett bostadsområde med egen båthamn för hyresgästerna. Det Sjönära boendet är en tendens som varje kommun nu strävar efter för att locka till sig skattebetalare. Även Åmål har planer på likadana projekt.

Här ser vi Tidan i sin bästa skrud mitt i Mariestads centrum .Där kan man fiska abborre om man löser fiskekort.

Tidan delas i 2 fåror förbi det gamla  landshövdingeslottet.

Mariestad är verkligen värd ett besök, inte bara av båtägare som i hamnen hamnar mitt i centrum , nära affärer.  






  

Av tommy norum - 10 juli 2016 18:30

I dag är det måndag

Cykling efter Göta kanal blir mer och mer populärt. I Sjötorp finns en station som 

har 300 cyklar till uthyrning.

En upplevelse med en cykelled utan backar och där variationen av upplevelser är en tillgång. Här upplever man slussning, nötboskap, badmöjligheter, resturanger, cafeér, lek mm. 

Här har vi slutändan på vårt cykeläventyr, Hajtorps Slusscafé och vandrarhem, 1,5 mil från Sjötorp. 

   


Vid Norrkvarns sluss strax öster om Lyrestad finns Norrkvarns upplevelseland med barnens Minikanal som är en miniatyr av Göta kanals västgötadel. "Kanalbygget " är

en modell med slussar, vattenfall och kanalmiljöer. Kanalen är 80 cm bred och 10 cm djup och inbjuder till lek och experiment.



Cykelpaket med boende är en av de många alternativ som erbjuds där det meste ingår, som lunchpaket, middag på hotell eller vandrarhem som ofta finns i gamla fina hus med anknytning till kanalens historia.

  

Efter en cykeltur på 3 mil i dag så får vi se vad morgondagen har i sitt sköte.

      

Av tommy norum - 10 juli 2016 18:30

Idag är det Söndag.

Vi är på väg mot Sjötorp, början eller slutet på Göta kanal, när vi passerar södra fyren på Brommö nerlagd sedan länge men fortfarande ett utmärkt angöringsmärke när man kommer söderifrån och skall gå in i Brommösundet. Mitt emot på fågelö i närheten av färgelägret har ytterligare en hamnkrog kommit till, Laxhall med gästhamnsservice. Ett som är säkert på Vänern, svälta behöver man inte ,krogarna

växer upp som svampar run kusterna.

  

Efter ett väntat oväder med åska hinner vi precis fram till Sjötorp innan helvetet bryter ut med vindar upp mot 20 m/s i byarna.

  

Monumentet eller konstverket som skall symbolisera byggandet av Göta kanal som påbörjades 1801 med hjälp av nästan 60 tusen soldater och karaktäriseras som Sveriges största byggnadsverk genom tiderna. Den person som lyckades driva projektet i hamn var greve, amiral och stadsrådet Bltzar von Platen ( 1766-1829) 1832 invigdes den 190 km långa kanalen till en kostnad av 12.3 miljarder i dagens penningvärde.

    

Sjötorp som växte fram med en betydande varvsindustri där båtar anpassade till Göta kanals slussmått byggdes. Där finns fortfarande spår efter den verksamheten som tex den torrdocka som fortfarande fungerar.


Här ligger Oskar II , en kopia av en vänerslup som andvändes på 1800-talet.Hon är byggd på Sjötorps varv av ett gäng entusiaster och sjösattes 2004.    

Här ligger drömprojekten täta där bilden av en världsomsegling ligger och gror hos ägarna. En del blir klara, en del blir halvfärdiga, en del blir aldrig klara. 

          

     

Att se på gamla båtvrak kan ju i sig själv vara ett intresse för en båtintresserad men  den stora turistströmningen förutom folket i båtarna som åker Göta kanal och de som av nyfikenhet vill skåda slussningen är cyklisterna som invaderar vägarna som följer Göta kanal.  I morgon tar vi cyklarna på nya äventyr längs Göta kanal.

Av tommy norum - 10 juli 2016 18:30

           

Lördag. Vi lämnar Hönsäter där den gamla cementfabriken lägger sin skugga

över hamnen. Ställer kompassen mot Lindökroken, Mariestads båtfolks utehamn på  västra delen av Brommö.

Hamnen ligger säker för alla vindar och friluftslivet med bad, sol, kvällsgrillning är ett eldorado för familjer som njuter av båtlivet där aktiviteter sker på båtägarnas villkor utan störning av andra turister.  



  

Ett himmelrike för barnfamiljer i den långgrunda sandstranden på sydsidan med vattentemperatur på runt 23 grader.







Vi låg ca 75 båtar i bukten därav ca 30-tal låg för ankar där kontakten med land

var via lillbåten. 25-30 grader i skuggan. Kan man ha bättre båtsemester ?







Nu fortsätter  vi mot Sjötorp     




Av tommy norum - 10 juli 2016 18:30

Idag är det Fredag och vi lämnar Spiken på Kållandsö för att göra Kinnekulle

 


På väg mot Kinnekulle passerar vi Läckö slott, det tar vi på hemvägen där

den årliga utställningen är det som lockar.

  

Med riktmärke Hönsäter så närmar sig berget som syns i stort sett från hela kustremsan runt Vänern.

        

Det som man först råkar på är Falkängens  charmiga bruksgata där ett tiotal hus

presenterar konsthantverk, det finns vandrarhem kaffestuga med en härlig uteservering. Det finns också ett bruksmuséum. Blir det dåligt väder kan man ta

tåget på kinnekullebanan som går till Lidköping eller Mariestad. 


        

Vi föredrog att göra en slott och herresäterstur med cykel nedanför Berget

och uppleva atmosfären runt byggnaderna. Bilden i mitten är en hel äng med bara prästkragar.

        


Det finns omkring 7 st herresäten på cykelavstånd för de som är intresserade.     

  En häftig upplevelse är det gamla kalkbrottet där man ser miljoner års avlagringar i klippväggarna. Från 1600- talet och framåt bröts här kalksten till byggnader. I dag ett " Grand Canyon " i miniatyr med fiske av regnbåge och andra laxfiskar.   














  

Av tommy norum - 10 juli 2016 18:30

Nu har vi kommit till den klart populäraste fritidshamnen i Vänern - Spiken ett fiskesamhälle längst ut på Kållandsö - ett av de hetaste områdena

för semesterupplevelser runt Vänern, där Spiken och Läckö slott som ligger på gångavstånd är de stora magneterna för turisterna. Lidköping med Rörstrand har också bidragit till den stora turistströmningen i landskapet.

          

Turistbåtar med alla nationsflaggor representerade, de flesta på väg till eller från

Göta kanal, får samsas om utrymmet med den lokala fiskeflottan .

     

Den nya servicebyggnaden med butik och café samsas och konkurerar med lokala

matställen där fiskrätter är det dominerande. Rökt fisk i alla konstelationer finns

i disken. Tröttnar man på all fisk så kan man ta en tur till Läckö slott eller ta bussen in till Lidköping för att shoppa.




  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6 7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18
19
20
21
22 23 24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Juli 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards