Direktlänk till inlägg 5 maj 2016

”Sakta rör vi oss mot avgrunden”

Av tommy norum - 5 maj 2016 07:00


.  

Våra politiker har i sin strävan att vara solidariska och hjälpsamma bjudit in hela världens flyktingar men glömmer att det behövs så mycket mer än stå på talarstolarna runt om i landet och berömmas sig själva för sin solidaritet.. Men sen då, när de befinner sig här , då slutar helt plötsligt solidariteten , då lämnas man vind för våg i sin strävan att försöka komma in i det Svenska samhället. Första stötestenen är skolan där det har saknats resurser att ta hand om alla nyinkomna så det får en chans till en skolgång som är anpassad till de förutsättningar man har med sig i bagaget.

 

Man har en bostadssituation bland de invandrartäta områdena som påminner om hur svenskarna levde på 1940 talet, trångbodda där flera generationer samlats på en liten yta. Ur dessa förhållande så har det växt fram ett samhälle som ligger långt från det våra politiker pratar om, det mångkulturella som på pappret verkat så inbjudande men som i praktiken blivit rena katastrofen för det Svenska samhället. Det är denna miljö med kriminalitet, utanförskap, massarbetslöshet , det är det som  Rouzbeh Masarrat Agah inlägg handlar om.  Vem som har skapat den här miljön i ett Sverige som för bara för några årtionden sedan var ett drömland för många, om inte våra politiker, som i sin strävan att vara solidariska och hjälpsamma totalt tappat kontrollen över utvecklingen. 



tn



Läs och begrunda Rouzbeh Masarrat Agah inlägg.

”Sakta rör vi oss mot avgrunden”

Rouzbeh Masarrat Agah / Akalla
Till vänster: Flygbild över färggranna flerfamiljshus i Akalla, till höger: Rouzbeh Masarrat Agah.

FÖRORTEN · ”Alla har vi våra egna bekymmer. Bura in de kriminella bara. Det är som att släcka bränderna men låta pyromanerna härja fritt. Så länge mekanismerna bakom kriminalitet består, lär brottsligheten ta andra former”, skriver Rouzbeh Masarrat Agah.

 


Förr i tiden var skottlossningar och dödsskjutningar bland ungdomar något sällsynt, händelser som väckte stor uppmärksamhet och chockerade allmänheten.

De tiderna är förbi. Nu kan man se sådana tidningsrubriker var och varannan vecka. Det är normaliserat. Många kanske har tröttnat på att bry sig, en del resonerar att det är ju trots allt kriminella som dödar varandra. Självsanering kallas det bland poliser, enligt Leif GW Person.

För att vi nu ska reagera måste det vara något exceptionellt, något ovanligt, som när offret är allt för ung, som 15-åriga Robin Sinisalo som blev mördad den 19 januari i Akalla. Då höjer vi på ögonbrynen. Frågar oss vart är det vi är på väg egentligen?

Varför görs inget? Svaret från politiker och myndigheterna är desamma som förr: fler poliser. Det känns som en upprepning.

Experter har länge hävdat att repressiva åtgärder inte är lösningen. Att det är de socioekonomiska förhållandena som är grundorsaken. Att kriminalitet är en produkt av ökade klassklyftor.

En och annan artikel om det, ett par debatter i tv om ämnet, men det är en sanning som blivit uttjatad. Besluten blir desamma. Hårdare tag eftersom ingen orkar engagera sig längre. Alla har vi våra egna bekymmer. Bura in de kriminella bara.

Det är som att släcka bränderna men låta pyromanerna härja fritt. Självklart kommer allt fler poliser, mer avlyssning och övervakning reducera brottsligheten, kortsiktigt. Men så länge mekanismerna bakom kriminalitet består, lär brottsligheten ta andra former.

Kriminella hittar nya sätt att begå brott, det är en överlevnadsstrategi, speciellt när återanpassning till samhället inte är en dans på rosor när man väl anammat de värderingar och förhållningssätt som är kopplade till en kriminell livsstil.

Så de kriminella organiserar sig än mer. Blir råare. Låter minderåriga hantlangare sköta affärerna. Ett sannolikt framtidsscenario är att fler 15-åringar kommer att falla offer för våldsdåd.

Så småningom blir vi avtrubbade även av det, hur tragiskt det än är. Tills något ännu mer fruktansvärd inträffar, samma typ av debatt kommer att uppstå då, samma åtgärder.

Vi rör oss sakta men säkert mot avgrunden. Ännu mer övervakning. Mer kontroll. Tuffare samhällsklimat.

Kanske är jämlikhetsidealen lättare sagt än gjort. Kanske är det praktiskt omöjligt att jämna ut klassklyftor när vi lever i en global ekonomi som präglas av hård konkurrens och billig arbetskraft världen över.

När företag och förmögna kan ta sitt pick och pack och bege sig till länder där staten inte kan lägga sig i deras affärer. Är det ens rimligt att kräva av den som har slitit hårt för sitt sparade kapital att plötsligt börja dela med sig?

Och kanske är det så: att vi inte kommer att förstå sakens allvar förrän vi har nått botten. Kanske är först då alla tar sig i kragen och väljer att agera

Eller så agerar vi nu för ett jämlikare och rättvisare samhälle, så slipper den kommande generationen att leva i ett splittrat samhälle de ärvt från oss.

Men första steget är att bli eniga om sakfrågan, om grundproblemet: nämligen de djupa klassklyftorna och dess konsekvenser.

När vi har slagit fast det kan vi förhoppningsvis hitta en lösning som tilltalar både de förmögna och de mindre privilegierade och bana väg för ett mer sammanhållet samhälle.


Rouzbeh Masarrat Agah:

Debuterade 2013 med romanen FTL (Fuck The Law), en roman om förortens unga gangsters.



 

 
 
Ingen bild

Säddisten

6 maj 2016 10:59

Deportera de oskötsamma som inte har minst en riktig svensk förälder.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13 14 15
16 17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards