Direktlänk till inlägg 8 april 2016

Var har ansvarstagandet bland politiker och tjänstemän tagit vägen ?

Av tommy norum - 8 april 2016 07:00 

Kan vi lita på våra myndigheter efter Uppdrag gransknings avslöjande  
När skall våra politiker börja reagera på att deras verktyg att kontrollera att de politiska besluten efterföljs och att kontrollen fungerar på ett råttsäkert sätt för medborgarna. Att myndigheterna uppfyller de krav som Sveriges riksdag ålagt dem att utföra. Varför finns det inget tjänstemannaansvar längre så att de som missköter sig kan utdömas till ett straff.  

 

Bara att konstatera myndighetsutövningen har kollapsat för länge sedan. Det räcker med att Uppdrag granskning lyfter en aning på locket hos myndigheterna så hittar man både det ena och andra om hur tjänstemännen  missköter sina  uppdrag. Här gör man sken av ordning och reda och man kan lita på våra myndigheter men som visar sig att det är rena kaoset i hur man uppfattar och utför sina åläggande. 

 

Det vi har sett i granskningen är stammande och rodnande chefer som i första skedet  på alla sätt försöker dölja, men när bevisen blir för påträngande ändå till slut får medge  att vi är nog inte så duktiga som vi vill göra sken av.         

 

Trafikverket, Socialstyrelsen, Skolverket, Polisen, Försvaret, Sjöfartsverket, Arbetsförmedlingen, och nu senast på Skatteverket. Alla myndigheter som Uppdrag granskning tar sig an i sin grävande journalistik så avslöjar man hur illa ställt det är med ansvaret för det verksamhet de har att bevaka för regeringen . Verksamheter som skall vara en garant för medborgarna har ett rättssäkert system som vi kan lita på. Själva är de inte så noga med att följa alla regler som riksdagen har bestämt utan det tummas på både det ena och andra utan att någon reagerat visar det sig vid granskningarna. 

 

För att inte tala om dessa avslöjanden i hur politiker och tjänstemän sköter sina åliggande i den kommunala sfären. Här har det uppdagas rena Vilda Västern stil i hur man förvaltar kommuninnevånarnas gemensamma tillgångar.  Media som i alla sammanhang vill framstå för en garant för att medborgarna blir upplysta om oegentligheter visar sig i många fall att man har svårt att leva upp till den målsättningen som oberoende granskare.

 

Vi kan ju se när Uppdrag granskning går in och avslöjar hur man använder våra skattepengar eller hur tjänstemän sköter sina arbetsuppgifter där både mutor och en allmänt ointresse hur man disponerar var skatterna hamnar verkar vara  vardag i många kommuner. Lokalpressen vaknar först upp när alla fakta kommer upp på bordet. Göteborg blev en väckarklocka för många kommuner när uppdrag granskning gick in och avslöjade hur illa ställt det var där.

 

Leksand, Åkersberga, Solna, Vänersborg med flera. Där blir det ibland privata särintressen hos politikerna som styr investeringar var  skattepengarna  hamnar många gånger eller i vänskapskorruptioner       

där politiska beslut gynnar enskilda medborgare på ett otillbörligt sätt.  Kommunpolitikerna vill inte riktigt förstått vad deras huvuduppgift går ut på. Min hemkommun Åmål avslöjades också med byxorna nere utan att Uppdrag granskning varit inblandade. Där subventionerade man privat verksamhet, man struntade i både kommunallag och fattade beslut i fullmäktige.  Där körde tjänstemän sitt eget race utanför fullmäktigebeslut var skattepengarna hamnade. Och i samtliga fall så har pressen stått utanför och vägrat rapportera trots att man hade information vad som försiggick.


Lokalpressen vill i många fall försöka mörka förhållande där personliga vänskapsförhållande håller läsarna borta från obekväma avslöjanden vad som försiggår i kommunerna.  Åmål är ett exempel på detta, Motala är också ett sådant exempel där Politikernas resor med fruar och dyra hotellräkningar runt om i Europa på skattebetalarnas bekostnad. Ett fakta som mörkades av lokalpressen i det längsta men fick till slut krypa till korset be om ursäkt för att man inte rapporterat trots man visste vad som förse kom i kommunen. Det är nog många lokalpressredaktörer som borde gå ut och be om ursäkt till sina läsare hur man missköt sitt uppdrag under åren.

 

Men när lokalpressen vägrar rapportera, när rikspressen väljer ut material efter sina politiska värderingar så har medborgarna den växande sociala medieutbudet att ta till i sin nyhetsinformation. En företeelse som har satt stora spår i media drakarnas ekonomi och där stora skaror av Journalister nu får  se sig om efter andra arbeten . Vi informationsnördar har fått ett betydligt bättre utbud i vår sökning där vi helt plötsligt själva kan avgöra vilken information vi vill åt och själva får avgöra om den är äkta eller falsk.                

 

tn
 
ANNONS
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

7 april 2016 20:56

Vi kanske skulle inrätta s.k Förvaltningsrätter. En "Förvaltningsrätt är en förvaltningsdomstol, vilket innebär att den prövar frågor där myndigheter utövat sin makt som påverkat eller rört enskilda vare sig det rör fysiska eller juridiska personer." (Källa: Wikipedia)

Det skämt som nu kallas "Förvaltningsrätter" fungerar inte som sådana. Detta även om gemene påvisar med lagtexter och liknande, hur olika myndigheter brutit mot svensk lag, så bryr dessa s.k domstolar sig inte. Jag förstår inte vad vi ska ha dessa avarter till.

Mitt råd är: Skrota de sinnesslöa "rätter" som nu ockuperat begreppet och inrätta riktiga Förvaltningsdomstolar som håller efter laglösheten bland myndigheterna efter svensk lag.

.

 
Ingen bild

Åke Olsson

8 april 2016 08:54

Ett behov av "granskare"finns i Åmåls kommun!Har sett många trötta och suckande politikeransikten,när Thomas Lindström ställer sina frågor i sen timme(frågor inga andra vågar ställa).Frågorna är många gånger berättiga och ger allmänheten svar på undringar.Om svaren är riktiga eller fel är upp till tittaren att söka.Men bättre ett svar,än den tystnad som gäller för "känsliga"frågor!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Onsdag 20 nov 11:13

Dela gärna inlägget. Är själv förhindrad på grund av blockering  Ulf Kristersson tar bladet från munnen och ber Sverigedemokraterna om ursäkt samtidigt som han kritiserar Socialdemokraternas Stefan Löfven att inte vilja se sambandet mell...

Av tommy norum - Tisdag 19 nov 18:10

Dela gärna vidare det här inlägget är själv blockerad några dagar att dela och skriva på min facebook sida.     Ett parti som gör allt för att inte avslöja sin egen historia, bygger upp hela sin politiska existens  på att misskreditera andras när ...

Av tommy norum - Tisdag 19 nov 13:42

      Man kan inte etnifiera och säga att brottsligheten beror på att man är född på ett visst ställe eller har en viss hudfärg säger Stefan Löfven i sitt försvarstal till DN för fadäsen i Agenda vilket ju tyder på att Stefan Löfven fortf...

Av tommy norum - Söndag 17 nov 12:42

.   Så länge Jan Björklunds ande svävar över Liberalerna så kommer det bli svårt att lyfta partiet över 4% spärren.          Nyamko Sabunis tal på Liberalernas landsmöte vittnar knappast om något nytänkande för att lyfta Liberalerna öv...

Av tommy norum - Lördag 16 nov 11:38

Man har börjat tröttna på vänsterliberalernas politik att ge amnestier till höger och vänster under åren till personer utan flyktingstatus och där man hänvisar till humanism i stället för sakskäl för att få uppehållstillstånd.      ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se