Alla inlägg under februari 2016

Av tommy norum - 29 februari 2016 13:00


Ägare sedan 2008 orginalbäten  Wiking X byggd på 1920 talet konstruktör CG Pettersson från Stockholm


 

Med Wiking X reste CG Pettersson från Stockholm, runt kusten och upp till Narvik. Där lastades båten på tåg för transport till Luleå och vidare färd tillbaka till Stockholm. Anledningen till den långa resan var att marknadsföra motorn från Penta och Petterssons konstruktioner.

Wiking X gjorde denna resa ännu en gång 1980 med Gunnar Fritz Crone som skeppare.







Ägarlängd:

1925 Ingenjör C. G. Pettersson/Pentaverken, maskin Penta A2

1929 Ingenjör Birger Nordström, maskin Penta L6 (15-30 hkr)

1948 Svante Wallentin, varvsägare Köpmanholm, maskin Albin E4 (30 hkr)

1979 Gunnar Fritz-Crone, Åkersberga, maskin Marstall (14 hkr)

2008 Statens maritima museer

Av tommy norum - 29 februari 2016 13:00



                       



                         



   



 

Av tommy norum - 29 februari 2016 13:00

Veckorevy 1956-04-23 (1956)

 

Tusenskönan på Nalen. Isbrytaren 'Emshörn I'. Grace Kelly till Monaco med fartyget 'Constitution'. Flygvapenövning. Statsminister Tage Erlander i Ryssland. Bröllopet i Monaco.


Kate Middleton's wedding gown inspired by Grace Kelly?
klicka på adressen för att se filmen


http://filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=342&returnurl=http://filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3d%26categoryid%3d15%26minyear%3d1950%26maxyear%3d1970%26page%3d2


Av tommy norum - 29 februari 2016 13:00

    

På Kryssningsresa med nya Kungsholm 1953. Prinsessan Sibylla med barnen Margaretha,Christina och Karl Gustav var hedersgäster när Kungsholm gjorde sin första resa i Svenska vatten från Göteborg till Stockholm. Ombord fanns pool,frisersalong ,läkare,tandläkare,biograf samt lekskola.

  Klica på adressen för att se filmen 

http://www.svtplay.se/klipp/156878/nya-kungsholm-pa-kustkryss-1953

Av tommy norum - 29 februari 2016 07:00



Olof Palme som ikon hos Socialdemokratrerna att samlas kring och drömma om de gamla goda tiderna nu trettio år efter hans död. 


Men nog liknar det en personkult som tankarna till vänsterdiktaturer runt om i världen där man samlades runt ledaren även efter döden för att hylla hans viktiga del i landets historia. Olof Palme hyllas av många för hans insats i utrikespolitiken , en insats som många gånger fallerade när man tar del av hans insats på området där väl hans deltagande som första statschef i propagandaspelet tillsammans med Kubas Castro inte riktigt kan kallas rumsrent eller när det dåliga omdöme i en kommuniké där han uttryckte sin glädje över de röda khmererna under Pol Pots seger i den Kambodjanska folkets frihetskamp. Att Svenska medier tidigare rapporterat om Pol Pots förödande utrensning det tycktes inte beröra Olof Palme.


Stora grupper reagerade på hans hårda kritik mot USA samtidigt som han intog en undfallenhet mot Sovjet. Om nu Olof Palme uträttade något bestående i världspolitiken maktkorridorer kan man diskutera. Många av världens stora ledare på den tiden såg nog Palme mer som musen som röt till men ingen brydde sig särskilt mycket om hans åsikter. Det var helt andra händelser och förutsättningar som förändrade politiken inte Olof Palmes retoriska utlägg i debatten.

 

Många har nog uppfattningen det var mest munväder som gav rubriker i media här hemma men inte ledde till något konkret i världspolitiken.  

 

inrikespolitiken som Palme var med och styrde var allt annat än lyckosam när man tar del av resultatet av han framfart. Det som till slut avgjorde slutet på Olof Palmes och Socialdemokraternas ära var väl när de försökte utmana näringslivet genom att införa löntagarfonder på 1980 talet som på sikt skulle införliva hela näringslivet i Fackets ägo. Att nästa 100000 tusen egenföretagare demonstrerade bekom inte Socialdemokraterna utan man gick till riksdagen med beslutet.

 

  Inte alla inom partiet som tyckte att löntagarfonder var rätt väg att föra Sverige framåt. 

 

Det var då Finansminister Kjell Olof Feldt i anteckningsblocket skrev: Löntagarfonder är ett jävla skit, men nu har vi baxat dem ända hit, som en fotograf lyckades få med på en bild, fortsättningen inte lika känd av författaren, som lyder, sen ska de fyllas med varenda pamp, som stött oss så starkt i våran kamp. Nu behöver vi inte gå flera ronder, förrän hela Sverige är fullt av fonder.

 

Geijeraffären var en politisk skandal där Palme hade en stor roll i under senare delen av 1970-talet som inbegrep mörkläggning  och falska dementier. Lennart Geijer, Sveriges justitieminister 1969-1976, hade enligt en hemlig promemoria 1976 från rikspolischef Carl Persson till statsminister Palme , nämnts som en av flera högt uppsatta personer vars agerande eventuellt kunde ha skadlig verkan för rikets säkerhet. 

 

IB affären, pomperipossa med Astrid Lindgren, var också händelser som fick glorian på Palme att hamna på sniskan för att inte tala om de 15 % löneökningar som höll på att sänka hela Sveriges ekonomi under hans tid som statsminister. Kärnkraftsfrågan blev det som till slut sparkade ut Palme med Socialdemokraterna efter att i 40 år oavbrutet regerat Sverige.      

 

Frågan om inte det riksdagsbeslutet om löntagarfonderna som var starten för en långsam politisk död som fortfarande håller på hos Socialdemokraterna och som Olof Palme har en stor skuld med sin bakgrund som ideologisk socialist. En ideologi som Svenska folket till slut satte stopp för i valet -91 när Bildt tog över som statsminister och avskaffade löntagarfonderna.   

Att Journalisten och debattören och Socialdemokraten Göran Greider i SD skriver att "S politik 1986 är den politik som Vänsterpartiet har i dag "  Man kan dra olika slutsatser av den analysen. Men om man ser på Vänsterpartiets nuvarande röstsiffror så kanske man förstår varför Socialdemokraterna ändrade kurs snabbt efter sitt politiska nederlag i valet efter man tog löntagarfonds förslaget i riksdagen. En förändring som Göran Greider fortfarande grämer sig över i sina spalter. Men att förespråka verklighetsbaserad politik i sina spalter har ju aldrig varit Görans Greiders starka sida.  


Låt nu Olof Palme få vila i frid på sin gravplats och överlåt sörjandet till familjen i fortsättningen. Det enda som i framtiden kommer att vara kvar av Olof Palmes minne som politiker i historieböckerna kommer att vara hans sätt att dö på för trettio år sedan. .  

 

tn  

Av tommy norum - 28 februari 2016 13:45

Bilder från Malmö förr



U-båten U 6 utanför Malmö den 26 juni 1944


T 16 besök i Malmö på 1940 talet

Malmö. Rundornas" tilläggsplats nedanför Savoy  1950 tal
 
 
2 mast skonerterna och övningsfartygen Gladan och Falken i Malmö hamn. 1962
 
 
Postleverans 1931 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
17
18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards