Alla inlägg under januari 2016

Av tommy norum - 15 januari 2016 07:00



 
LO ordföranden Karl-Petter Thorvaldsson ( s )  har svår att leva upp till det han predikar till Svenska folket och sina medlemmar.


 

LO:s Karl-Petter Thorvaldsson klagar på att de 200 personer med mest makt i Sverige tjänar i genomsnitt 17 gånger mer om året än en industriarbetare, enligt en rapport från LO som tittat särskilt på bankdirektörernas ersättningar.

Att han själv tjänar ca 1,4 miljoner om året som är väl närmare 4 gånger så mycket som de arbetare han representerar det tycks inte besvära honom nämnvärt. Tar man sedan hänsyn till de pensionsavtal som följer med uppdraget som ordförande i LO så hamnar han väldigt långt lönemässigt ifrån de medlemmars som bekostar hans lön och förmåner. 

Men det är väl det som blivit vanligt bland politiker och fackliga ledare att det som handlar om moral och etik gäller det alla andra inte en själv när man tar för sig både av skattepengar och fackföreningsavgifterna för att sko sig själva. Så att det kostade 332 807 kronor när Kommunals förbundskontor hade sin årliga fest 2014 där bara alkoholen – nubbe, rom, avec, champagne, vin och öl – gick loss på närmare 110 000 kronor. Notan skickades till förbundet som lever på avgifter från fackavgifter. Detta tyder väl på en total kölapps i mentalt förstånd i kommunals ledning. 

Man kan ju hoppas att medlemmarna inte nöjer sig med ångerfyllda förlåt i media för att ledningen skall få ha kvar sitt jobb utan att medlemmarna en gång för alla sparkar ut gänget i förbundets ledning som har ansvaret för eländet en gång för alla. 

  

Den första som fick krypa till korset och erkänna sitt misstag blev Anders Bergströms som fick avgå i går..

Med ett avgångsvederlag på 2 miljoner från Kommunalarbetarförbundet för att han slösat bort medlemsavgifter på att sko sig själv och andra fackpampar under flera år kan man väl säga blev en bra affär för alla inblandade utom kommunals medlemmar. Kan det blir någon annan som känner sig ansvarig för utvecklingen som tvingas avgå för att i någon mån försöka upprätthålla förtroendet för Kommunal ? . Anneli Nordström kommunals ordförande borde väl bli nästa som lämnar sin tjänst väl medveten om att även hon varit med att skott sig på medlemmarnas bekostnad utan att skämmas. Vi får väl se vad det finns för stake i medlemmarnas vilja och rensa upp i förbundstoppen. Anneli Nordström anser sig själv ha förtroende att sitta kvar trots de tusentals mail som kräver hennes avgång. Kanske säger en del om hur ledningen ser på sig själva i sin roll som representant för de fackanslutna i Kommunal. .  



TN

   

 

Avslöjanden kring att fackförbundet Kommunals styrelsemedlemmar inte betalat för sig vid vistelser på spa-hotell och att en porrstjärna uppträtt på förbundets restaurang får nu LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson att reagera kraftigt.

Frågan man nog skall ställa sig hur många gånger LO:s ledning varit med och festat på medlemmarnas bekostnad i lokalen ? När nu media drevet är i gång så kommer det nog mer avslöjande vad det lider hur Socialdemokraterna i sin roll som fackbossar lurar skjortan av medlemmarna i sina täta besök med representation där sprit varit en naturlig del i festandet som medlemmarna fått stå för med sina medlemsavgifter. 

Inget ont som har något gott med sig när nu kampanjen med LO:s  medlemsavgifter försöker stoppa SD:s framgångar inom LO med argument som opålitlig, inte att lita på kanske kommer i en helt annan dager efter vad som avslöjats hur man själva står upp för den bilden i sitt uppdrag inför medlemmarna.  

TN  

Av tommy norum - 15 januari 2016 07:00



   

Vänsterpartiets Anette Ternström och Peter Sund struntar totalt i både kvalité och kostnader i hur våra vårdcentraler drivs. I  deras värld är den politiska övertygelsen som styr, inte vilket resultat som genereras.


Kanske vore den här Rubriken mer sann med tanke på inlägget i PD:S Synpunkt- Vänsterpartiet värnar om slöseriet inom vården för att upprätthålla sin ideologiska ställning i offentlig kontra privat drift i vårdsektorn



Tänk att Vänsterpartiet skall ha så svårt att förmedla fakta när man går ut i media och vill ha respons för sin politik i nerläggningen av den offentligt styrda vårdcentralen i Åmål.

 Skrämmande att man inte är mer seriös när man delger läsarna argument som inte har med verkligheten att göra. Vem i all sin dar är det som påstår att det inte är vårdbehovet som styr.  Nog vore det klädsamt om Vänsterpartiet genom Anette Ternström och Peter Sund börjar i rätt ända och analyserar varför man lägger ner den offentligt drivna Vårdcentralen i Åmål och ersätter den med en privat. Är man inte mer insatt i turerna runt vårdcentralen utan slänger ur sig argument bara med utgångspunkt från sin politiska övertygelse utan att tänka på patienternas vårdbehov som är en central del i hela processen om i nerläggningen.

Den enkla sanningen är ju att den offentligt drivna vårdcentralen har inte lyckas leva upp till sina åtagande under flera år varken ekonomiskt, och då är det inte frågan om någon lönsamhet som man vill göra sken av utan att man klarar helt enkel inte budgeten, man klarar inte av att rekrytera läkare, man har haft en oro på arbetsplatsen som satt sina spår och man klarar inte av ge de listade den vårdkvalité som förväntas.

Att bygga hela verksamheten på stafett läkare som man gjort i flera år kan väl knappast ha med god vårdkvalité att göra. Medan den offentliga vårdcentralen i Åmål inte klarar att rekrytera läkare eller klara budgeten så lever den privata sitt liv utan att behöva få extra anslag från skattekollektivet, man ger en fullgod vård och hör och häpna man kan i bland ta ut en vinst med samma pengar. Att den ena som är offentlig är dyrare att driva med sämre vårdkvalité det verkar inte bekymra Vänsterpartiet. Men att de privata med samma eller bättre vårdkvalité och mindre skattepengar kan driva verksamheterna, det kallar Vänsterpartiet slöseri med våra skatter. Det där med sunt förnuft i politiken det har alltid varit en stor bristvara i Vänsterpartiet.

Sunt förnuft och en nyhetsförmedling som speglar verkligheten har PDs Owe Rydh i samma ämne svårt att avge när han i sitt reportage påpekar att det är den dåliga lönsamheten som är grunden till nerläggningen av de offentligt drivna vårdcentralen. Att det i stället är frågan om att man inte klarar den budget man har att följa utan går med ständiga underskott och har år efter år äskat mer pengar för att leva upp till sina åtagande är en viss skillnad.

Att använda påståenden som lönsamhet istället för slöseri ger väl ändå en falsk bild av verkligheten. Men det har ju aldrig varit PD:s styrka att ge en korrekt bild av det man skriver om

Att de privat får nöja sig med det listningen ger i intäkter och att de med de medlen klarar sina åtagande gentemot Regionstyrelsen och man dessutom kan ta ut en vinst kanske ändå skvallrar om att för att få ut mer vård med samma kvalité för våra skattepengar så är det privat drift som gäller i fortsättningen. En analys som även en reporter borde klara av i sin nyhetsförmedling för att ge en sann bild av verkligheten.

 

tn

Av tommy norum - 14 januari 2016 10:45



 

Varför vågar inte de Svenska politikerna tala klarspråk som Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb ?    

 

Ta seden dit ni kommer eller åk till ett annat land, säger han, själv muslim med starka åsikter om hur lyckad integration ser ut.

Medan de Svenska politikerna tassar omkring och vägrar att ta bladet från munnen och inte vill kalla en spade en spade som Norges invandrarminister så målande beskrev när politikerna lindar in påståenden och försöker göra det till någonting som det inte är i invandrardebatten. Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb skräder inte orden när han ger sin syn på invandrare som vägrar att anpassa sig eller som begår brott i sitt nya hemland.

Om man kommer hit frivilligt då måste man också godkänna rättsstatsprincipen och vår konstitutionella demokrati. Och när man får ett nytt hemland har man också förpliktelser som att söka jobb, lära sig språket och kulturen. Är man inte redo att göra det kan man lika väl packa väskan och söka sig till ett annat land. 

Riksdagsdebatten talar ett helt annat språk när händelserna i Köln-Stockholm-Kalmar- Karlstad, händelser där badhus runt om i Sverige  blir tvingade att skilja på badande för att slippa ofredande där grupper av unga män med invandrarbakgrund ofredar det motsatta könet. 

Hela tiden så är det vi Svenskar som får backa steg efter steg för att anpassa oss till de invandrare  som vägrar ta seden dit de kommer. Ock där konflikträdda politiker och tjänstemän backar i stället för att stå upp för det vi i generationer har kämpat för att få till det jämlika samhället som sakta men säker vunnit terräng i folks medvetande och som gjort oss ledande i världen på området.    

Tyvärr så fortsätter våra politiker, framförallt från vänsterpartiet som vägra att ta till sig problemet med utgångspunkt från det alla myndigheter nu har konstaterat, det är invandrarungdomar med en kulturell föråldrad kvinnosyn som står bakom händelserna. Inte i Vänsterns värld, där får hala det petrarciska manssamhället bära skulden för det inträffade. 

Måste säga att jag som man, född och växt upp i Sverige både känner mig förolämpad, förbannad att behöva sättas i samband med det som nu händer i samhället med den typen av ofredande mot kvinnorna som nu sker . Till och med stadsminister Löfven hade svårt att prata klartext i frågan vad som behöver göras där hans svar väl får symbolisera tassandet runt en het gröt, vi måste se till att kvinnosynen förändras också bland Svenska män blev slut ordet i den Intervjun.  

 

tn 








,



Av tommy norum - 13 januari 2016 15:28



Inte första gången Socialdemokraterna avslöjar sig själva genom att inte uppföra sig som man lär . Här försöker man göra Sverigedemokraterna till syndabockar i alla möjliga privat uppträdande. Att man själva skapar sig en kultur där man lurar skjortan av medlemmarna genom att sko sig på deras fackförenings avgifter det är tydligen helt okay tills någon avslöjar det hela. Dubbelmoral utan dess like.

Vad finns det för kultur inom det Socialdemokratiska styrda LO kan man fråga sig när man tar del av Aftonbladets avslöjande om hur man använder medlemmarnas fackföreningsavgifter för att sko sig själva. Inte första gången man avslöjat fackpampaarna med fingrarna i syltburken. Bara att det finns en kultur bland den Socialdemokratiska fackföreningseliten att sko sig på medlemmarnas bekostnad är anmärkningsvärt  när man utåt försöker använda moraliska argument i kampanjer försöker stoppa Sverigedemokraterna att de inte är att lita på. Det vi kan konstatera är väl att de i alla fall inte själ medlemmarnas fackföreningsavgifter för att sko sig själva. 

Så frågan är väl vem medlemmarna skall lita på i fortsättningen ?    



  

En av transports förbundets tidigare ordföranden, Hans Eriksson , blev mycket uppmärksammad då han nyåret 1975-1976 semestrade på Kanarieöarna , trots att fackföreningsrörelsen hade uppmanat till bojkott av det Frankostyrda  Spanien. Till råga på allt bodde Ericson på en anläggning ägd av Svenska arbetsgivarföreningen. . Och fått resan betald av charterbolaget Scanair.

 

Topparna åker till fackets ö på semester – betalar inte en krona

1913 skänker paret Berg större delen av Marholmen med en del hus till LO. I husen skulle arbetarfamiljer och arbetarkvinnor få chans till semester och vila det har i stället blivit  fackpamparnas paradis - ön Marholmen i Stockholms skärgård som ägs av Kommunal.


  Anneli Nordström kommunals ordförande


Både Kommunals ordförande Annelie Nordström och förbundets kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström har semestrat här utan att betala för sig.
Kommunal lever på medlemsavgifter från många lågavlönade och det är fackförbundets handelsbolag som står för kostnaderna när ledningen bor gratis.



Kassören Anders Bergströms favorit på Marholmen är Grosshandlarvillan. Det  är en av många gamla vackra byggnader på ön. Den byggdes i nationalromantisk stil i början av 1900-talet. Här finns bland annat en svit, tre dubbelrum och badrum med kopparbadkar.

”Njut av en oslagbar utsikt över Solö fjärd. Här erbjuds ni en extra gnutta lyx med en stor omtanke om er som gäster.”, skriver kommunals  handelsbolag om villan på sin hemsida.

– Det är genomfart förbjuden där framme mot Grosshandlarvillan. Men Anders Bergström får alltid köra där med sin fina bil. Det är en tyst överenskommelse på ön att ledningen gör som de vill, berättar en som jobbat länge på Marholmen.

Flera som har jobbat länge på Lyran konferens berättar hur ledande företrädare för Kommunal utnyttjar Marholmen för privata semestrar.

– Anders Bergström brukar ha sin båt liggande här och han ska ofta ha Grosshandlarvillan som är lite finare än de andra boendena, berättar en person.

Det finns en rad olika hus att bo i, en hotelldel, två restauranger, badstränder, minigolf, tennisbana och ett spa.

Marholmen är en ö på 30 hektar med en bilbro över till fastlandet.

Marholmen är, inte bara ett semesterparadis för ledningen. Anställda berättar att ledningens barn också har fått sommarjobb där.

– Det var många som sökte de här extrajobben. Med ledningens barn hade förtur, berättar en som har jobbat på Marholmen.

 

Kassören Anders Bergström har också ansvaret för Lyxkrogen Mtropol Palais

 

Porrstjärnor och champagnefester – på Kommunals krog

Avklädda kvinnor, en porrstjärna och en naken Tony Irving. Fackförbundet Kommunal har vid flera tillfällen hyrt ut sin lyxkrog Metropol Palais till nakenkabaré och champagnefester med porrstjärnan Puma Swede

Samtidigt slår man  vakt om människovärdet och att visa porrfilmer på hotell och konferensanläggningar är en direkt förnedring av både kvinnor och män. Det skapar dessutom en dålig arbetsmiljö för dem som arbetar där.

Ja vad skall man säga ? Det man önskar sig vore väl en ordentlig upprensning i ledarskiktet utan fallskärmsavtal om medlemmarna skall få fortsatt förtroende för LO: kommunalarbetarförbund . 

TN 

Av tommy norum - 13 januari 2016 07:00





Nja Blaskan behövs nog är rubriken på Sune Tholins kolumn i PD.

 

Att PD skulle vara en garanti för en oberoende granskning av kommunens politiker och tjänstemän som Sune påstår i sin kolumn det skall man nog ta med en nypa salt när man tar del av facit hur han skötte den uppgiften under sitt ägarskap i PD. Här fanns det inga skrupler för att ge läsarna en falsk bild av verkligheten. Här mörkades det när kompisar till Sune Tholin lurade skjortan av både politiker och tjänstemän för att uppnå sina helt personliga tyckande hur våra skattepengar skulle användas.

När den politiska styrningen under Centerpartiet, som innebar saknaden av rutiner för att säkerställa medborgarnas gemensamma tillgångar, så kanske jag har ett finger med i spelet genom att blottlägga de fel och brister som t.ex att man struntade i kommunallagen, där en majoritet av politikerna i fullmäktige blev totalt grundlurade när man presenterade utfallet av verksamheterna och där PD med Sune Tholin intog en total tystnad.

Att PD:s medarbetare sprungit på stadshuset varje dag i åratal där man tar del av protokoll utan att reagera hur illa ställ det var med hur politikerna förvaltat våra tillgångar kanske ändå säger en del om den kompetens och viljan att ta sitt uppdrag som en garant för en oberoende granskning.. Där försökte man i stället att misskreditera budbäraren som genom den här bloggen gav en med verklighetsbaserad bild av vad som hände i kommunen till förtret för Sune Tholin.  Det svarade han med  i sin krönika att jag minsann inte skall komma med påpekande om fel i kommunen när jag  lurat kommunen i en fastighetsaffär. Som vanligt så poppar det upp osanningar som mer påminner om de forna Öststaterna där man inte drog sig för att i den statskontrollerade massmedia hitta på vad som helst för att på något sätt få budbärarna till alla verka suspekt och att det inte finns någon trovärdighet i hans avslöjande.

Så om man lyssnat på Sune Tholin då har vi varit kvar i det träsk där ordning och reda, ljug och förflyttningar av budgetmedlen till verksamheter där de inte hör hemma, där kommunallag var något suspekt som man inte behöver bry sig om , där tuta och kör i våra investeringar utan ordentliga underlag för fullmäktige att gå till beslut på var det vanliga, där ljug och undanflykter var signum i vissa förvaltningar, där man begärde pengar för underhåll av våra fastigheter men som sen användes till annat. Och detta mitt framför ögonen på PD: s medarbetare utan att de reagerade, trots att de fick alla fakta serverade på bordet.

 

”Vad är en nyhet?” förklarar begreppets upphovsman, tillika journalisten Erik Fichtelius, att: ”Är nyheten sann och relevant, alltså viktig för publiken, så ska den publiceras oavsett om det är bra eller dåligt för en viss stat, politiker eller affärsverksamhet. Reportern ska inte ha som avsikt att uppnå en viss effekt eller politisk åtgärd med sin rapportering.” Den informationen som en grundförutsättning i en oberoende granskning det hade helt gått förbi Sune Tholin visade det sig.

Så det där med Despot, skvallerkärring, patetisk och att sakna trovärdighet med andra oskrivna uttryck över hans person kanske inte är helt tagna ur luften.. Så frågan är väl om vi kan lita på att sanningen kommer fram i PD så länge  Sune Tholin sitter där han sitter och har ett finger med i vad som skall komma ut i tidningen  med sina bestämda uppfattning vad oberoende granskning innebär i praktiken.

 

 TN

 

Om någon är intresserad av som har skrivits i inlägg och som Sune Tholin har så svårt att till sig kan ju gå in på kategorin kommunpolitik i bloggen, börja på flik 25 som är 2010 där får man en bild av vad Sune Tholin betraktar som strunt i rapporteringen om hur tjänstemän och politiker förvaltar vårt pund.

 

Av tommy norum - 12 januari 2016 16:15

Vid ett besök på biblioteket i Åmål kom tanken att publicera bilder på gamla Åmål

med hjälp av det fotoarkiv som finns dokumenterat och visas där.

Men efter lite eftertanke och lite sök på internet så finns en utmärkt blogg som bara

har Åmålsbilder och historia om Åmål förr och nu.

Klicka här så får ni tillgång till en utmärkt blogg      http://www.amalsbilder.se

Av tommy norum - 12 januari 2016 07:00



 


Vad innebär vår tryckförordning som nu fyller 250 år och som skall garantera att journalister är fria att granska riksdag och regering myndigheter och näringsliv utan att staten lägger sig i. Men vad är det värt när Journalisterna anser sig ha rätt att sovra bland nyheterna och stoppa information som man anser är negativt för sina egna politiska värderingar.

I sin läsvärda och aktuella bok ”Vad är en nyhet?” förklarar begreppets upphovsman, tillika journalisten Erik Fichtelius, att: ”Är nyheten sann och relevant, alltså viktig för publiken, så ska den publiceras oavsett om det är bra eller dåligt för en viss stat, politiker eller affärsverksamhet. Reportern ska inte ha som avsikt att uppnå en viss effekt eller politisk åtgärd med sin rapportering.” -Man kan ju fråga sig hur Svensk press överlag respekterar den uppfattningen. Försök till vilseledning med upprop på Twitter till sina kolleger runt om i landet i ett försök att påverka informationsutbudet att bli något annat än det verkligen var om det som hände i Kalmar. Det talar väl sitt tydliga språk när man försöker sovra bland nyheterna är ute och fiskar på grumligt vatten för att tillvarata sina egna politiska värderingar.

Uppgifter förekommer att Dagens Nyheter visste om övergreppen men att underlåtit att rapportera om det som händer i Stockholm 2015 under ungdomsfestivalen We are Stockholm..då det handlade om just “ensamkommande” afghaner, vilket skulle ge Sverigedemokraterna och andra oliktänkande “rätt”.

Det är inte bara DN som i sin iver att inte gå Sverigedemokraternas ärende vinklar sitt medieutbud för att uppnå en effekt i en politisk åtgärd i sin rapportering


Till och med SVT frångår sin neutralitet i sina program där väl Skavlan i utfrågningen av Jimmie Åkesson kontra Norges nyutnämnda invandringsminister Sylvi Listhaug verkligen belyser hur man ser på sin roll som neutral nyhetsförmedlare. Där fick man verkligen en bekräftelse när man sett bägge utfrågningarna att i intervjun med Jimmie Åkesson gick i stort sett ut på att få en så stor negativ speglingseffekt  på Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas politik som möjligt.

Att sedan inte Norges Sylvi Listhaug med en betydligt tuffare och strängare invandringspolitik blev konfronterad på samma sätt med benämningen främlingsfientlighet och andra okvädinsord som är vanligt när man tar ställning till Sverigedemokraternas. Varför inte Sylvi Listhaug blev utsatt för samma bemötande i intervjuer kan man ju fråga sig när man i princip står bakom samma flyktingpolitik. 

 

Så vår tryckfrihetsförordning som är 250 år gammal är väl i stort sett värdelös när media använder sin ställning i att frångå det förordningen som garanterar att politikerna inte får inflytande över vad som skrivs och förmedlas. Att man själva använder journalistiken i att uppnå en viss politisk effekt genom att utesluta besvärande sanningar som motsäger sina egna politiska värderingar och där den ansvarige utgivaren väljer att blunda för konsekvensneutraliteten. En del i god tro, andra av rädsla, ytterligare några av okunskap, andra av att få fram det politiska budskap som man står för.

Här ondgör media etablissemanget om det som händer i Polen där det skriv spaltkilometer om utvecklingen när den nationalkonservativa i Warszawa genomför förändringar, stiftar lagar i en riktning som är klart oroväckande där politikerna i praktiken ger rätt att styra public service.

Men att man i Sverige media får friheten att styra utbudet efter sina politiska värderingar när man utelämnar viktig information för att inte medborgarna skall få en sann helhetsbild och med utgångspunkt från den skapa sig en politisk uppfattning, den ordningen verkar inte bekymra en stor del av media förstår man efter att ha följt hur man använder sin position genom att mörka information som inte gynnar sina egna syften i nyhets förmedlingen till medborgarna.


Dubbelmoral är väl det rätta ordet för en sådan ordning och som på sikt kommer att bli förödande för media när medborgara  lämnar deras utbud i informationsflödet för andra källor på nätet som ger en sannare bild av verkligheten.    

tn




Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards