Direktlänk till inlägg 27 november 2015

Det är inte lätt att sovra mellan alla argument som kommer fram när man brinner för en viss sak.

Av tommy norum - 27 november 2015 07:00



 

Med Rubriken - hur kan en sjuk patient bli lönsam -  som Dag Blomqvist ställer i PD:s Synpunkt så har han nog fel utgångspunkt från det problem som blev till en stängning av den offentligt drivna Vårdcentralen i Åmål.

Frågan skall nog vara varför klarar inte Närhälsan i Åmål att följa den budget som i stort sett alla vårdcentraler runt om i Sverige har att rätta sig till , där listningen av antal patienter är det som bestämmer dess storlek. Efter att ett antal år inte klarat av att hålla den utan fått begära nya skattepengar för att kunna fortsätta så tröttnade till slut primärvårdstyrelsen.

Det finns bättre sätt att använda våra skattepengar till än att hålla Vårdcentraler under armarna år efter år utan de klarar av att få till en organisation som är anpassad till deras intäkter tycker primiärvårdstyrelsen i Västra Götaland.

Så frågan är inte om lönsamhet, utan att Närhälsan i Åmål klarar inte sin uppgift man fått av regionen med de pengar de blivit tilldelade. Alla vårdcentraler i Sverige har att rätta sig efter en budget baserad på antal listade, offentliga som privata. De som inte klarar de förutsättningarna riskerar att få stänga och ersättas med kanske privata alternativ.

Jag tror nog ingen politiker skulle gå med på att ge privata Balderskliniken i Åmål extra pengar om man inte klarar av sin uppgift och inte ger någon vinst. Och varför skall offentligt drivna vårdcentraler förbruka mer skattepengar än de privata under samma förutsättningar och ersättning kan jag inte förstå.

Och Dag, det är så med alla samhällsfunktioner polis, militär, domstolar att man får klara sig med den budget man blir tilldelad och det har inget med lönsamhet att göra som det påstås i insändaren. Klarar man inte det man blivit tilldelad  så får man vara snäll och anpassa verksamheten till sina intäkter som i de här fallen är våra skattekronor. . Vår skattekista har också begränsningar i uttag och skulle alla strunta i att hålla sig inom den i verksamheterna  då kommer det att bli problem i Sverige.


tn


  

 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

27 november 2015 22:40

Ja, du Tommy, jag tror mig förstå hur du resonerar.

Men som jag skrev i min insändare, så hade jag läst i PD om att vårdcentralen inte var "lönsam". Så det där med "lönsamhet" är inget som jag själv har hittat på utan något som jag reagerade emot. Och det gör jag fortfarande. Det är det ena.

Det andra är att du som svar på detta i princip skriver samma sak som PD:
"det är så med alla samhällsfunktioner polis, militär, domstolar att man får klara sig med den budget man blir tilldelad och det har inget med lönsamhet att göra som det påstås i insändaren. Klarar man inte det man blivit tilldelad så får man vara snäll och anpassa verksamheten till sina intäkter som i de här fallen är våra skattekronor."

Ja, jag vet att det är våra skattekronor. Det har jag aldrig ifrågasatt. Det jag ifrågasätter är fortfarande hur man kan blanda in "lönsamhet" i vården av sjuka och komma med krav på att om inte pengarna räcker så får man "anpassa verksamheten".

Vilket egentligen betyder att man gjort det alldeles för lätt för sig om man strikt ska gå efter en i förväg lagd budget om vad saker och ting får kosta i vård av sjuka. Man kan nämligen inte rita en karta och sen tro att verkligheten kommer att ändra sig så att den passar kartritarens drömmar och ljusblåa fantasier. Men det tror jag att också du förstår.

Jaha, vad ska vi då göra om de pengar som avsatts till vården inte räcker? Hur ska vi "anpassa verksamheten"?
Ska vi förbjuda fler medborgare att bli sjuka?
Eller ska vi kasta ut dem på gatan, de som inte blir friska fort nog?

Eller står orsaken till att det blir dyrare än tänkt att finna någon annanstans än hos de sjuka?

Kanske det är personalen som köper "Toblerone" till sig själva för vårdpengarna? Eller är det läkarnas skyhöga lönekrav som spökar i bokföringen? Eller ... Ja, det finns säkert flera olika orsaker till att det kostar att vårda en sjuk. Vi kanske ska gå över till att väga blöjorna innan vi byter dem på patienten, som ett vårdföretag gjorde för en tid sedan? Ja, det gäller ju att "anpassa verksamheten".

Självklart måste vi vända på alla stenar och se efter vad det är som kostar för att få en så bra vård som möjligt för så lite pengar som möjligt.

Kanske att en privat aktör är bättre på att räkna än allmännyttans aktörer? Vad vet jag. Det spelar ju ingen roll vem som vårdar den sjuke. Då det är BEHOVET av vård som bestämmer kostnaderna. Eller ska vi frångå den principen om vård efter behov?

Så än en gång: Det jag reagerade emot i PDs artikel var ordet "lönsamhet". Därför att jag tycker att det ordet hör inte hemma, framför allt inte inom sjukvården. ("polis, militär, domstolar" inte att förglömma.) För där är det absolut verkligheten som måste får avgöra. Inte vad vi hoppas och tror och vad vi i våra drömmar vill ha det till.

Du skriver avslutningsvis: "Vår skattekista har också begränsningar i uttag och skulle alla strunta i att hålla sig inom den i verksamheterna då kommer det att bli problem i Sverige."
Ja visst är det så! Du har helt rätt i det.
Men säg inte det till den som kommer i ambulans till sjukhuset!

Och då måste vi sluta att påstå att vi har sjukvård för alla svenska medborgare om dina direktiv ska gälla. Vi har bara sjukvård till de som inte är för kostsamma.

Så hädanefter måste vi välja vilka sjukdomar vi ska drabbas av så inte den våra sjuka dränerar kassakistan allt för mycket.

Avslutningsvis kom det en tanke till mig i skrivande stund: Då nu all tillverkning av dittan och dattan hamnat i Kina och Indien på grund av de låga lönerna där så kanske de också kan ta emot våra sjuka och vårda dem till en billig penning. Men en vårdcentral placerad i Kina kanske blir lite väl dyr för oss Åmålsbor att ta oss till när barnet har fått öroninflammation ...

Så en vårdcentral i Åmål är inte så tokigt tänkt ändå.

.
.

tommy norum

28 november 2015 00:41

Det finns bara två alternativ, höja skatterna eller rationalisera och göra offentlig verksamhet mer effektiv och där har de privata en del att lära ut om vi skall få ut mer resurser av våra skatter och de som inte klarar av anpassningen till budget år efter år får ersättas med andra som förhoppningsvis har förmågan att prioritera i versamheten så man klarar sin budget,man kan inte trolla fram pengar.lönsamhet i det här fallet syftar till ett nollresultat i motsatts till ett underskott i verksamheten som närhälsan lyckas få till det flera år i rad på grund av för stora personalkostnader genom att man misslyckats att binda fasta läkare till centralen.. .

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

28 november 2015 07:29

Konstaterar slutledningsvis att vi utgår från två diametrala utgångspunkter i vår diskussion om vården.

Du utgår från den ekonomiska aspekten medan jag utgår från patientens vårdbehov.

Dessa två aspekter, utgångspunkter, är två sidor av samma mynt - egentligen där du visst har vissa poänger i ditt resonemang medan jag anser att min ståndpunkt inte alls är oviktig i sammanhanget. (Egentligen den viktigaste.)

Därmed får jag tacka för att ha fått delta i den här debatten med dig om vården.

 
inget kan

inget kan

28 november 2015 09:32

sparka fyra högavlönade på landstinget så blir det slantar över

http://url

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards