Direktlänk till inlägg 25 november 2015

Hos Vänstern är ideologin viktigare ån vårdresultatet i sjukvården .

Av tommy norum - 25 november 2015 07:00  

I Vänsterns värld  så skall privata initiativ stoppas med alla tillgängliga medel

. . 

Att det finns privata aktörer som vill driva Närhälsan i fortsättningen det har tydligen gått helt förbi för Annette Ternstedt och Peter Sund från Vänsterpartiet när de i PD argumenterar för att behålla Närhälsan i offentlig regi.

 

 

Nu kommer ideologin in när nu Vänsterpartiet tar till orda i insändare i PD och har synpunkter på att västra Götalands Primärvårdsstyrelse beslutat lägga ner den offentligt drivna Närhälsan i Åmål.

Men kanske skulle man försöka att lämna ideologin åt sidan och ge korrekt information vad som händer. Det drabbar många innevånare i Åmål säger man, speciellt drabbar de äldre påstår man, man tror också att samarbetet kring de unga som behöver särskilda vårdinsatser skulle drabbas. Här försöker man skrämma de som är listade till vårdcentralen att de blir utan vård om den stängs.

 Prata om falsk marknadsföring när man försöker få argument för att behålla den offentligt drivna Närvåden av ideologiska skäl . Det står en kö av privata intressenter som vill ta över Närhälsan det låtsas man inte om i insändaren.  Behov inte lönsamhetstänkande skall styra vården säger vänsterpartiet.

Men jag kanske skall upplysa skribenterna om att inte för så länge sedan när man hade vårdcentraler i Åmål som drevs offentligt då fick de som sökte vård efter kl 16 och på helgerna finna sig att söka sin vård utanför Åmåls gränser. Var fanns behovstänkandet då hos de styrande som då var S och V. .

Det var först när det kom in en privat aktör som förstod de verkliga behoven för Åmålsborna med kvälls och helgöppet som man verkligen såg patienterna behov i vårdsektorn inte de anställdas rätt till ledighet som det viktiga. Det var väl då problemen kom upp i dagen för den offentligt drivna när man helt plötsligt tvingades att ta efter för att inte helt utkonkurreras ut av den privata . Men med en organisation som inte var anpassad till antal listade patienter, problem med sjukskrivningar, allmän oro på arbetsplatsen , svårt att få läkare till vårdcentralen så klarade man till slut inte av situationen.

Så frågan är väl om inte det var rätt att dra sig ur och låta en privat ta över som bli tvingad att anpassa sig till det ersättningssystem som alla vårdcentraler både offentliga och privata har att rätta sig efter in i Sverige . Att sedan de privata med samma vård och samma ersättning kan ge en vinst i Åmål medan Närhälsan inte lyckas hålla budgeten utan vill ha fortsatta bidrag för att fortsätta .

Så frågan är väl varför skall den offentliga drivna Närhälsan kosta mer skattepengar än den privata i Åmål som ger samma vård samma kvalité men med mindre ersättning .   Kanske borde Annette Ternstedt och Peter Sund Vänsterpartiet svara på den frågan innan man ger sig in i debatten med argument som inte håller i verkligheten..

Att låta offentligt drivna som inte lyckas anpassa sin organisation till ersättningssystemet utan att år efter år tvingas söka extra skattepengar för att uppfylla sina skyldigheter till medborgarnas behov i sjukvården det är slöseri med offentliga medel som man till slut får sätta ner foten och stoppa. Det är precis den man nu har gjort i Primärvårdsstyrelsen för Västra Götaland. På tiden kan man väl tycka som vän av ordning och reda i de offentliga verksamheternas finanser.

Men lugn Vänster och Socialdemokrater och medborgarna, jag tror nog att den fortsatta Närvården kommer bli lika bra i Åmål kanske bättre när de privata får ta över . Och det är väl ändå medborgarnas bästa vi har framför ögonen, inte driftformen eller ? . . . .

 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

25 november 2015 10:06

Men Tommy, har jag förstått dig rätt när jag uppfattar ditt inlägg som att du ondgör dig över att: "Behov och inte lönsamhetstänkande skall styra vården"?

Är det inte just behovet av sjukvård som initialiserat sjukvård överhuvudtaget? Om det inte finns sjuka så behövs ju ingen sjukvård alls. Men finns det sjuka så behöver ju dessa vård. Och graden av sjukdom bestämmer ju hur mycket vård dessa sjuka behöver. Eller ska vi låta de svårast sjuka ligga och dö bara för att det inte är lönsamt att vårda dessa stackare.

Alltså, ur medmänsklig synvinkel, måste det vara behovet som styr vården. Och inte lönsamheten.

För om det nu inte är lönsamt att vårda sjuka menar du då att vi måste lägga ner vården. Eller???

Jag är ingen vänsterpartist. Men jag anser ändå att vården skall styras av det behov som finns i samhället.

Om nu privata vill in och ta hand om vården så måste vi komma överens om hur mycket de ska kunna ta ut i vinster. Jag ser inga problem med detta. Vad anser du är rimlig vinst för den som ska vårda dig när du blir sjuk? Ska vi inte även vårda vår gemensamma ekonomi? De skattepengar som avsätts till sjukvården ska väl inte slukas av vinsthungriga spekulanter. Så mycket som möjligt av dessa våra skattepengar skall väl gå just till det ändamål de är avsatta för. Eller???

Jag anser då det i alla fall: att det ska vara vård efter behov och tillskjutande av skattepengar efter behov av vårdinsatser.
Lönsamhetstänkandet i vården har inget där att göra.


.

tommy norum

25 november 2015 13:17

Dag Du får nog läsa inlägget en gång till för att förstå. Det är klart att det är behovet som styr vilket det har varit lite si och så med under åren när det inte fanns en privat aktör på marknaden i Åmål. Det var först då som vi en sjukvård med utgångspunkt från behovet med kvälls och helgöppet för samma skattepeng.I Åmåls fall så får skattebetalarna ut mer sjukvård per skattekrona i den privata än i den offentliga trots att man i den privata kan ta ut en vinst. Så det är nog inte vinsten man skall fokusera sig på utan fråga sig varför inte den offentliga kan driva verksamheterna lika effektivt som de privata. När man med samma ersättning kan ta ut en vinst i det privata medan den offentliga går med underskott då behöver man inte vara någon professor för att först att det är i den offentliga driften som problemet finns inte i vinstuttaget för de privata. För ersättningarna i en upphandling för privat drift styrs i regel efter kostnaderna i det offentliga. Så det är inte så konstigt att man kan tjäna pengar i det privata med den ekonomiska utgångspunkten i förhandlingen när man går över till privat drift. Så vinsterna i det privata är en direkt följd av slöseriet i det offentliga. Man glömmer lätt den kopplingen när man klagar på vinsterna. Så de som klagar på för höga vinstuttag kanske i stället skulle klaga på för höga kostnader i det offentliga då är man nog mer rätt ute i debatten.

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

25 november 2015 18:21

Om det är så som du beskriver det i ditt svar så är jag ett med dig.

Problemet med det offentliga kanske är att man gått och blivit slöa och allt för hemtama. Man har liksom blivit fartblinda liksom. En privat aktör tvingas ju till ett stramt ekonomiskt tänkande och kan kanske därför göra bättre ifrån sig än det offentligt drivna.

Och jag har absolut inget emot om det privata kan bedriva en bättre vård med mindre pengar från skattebetalarna.

Det jag opponerade mig emot var att man nu tänker lägga ner en vårdcentral på grund av dålig lönsamhet. När det gäller de olika samhällsfunktionerna så anser jag att man kan inte tänka i dom termerna. Vård måste vi medborgare ha oavsett om den är lönsam eller inte.


.

tommy norum

25 november 2015 18:55

Dag det är inte lönsamheten som det är frågan om utan att Närhälsan i Åmål klarade inte av att hålla den budget de är tilldelade med utgångspunkt från antal listade. princip samma budget per listad som alla hälsocentraler har att räta sig efter i Sverige privata som offentliga. Att sedan vänsterpartiet och Socialdemokraterna har svår att acceptera detta och vill förbjuda privat vård grundar sig på att vill inte stå med rumpan bar och bli avslöjade hur ineffektiv den offentligt drivna verksamheter många gånger är. Man vill tex tvinga privata att ha samma bemanning vilket det behövs eller inte. Att sedan de offentligt drivna måste kompensera bemanningen mer anställda på grund av högre sjuktal det tar man ingen hänsyn till. Det är inte antal anställda som skall avgöra utan kvalitén på uppdraget man fått som skall avgöra. Och det visar sig i alla undersökningar att kvalitén är jämförbar mellan privata och offentligt drivna trots att de privata har lägre kostnader, lägre bemanning. Ett faktum som är svårsmält för vänstersidan Så istället för att försöka anpassa verksamheterna och ta lärdom av det privata så vill man heller förbjuda och fortsätta att slösa som man alltid har gjort med det offentliga. Tyvärr !!!!.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Måndag 5 dec 16:10

      Nog kan man tycka att Socialdemokraterna skulle visa lite mer ödmjukhet i debatten om kompensationen till El kunderna med tanke på att det är deras 8 åriga energipolitik som nu gör sig påmind där nu elkonsumenterna riskerar att få gå...

Av tommy norum - Torsdag 24 nov 12:02


    De rödgröna är ju oeniga om allt (expressen.se)   Bara att konstatera att tomma tunnor skramlar mest. Medborgarna skall nog känna sig lyckliga över valresultatet och vad som kom ut av Tidöavtalet. När vi nu får ta del av oppositionspart...

Av tommy norum - Onsdag 23 nov 14:09

          Nog finn det ett och annat att ta tag i för den nya regeringen när det gäller asylmottagandet. Bestämmelser som den nuvarande regerings konstellationen plus Centerpartiet införde under namnet Alliansen år 2008. Tex om man sökt asy...

Av tommy norum - Måndag 31 okt 15:18


  Man kan undra vad som rör sig i huvudet på våra självutnämnda Mullor som sitter och granskar vilka som skall bjudas in till Nobelfesten. Tydligt är väl att Irans politiska lednings dödande av försvarslösa kvinnor som protesterar f...

Av tommy norum - Onsdag 26 okt 13:56


    Dagens riksdagsdebatt klargjorde väl att den nya oppositionen med Magdalena Andersson s i spetsen hade en tydlig strategi - för det första försöka marginalisera den nya regeringens statsminister Ulf Kristersson...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se