Alla inlägg under oktober 2015

Av tommy norum - 6 oktober 2015 07:00


Det där med ekonomi verkar för en del vara av underordnad betydelse när man på insändarsidorna ger utryck för sina åsikter. Signaturen Tomte på loftet i PD :s ynpunkt verkar stirra sig blind på vilka bidrag man kan få för olika projekt men glömmer bort kostnaderna  för drift och underhåll och investeringar med kommunala skattekronor för att visionen skall komma till.

Tuta och kör så får vi se vad som händer det var den politik som Centerpartiet under ledning av Kurt Svensson höll på med. Här byggdes det bollhall, ridhus, köptes slalombacke, konstsnö på skidspåren, en båtfabrik, en Båthall med förvaringa av båtar i samarbete med Bluesen , Örnässatsningar på campingen där visionerna aldrig tycks ta slut för en del hur mycket man än investerar med våra skatter så fortsatte  underskotten i verksamheten. 

 Samtliga investeringar har blivit en dyr affär för skattebetalarna. Som tur var så stoppade Socialdemokraterna  den tänkta investeringen på en kulturcentrum nere på Södra Hamnplan  där hela projektet byggdes på ett bidrag på en och en halv miljon som i sammanhanget var en droppe i havet för visionerna man hade för området. 

Vi har haft nog av tuta och kör politiken  i Åmål den Centern introduserade under Curt Svenssons tid som kommunalråd . Då struntade  man i både Pensionsskulder,  låneskulder eller de driftkostander som man fick för alla projekt man rodde i hamn med underlag som var så långt från verkligheten man kan komma i framtida kostnader.

Man struntade i infrastrukturen med vägar vatten och avlopp. Man struntade i att underhålla bostadsbeståndet, man fick pengar  i budgeten för underhåll men som användes till annat utan att man reagerade på Stadsshuset.

Nu verkar det som om man vaknat till igen och vill blåsa liv i de gamla takterna tuta och kör så får vi se vad som händer det som visade sig bli en så dyr affär för skattebetalarna när man nu har facit i hand.  Att vanstyret under tio år med  Centern som man sedan försöker förklara  med den den ekonomiska kris som uppkom i deras slutskede av sin regeringsperiod på stadshuset skvallrar väl ändå om att man inte riktigt vill stå för fadäserna i sina politiska beslut utan vill skylla på yttre omständigheter för att det gick som det gick.  

Vi skall väl inte lägga oss ner och dö säger en del visionärer när man tar till pennan och kräver satsningar. Men tyvärr efter alla dessa satsningar så är det precis dit vi är på väg . Vi har slängt ut hundratals miljoner på olika projekt utan att det gett ett enda spår i positiv utveckling för kommunen. Det enda man lyckats åstakomma är att vi ligger i den över skalan av Sveriges kommuner i skatteuttag, man ligger på den övre skalan i arbetslöshet och man har en stor låneskuld att beta av man ligger numera också på den över skalan att ta emot flyktingar i Sverige. .

Vi har fått bostadsbrist, de kommunalanställda inom vård och omsorg känner sig överkörda att ingen vill lyssna på dem vilket ger utslag i sjukskrivningar.  Det var kanske inte de toppplaceringarna man förväntade sig som medborgare efter alla visioner man fått ta till del under åren. Men visionärerna fortsätter oavbrutet att lobba för sina intressen utan en tanke på vilka följder det får för skattebetalarna och kommunens utveckling..

   ANNONS
Av tommy norum - 5 oktober 2015 16:41

   Lunnegatan mot Måkeberg runt år 1900 
 

  
Åmåls skrotaffär på Lunnegatan 1950   Foto. Nils Gunnar Elfstedt

Så här ser det ut i dag 2015 Bostadsrättsföreningen  Draken 2015 .   


Från Måkeberg slutet på Lunnegatan 1960  där vi har skrotaffären till höger i bild  foto: Nils Gunnar Elfstedt

 

 Så här ser det ut i dag 2015 Bostadsrättsföreningen Draken.

  

 

Så här såg området ut i början på 1900 talet.   


 

Så här såg området ut 1962 från luften


ANNONS
Av tommy norum - 5 oktober 2015 16:15

   

2 april 1959 tog den amerikanska atomubåten Skate en färd under Nordpolen och  gick som första båt genom isen i närheten av själva Nordpolen .Den kände Amerikanska  polarforskaren sir Herbert Wikins  sin sista önskan att askan skulle spridas på Nordpolen. Efter  Wikins död  30. november 1958 tok atomubåten Uss Skate , den första som bröt genom  isen på Nordpolen 17. mars 1959 hans aska och strödde  den över  Polarhavet.


     

12 september 1959 gick världens första atomdrivna övervattenfartyg den sovjetiska  isbrytaren Lenin sin jungfrufärd från Leningrad där den byggdes .  


 

Atomisbrytaren Lenin  är numera museum i Murmansk.

 


Av tommy norum - 5 oktober 2015 16:00

     
 Råssö

Råssö

Koster

                     Klicka på adressen för ca 150 foton från Strömstad 


http://t-norum.bloggplatsen.se/kategori/291793-stromstad-forr/

Av tommy norum - 5 oktober 2015 16:00

   
Foto och  text från  Värmlands Bildarkiv

 

 

 

Gården Drottninggatan 9 med verkstadslokaler. Elverkets första verkstad år 1890

 

   

 Kungsgatan, taget från öster med Pråmkanalen i förgrunden. år 1890

     

Läroverket. Läroverkslärare som ridskoleelever utanför ridhuset vid Klaraborg. Conrad Fristedt, Per Åström, Pelle Wendt, Bror Forsell, Alarik Hallström och G M Ydén  år 1890

 

    

 Bilden av Karlstads inre hamn, bör vara tagen mellan 1893 1900  Foto Thyra Hane

 

    

 Hybelejens kvarn. foto Anna Ollson  ca år 1890 

   

  Våxnäs Bryggeri

Bilden tagen på bryggeriets gård, där hartsning av ölfat pågår. foto Anna Ollson  år 1895 

   

 Karlstad vy.Utsikt från Herrhagen omkring år 1895. I förgrunden södra Herrhagen och kanalen. I bakgrunden kyrkan, fängelset och gamla lasarettet. 

T h Haga.  år  1895

  

    

Bröllop på Lilla Våxnäs för Landshövdingen Malmborgs dotter Ebba och friherre J.R Runebeck.
Brudparet med uppvaktning och gäster äro samlade på verandan  foto Anna Ollson  1896

   

     


Bild av Gamla kanalbron från östra sidan. I bakgrunden ses mellan träden t v Gamla gymnasiets torn och t h kyrktornet  foto Anna Ollson  år 1897

   

Bilden tagen från väster med Klarälven i förgrunden. Biskopsgården, Karlstads Bryggeri, Stadshotellet. Framför Stadshotellet på kajen fiskebodarna. I älven ångbåten Klaran.   år 1897

 

 
Taget från Järnvägsstationens trappa. I förgrunden järnvägstorget. I hörnet av Hamngatan-Järnvägsgatan Collvinska huset

GOD JUL

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=X4KCBaVMh7k

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se