Alla inlägg under september 2015

Av tommy norum - 4 september 2015 18:00





"Sannes. Kolbåt 12/2 1948". Uddevalla hamn


 
Bilar tillverkade på Saab-fabriken i Trollhättan i väntan på export till USA i Uddevalla hamn i juli 1957
 

Lastning av Saab-bilar för export i Uddevalla hamn i maj 1959

Lastning i Uddevalla hamn i maj 1958 av bilar tillverkade på Saab-fabriken i Trollhättan
 
 
 

Valfångsbåt (kolning) U-a hamn 1947".




Albatross dec 1960". Uddevalla hamn



"Dansk båt i U-a hamn 20/8 57".

Av tommy norum - 4 september 2015 07:00


En turkisk militärpolis bär bort den döda pojken.
Vem har ansvaret för att flyktingarna dör som flugor i sin flykt från kriget  ?


Är det ett syniskt spel som våra politiker i Europa håller på med.


På hemmaplan så anklagar man opinionen för att vara rasister, främlingsfientliga när de försöker få politikerna att förstå att länderna mäktar inte med den flyktingström som nu är på väg. Samtidigt dör tusentals  i sin flykt på väg till Europa men där våra politiker står och tittar på utan att någon rör en fena för att öppna säkra flyktvägar för de som flyr från krig och elände .

Är det så att våra politiker runt om i Europa inte bryr sig. ?


 Helst vill man inte ha hit dem och gör allt för att försvåra för dem att komma hit. Man låter 10 tusentals människor dö , man ser till med sin politik att människosmugglare tjänar storkovan där verksamheten inte tar några hänsyn till att man dör på vägen. Här låtsas man om för hemmaopinionen att man bryr sig där argumenten för rörelser på hemmaplan som vill stoppa invandringen kallas rasister, främlingsfientliga och vete gudarna allt man hittar på.. Samtidigt sitter man med armarna i kors och låter det som händer ske utan att ingripa .


Ett spel för galleriet inför hemmaopinionen för att visa sin solidaritet för flyktingarna men som i praktiken innebär att man lämnar dessa i sticket .


Om det är dessa flyktingarna ni vurmar om  varför i all sin dar tar ni inte då och hyr in fartyg som på ett säkert sätt kan transportera flyktingarna från Afrika och Mellan Östern till Europa.. Då kommer man ju ifrån dessa livsfarliga transporter under vidriga förhållanden och där kriminella tar hutlöst betalt för sina tjänster att smuggla in dem i Europa.

Ni som tycker vi skall ha fri invandring till Sverige . Varför inte känna våra politiker på pulsen och ifrågasätta den totala likgiltigheten för dagens flyktingsituation .


Det är nämligen de som har bollen för en human flyktingpolitik . Inte Sverigedemokraterna ,de har inget att säga till om i svensk politik med den uppgörelse som övriga partierna har kommit överens för att hålla dessa utanför parlamentet .

 Så ni som ser bilder från döda barn som ligger i vattnet kanske skulle man ta sig en funderare varför detta sker framför ögonen på oss utan att någon ingriper och vem har ansvaret för att situationen har uppstått ?

Av tommy norum - 3 september 2015 22:25


Med dagens Sifo mätning så kan man väl fastslå att med utgångspunkt från debatten med Sverigedemokraterna om begränsningar i flyktingmottagningen så kan man väl tolka det som att 34% av Svenska folket är rasister och främlingsfientliga, eller  ?




Svenska folket splittrat om flyktingmottagningen




Av svenska folket vill en tredjedel minska flyktingmottagandet. En nästan lika stor andel tycker att Sverige ska fortsätta ta emot lika många som i dag. Det visar en opinionsundersökning som SVT Nyheter låtit göra.


34 procent vill ta emot färre genom att ändra dagens lagar och regler och det är den största gruppen. 31 procent vill ha det som i dag, medan 17 procent vill ändra så att Sverige kan ta emot fler och 18 procent är tveksamma eller vet inte.


läs inslaget i SVT

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-folket-splittrat-om-flyktingmottagningen

Av tommy norum - 3 september 2015 07:00



”Många samhällen lär


försvinna från kartan”


Frågan är väl om Åmål hör dit ?  


"Det politiskt korreka svaret är att alla platser kommer överleva. Men det tror inte jag".
Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi,


Med en studie om hur 82 procent av svenska kommuner tappar sina unga fick hon häromåret fart på debatten om urbaniseringens baksidor.

Finns det en insikt bland kommunpolitikerna om problemet?
- Nja, många har vaknat upp lite för sent. Det finns också många som har stoppat huvudet i sanden. "När de blir äldre upptäcker de hur dyrt och jobbigt det är att bo i Stockholm" och "när barnen kommer så flyttar de hem igen." De argumenten har jag hört väldigt många gånger när jag varit ute och pratat med kommunpolitiker.


Men finns det en räddning för alla platser då? Kommer alla att överleva?
- Det politiskt korrekta svaret är ja. Men det tror inte jag på. Jag tror att åtminstone hälften av de här platserna kommer att försvinna från kartan på sikt. Sen så kommer det att gå olika fort. Men vissa av platserna kommer att överleva och faktiskt vara riktigt välmående.


Den här debatten blir ofta väldigt sårig. Den liknar identitetspolitik i det att man tycker att ingen jäkla stockholmare ska komma och tycka till om våran plats. Men däremot får man gärna från landsbygden berätta hur dåligt det är i Stockholm. Känner du igen det?


I politiken upplever jag att man å ena sidan i praktiken ofta sätter en gräns för vilken samhällsservice som man erbjuder landsbygden, å andra sidan låtsas man i retoriken som att hela Sverige ska leva. Som C-ledaren Annie Lööf som säger att "oavsett var i Sverige man bor så ska man ha samma möjligheter".

I debatten hör om landsbygdens problem talar man nästan bara om bensinskatt och utlokalisering av statliga jobb. Kan de förslagen enskilt ha någon effekt för möjligheten att leva på landet?


- Jag tycker att politiken lyser med sin frånvaro även här. Det är en brist på förståelse på vad som håller på att hända. Att de stora städerna attraherar de unga, inte för att det är brist på jobb eller statliga myndigheter på landsbygden, utan för att de stora städerna har mycket mer att erbjuda många unga


Så frågan är väl om våra politiker  Åmål stoppar huvudet i sanden och inte låtsas om de problem som kommer när de unga lämnar kommunen. Eller tror man på att de nyanlända skall rädda Åmål i framtiden. Men har man inga arbeten att erbjuda, snart inga bostäder att hyra ut , en ökad kostnadsbild på både skola och sociala åtagande så kan man fråga sig om inte professor  i  nationalekonomi  Charlotta Mellander slår huvudet på spiken i sin analys över kommunernas chans till tillväxt i framtiden.  

Av tommy norum - 3 september 2015 07:00

  




Stora förändringar i Åmål under 1960 och 70 talet där husen kom upp som svanpar ur jorden lite var stans i staden .

        

järngatan 2015 med hyreshusen Riksbyggen i blickpunkten. 

Det här är bebyggelsen strax efter järvägsövergången som det såg ut fram till slutet på 1960 talet. 


Här har vi ett foto från ungefär samma plats som ovan där Riksbyggen är i full färd att bygga på området.

fotot från 1968 och taget av Leiler Norén

 

Här är har den bortre delen av Järngatan i fotot ovan innan grävskopan kom på plats och förändrade gatubilden.. 


  


Av tommy norum - 2 september 2015 15:13


SD-väljarna är inte förbittrade förlorare

 ”Hur extrema är Sverigedemokraterna ?
 

Reinfeldt går hårt ut i sin bok där han försöker ge en bild hur en SD- sympatisör ser ut. 


De är missnöjda med sitt eget liv och området de bor i

 SD-väljarna beskrivs som "avvikare" från övriga väljare och att de "inte känner samma tillit till andra människor, till samhällets institutioner och det demokratiska systemet.


Han anammar tydligen bilden att det är en man i övre medelålder. Han bor på landsbygden eller i en större tätort. Han är lågutbildad, ­inte medlem i facket och ­beskriver sig som varande arbetare eller småföretagare.

SD-sympatisören är inte intresserad av politik, är inte nöjd med hur demokratin fungerar och har mycket litet förtroende för våra folkvalda politiker.Det är den bilden Fredrik Reinfeldt försöker ge läsarna i sin nya bok av de som röstar och sympatiserar på SD. Kanske för att skapa ett förhållande att man skall skämmas att tillhöra skaran som sympatiserar för SD.



Men stämmer det att det är i socioekonomiskt utanförskapet SD finner sina väljare? Nej, inte enligt SOM-under­sökningen.



De flesta SD-sympatisörer har arbete eller är ålders­pensionärer. De är inte mer oroade än andra över att förlora sitt jobb. SD-sympatisören har en ekonomi som är jämförbar med övriga befolkningen och de allra flesta anser att de klarar sig bra på sin inkomst. Nära nio av tio, 88 procent, av SD:s anhängare är mycket eller ganska nöjda med det liv de lever. ­Ungefär likadant svarar alla ­andra.

Nej, det är i andra frågor SD-sympatisörerna står ut. SD-sympatisörerna är mest ­negativa till EU och bistånd. De är för dödsstraff och visar inget större ­engagemang för miljöfrågorna.De skiljer sig från folket som helhet när de säger sig betrakta invandring som hot mot svenska värden.


Kanske är det dags att vi inser det, att de flesta av SD:s väljare inte är vilsna förbittrade människor som lite hejsanhoppsan hamnat hos SD.


Frågan är om det inte är ett lågvattenmärke i Svensk politik genom att försöka få väljare som röstar på ett visst parti få dessa  att uppfattas som idioter som inget begriper


Frågan är väl om inte våra politiker skulle må bra av att umgås med folk utanför politikersfären för att få en mer nyanserad bild hur tongångarna går utanför Riksdagshuset.   



 

Av tommy norum - 2 september 2015 07:00




Det senaste utspelet från regeringen är att man vill ha hjälp av alliansen med att få ordning på invandrarpolitiken.


Klart är väl att man inte ensam vill stå ansvarig för följderna av den massiva invandringen som riskerar att slå sönder alla vallöften både skapandet av nya arbeten, bostadssituationen och ekonomin. Men det verkar som om Alliansen är måttligt intresserade att hjälpa till utan förväntar sig att Regeringen först kommer med förslag för att ha något att förhandla om. Fråga är väl om inte invandringen har växt våra politiker över huvudet när man som det visar sig står så handfallna inför problemet som kommer i kölvatten efter den ökade tillströmningen av flyktingar. Den förra regeringen fick kritik för att man inte med sin politik lyckades hålla jämna steg med arbetstillfällena för den ökade inströmningen av nyanlända. Nu har Regeringen chans att visa att man har en politik som klarar av det hela. Men tydligt var det munväder utan innebörd eller ett spel för galleriet när man nu ropar på hjälp från oppositionen för att riskera att få ta hela ansvaret för en misslyckad invandringspolitik vid nästa val.


Löfven och Romson är för osynliga. Det menar statsvetaren Jenny Madestam angående bottennoteringarna när det gäller förtroendet för de båda partiledarna. – Många väljare uppfattar sannolikt att regeringen inte gör tillräckligt. Man förväntar sig mer.



Regeringens förtroenderas




 TT

”Väljarna väntar sig mer av partiledarna”

Statsvetaren om bottennoteringarna Initiativlösa och passiva.


http://www.svt.se/nyheter/inrikes/statsvetare-de-uppfattas-som-inititativlosa-och-passiva


Förtroendet för partiledarna enligt Novus

Lista över förtroendet för partiledarna enligt Novus mätning 20-25 augusti 2015. Förändring sedan mars inom parentes.

Annie Lööf (C) 27 procent (+2)

Stefan Löfven (S) 26 (-6)

Anna Kinberg Batra (M) 22 (-1)

Gustav Fridolin (MP) 21 (-2)

Jimmie Åkesson (SD) 20 (+5)

Jonas Sjöstedt (V) 20 (oför)

Jan Björklund (FP) 20 (+1)

Ebba Bush Thor (KD) 9 (-1)

Åsa Romson (MP)  7 (-6)


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21
22
23 24
25
26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards