Alla inlägg under september 2015

Av tommy norum - 8 september 2015 07:00


SVD KULTUR



BERGLINS SÖNDAG


       

Av tommy norum - 7 september 2015 07:00



Lördagens tillställning på Värmlandsnäs Skördefest fick väl inte den publiktillströmning som man hoppats på . Regnet och snålblåsten gjorde väl att många skippade besöket . Söndagen bjöd däremot på bra väder och de olika stationerna var välbesökta. Den berömda potatismotivet på Bodaholm är ett måste för de flesta . Alltid lika spännande vilket motiv som kommit till i år


    

På Herrestad fick vi en underhållande information av fadern till de nuvarande ägarna när vi intog vårt fika ihop med 3 av våra barnbarn i den gamla stallbyggnaden. Med 11 hästar i stallet och lika många anställda på 1940 talet så förstår man att bondelivet har förändras under åren. Nu är det ägarna själva med hjälp av maskiner som sköter gården .


 

På Herrestad fanns det här paret som visade vad en häst kan utföra med lite träning.


Trone Hatts Gård var som vanligt intressant med sin bilutställning , lamadjur och lite aktivitet för barnen. 


   


Här fick man också pröva på Lerduveskytte . Den som nappade på den stationen i familjen utan någon erfarenhet av skytte mer än luftgevär var ett av barnbarnen och farmor i familjen.  

Och här har vi kombattanterna i en generationstävling där slutsresultatet med sex skott vardera blev oavgjort med 3 träffar på man . Inte dåligt av 2 nybörjare att få ett sådant resultat. Själv fegade jag ur när jag tänkte på konsekvenserna om jag inte skulle ha kommit upp i samma resultat. Nu kan jag fortsatt luta mig tillbaka och framhärda mina skyttekonster via den skyttemedalj jag fick när jag på 1960 talet gjorde lumpen.  
   

Av tommy norum - 6 september 2015 19:51



Svaret på frågan som ställs i rubriken är tyvärr det vi nu har facit på i Sverige.


Vi har inte lyckas intrigera våra nyanlända där många hamnar i utanförskap. Svenskarna flyttar när det kommer in utlandsfödda i bostadsområdena.


Våra kommunpolitiker vägrar att ge resurser till skolan för att klara de utbildningskraven för de nyanlända. Det saknas bostäder och våra politiker har fortfarande inte en seriös plan för bostadsbyggandet i Sverige för att klara den ökande tillströmningen av flyktingar.

Både kommuner, landsting och våra andra myndigheter har svårt att tillfredställa alla behov som de nyanlända behöver nu och i framtiden.


Tyvärr så saknas de resurser som behövs och när någon påpekar detta så vill våra politiska partier heller prata om främlingsfientlighet, rasister i stället för att visa en realistisk plan för att kunna erbjuda våra nyanlända en framtid in i det svenska samhället på de villkor som gäller för att de skall ha en chans att lyckas.



Hittilldags så har inte våra etablerade partier visat den goda viljan att ta de framtida problemen på alvar utan skjuter dessa framför sig i väntan på vad då ? Att bostäder börjar växa upp som svampar ur jorden, att enkla jobb helt plötsligt kommer på plats där man kan placera de lågutbildade men med en lön som LO bestämmer.



Så frågan är väl om man inte till slut skjuter sig själva i foten när Svenska folket inser att det där med att ta in mer flyktingar än man klarar av och konsekvent vägrar ge de resurser som behövs för att lyckas i en human flyktingpolitik, när man nu ser resultatet med ett ökat utanförskap, kriminalitet, bostadsbrist, en ökad arbetslöshet.


Kanske dags att prata klarspråk för det finns medborgare där ute ,också politiker, som låtsas som det inte behövs stora förändringar med stora omprioriteringar av våra gemensamma resurser för att lyckas nå en humant flyktingmottagande för alla.


Frågan är väl om våra politiker i de etablerade partierna vågar utmana våra medborgare med den informationen när man ser åt vilket håll strömningarna går i opinionsmätningarna.



  


Orkar vi öppna våra hjärtan på riktigt?




En våg av solidaritet väller fram i spåren av flyktingkrisen. Men den hjälp som nyanlända har störst behov av är det tyvärr skralt med i Sverige.


 De nyanlända måste också släppas in i det svenska samhället - på bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och i våra skolor. Och där har viljan att hjälpa till hittills varit betydligt mindre.


Låt oss börja med den akuta bostadsbristen. Boverket har räknat ut att vi behöver bygga mer än ett nytt Stockholm på fem år för att klara den rekordsnabba befolkningsökningen i Sverige.


Samtidigt håller trångboddheten på att bli akut i våra utsatta förorter. I Södertälje tvingas människor inte sällan in i en desperat flyttcirkus på upp till 10-20 olika boenden på ett år. Det är en ohållbar situation som håller på att växa fram.


Forskning visar att Sverige har stora problem med så kallad "white flight", det vill säga att majoritetsbefolkningen flyttar ut när minoriteter flyttar in. Det räcker med att antalet utomeuropeiska invandrare når 3-4 procent i ett bostadsområde för att de infödda svenskarna ska börja flytta ut. Först att dra är högutbildade och höginkomsttagare.


Runt hälften av alla flyktingar som kommer till Sverige saknar gymnasiekompetens. Samtidigt är vi det land i västvärlden som har lägst andel enkla jobb och de högsta minimilönerna. Vi driver människor ut i utanförskap och sysslolöshet. Arbetslösheten är nästan tre gånger så hög bland utrikes födda som bland inrikes födda, och ännu högre bland utomeuropeiskt födda.


Läs hela artikeln


http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/orkar-vi-oppna-vara-hjartan-pa-riktigt/

Av tommy norum - 6 september 2015 07:00

                               


Av tommy norum - 5 september 2015 10:45

 


 

Karlstads kommunala bostadsbolag håller på med ett intressant projekt där man bygger hyresbostäder på vattnet.

Egen brygga med båtplats ingår i konceptet som är långt framskridet i byggnationen.

 

Kanske inte så lätt för Åkab att ta efter när man betänker att man vill ha ca 14000 kr/ mån i hyra för att bo på vattnet.  

Men i Karlstad med mindre arbetslöshet och i en kommun som sakta men säkert växer under åren så finns det

folk med ekonomiska resurser som är beredda att betala för att bo på vattnet.

http://www.nwt.se/karlstad/article1189968.ece



 

Ser man på byggnationen runt kaffeskrapan runt inre hamnen så växer bostadshusen upp som svampar ut jorden och det verkar inte finnas någon hejd  på nyinvesteringar runt vattnen i Karlstad. Men i motsatts till Åmål, som skänker bort sin vattennära mark till hugade spekulanter, så tar markägarna i Karlstad bra betalt av de byggföretag som vill investera i bostäder i vattennära centrala områden i kommunen.

 

Det är väl bara att konstatera att det finns ingen helig vy att ta till  när vi ser hur husen växer upp framför gamla bostadshus som får finna sig att få sin sjöutsikt begränsad.

   

Är det så här våra politiker och tjänstemän ser Måkeberg i sin drömvärd. Hyreshus med hyror för 2 rummare på över 10000 kr/mån ?  Vi får väl se hur det konceptet lyckas för att bli ett lyft för Åmåls kommun i framtiden.   

Av tommy norum - 5 september 2015 10:44




TV4 Novus väljarbarometer augusti 2015: Sverigedemokraterna störst bland män

I TV4/Novus väljarbarometer för augusti slår Sverigedemokraterna nytt rekord samtidigt som Moderaterna och Socialdemokraterna backar.

M                         23,3 (-1,7)
FP                        5,2 (+0,3)
C                          6,7 (+0,3)
KD                       3,3 (-0,7)

S                           25,1 (-1,3)
V                          7,3 (+0,8)
MP                      6,7 (+0,7)

SD                        19,4 (+1,4)
FI                         2,1 (+0,3)
Övriga                0,9 (+0,1)

M+FP+C+KD   38,5 (-1,8)
S+V+MP           39,1 (+0,2)



Novus har för den här mätningen intervjuat 3005 personer per telefon under tiden 3 – 23 augusti 2015. Andelen osäkra väljare är 6,8 procent. 
 
Av tommy norum - 5 september 2015 10:30

                                               DJURÖ NATIONALPARK


Nationalparken Djurö ligger mitt ute i Vänern. Foto: Svante Hultengren

 

Djuröarkipelagen är på många sätt “ mitt i “ den ligger mitt i Vänern, isolerad och mer svåråtkomlig än någon annan ögrupp i sjön. Stränderna andas västkust, fattiga tallmoar med blankpolerade stenhällar och en oändlighet i horisonten.

      

 Bilden till höger går vi från  värmlandsnäs i ett spegelblankt Vänern med destination Djurö framöver.  Den Vänstra bilden är Djurö fotograferad från motsatt sida av Vänern där strandlinjen vid Lindkroken har Djurö i bakgrunden.

    

På norra sidan har vi den för fritidsbåtarna populära  Malbergshamn där den gamla fyren är inseglingsmärke... Hamnen är skyddad för alla vindar utom nordliga.

 

Årans hamn är ett utmärkt ställe att ligga för ankar .


            

 

Genom en vassrensad ränna tar vi oss in nedanför jaktstugan med gummibåten


Det finns 3 hus på Djurö förutom jaktstugan längst till höger  så har vi en lite jordbruksfastighet ,  som på bild nr 3 från höger visar ätande dovhjortar, och Fyrvaktarhuset på norra sidan . Klicka för större bild. 

 

         


 

  Det finns en stig runt ön där man får naturupplevelser både vid strandkanterna och skogen man vandrar i


Av tommy norum - 5 september 2015 07:00





I Kennet Magnussons inlägg på Facebook sidan Du vet att du växt upp i Åmål om fanns det debattörer som total flippade ur och i stället för att bemöta inlägget på ett sakligt sätt så blev det rena mobbningen i en del kommentarer

.

143 kommentarer för ett inlägg där skribenten ifrågasätter om han skall flytta till Åmål på grund av alla invandrare som finns i kommunen.


Känslorna gav en massa konstiga utryck på Facebook sidan Du vet att du växt upp i Åmål om. Vuxna personer som beter sig på samma dåliga sätt som vissa ungdomar på nätet.


Sakfrågan om det nu fanns någon blev i stället rena påhoppet med alla möjliga värderingar på personen i fråga som skrev inlägget.


Här är en del dåliga exempel i kommentarfältet hur man  bemöter åsikterna i inlägget. 

 

Britt-Inger Lund f.d lärare hänvisade i flera kommentarer till det dåliga språket i inlägget, lär dig och stava , ta en skrivkurs och som grädde på moset som kom till och med skithög med i kommentaren.


Asa Mohlin kallar skribenten Pucko , obehaglig man, intellektuell tillkortakommande, rasist, denna hatiske och obehaglige man. Samtidigt som hon påstår i en kommentar att hon håller en god ton i sina inlägg. Det man konstatera att ribban ligger väldigt lågt för en del vad som är god ton .


Kalle Svanér kallar skribenten idiot.


Man blir förvånad hur svårt en del har att tygla sina känslor när man i sin frustration ger utryck för andras åsikter. .

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21
22
23 24
25
26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards