Alla inlägg under september 2015

Av tommy norum - 23 september 2015 06:00



Hörnet Kyrkogatan- Hjeltegatan. 2015

1940 tal


1968  foto: Leiler Norén


Slutet på Torggatan 2015

Så här såg det ut fram till 1980 talet.

S

Norra Långgatan 2015

Norra Långgatan 1980  foto: Nils-Gunnar Elfstedt



Av tommy norum - 21 september 2015 15:16

  

Det blir alltid påtagligt när man lyssnar på en Socialdemokrat längre än två minuter, att för dem är skattepengar först och främst stadskassan och finnansministerns. Vill man ha en skattesänkning då ber man om någon annans pengar och inte vilket vore en hedligare beskrivning - om att få behålla en liten större del av sin egen.
 



Traditionell Socialdemokratisk politik, ta så mycket ni kan från medborgarna i skatter men tala inte om det före valen. Det gäller både i kommunpolitiken och i regeringen.



Trots att Sverige har en av världen högsta skatter så fortsätter Socialdemokraterna att kräva ut mer ur medborgarnas fickor. 80 % av svenska folket får en skattehöjning . Var fanns den informationen innan vi gick till valurnorna vid senaste valet.?  En underfinansierad budget tror många när flyktingnotan görs påmind i slutet på året på grund av de tusentals som står i kö för att få tillgång till vår välfärd.


Nu kommer notan på Stefan Löfvens och för den del också Reinfeldts utspel att alla är välkomna, som har flyktingstatus, att ta del av vår välfärd.


Vi får väl se hur lång tid det tar innan även våra politiker kommer ut i verkligheten. Vi ser nu att Tyskland börjar sakta men säkert att dra öronen åt sig och ger nu signaler om att nu räcker det. Löfven har nog inga planer än att gå Sverigedemokraterna till mötes det skulle vara en enorm prestigeförlust med tanke på den retoriken han använd mot SD en längre tid. Så nu får vi väl se om den tes som så tydligt basunerats ut de senaste åren att  Sverige som land tjänar på den höga invandringen inte bara är teorier utan också gäller i verkligheten.

 

 
 

Försiktig optimism i regeringens budget

Finansminister Magdalena Andersson (S) TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) Foto: TT
 
finansminister Magdalena Andersson (S) pressades hårt vid dagens presskonferens med anledning av Svenska Dagbladets avslöjande att regeringen mörkar att 80 procent av hushållen kommer att få en lägre disponibel inkomst till följd av budgeten. Hon menade att påståendet ger en skev bild av verkligheten, trots att det baseras på regeringens egna beräkningar.
 
läs hela inlägget genom att klicka på adressen .
 
 
 
 
Att be om lägre skatt är att be någon annan betala, sade Magdalena Andersson i budgetdebatten. Ett utmärkt uttryck för att beskriva vänsterns syn på ditt och mitt, och på medborgarmakt och politikens gränser.
Av tommy norum - 21 september 2015 07:00

Opinionsmätningarna duggar tätt i media . Vilken som i slutändan tar hem spelet vid nästa val är nog en öppen historia.

Det vi kan konstatera är att i Metros mätning så fortsätter SD och växa och är det nu i särklass största parti i någon mätning hittills 27.3 % en fortsatt uppgång. Kan tänka mig att de politiska företrädarna i andra partier ha svårt att avgöra vilket ben man skall stå på i flyktingfrågan vilket är väl huvudorsaken till att SD ökar . Det vi kan konstatera är att nu Folkpartiet nu ligger under 4 % kanske ett utslag som speglar väljarnas sympati när man väljer att stödja regeringen i frågan om att tvinga kommunerna att ta emot flyktingar.

Det finns andra opinionsmätningar som visar andra resultat än det YOUGOV visar. Där tex Sverigedemokraternas tillväxt har stoppat på sina 17 % och där Socialdemokraterna fortfarande är det största partiet.  


SD största parti i Yougov

Sverigedemokraterna (SD) blir största parti med 27,3 (+ 2,1) pro-cent i Yougovs mätning för september som presenteras i Metro.

I mätningen ställdes också frågan 
vilka tre politiska frågor som är viktigast just nu, flykting- och invandring hamnade högst upp med 53 procent, en ökning med sju procentenheter från augusti.

- Det är oroväckande för Moderaterna (M) och Socialdemokraterna (S), det är stora andelar som röstade på partierna i valet 2014 som säger att de nu skulle rösta på SD, säger Sören Holmberg.


Han menar att en stor del av förflyttningen har skett under och efter sommaren i samband med en ökad rapportering om flyktingkatastro-fen.

1 515 intervjuer av ett representativt urval genomfördes via You-govs självrekryterade onlinepanel under perioden 10-14 september.



Enskilt parti / (..) jämfört med förra mätningen i procent:

Moderaterna: 20,0 (- 1,0)
Folkpartiet: 3,7 (- 0,7)
Centerpartiet: 7,5 (+ 1,9)
Kristdemokraterna: 4,9 (+ 1,2)

Alliansen:
36,1 (+ 1,4) 

Socialdemokraterna: 21,8 (- 0,3)
Vänsterpartiet: 6,5 (- 0,3)
Miljöpartiet: 5,0 (- 1,4)

Rödgröna:33,3 (- 2,0)

Sverigedemokraterna: 27,3 (+ 2,1)

Övriga: 3,2 (- 0,4)

www.metro.se/nyheter/yougov-flyktingfragan-viktigast-bland-svenskar-sd-storsta-parti/EVHoip!
 
 
 
Av tommy norum - 19 september 2015 20:20

Sent skall syndarna vakna . Nu verkar även Tyskland förstå orimligheten i flyktingströmmen som invanderar landet.

Frågan är väl när vår egen Stefan Löfven vaknar till i sin törnrosasömn.



Tyskland börjar ändra ton om flyktingar

 AP/TT


Tyskland har börjat ändra ton i flyktingdebatten. Först lät det som ett öppet erbjudande att alla krigsflyktingar skulle få komma in. Nu talar tunga medarbetare till förbundskansler Angela Merkel om att Tyskland måste sätta gränser för hur många som kan komma in.


Klicka på adressen för att ta del av inlägget


http://www.svt.se/nyheter/utrikes/tyskland-agnar-ton-om-flyktingar

Av tommy norum - 19 september 2015 10:33

  

Våra politiker borde läsa dagens inlägg av Janny Madestams , fristående kolumnist i Expressen.


 Frågan är väl om hon inte slår huvudet på spiken när hon påstår att ledarskapet är hos vissa politiker bedrövligt i förhållandet till sina medborgare. Åmålspolitikerna är ett lysande exempel på detta. Här låser man in sig i fullmäktigesalen med sin låtsasdemokrati , tar beslut utan att ha ordentligt på fötterna vad medborgarna tycker. Om det nu är så att man tror på sin sak varför i herrans namn delger man inte medborgarna detta så de får ta debatt i sakfrågorna i media istället för att låtsas som om medborgarna inte existerar . Eran förbannade uppgift är att skapa opinioner för er sak som ni brinner för och också låta medborgarna få vara med i debatten före ni går till beslut i viktiga ärenden och inte låtsas om som om de inte finns.  


Ibland kan man undra om våra politiker är skrivkunniga med tanke på hur man behandlar medborgarna när de söker svar.


Har man inte fattat att politik det är att försöka förändra och med alla medel delta i debatter, skriva insändare och göra sig besväret att också svara i anständighetens namn för det man brinner för, visa att man finns också mellan valen. I bland verkar det nästan som om vi lever i en diktatur där en liten klick bestämmer över huvudet på medborgarna där också många gånger våra valda representanter som har en annan politisk färg än de som bestämmer i fullmäktige blir totalt överkörda utan en chans att påverka besluten.

Men icke sa Nicke mellan valen råder en nästan total tystnad om hur man vill förändra samhället och hur det skall gå till, hur det skall finansieras, och man har inte susning om vad medborgarna tycker. Skärpning vore nog på sin plats i fortsättningen.


En bra början vore väl att våra politiker slutar nonchalera sina medborgare och i fortsättningen ge dem den information de efterfrågar i media.


  

PS Låt nu inte nedanstående rubrik ge er anledning att inte ta del av inlägget. Har inget med SD:s politik att göra



 Fler politiker måste göra som Åkesson



Partiledarna måste våga börja leda och inte bara följa.



Många svenska politiker tycks sakna förmågan att också leda opinionen. Få toppolitiker förmår att på allvar väcka hopp hos väljarna om att ett annat samhälle är möjligt.


En annan tes om de livlösa politikerna handlar om att våra politiska ledare blivit för proffsiga och således mer framstår som PR-robotar än människor som vill förändra samhället. Det är viktigare att inte säga fel än att säga något alls.


Ytterligare en tes handlar om förnöjsamhet. Kanske är våra politiska ledare rätt nöjda med dagens Sverige och ser därför inte någon anledning till engagemang. Icke-engagemanget kanske är uttryck för "hälsan tiger still".



läs hela inlägget genom att klicka  på adressen.


http://www.expressen.se/ledare/jenny-madestam/fler-politiker-maste-gora-som-akesson/

Av tommy norum - 19 september 2015 07:00



  Södra hörnet Kungsgatan - Norra Långgatan  1956  foto Henry Stake


 

1956 får de gamla trähusen lämna plats för Epa huset   foto: Henry Stake

      Så här ser det ut i dag 2015 


 

Samma korsning men på andra sidan foto : Bror Isaksson 1956

     Här några år senare 1959.  foto : Melker Bohlin 


 

1962 så har en stor del av kvarteret  gått i himlen in som  Per Myrberg sjunger i 34:an .  foto :Henry Stake

     Det här blev resultatet foto: 2015 

Av tommy norum - 18 september 2015 16:19

Att ta emot många flyktingar till Åmål är tyvärr ingen höjdare för de flyktingar som fått sin placering här.

Haif Bali som skriver här nedan verkar ha det sunda förnuft som många av våra politiker saknar i flyktingfrågan. Hur man skall få in flyktingar på en obefintlig bostadsmarknad verkar inte bekymra våra politiker när man nu försöker tvinga in flyktingar i kommuner som saknar bostäder. Chefen för emigrationsverket gör en aning lätt för sig när han i TV säger att då får de väl bygga bostäder då, det var hans enkla lösning på problemet. Det man kan konstatera är att hans arbetsbakgrund härstammar nog inte från kommunsektorn eller byggbranschen kan man förstå med den naiva inställningen till problemet. Så lösningen hittills verkar har varit ju mer tomma bostäder det finns i kommunerna som också i regel betyder små möjligheter att få ett arbete på platsen ju mer flyktingar skickar man dit.

Hur man tänker sig att få ordning på integrationen med den taktiken kan man ju undra. Så nu tänker Regeringen med hjälp av Folkpartiet tvinga kommunerna via en lag ta emot mer flyktingar. Om man sedan har en rimlig chans att integrera dem till det Svenska samhället det struntar man totalt i .

tn



”Politisk färg inte orsaken till ojämnt flyktingmottagande



Problemet med den ojämna fördelningen av nyanlända har samma grundorsaker som arbetsmarknads- och bostadsproblematiken i övrigt i Sverige”, skriver Hanif Bali


Bilden som målats upp har varit enkel; de kommuner med hög andel nyanlända migranter som har fått beviljad asyl är goda kommuner, som leds av godhjärtade politiker – och kommuner med låg andel nyanlända leds av av onda högerrasister.


Det hela är ett klassiskt misstag mellan att blanda ihop korrelation och kausalitet. Det är inte den politiska styrningen som är orsaken till det ojämna mottagandet, snarare bostadsdemografin, som i sin tur påverkar den politiska styrningen.


Kommuner som brukar dominera bottenlistan av mottagande av nyanlända har alla många gemensamma nämnare, de har få allmännyttiga hyresrätter på grund av att de berördes obefintligt eller i liten utsträckning av Miljonprogrammet.


Problemet med den ojämna fördelningen av nyanlända har samma grundorsaker som arbetsmarknads- och bostadsproblematiken i övrigt i Sverige.

Där jobben finns, finns inga bostäder – där jobben lagts ner eller flyttat finns väldigt gott om bostäder där placeras invandrarna i stor grad och har ofta en röd politisk ledning. .


En jämn och effektiv fördelning av nyanlända där de har som bäst chanser för egenförsörjning, etablering och god skolgång är allt för viktigt för att utnyttjas som ett sätt att försöka plocka billiga poäng på sina politiska motståndare.


läs hela inlägget genom att klicka på adressen


http://www.svt.se/opinion/article3585734.svt

Av tommy norum - 18 september 2015 07:00

Många flyktingar har Sverige som slutdestination där man har fått bilden av ett mottagande som vida överstiger  övriga Europas länder- Medan många länder ger signaler att här är ni inte välkomna så gör Sverige med Stefan Löfven tvärt om. 


Medan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och vår egen stadsminister Stefan Löfven gång på gång går ut i media och ger signalen till att kom till oss så skall vi ta emot er med öppna armar.


Ett budskap som spridis runt i världen via nätet och släktingar som fått sin fristad i länderna. Medan många av Eu:s medlems stater försöker hindra flyktingströmmarna med alla tänkbara medel och där man också inser den ohållbara i situationen så fortsätter Stefan Löfven att bjuda in i sin retorik för att i första hand hålla distans till Sverigedemokraterna på hemmaplan. 


Den  senaste inbjudan kom i regeringsförklaring där även Kungen föll in i budskapet i sitt öppningstal .

Man blir lite konfunderad över situationen . Medan i stort sett alla politiska partier i Sverige är överens att man totalt misslyckat med att intrigera en stor del av flyktingarna som kommit, man är överens om att vi fått en ökad segregation , man är överens att kommunerna som har huvudansvaret för mottagningen inte i många fall klarat av sin uppgift . Man är överens om att Staten inte på långa vägar tagit sitt ansvar och gett kommunerna det stöd i större bidrag som är en förutsättning för att ens komma i närheten av det mål man har satt sig att nå. Man är överens om att man måste komma tillrätta med situationen men har inga konkreta förslag att komma med. Det finns ca 60 miljoner människor som befinner sig på flykt ute i världen därav nästan hälften är barn .  Det det är totalt orealistiskt att vi  ens orkar ta emot en bråkdel av dessa .


Men så länge Sverige och Tysklands politiska företrädare gång på gång upprepar i sin retorik att kom till oss så tar vi emot er med öppna armar.

 Skicka hit barnen först så skall vi se till att de får en ordentlig utbildning och när ni sedan som anhöriga har rätt att återförenas så står vi för ert uppehälle, ni får bostad och en pension att leva på. Tacka tusan för att Sverige är ett drömland att komma till och som lockar tusentals flyktingar att försöka komma hit och  är beredda att offra sitt liv för både sig själva och barnen för att nå sitt mål.

Avigsidorna ser vi när kanske inte det blev riktigt som man tänkt sig när man inte platsar i att klassas som flykting och blir utvisad men fortsätter att vara kvar . Vi har flera hundratals gatubarn i storstäderna som lever på brott och knarkförsäljning läser vi i dagens media. Och som vanligt står våra myndigheter lamslagna inför situationen. 

Så frågan är väl om man inte till slut tvingas att anpassa vår flyktingmottagning efter vad vi klarar av att intrigera in i det Svenska samhället. Nu är det tuta och kör och där man på inga villkor vill dra i nödbromsen för att ge Sverigedemokraterna politiska poäng  på hemmaplan. Så när en allt större del av medborgarna börjar förstå att situationen är ohållbar i längden så föredrar våra politiker att ta på skygglapparna för verkligheten. 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21
22
23 24
25
26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards