Alla inlägg under juli 2015

Av tommy norum - 8 juli 2015 07:00


SVD KULTUR



BERGLINS SÖNDAG


       

Av tommy norum - 7 juli 2015 18:58

Produktbild

Folkfest på kajen när bluesen intar Åmål


Big Daddy Wilsson. Foto: Roger Lundsten


Det är som alltid stor folkfest i Åmål när bluesfestivalen intar stan.

Tusentals människor samlas med båtar, tält och hus­vagnar för att umgås och upptäcka något nytt.

- Det är jam överallt, det är helt otroligt. Alla går med en öl i handen men det är inget bråk, bara trevligt, säger Ingrid Bergman som kommit till festivalen från Hyppeln.


Klicka för att ta del av inlägget


http://www.expressen.se/gt/folkfest-pa-kajen-nar-bluesen-intar-amal/


Artister

Artister från USA, EU & Skandinavien uppträder på ett 10-tal platser under dessa blå dagar i Åmål. Här är ett litet urval:

  • Jasmine Kara (SE)
  • Bobby Rush (US)
  • Alvin Youngblood Hart's
    Muscle Theory (US)
  • Big Creek Slim (DK)
  • Sven Zetterberg Blues Band (SE)
  • Tim Mitchell Band (US)
  • Thorbjörn Risager & The Black Tornado (DK)
  • Knock-Out Greg & The Injectors (SE)
  • Sofie Reed (US/SE)

Åmåls Bluesförening
Kyrkogatan 10
66231 Åmål

Tel: 0532 71398

Kontaktperson: Blues Office

Av tommy norum - 7 juli 2015 07:00


Som vanligt är det politikerna som är framme och ställer till det när det blir ekonomisk kris i länderna. 


 Men lyssnar man på Jonas Sjöstedt (v) så är det bankerna och kapitalet som ställer till det som nu i fallet Grekland.  


Hur långt från verkligheten får man befinna sig som politiker kan man fråga sig ? 


Här lever man över sina tillgångar på grund av korrupta politiker som mer ser om sitt eget hus än sina medborgares intresse. Då är det bankernas fel när de till slut sätter stopp på låneutgivningen för att trygga sina investeringar. Varför i herrans namn skall utlänska banker och regeringar betala för att grekernas politiker inte är kababla att sköta sin ekonomi ?  I stort sett alla ekonomier som är på väg utför så är det på grund av att politikerna i valrörelser lovar guld och gröna skogar om de blir invalda.

När sedan verkligheten efter valnatten kommer i fatt så återstår det bara att låna pengar för sina vallöften.

Vi har haft åtskilliga exempel på den utvecklingen ute i världen. I vänstervärlden är det kapitalets fel när politikerna  lånar till utfästelser till medborgarna som man inte har ekonomi för och när man försöker komma undan sitt ansvar att betala tillbaka så är det i deras retoriken ett slag i ansiktet till medborgarna när man vägras få tillgång till lånat kapital utan att behöva anstränga sig själva med reformer så att man kan stå på egna ben.  

 Men det är ju en vanlig lösning i vänster idelogi att det är alltid någon annan som skall betala när man ordnar till reformer utan täckning i budgeten. Då är det banker och kapitalet som skall stå i skamvrån inte de politiker som ställt till det hela. 


 

Greklands kris är inget som uppstått på senare år. Den har byggts upp under lång tid när grekiska politiker, oavsett partifärg, inte angripit de grundläggande problemen i ekonomin.



Den sociala krisen i Grekland blir allt värre. Ungdomsarbetslösheten närmar sig 60 procent. Varannan pensionär lever på eller under fattigdomsgränsen på 665 euro (drygt 6 000 kronor). När dessutom bankerna är stängda är det svårt att komma åt de besparingar människor till äventyrs har. Pensionärer får ta ut som mest 120 euro (1 100 kronor) per gång de dagar bankerna öppnar särskilt för dem.


Många konstiga förmåner har de grekiska offentliganställda fått ta del av.

Grekiska offentliganställda blir av med sex dagars semester när regeringen drar in en gammal förmån. De anställda får inte längre extra ledigt som kompensation för att de arbetar med dator.

– De statligt anställda har inga problem jämfört med privat anställda. De har höga löner, hög trygghet och jobbar fem timmar om dagen. Lönerna i offentlig sektor är dubbelt så höga som i privat där man jobbar mer och har mindre trygghet.

Greklands statliga sektor har svällt enormt sedan början av sek­let. Lönerna har höjts, samtidigt som vänskapsrelationer med politiker gått före kvalifikation. Nu dras snaran åt, och när parlamentet nu debatterar nya sparpaket lär protesterna skandera på Syntagmatorget utanför


Landet dras med en historisk och omfattande korruption. Politiska dynastier har köpt stöd genom att dela ut jobb i offentlig sektor och förmåner.

”Greklands problem ligger i korruptionen”

 
 
Maria Hadjiaggelidi är revisor i Aten.

– Problemet ligger i systemet.

En bättre lösning, tycker Maria Hadjiaggelidi, skulle vara att göra tjänstemännen på skattekontoren anonyma. I dag betyder de personliga kontakterna allt och kontrollanterna lever gott på mutor. Dessutom vill hon att skolan tidigt lär ut vad det betyder att betala skatt och värdet av att dela på kostnader. Grekerna tänker alltför mycket på sig själva, tycker Maria Hadjiaggelidi.

 

.

Av tommy norum - 6 juli 2015 07:00



 


Skärp er medborgare. .


Ett påstående som lindas in i andra påhittade ordval för att inte reta medborgarna.


Socialdemokraterna visar verkligen sin oförmåga att tala klartext när man inför ordet utvecklingsmoral vilket betyder att man skall ta sig i kragen och kämpa lite hårdare som tex i skolan eller när man söker jobb .  Man får helt enkelt ta ett större ansvar för sin situation .

Moderaterna hade det nya utanförskapet som sin slogan och som omfattar lågutbildade ungdomar och invandrare där signalen var att nu får ni skärpa till er kämpa hårdare för att komma in i det Svenska samhället .

Den klara signalen från våra två största partier kanske ändå ger en fingervisning om att man politiskt inte har så mycket att komma med i hur man skall lösa skolfrågan eller arbetsmarknadssituationen bland ungdomar och invandrarna.


Så nu går man ut i ren desperation och påkallar en skärpning efter den flumpolitik som har försts de senaste tjugofem åren bland de etablerade partierna i bägge lägren.  


I grunden har man väl delvis rätt, livet är ingen räkmacka man blir bjuden på utan man får nog ta sig samman lite till mans och inse att man har ett eget ansvar för sin framtid , en verklighet som våra politiker i åratal har haft svårt att informera medborgarna om.

SD ledaren Jimmie Åkesson satte etiketten Sociakonsarvativ på Löfvens utspel på nymoralismen vilket inte föll i god jord i det Socialdemokratiska lägret.


Så de två största partierna har nu börjat vakna till när man nu börjar inse att skall man fä en förändring så måste också medborgarna ta sitt ansvar för sin situation där väl skolan är den springande punkten för att lyckas i sin politik. Sent skall syndarna vakna kan väl vi som upplevt skolan som en port till framtiden och där disciplin och pluggandet var en förutsättning för ett lyckat resultat till ett arbete.

Men med en flumskola där många inte ens behagar infinna sig till lektionerna och där skolpengen betalades ut även om man inte utan giltigt skäll uteblev från lektionerna.


Så frågan är väl om det inte är ni politiker som inte haft förmåga att sätta krav på medborgarna är anledningen till det uppkommna situationen. 









Av tommy norum - 4 juli 2015 07:00



Detta var infört i bloggen 2010 där jag presenterade Lurö med lite bilder. Ett besöksmål som fortfarande  är intressant både för oss båtägare och ni andra som kan nå ön med charterbåt dagligen under sommarmånaderna med utgång från Ekenäs ute på Värmlandsnäs. .





Min första segelsemesterdag blev tuff överfart från Åmål till Lurö på andra sidan med stundtals 13-15 m/s i vindbyarna. Lurö som är ett måste varje år som vi tillbringar i Vänern. En ö mitt i vänern som har 2 st resturanger, vandrarhem,  ruiner efter kloster och tegelbruk och en fin natur att vandra i.      



  

Stångudden

Noblesse ankrad i Bösshamn 


 Det första som möter en är Stånguddens fyr som man passerar innan man kommer till Bösshamn, en mötesplats för båtfolket med lä i alla vindar utom nordlig. Här ligger man för ankar och tar lillbåten in för ett besök i land.       

Så här ser Lurös karta ut och kan uppsökas om man inte har egen båt, genom dagliga båtförbindelser från Ekenäs på Värmlandsnäs.

 

,




   


  

 Vandrarhem i båt och i byggnad som efterliknar en fyr, ovan.


  

 Restaurang Stormlyktan i Stenstaka.



Av tommy norum - 3 juli 2015 07:00

Här är den senaste informationen till de som anmält intresse  för fiberabslutningen.



Till Er som anmält intresse  för fiberanslutning via stadsnätet


Vi bygger framtidens  fibernät i Åmål! www.stadsnatamal.se SÅAB vill passa på och tillönska alla en skön sommar! SÅAB Stadsnät i Åmål AB stadsnatamal.se
Den första etappen med grävning av kanalisation för fibernätet börjar nu närma sig slutet och beräknas vara klart under september. Anledningen till att det tagit lite längre tid, än det var planerat från början, är att under ”vintern” beslutade bolagets styrelse att utöka den första etappen med kanalisation för villafiber.


Under våren har även förhandlingar med olika tjänsteleverantörer skett. Vi har gjort det i samverkan fem stadsnät för att få många och bra tjänster i stadsnätet. Vi är nu klara med ett flertal tjänsteleverantörer och förhandlingar fortsätter för att få ytterligare tjänsteleverantörer i nätet. De tjänsteleverantörer som är klara hittar Ni på www.valjtjanst.se (under IP-TV, så är inte Canal Digital klar för Åmål ännu). Målet är att SÅAB startar upp vissa tjänster under 2015.
Villor SÅAB kommer att kontakta och erbjuda Er anslutning till stadsnätet utifrån lämnade intresseanmälningar. De områden med störst antal intresseanmälningar kommer att prioriteras.
Samfälligheter/bostadsrättsföreningar/hyresfastigheter SÅAB kommer att kontakta Er efter semesterperioden och gå igenom de olika anslutningsalternativ som finns för att kunna lämna offert.


Företagstjänster SÅAB kommer att kontakta Er efter semesterperioden och gå igenom de olika anslutningsalternativ som finns för att kunna lämna offert. På industriområdet är stamnätet färdigt och en avlämning vid tomtgräns finns till alla fastigheter.
Hemsidan kommer att uppdateras och vi kommer under hösten att lägga in en tjänst där Ni kan se hur intresset för fiberanslutning är i olika områden.
Vi kommer efter semesterperioden att återkomma med en uppdaterad information om tjänsteutbudet



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards