Alla inlägg under juli 2015

Av tommy norum - 14 juli 2015 07:00

                                                                              

                                                                                               

                        

Av tommy norum - 14 juli 2015 07:00

Det var tider där bekymmer om arbetslöshet inte fanns på dagordningen


Det var då man klarade sig på en lön och barnen fick växa upp med kamrater i sin hemmamiljö, det var då man sparade till det man köpte. Det var då mamman tog emot barnen efter skolan. Det var då familjerna drömde om en egen bil, ett eget hus. Det var då man började åka på charterresor utomlands. Det var då man umgicks i familjerna, det var då familjen satt hemma och lyssnade på radion på lördagskvällarna, det var då man började skaffa sig telefon och man pratade om rörliga bilder i en burk som fanns i Amerika.

 Det var ingen hejd på drömmar efter materiellt välstånd som för de flesta gick i uppfyllelse har det visat sig.


 Men till vilket pris kan man fråga sig när vi ser dagens samhälle ?


Där får de som har arbete  jobba häcken av sig för att underhålla alla prylar man skaffat sig under åren . Man går i väggen, man har dåligt samvete för att inte räcka till för barnen, man är upp till skorstenen belånad för att kunna hänga med i hetsjakten på prylar. Ungdomarna  mår dålig när man inte lyckas uppnå de allt högre och högre krav man ställer på sig själv hur man skall vara, hur man skall se ut, och där den minskande arbetsmarknaden ställer allt högre krav på individens skolresultat där det inte längre  räcker med att sitta av skoltiden utan att anstränga sig för då finns inget arbete att gå till i framtiden.


I mångt och mycket var det nog bättre på 1950 talet.        




     

 

       


 

          





               


        




http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=67&returnurl=http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3d%26categoryid%3d14%26minyear%3d1950%26maxyear%3d1960



Det handlar om cyklar (1953)   7 min

 

Om en filminspelning som börjar på Sandrew-Ateljéernas innergård med inspelningsteamet i full verksamhet och filmen de skall göra skall handla om cyklar. Fortsätter med en kort historik om cyklar och om cykelsemester och om cykling för stora och små på vägar och stadens gator. Filmen inspelad i samråd med Cykelfrämjandet.
Av tommy norum - 13 juli 2015 07:00


SVD  KULTUR



BERGLINS SÖNDAG




 


     

Av tommy norum - 12 juli 2015 07:00




Kommentar till Ordet fritt
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

Fredag 10 juli 22:42

En "styvnackad" generaldirektör eller ett frustrerat kommunalråd som har svårt att acceptera en "respektlös" överhet








Läste i tidningen Dalslänningen att skatteverket ska flytta skattekontoret från Åmål till Karlstad. Det stod också att kommunalrådet Michel Karlsson ondgör sig över detta. Ja inte bara det han retar sig på personen generaldirektören Ingemar Hansson. Michael Karlssons vokabulär haglar över den stackars generaldirektören med ord som:
"respektlöst",
"förvånande att generaldirektören är så styvnackad",
"mycket märkligt agerande",
"det handlar om prestige".

Ja, jag kan ju förstå Michael och hans agerande, (vi är ju alla människor) men att ordvalen skulle vara bra argument i förhandlingarna om bevarandet av Åmåls skattekontor tvivlar jag starkt på. Michael Karlsson kanske ska gå en kurs i förhandlingstaktik?

Sen är det en annan tanke som slår mig när jag läste detta. Och det är hur den karln har agerat i vindkraftsfrågan under de senaste åren.

Nu var det många som fick ångest över hans framfart och svek i den saken. Ett mera "respektlöst" elände än Michel Karlsson i vindkraftsfrågan i Fengersfors och i Kingebol får man ju leta efter. Trots flera års långa uppvaktningar och påstötningar och information om vindkraftens visuella och audiella helvete kastade han in respektive grannar i ett trettio års långt lidande och ständig plåga. Och med försämrade fastighets värden och försämrad miljö och ökade CO2 utsläpp. Giftspridning i naturen och en fågeldöd utan dess motstycke. (C:a 9700 stycken större fåglar förväntas sönder hackas i bitar under tillståndstiden.) Och det bara av en enda anledning, enligt honom själv: för att få "lugn och ro" på kommunkontoret.

Att kommunmedborgarna också vill ha lugn och ro, och det i sina egna hem, det brydde karln sig "styvnackat" inte om alls.

Under flera år kämpade dessa grannar mot en stenhård bergvägg uppbyggd av endast "prestige" och egensinne hos en människa som glömt vilka som röstade in honom som kommunalråd. Istället flydde han, och det i egenskap av socialdemokrat, upp i knä på centerns gaphals och lyssnade till det i valet förlorade partiets argumentering i frågan.


 Sen går han i taket när generaldirektören för skatteverket behandlar honom lika nonchalant som han har behandlat sina kommunmedborgare i vindkraftsfrågan. Ordspråket säger: att den som illa gör han illa far. Så ock: det man sår det får man skörda. Förhoppningsvis får han nu en tankeställare, nu när han ser hur "lätt" det är att försöka påverka på demokratiskt vis i ett samhälle som glömt sina medborgare och bara tänker på sitt eget och sin egen komfort.

Nu lyssnade han ju till vissa medborgare. Jag tänker närmast på de som bor i Jakobsbyn. Men längre än så sträckte sig inte den omtanken. Men så bor ju också Tommy Jingfors där och inte i varken Kingebol eller Fengersfors. (Tommy var en av de som initialt startade upp arbetet med tilläggsplanen 'Vindbruk Dalsland', då när man skulle börja planera för nåldynan i Dalsland, fullproppad med vindkraftverk på varje tänkbar höjd i hela landskapet.)

Jo, det blev inte heller några vindkraftverk på Östby med omgivning. Troligen därför att den på kommunen som skrivit kontraktet med vindkraftsbolaget hade passat på att också arrendera ut några grannars marker ock det utan deras vetskap eller samtycket. Så med hot om polisanmälan och annat ståhej vek sig kommunen och lade hela projektet i papperskorgen - där det egentligen redan från början hörde hemma.

Jo, också därför att om det blivit vindkraftverk på Östby hade Agda 90 år behövt både störthjälm, varselväst och skyddsskor för att överhuvudtaget få beträda området för att lämna sin lilla soppåse på Östby enligt de skyddsregler som gäller i det riskområde som finns runt varje vindkraftverk.

Så, Michael Karlsson, lycka till med förhandlingarna med generaldirektören på skatteverket! Mitt råd är att du ska byta bort vissa fyrkantiga ord i den "konversationen" och inta en lite mera lågmäld och undergiven attityd. Du förstår, generaldirektören har sina förhållningsregler i sitt regleringsbrev från högre ort, att ta hänsyn till, som t.ex "effektivitetskravet" vilket varken han eller du kan ändra på.
Nu då du och din regering bestämt sig för att hela Sverige INTE ska leva.

Med vänlig hälsning från
kommunmedborgaren Dag Blomqvist i Ånimskog

Av tommy norum - 11 juli 2015 07:00

Fredagsmys i musikens värld bjöds det på runt om i centrum. Med regntunga moln över Åmål på förmiddagen så luckrades molntäcket upp med fint väder när spelningarna började. 

    

Populärt loppis utanför gamla kyrkan.

     

         

Många var de som lyssnade på musiken runt centrum


 



 

 

En plåthink en trästav och ett snöre blev ett instrument på gågatan



 


 
 
 


 
 
 


  

Av tommy norum - 10 juli 2015 07:00


    Båtarna och husbilarna  börjar komma på plats

 

Järnvägsvagnarna med sovplatser är på plats.

 

Till och med en gräsand väntar förväntansfull nedanför Solsidan på att musiken skall komma igång. 


Campingen på Örnäs är fullbelagd som vanligt , folket strömmar till , då kan festen börja i dagarna 3

Av tommy norum - 9 juli 2015 07:00


 


I år firar Mariebergsskogen 90 år


Mariebergsskogen är Karlstads  stadspark .. Parken skänktes till Karlstad stad 1896 av doktor  Conrad Höök . År 1925 flyttades kulturbyggnader från olika delar av Värmland  och bildade därmed ett  friluftsmuseum . Mariebergsskogen har också byggts ut under 2000-talet med  Natur Värmland . 

 


 .        
Klicka för större bilder



Parken är öppen hela året och är begåvad med en cirkelrund konstfrusen skridskobana i parken .



Årets artister i parken .

Ulf Lundell, Bo Kaspers Orkester, Thåström, Carola, Packmopedsturnén och familjekonsert med låtar ur Frost och High School Musical.


 

 Det här glada  kusingänget från olika delar av Sverige gjorde Mariebergsskogen en eftermiddag 


  

Den här oblyga krabaten hälsade oss välkomna in  till Naturrum  

         


                            


 klicka för större bilder  


Här bjuds det på lärdomsord från naturens värld



 


Tåget som har namn efter grundaren av parken , Conrad Höök , åker  förbi utanför fönstret  där man  bjuds på en åktur runt anläggningen. 

   

Här får både barn och vuxna motionera sina skrattmuskler.     

 

 Här avslutas dagen på Terassen med att studera  glassmenyn som resulterade i en glassupplevelse utöver det vanliga.             

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards