Alla inlägg under juni 2015

Av tommy norum - 10 juni 2015 07:00

Kan vi inte längre lita på SVT:s nyhtesflöde i invandrarfrågan. Själv blev jag förvånad när såg inslaget där  framförallt Syrier som kommer hit har en diger utbildning bakom sig i sitt land och som kan komma till nytta för Sverige. År en knasig  definition av högutbildat ett led i att försköna läget med den stora invandringen för att få folk att tro att här har vi lösningen på arbetssituationen när inte arbetsgivarna lyckas  hitta rätt kompetens   på de arbetssökande ?  Varför inte använda SCB :s material som visar ett helt annat resultat än de påhittade som SVT använder i sitt nyhetsflöde

 tn



 

SVT borde ha nämnt att endast 0.3 procent av de nyanlända har forskarutbildning”


hävdade nyligen att mer än var tredje syrisk flykting är högutbildad, och målade upp bilden av ett kompetensregn. Uppgiften stämmer inte och bygger på en knasig definition av högutbildad där även enkla yrkesutbildningar har räknats in.


I Sverige betyder dock högutbildad högskoleutbildad, någon med ett par års mekanikträning i den syriska militären betraktas inte som högutbildad. Dagens Industris ledarsida kritisera också SVT:s orimliga definition av högre utbildning.

Det är oklart varför SVT överhuvudtaget ska försöka sig på egna estimat. SCB har redan detaljerad statistik på nyanländas utbildning med den standarddefinition som gäller i Sverige.



Läs hela artikeln http://www.svt.se/opinion/svt-borde-ha-namnt-att-endast-0-3-procent-av-de-nyanlanda-har-forskarutbildning





Av tommy norum - 9 juni 2015 07:00


Det här inslaget var med i bloggen 2011. Det vi kan konstatera är att politikerna kunde inte hålla sig i från ett köo av fastigheten. Tyvärr kommer det nog visa sig att det får pumpas in åtskilliga skattekronor i framtiden för hålla igång rörelsen runt fastigheten .  För inte så länge sedan gjorde man sig av med Stadshotellet där kommunen pumpat in miljoner under åren. Så säljer man och sätter sig i samma situation igen genpm köpet av Seaside. Att man aldrig lär sig av sina misstag.





 

Restaurangnäringen i Åmål har det inte lätt i att försöka överleva i en kommun med minskad befolkning och en överetablering av näringen som gör att man håller på att ta död på varandra i rask takt.


Flera näringsställen är till salu däribland Arian Jalals Hamncompaniet som nu är stängd  på obestämd tid. Vad som förestår den plötsliga tillbomningen av lokalerna  kan man bara spekulera i. Trist , det som uppfattades som en höjdare och en pärla runt småbåtshamnen och för kommunen.


På sin tid var investeringen  en början på en optimismen i kommunen där byggnationen skulle locka besökare och få kommunen att framstå som en utvecklingsort.

Tyvärr är det nog så att investeringar i var det än är förutsätter först en marknad sen investering, inte investera och sen söka efter en marknad som många gånger inte finns, det brukar i långa loppet aldrigl fungera.


Det vi kan hoppas på är väl att en ny krögar dyker upp och försöker  driva rörelsen. En tom restuaranglokal på  Åmåls finaste tomt det  ger ju absolut inte några positiva vibrationer för  besökarna i kommunen. 


Vi får hoppas att  den nya politiska ledningen i kommunen inte går in och löser ut fastigheten som restaurang Hamn-Companiet finns i, och sen med subventionerade hyror låter krögare fortsätta. Det är väl den lösningen som fastighetsägare  Marcus Engebretsen går och hoppas på och som han har lobbat för till politikerna vid något tillfälle.


Det räcker med stadshotellet där vi skattebetalare pumpat in miljoner under åren för att få krögare att etablera sig och stanna kvar. 

Våra skatter behövs till viktigare saker än att hålla företagare under armarna när de inte klarar att driva sina rörelser under  marknadsmässiga villkor,  

Av tommy norum - 7 juni 2015 07:00

Kanalbolagets båt Loke vid Björkåsholmen  i Harefjorden  1927

Friherrinnan Lilliehöök firar sin make, kanaldirektör Wilhelm  födelsedag med släkt och vänner.

 


     

Här har vi kanaldirektören själv stående tredje  från vänster mdan hustrun är sittande längst till höger på bilden 

Av tommy norum - 6 juni 2015 13:45


Översvämning 1952 på Färjestadsområdet  xx

Bilden visar: Vy över Skoghallsverkens virkesmagasin.  1952

Wennbergs mek. verkstads, Karlstad
Bilden är en i ett urval av bilder från Wennbergs mek. verkstad. 

Bilden visar: ST. Eriks - mässan. Trucken "Jimmy"

1952   xx

Wennbergs mek. verkstads, Karlstad
Bilden är en i ett urval av bilder från Wennbergs mek. verkstad.  1952

Bilden visar: ST. Eriks - mässan.


foto 1952

Plankstuga på Muraregatan. Envånings trähus med glasveranda. Taget mot framsidan och vänster gavel. T h stort stenhus byggt 1952. Plankstugan nu riven  xx




Rosenbadsgatab f r nr 5 och 7  1954   Foto Leif Ronge



Från Thulehusets bygge Herrgårdsgatan - Östra Torggatan. 1953. "Tingvalla lagerbergs nordvästra hörn blottat vid grundgrävning."  1953
Bilden tagen från norr mot söder


Magnusson Bechfs bilverkstad i Stadsträdgården (vid Rosenbadsgatan)  foto:    Leif Ronge  
Den köpta delen samt området däromkring disponerade Karlstad stad för sina trädgårdar och parkanläggningar

1954  xx





Rosenbadsgatab f r nr 9 - 7 - 5  1954   foto:Leif Ronge  xx


Karlstad
Hörnfastigheten Kungsgatan - Östra Torggatan. Nuvarande Kreditbanken  1954  xx

foto 1955  foto Dan Gunner  xx

Karlstad. Järnvågen vid Kanikenäset i Karlstads hamn, byggd år 1837. Byggnaden användes nu till magasin. Revs år 1958.


40 Mariann går i mål vid Nationella regattan i Karlstad augusti 1955.

Seglad av Oskar Stark och F.E Hahne     xx




Kungliga besök    foto  Dan Gunner  xx
Gustaf VI Adoklf och kung Olav av Norge på besök i Karlstad i samband med avtäckningen av Fredsmonumetet 1955



Interiör från Idrotsmagasinet AB  1956   xx

Fotograf:L Ronge

Riksväg (E 18 gamla sträckningen vid Väse Kyrka) Foto från "Hinket"
av Gösta Johansson  1956

Bron vid kyrkan är nybyggd fotograferad i östlig riktning.



Vikengatan 5  1957   foto  L Ronge




Rosenbadsgatan våren 1957  foto L Ronge  xx


Gården Drottningsgatan 28
Fastigheten sedd från Drottninggatan, där "Dundergårdarna" tidigare lågo.  1957  xx


Gården Drottningsgatan 28
Gårdsflygel till vänster inne på gården. På 1910- och 1920-talet bebodd av

Gustaf Anderssons måg, destriktslantmätare Axel Berg, född 1849 död 1926.  foto 1957  xx

Gården Drottningsgatan 28
Huvudbyggnaden i sitt nya skick efter att ha iordningssälts av nuvarande ägaren ( ett försäkringsbolag) i syfte att bereda plats för affärerna i samband med rivningen av Brattströmska fastigheten och nybyggnad på denna tomt  1957  xx


Flygfoto över Karlstad med Klarälven och Klarabron i bakgrunden

foto: Wermlands-Tidningen  1957  xx

Klarälvens höga vattenstånd 1957. Motiv från Sandgrund  FOTO 1957  xx


Stadshotellet mot älven med kajen i förgrunden. T.v del av trädgården  1957  xx


Drottninggatan i Karlstad
Drottninggatan 37.
Fastigheten ägdes av G. Perssons sterbhus sedemera av grosshandlare Goldman
Drotninggatan nr 37 innan rivningen. Foto 1959  XX




Huset nr 39 vid Drottninggatan, innan huset skulle rivas det vita huset inne på gården, hade Plåtslagare Cederblad sin verkstad  1959  XX



Översvämningen. Ett urval från samlingen av olika vyer av översvärmningen
Klarälvens höga vattenstånd 1959. I bakgrunden Klarabron  xx



Översvämningen 1959. I bakgrunden Klarabron och kvarteret Almen. Lusten i arbete med timmermosa

FOTO   Wermlands-Tidningen  xx


Översvämningen 1959. Vid Mollstugan. I bakgrunden Sundstabron  xx




Av tommy norum - 6 juni 2015 07:00


  


Blir ingen lätt uppgift för Magnus Dalsbo i Åkab att ordna till en hyresgäst för restaurangen Seaside som är villig att betala ca 600 00 kr i kallhyra för lokalerna om ÅKAB skall få täckning för köpeskillingen på 8.4 miljoner och  kanske ca 200 000 kr i energikostnader .


Lycka till får vi väl säga om han klarar den bedriften . Men jag tror inte Åkab är redo att ta den förlusten om man inte lyckas komma fram till en hyresuppgörelse som täcker köpeskillingen.. För inte tänker man väl gå ut och låta marknaden bestämma hyresnivån och låta Åkab ta förlusten utan att få kompensation av ägarna . Skall bli intressant och se hur man löser den ekvationen.

Centerpartiet gjorde en investering i hamnterminalen och tog ut en hyra som inte ens täckte halva investeringskostnaden och lät sedan skattebetalarna stå för resten .


Där var intresset för bluesen som gjorde att man varken brydde sig om fullmäktigebeslut eller kommunallagen när man skrev ett hyreskontrakt med en subvention på närmare en halv miljon om året i tjugofem 25 år- Där var det en brand som räddade skattebetalarna för fortsatta subventioner till en privat företagare .

Om det nu är besöksnäringen med kulturen som skall stå för fiolerna i en ombyggnad via en hyra som täcker investeringen så kommer anslagen via kulturbudgeten behöva ökas väsentligt som också får en inverkan på ett minskat utrymme för kärnverksamheten i framtiden. Här har vi en framtida investering i en ny skola. Vi har en ökad kostnad i att ta hand om våra invandrare där nu regeringen aviserar att kommunerna skall ta ett större ansvar i fortsättningen vilket också betyder ökade kostnader för kommunerna .


Vore det inte smartare att satsa de 8.4 miljonerna i den nya skolan vilket borde betyda ett minskat lånebehov och också en betydligt bättre utgångsläge för kommunens ekonomi i framtiden. .


Vem efterfrågar en restaurang , en utökad satsning på kultur och besöksnäringen när vi har facit på hur man lyckas med de satsningar på kanske hundra miljoner under åren utan att kunna visa ett positivt resultat av de politiska besluten ?

Gemene man skakar på huvudet där också partivänner till Michael Karlsson (S) frågar sig vad som rör sig i huvudet på kommunledningen i Åmål  och undrar om inte det är dags att börja lyssna på gräsrötterna och skaffa nya rådgivare om Åmål skall ha en chans att överleva ekonomiskt i framtiden utan stora skattehöjningar med tanke vad som väntar runt hörnet i stora investeringar på en ny skola. 

 

Christer Engdahls foto.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards