Alla inlägg under april 2015

Av tommy norum - 20 april 2015 07:00


SvD KULTUR BERGLINS SÖNDAG


       

ANNONS
Av tommy norum - 20 april 2015 07:00

Nog borde väl våra politiker vara så pålästa att man vet vad man kommer överens om ?


Denna lekstuga har nu hållit på sedan Socialdemokraterna kom till makten . Det verkar som om ingen vet längre varken vad man säger eller vad man menar eller vad man kommit överens om. Utan tvekan något som spär på politikerföraktet i Sverige . 

tn

Olika tolkningar om Sverige utreder Natomedlemskap eller inte


 TT


Dagen efter försvarsöverenskommelsen går åsikterna fortfarande isär om huruvida den aviserade utredningen är en utredning om svenskt Nato-medlemskap eller inte.


klicka för att ta del av inlägget.

http://www.svt.se/nyheter/olika-tolkningar-om-sverige-utreder-natomedlemskap

ANNONS
Av tommy norum - 19 april 2015 12:01


Fakta: Opinionen enligt Sifo i april


Mätningen baseras på 1.936 intervjuer gjorda den 7-16 april. Miljöpartiet står för den enda signifikanta förändringen. 


   MP med Åsa Romson och Gustav Fridolin i spetsen toppar stödet för i år.

Miljöpartiet får sitt bästa stöd hittills i år och ökar med 2,3 procentenheter, enligt Sifos nya mätning. Samtidigt minskar stödet för regeringspartnern S med 2,4 procentenheter jämfört med i mars, ett tapp som dock inte är statistiskt säkerhetsställt.


SD minskar Sverigedemokraterna minskar sitt väljarstöd med 1,4 procentenheter. Inte heller denna minskning är statistiskt säkerställd.


http://www.svt.se/nyheter/inrikes/okat-stod-for-mp-i-ny-matning

Av tommy norum - 18 april 2015 22:56
Tro är att inte veta


Åmåls kommuns tjänstemän och politiker gissar att olika insatser för boendeformer och trivselinsatser skall locka fler att attraheras komma till vår ort. Någon direkt analys av vad som lockar människor görs inte utan man har någon Trisslottsförhoppning om framtiden.
Om jag gör en enkel, kort snabbanalys av vad som intresserar rasen Homo Sapien så kommer jag fram till att det är sex, pengar och våld.
Lätt att utläsa via kvällstidningarnas löpsedlar
Om vi utgår från att vi inte kan locka hit några medborgare genom att öppna en bordell
(Säffle har redan försökt) och offentliga avrättningar är ett avslutat kapitel för minst 100 år sedan. Då återstår pengar.
Någon guldfyndighet eller oljekälla finns inte i sikte så vi får försöka att locka med andra metoder utanför ramen om att ”Plötsligt händer det”.
Jag har vid två tillfällen skickat in medborgarförslag om att vi borde tänka utanför boxen och locka med ekonomiska fördelar för de som väljer att flytta in i vår kommun.
Förslag 1.
Att alla som flyttar hit, mantalskriver sig på orten och  betalar kommunalskatt skall få den kommunala skattedelen reducerad med 5 kronor i 5 år.
Avslag med motiveringen att det strider mot kommunallagen eftersom man skall behandla alla medlemmar lika om det inte finns sakliga skäl som talar emot…

Förslag 2.
Alla som flyttar in och betalar kommunalskatt skall få en värdecheck på 50.000 uppdelad på tre år ( 25, 15, 10) för att handla i de affärer som medfinansierar checken.
Avslag  där en av motiveringarna var att man inte trodde på kampanjer av det här slaget för att locka hit skattebetalare.
OK jag får finna mig i besluten men kan inte låta bli en liten kommentar:
Angående förslag 1 så undrar jag hur man kan veta att det strider mot kommunallagen när man inte provat eller tolkar tjänstemän och politiker, att allt som det uttryckligen inte står tillåtet på, automatiskt är förbjudet ? Dvs står det inte att parkering är tillåten måste det vara förbjudet…
Gummiparagraftillägget om sakliga skäl borde vara att på sikt får hit fler som hjälper till att betala skatt.
OM förslag 2 kan jag bara konstatera att även i detta fall tror man att kampanjer inte ger något och att det skulle bli en dyr affär.
Javisst, om man finansierar allt via skattemedel och lägger allt som en kostnad för kommunen och inte räknar med medfinansiering eller att inte få in någon skatt.

Jag tolkar besluten att man försöker hitta motiveringar mot för att slippa prova något som är annorlunda. Tänk om någon säger ajabaja eller bu!
Men de här förslagen gällde ju inte subventionerad hyra för någon enskild person, men det är en helt annan historia…


Sven-Åke Runelid 

Av tommy norum - 18 april 2015 07:00


Det var det här gänget som styrde i kommunen på den tiden.

   

Det var på den tiden djuphamnen fortfarande hade besök av lastfartyg

Det var på den tiden man producerade spelskivor och kasettband i Åmål. Här har vi personalen på Skandinaviska  Grammofhon AB

Det var på den tiden Gert Hovbratt var Badmästare i det nya badhuset.

 


Det var på den tiden man såg poliser till fots i stadsbilden  

Av tommy norum - 17 april 2015 07:00

Våra politiker och tjänstemän drömmer om en vändning av utvecklingen i Åmål genom att prata om satsningar som måste göras. 

Vi kan ju inte lägga oss ner och dö säger man i stadshuset när man kritiserar hur man prioriterar var våra skatter tar vägen. Kanske ändå man skulle ta en titt i backspegeln och se hur utvecklingen varit under alla dessa år där man satsat på fritidsanläggningar, jippon av olika slag , tävlingar där man hela tiden strävat efter att synas ute i landet i tron att en massiv marknadsföring skulle vara lösningen på arbetslössituationen eller att affärer som slår igen. 


 Det finns fortfarande krafter i kommunhuset som ser fritid och turism och evenemang som en tänkbar lösning för att föra kommunen framåt.

Man satsar heller på centrumutvecklare för att ta hand om fastighetsägarna problem än att prioritera mer personal i vården.  Måkeberg , ett projekt som våra politiker och tjänstemän tror skall ge ett lyft för kommunen. Sanningen är väl att det ger inget mer lyft än Åkabs satsning på nybyggnaden i kvarteret Kronan eller nybyggnationen med strandnära villor på Höganäs , ett projekt som skulle ge ett lyft för kommunens attraktionskraft sades det och folk skulle välja Åmål som bostadsort. 


Bakåtsträvare , bakåtsträvare hör man så fort man för utvecklingen på tal och vilka resultat satsningarna gett med stora låneskulder , stora underhållskostnader som tränger undan resurser för kärnverksamheten.


Men säger förståsigpåaren som enda argument för den uteblivna positiva utvecklingen. Hade vi inte satsat så hade utvecklingen i kommunen varit ändå sämre. Bevisa det den som kan. Men med den inställningen så är alla investeringar bra för utvecklingen i kommunen hur dåligt än slutresultatet blir.


Det är kommunalpolitik det, hur fel det än blir så är det ändå rätt i slutändan..


Inte konstigt att våra politiker och tjänstemän har så svårt att ta ansvar fullt ut med den inställningen och att felprioriteringarna fortfarande duggar tätt i politiken. .


Det finns krafter som på fullt allvar tycker att vi skall bygga ut campingen med husvagnspark för året runt i tron att det skulle lyfta kommunen.

Hur länge har vi hört de tongångarna ? Utbyggnad av campingen har pågått i decennier utan det satt ett enda spår i kommunens utveckling mer än att skattebetalare fått betala för att få anläggningen att gå runt. Campingstugor, investeringar i byggnader för fiske, strandnära stugor mm i tron att det skall lyfta kommunen. Nu pratar man om varmbassäng och ge plats för åretruntparkering för husvagnar. Att husvagnar håller på att fasas ut där i stället rörligheten med husbilar håller på att ta över det verkar inte bekymra de ansvariga för förslagen.


Ta nu en titt i backspegeln och analysera vad alla satsningar har gett för kommunens expansion. så har det visat sig att det blivit precis tvärt om.

Företagen läggs ner, handeln minskar, kommunalskatten går upp, våra kärnområden skola vård och omsorg skriker efter mer resurser för att klara sina åtagande. Men som en tjänsteman sa för en tid sedan vi skall ha lite roligt också för våra skatter. Allt skall inte gå till våra kärnområden skola vård och omsorg. Inte konstigt att vårdpersonalen går på knäna, skolan saknar resurser med lärarlösa lektioner när lärarna blir sjukskrivna, socialkontoren är överbelastade med ärenden där socialbidragen ökar . Nyanlända fylls på utan att vi varken kan erbjuda bostäder eller arbeten .


Kanske något att tänka på när tjänstemän och politiker får för sig att bjuda på fest med kommunala pengar men som kanske borde hamna där de gör betydligt mer nytta än att roa kommunmedborgarna. .

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se