Alla inlägg under januari 2015

Av tommy norum - 12 januari 2015 07:00


SVD KULTUR



BERGLINS SÖNDAG




       

Av tommy norum - 11 januari 2015 07:00


Kampen för det fria ordet tar en alldeles för stort utrymme i västvärldens medier när journalister är inblandade att bli utsatta i sin yrkesroll.


Då finns det inga gränser hur kollegerna i olika medier ställer upp och rapporterar om händelsen..Tjugo civila döda i en terroristattack i Europa det får med sig att man samlar hela världens ledare för att bekämpa våldet och terrorister på hemmaplan. Kanske skulle man tagga ner en aning och med lite självrannsakan se hur vi i Europa med vår militärmakt våldför sig mot civilbefolkningen i terrorbombningar för att komma åt de terrorister som i Islams namn krigar för att ta den religiösa och politiska makten .


 En liten notis i tidningen när Amerikanerna råkade missa målet i sin Talibanbekämpning där hundra civila dör , många barn, eller när Frankrike missar ett mål med en mesil i ett flygangrepp i Irak och femtio civila dör.

De som inte har ett dugg med kriget att göra blir i bästa fall ett litet inslag i Aktuellt eller kanske en notis i någon tidning . Men när man på hemmaplan får smaka på samma medicin i kriget då finns inga gränser för mediebevakningen .

För att inte tala om dessa illdåd som förs i kriget mot civilbefolkningen i Afrika där man rövar bort hundratals barn , en del mördas en del , en del våldtas, en del tvingas in i gerilla arméer.


Detta håller på år efter år men där reaktionerna från både media och politiska ledare är minst sagt ljumma om man jämför med det som hänt nu i Paris. Media och politiker pratar i olika sammanhang om främlingsfientlighet, utanförskap, människors lika värde men det är tydligen bara aktuellt på hemmaplan förstår man när man tar del av reaktionerna över illdåden i Paris . Sker övergreppen utanför Europa eller Amerika, i många fall av misstag ,där det egna landets militärer är inblandade och med betydligt mer drabbade i civilbefolkningen , då blir det i bästa fall en liten notis i media.

flera 100 000 tals civila har dött i västvärldens terroristbekämpning  på senare år, men inte på hemmaplan , då räknas det inte förstår man av politikernas och medias uppvaknande när man själva råkar ut för samma sak. 


Frågan är väl om inte detta är en skenhelighet på högsta nivå i politiker och medievärlden och där man nu borde inse att var än ett övergrepp mot civila pågår, det kan vara av misstag eller av beräknade terrorister, så känns det precis lika orättvist för de som blir drabbade oavsett syftet.   

Av tommy norum - 10 januari 2015 18:03

Blir ingen lätt uppgift för Kinberg Batra att som ny Moderatledare hålla ihop partiet .


Där är det väl  framförallt flyktingpolitiken som troligtvis kommer sätta djupa sår i framtiden när  man nu ser att många lämnar partiet och går över till Sverigedemokraterna i hopp att de skall kunna ändra på den politik som håller på att dela Sverige..


Utanförskap, ett utpräglat klassamhälle har nu skapats i Sverige och där politikerna i de etablerade partierna än inte har hittat lösningen på problemen, det som många ser som ett problem har sopats under mattan i många år. Ett sent uppvaknande som kommer att sätta sina spår, framförallt i Moderatpartiet, där många nu föredrar Sverigedemokraternas politik i invandrar och flyktingfrågor.. Så risken är uppenbar att Kinberg Batra i framtiden får leda ett betydligt mindre part än det hon fick ta över efter Reinfelth.om man inte är beredd att ta till sig en förändring på området.

För att få chans att bli den första kvinnliga stadsminister i Sverige så blir hon tvingad att närma sig Sverigedemokraterna på ett eller annat sätt.

Förstår hon inte detta som ledare för det största politiska partiet bland borgarna då kan man undra om verkligen Moderaterna har valt rätt ledare för framtiden. Risken är uppenbar att Sverigedemokraterna annars blir det näst största partiet i riksdagen och går förbi Moderaterna om man vidhåller sin invandrar och flyktingpolitik. .

tn





Kinberg Batra vald till ny M-ledare


 

Moderatstämman valde som väntat enhälligt Anna Kinberg Batra som ny partiledare. Hon lovade att bygga vidare på arvet efter Reinfeldt.


läs inslaget.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/kinberg-batra-vald-till-ny-m-ledare


Mats Knutson: Kinberg Batra får ingen smekmånad

Mats Knutson kommenterar

Mats Knutson kommenterar

Som väntat valdes Anna Kinberg Batra på lördagen enhälligt till ny moderat partiordförande. Men någon smekmånad får hon inte, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.


läs inslaget


http://www.svt.se/nyheter/sverige/mats-knutson-kinberg-batra-far-ingen-smekmanad

Av tommy norum - 9 januari 2015 07:00



Nya datorer till alla högstadieelever läser vi om i Pd .

Inga synpunkter på detta i sak . Men hur kommer man åt att skolresultaten blir sämre och sämre år efter år i den Svenska skolan ?  Det finns elever som går ur skolan utan att ha tillgodogjort sig kunskaperna fullt ut och som efter högstadiet varken kan läsa eller skriva på ett godtagbart sätt och där kunskapen i matte så dåligt så att de har svårt att följa med i skolarbetet när de tvingas in i gymnasiet.


Datorer är nog bra men det man kan se är att när datorerna kom in i lärosystemet så verkar kunskapsnivån sjunkit i förhållande till andra länder .

Så frågan är väl om man inte också borde tänka över situationen vad som håller på att hända inom skolan för om våra politiker tror att tillgång till datorer för varje elev eller läxfri skola eller lärarfria lektioner eller en skola där man inte sätter krav på eleverna där disciplin både i lärandet och uppförande blir något som det ses mellan fingrarna av både politiker och lärare, en punkt som borde var centralt i ett bra skolarbetet. För med en sjunkande inlärning bland de svenska eleverna, en flumskola som många utrycker det , där det inte ställs krav och där inte skolan bryr sig om elever som inte riktigt hänger med utan att detta uppdagas först när eleverna kommer in på gymnasiet. Då kan man fråga sig om skolan sköter sina uppgifter ?

 Det finns exempel på elever som varken kan läsa eller skriva när de går ur nian ser man i media. Om man då tror att högre lön till lärarna , datorer till varje elev i högstadiet samt en läxfri skola är en del av lösningen då är man nog ute och cyklar riktigt ordentligt.  Och tydligt är att vi har en föräldrar generation som många gånger mer ser till sina egna intressen än ta del av barnens behov i skolarbetet där läxläsning, uppmuntran och intresse för inlärning är helt avgörande för en lyckad skolgång för eleverna.

Skolan är ingen uppfostringsanstalt som en del föräldrar tyck tro.

Nu verkar det som om man överlåter mer och mer av föräldrarnas skyldigheter till lärarna att ta hand om, där man struntar att ta del av skolarbetet genom samtal, eller där man lämnar sina barn vind för våg utan att bry sig vad dessa håller på med. Kanske mer ett storstadsproblem men även här ser man hur slappa många föräldrar är på sina barns uppfostran. och som också sätter sina tydliga spår i skolarbetet många gånger.


Så frågan är väl ibland om man inte också borde ha ett kunskapslyft för många föräldrar i vad som ingår i ens ansvar i ett föräldraskap där skapandet av förebilder är en viktig del i en bra samhällsutveckling .. 

Av tommy norum - 8 januari 2015 11:32


M.S.Söderqvists butik på Östra Storgatan var en populär samlingspunkt. I dörröppningen ser vi Maria Stina och till höger hennes make J.F.Söderqvist På trappan sonen Eric. foto i början på 1900 talet. 

 

     

Av tommy norum - 8 januari 2015 07:00

 

Av tommy norum - 8 januari 2015 07:00

 

ÅmålsBio - Foajén  1950 TAL ?

 


 


   

1950 ?

 

 

södra tullen 1964

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards