Alla inlägg under januari 2015

Av tommy norum - 25 januari 2015 07:00


 


Det är den här gården som ägare Per Enger anser har fått skador efter markarbete på en grannfastighet.




PD har nu gett sig in i debatten om Per Engers krav till kommunen om skador som han anser uppkommit genom arbete på en byggarbetsplats i närheten av han hus. Skanska är byggare och Åkab ägare. Vad jag förstår så har PD redan tagit ställning för Per Enger i tvisten kan man förstå när man läser vad som står i tidningen.

Som besiktningsman av skorstenar före markarbete så har jag en viss erfarenhet av skador och efter att besiktat 1000 tals fastigheters rökkanaler under åren , efter och före markarbeten , där det då rörts sig om sprängning eller pålning .

Erfarenhetsmässigt kan man väl säga att skador på grund av markarbeten i närheten är väldigt sällsynta under sådana förhållanden. Ser vi på Per Engers fastighet så har skadorna uppkommit efter att man fällt ett träd och rivit ett uthus och där larvkörningen med av en grävmaskin skulle vara anledningen till skadorna på hans fastighet.

.

En arbetsinsatts som i normala inte kräver någon förbesiktning av fastigheterna runt om. Frågan är väl om inte det kravet skulle ställa till det ,då det grävs dagligen i våra dag och vatten och värmenät runt om i Sveriges stadsmiljöer, där man utan sprängarbeten men där grävmaskiner och tunga lastbilar är inblandade åtar sig akuta markarbeten utan besiktningar av närområdets fastigheter.

Att det finns en och annan som försökt sko sig på att hävda skador på fastigheter som uppkommit men som i regel av expertis på området med åratal av erfarenhet avfärdat kraven är ibland förekommande. Det finns de fastighetsägare som hävdat saker om skador som påstås uppkommit men där man med hjälp av äldre besiktningsbevis, där skadorna redan upptecknats, försökt få till att skadorna är nya. .

Skulle bli en dyr procedur för våra kommuner om man skulle tvingas betala för skador som man i efterhand påstås uppstått men inte kunnat bevisat att det är markabete i närheten som orsakat skadan.

Det grävs runt om i våra komuner på 100 tals nya ställen varje dag vid akuta vattenläckor i våra tätområden där både grävmaskiner och tunga fordon är inblandade där varken förbesiktningar eller andra åtgärder vitas runt arbetsplatserna. Att man skulle ha andra regler i det avseendet för Åmåls kommun för att tillfredställa fastighetsägare som Per Enger låter en aning befängt.

Att skadorna tillkommit under den byggprocessen som normalt inte kräver förbesiktningar är för Skanska och mig något förvånande med den erfarenhet som finns i byggbranschen.


När man sedan efter att besiktigat huset, satt upp viberationsmätare och i byggproccen pålat, grävt och med lastbilstrafik till bygget under ett halvår inte hittat en enda skada vid efterbesiktningen.


Det kanske är dessa omständigheter som gör att processen tar tid och att kraven ifrågasätts av expertis på området. Men om det nu är en försäkringsfråga så får väl försäkringsbolaget som har hand om skadan med de erfarenheter och expertis de har till förfogande avgöra frågan.

Åkab har fullföljt sina åtagande genom att med en försäkring försäkra ägarna, vi skattebetalare, till ekonomisk förlust genom en försäkringspremie. Vi har en förståndig vd för ÅKAB som inte vill görs samma misstag som vårt förra kommunalråd i hamnterminalaffären där han pratade bredvid mun och påstod att han muntligt lovat, något som han före rättegången förnekat, som i efterhand blev en dyr affär för skattebetalarna.


Men vad jag förstår så vill Per Enger inte acceptera det besiktningsutlåtandet som med sina erfarenhet påstår att de sprickor som Per Enger påstår kommit genom en trädfällning och rivning av ett uthus är upphovet till sprickor i hans fastighet utan är av karräktären av sprickor som funnits före byggprocessens början .

Det är väl där vi nu befinner oss i tvisten. Per Enger försöker nu med hjälp av PD och en intensiv PR insatts genom långa skrivelser till media och privatpersoner få gehör för sin ståndpunkter där jag bland annat fått ett långt brev där undermeningen är väl att ja i bloggen skall ta ställning för hans ståndpunkt.

Vad det kom ut av den skrivelsen kan ni ta del av i detta inlägg.

Att Dalsbo som VD för Åkab inte vill föra dialog med Per Enger är ju helt naturligt när ärendet helt ligger i försäkringsbolagets händer som Åkab har betalt att föra tvister av detta slag för deras räkning.


I en desperat situation när Per Enger anser att har svårt att få rätt för sina krav. Då är det intensiv bombarderingar med  olika påståenden för sin sak där man nu till och med inspelningar av porslin i skåp som skakar är med i bevisföringen. Om nu inspelningen är gjord under den tid som man har vibrationsmätningar utan utslag och utan att skador kunnat påvisats är en aning oklart i nuläget.

Och att besökare i källaren på Södergården i tiden före markarbetet inte upptäckt några sprickor kan man väl också ta med en nypa salt. Vem går runt vid ett besök och letar sprickor i umgänget kan man ju fråga sig och sedan inför ed kan påstå att vid besöket fanns inga spricker. Det finns många frågetecken runt Per Engers krav till kommunen som måste utredas innan man tar definitiv ställning i tvisten.






Av tommy norum - 24 januari 2015 07:00

Varför inte ta ett beslut om ett besök till Åmål utan att blanda in handel när man ändå inte har en susning om facit över hur handeln påverkats över besöket.


Ostindienfararen Götheborg kanske kommer till Åmål .


En intressant upplevelse för många att få ta del av fartygets historia med ett besök i djuphamnen. Att det kan kosta ca en miljon av våra skattepengar det är det tydligen ingen som ifrågasätter av våra förtroendevalda verkar det som.

Och som vanligt är det handeln i kommunen som man tänker på när man nu kanske går in med en miljon kronor för arrangemanget.

Var det inte en miljon kronor som satsades på våra cirkulationsplatser i centrum för att tillgodose handeln ?

Hur är det med Örnäs camping och alla miljoner som man satsat på stugor, fiske , restaurang för att få hit besökare som gynnar handeln i kommunen ?

Bluesen, är inte det också ett projekt som  handeln fär beroende av och där en del skattepengar har lagts ner under åren. ?

Slalombacken var inte det också ett projekt där handeln var en av anledningarna till investeringen på några miljoner under åren som som smält bort ? 

Och hur var det med dessa tävlingar där centrum varit i fokus och där det påstår att på grund av dessa så har kommunen fått gratisreklam för miljoner ?

 För att inte tala om dessa tjänstemän som på skattebetalarnas bekostnad anställts för att utveckla centrum för handeln .?

Problemet är väl att det finns ingen i kommunen som har en aning om vad dessa miljoner som lagts ner på projekt i centrum och på handeln givit för resultat.


Ingen har en aning om hur mycket pengar det lagts ner under åren. Ingen har gjort en ordentlig analys över resultatet.

Har vi fått mer anställda i handel ? Har vi fått in mer kommunalskatter från handeln ? Har handeln ökat i centrum ? Hur många lokaler har övergått till andra verksamheter ? Hur många lokaler står tomma i centrum ? Hur är tillgängligheten för rörelsehindrade i centrum ? Hur påverkades handeln med alla investeringar i gågator, jippon av alla de slag och hur har turistorganisationen med alla miljoner satsade i löner under åren gett för resultat ? Har vi fått mer besökare ? Har det spenderas mer pengar i handeln de senaste tjugo åren eller har handeln gått ner ?


Ingen vet och ingen är tydligen intresserad hur vi använder våra skattepengar och vilket resultat som kommer ut av alla skattemiljoner som satsas för att hålla handeln under armarna.


Här håller man fortfarande på med föranalyser till projekt där man räknar in PR värde för si och så många miljoner som en intäkt men som ingen har en susning om det verkliga resultatet. Men tyvärr så har vi haft en politiker kår som varken är intresserad eller nog insatta i de projekt man beslutar om kommer i närheten av det som lovades i projektansökan . Vi har cirkulationsplatser, vi har Hanterminalen, vi har Örnär camping , vi har ridhuset, Högheden, vi har ishallen, vi har bollhallen, vi har badhuset där man under åren fått pengar tilldelade av fullmäktige på så lösa boliner att det närmast kan kallas kriminellt när man tar del av vilket slutresultatet det blev för skattebetalarna.


Om jag säger att minst 100 miljoner lagts ner under de sista tjugo åren i investeringar, jippon , i tjänstemän där man ofta hör i framställan till besluten att det är bra för handeln och besöksnäringen.

Men ingen av våra politiker och tjänstemän har hittills varit intresserade av vilket utfall det blivit av alla skattemiljonerna.

 Vill man ge Åmålsborna en upplevelse för en miljon och man anser sig ha råd med detta då skall man ta det beslutet. Men att få kredit för förslag genom att hänvisa till att det är bra för handeln i kommunen utan att varken vara intresserade av att göra den minsta uppföljning av resultaten genom åren det tycker jag skvallrar om att man inte tar sitt förtroendeuppdrag på det allvar som vi medborgarna förväntar oss av våra politiker. 

 

Av tommy norum - 23 januari 2015 07:00



Av tommy norum - 22 januari 2015 07:00


 




frågan är väl om imte Ove Rydh,  borde ha ett och annat att ta till för att få PD skall få tillbaka förtroendet till läsarna. Efter att Sune Tholin totalt förstört tidningens anseende under de senaste åren. 

Frågor till ansvarige utgivare i PD Ove Rydh .


Varför informerade inte PD om att Kurt Svensson ( C ) vårt förre kommunalråd inför rätten i Dalbo båtar affären gav en annan information till rätten än det han inför kommunstyrelsen sa sig stå för , nämligen att han inte gav några löften utöver det hyreskontraktet som fanns En omständighet som gjorde att kommunen gav sig in i rättegången och inte gick med på en förlikning. Varför var inte PD intresserade och ta del av den kommunstyrelseprotokoll som med Kurt Svenssons namteckning verifierar det motsatta än det han sa i rättegången ?

I viket syfte agerar Provinstidningen när man utesluter information av den innebörden som avgjorde hela rättegångens till skattebetalarnas nackdel ? I stället så försöker PD ge sken av att det var andra omständigheter som avgjorde affären där man inte heller drar sig för att i sina inlägg göra sken av att de vittnen som Dalbo båtar inkallad bekräftat att det fanns muntligt avtal men vilket inte alls kan verifieras efter de domstolsutskrifter som finns tillgängliga.


Varför har inte en enda gång PD bekräftat att det hyreskontrakt som upprättades mellan Dalbo båtar och kommunen innehållen en subvention på närmare en halv miljon om året i tjugofem år emot den kommunallag som skall skydda medborgarna för sådan uppgörelser där hyresgästens ekonomi inte skattebetalarnas utlägg i investeringar bestämmer hyresnivån ? Istället så fortsatte man att i PD försöka få det uppbrunna hyreskontraktet att gälla trots att man visste att det innehöll stora subventioner och att det inte kommit till på rätt sätt enligt kommunallagen. Något som man konsekvent har vägrade PD läsarna att ta del av.

Varför har man inte en enda gång i PD skrivit om att den förre samhällsbyggnadschefen Tommy Jingfors systematiskt överskred sina befogenheter genom att i åratal lurat både skattebetalare och politiker i sitt sätta att bokföra kostnader i projekt som bara fanns på pappret ?

Varför har inte PD skrivit om att kommunstyrelsen gick emot de fullmäktigebeslut som skulle reglera de investeringar som man beslutat om ? Hanmterminalen...

Varför har PD inte skrivit om att den gamla samhällsbyggnadsnämnden totalt struntade i den arbetsordning som gäller i verksamheten där offerter, hyreskontrakt och hur kostnaderna skall bokföras totalt ignorerades ?

Varför struntade PD att informera om de hyreskontrakt som upprättas mellan kommunen och hyresgäst inte följdes utan där skattebetalarna trots kontraktets utformning fick stå för kostnaderna både i investering och el utan att det reglerades med hyresgästen. ? Svaret av det avslöjandet i bloggen blev en reaktion av Sune Tholin i PD att jag skall allt hålla tyst för jag har lurat kommunen i en fastighetsaffär.  Ett påstående helt taget ur luften och som mer väl speglar den desperation att blivit ertappad att inte informera läsarna fullt ut i sakfrågan.


Kanske är det så här vi skall uppfatta Provinstidningen ett konstant mörkande av information som skyddar vännerna runt Sune Tholin och där medborgarna som skattebetalare lämnas utanför i hur illa våra skatter används i verksamheterna.


Jag vidhåller att så länge PD , utan att be läsarna om en ordentlig offentlig ursäkt i hur man bedrivit sin journalistik under Sune Tholins ledning där man struntat i grundläggande principer, där läsarna som medborgare och skattebetalare satts på undantag i rapporteringen och där man konsekvent undanhållit besvärande uppgifter för de man skyddat i en vänskapkorruption som fått till resultat att våra gemensamma resurser gått till det som de inte var avsedda till.


Så länge man inte rensar ut ohyran från skrivandet i PD så föreslår jag att man slutar läsa tidningen.

Kanske på tiden att ledningen i tidningen börjar förstår att man inte längre är ensam herre på täppan i media bevakningen i kommunen utan att det finns andra som förmedlar det som PD försökt mörka i åratal . Den journalistiken är på sikt dömt att misslyckas där konsekvenserna blir, när det avslöjas , läsarna tappar förtroendet för tidningen.



not: Det här inlägget är också sänt till PD som en insändare.

 

 

.

Av tommy norum - 21 januari 2015 07:00

Med Sune Tholins kolumn i PD den 20 januari i huvudet så kom den här reflektionen till 

Den här mannen ,Centerpartisten Kurt Svensson, före detta Åmåls kommunalråd har blivit dyr för Åmåls skattebetalare. En person som inte drar sig för att ljuga antingen inför sina politikerkollegor eller i rätten. Han har ju erfarenhet förut när han förnekade en subvention på närmare en halv miljon om året till Dalbobåtar, en lite nätt summa på ca 12 miljoner som skattebetalarna gått miste om. Nu satte en brand krokben för den affären, så skattebetalarna gick helskinnade ur den fadäsen. Kurt Svensson har en förmåga att slumra till på mötena då och då i sitt politiska uppdrag har jag hört , kanske det är detta som gör att han gått miste om viktig information i sina tidigare uppdrag och handlar i oförstånd . Frågan är väl om han inte också slumrade in vid rättegången mot Dalbobåtar och svarade yrvaket på det han trodde var frågan. Och den mannen sitter som nämndeman i våra domstolar.


Den här mannen vill gärna mörklägga information för PD:s läsare som inte gynnar hans syfte. Sanningar det kan man läsa i PD säger Sune Tholin i sin senste krönika. Det är nog en infornation man skall ta med en nypa salt.

Sune Tholin får fortsätta att sprida osanningar eller utesluta verkligheten i sakfrågorna utan att ledningen i PD reagerar.

Hur många inlägg har vi läsare nu fått om ta del av om rättegången mot Dalbobåtar gav för resultat, men inte en enda gång har vi läst om varför rättegången slutade som den gjorde.  Hade rättegången fått fortgå under de förutsättningar som den så kallade,torpeden advokat Björn Larsson hade att tillgå i information om affären med de fakta som fanns tillgängliga så så har rättegången fått en helt annan utgång tror de flesta experter på området.


Men har man ett förvirrat före detta kommunalråd ( c) Kurt Svensson som i förarbetena till rättegången påstår en sak och i rätten en annan , trots att han med sitt undertecknande i ett kommunstyrelse protokoll uttalat sin åsikt som låg stick i stäv med det han sa i rätten.. Det var detta, inget annat som räddade Dalbo båtar från en säker förlust i den inledande rättegången. Och som gjorde att skattebetalarna fick punga ut med nästan 5 miljoner i en förlikning.


Bland politikerkolleger, tjänstemän och advokat så hävdar Kurt Svensson att han inte lovat Håkan Skogh något utöver det hyresavtal som reglerade samarbetet mellan kommunen och företaget.


Och märk väl att ingen av de andra vittnena i rättegången kunde gå i ed på att någon hade lovat Dalbo båtar något utöver det hyresavtal som fanns. Finns att ta del av i rättegångsutskriften.


Men när den förvirrade före detta kommunalrådet Kurt Svensson (c) intog vittnesbåset så helt plötsligt ändrade han sig genom att påstå att han som den då varande kommunalråd  lovat saker som satte hela rättegångsprocessen i stå , där också ett uttalat muntligt avtal har samma värde som ett skrivet. Frågan är väl om Kurt Svensson överhuvudtaget var medveten vad han sa i rättegången med det förvirrade utryck han gav sken av enligt besökare i salen, är det redan slut var tydligen han replik över det han åstadkom i sitt vittnesmål. ?


Den mannens lovande hit och dit har blivit en dyr affär för kommunen under åren och får man väl säga är en skam för hela politikerkåren hur han använt sitt förtroende uppdrag.


När får vi se  kommunstyrelseprotokollet i PD där Kurt Svensson bedyrar och med sin underskrift godkänner skrivningen där han förnekar att han på något sätt har gett några löften som skulle äventyra rättegången ?

När får vi i PD läsa om att det gamla hyresavtalet som gav Dalbo båtar en subvention på en halv miljon om året i.25 år ?

När får vi läsa om i PD att den subventionen förnekades i samtal med åklagare , man ljög inför åklagaren ?


Nu börjas det igen med att försöka göra våra tjänstemän och politiker till syndabockar genom att i krönikor ge en färgad bild av händelseförlopp där en fastighetsägare i kommunen är inblandad om en tvist av skador på en fastighet, i närheten av ett nybygge som Åkab är ägare till.


Som tur är har vi fått en mer nyanserad bild av det hela i en annan artikel i PD där man också tar med motpartens  Åkabs syn på det hela. Den informationen har det varit snålt med i PD när Sune var ägare och ansvarigutgivare för tidningen. Då var det en konstant mörkning av det som inte föll Sune Tholin i smaken och som gjorde att läsarna kunde få en annan bild av verkligheten än den Sune Tholin ville visa i sin tidning.


Så med den journalistiken som bedrivs i PD skulle jag nog tänka mig för mer än en gång , för fortsatt läsande av nyheterna i tidningen.  Tydligt är att den nye chefredaktören och ansvarige utgivaren Ove Rydh fortsätter på samma spår att tillåta Sune Tholin i sina krönikor bara informera om halva sanningar och utesluta det som inte passar in hans åsikter.


Som läsare har man en möjlighet att påverka journalistiken i PD . Sluta läs tidningen.


Av tommy norum - 20 januari 2015 07:00

Gör inte vår riksdag lite för lätt för sig när man bestämmer flykting och invandrarpolitiken genom att vältra över en stor del av kostnaderna på våra kommuner ?

Ett riksdagsbeslut om vilken flyktingpolitik som skall föras i Sverige borde inte vara en fråga för våra kommuner, utan där skall staten ta det ekonomiska ansvaret och  fördela resurserna till kommunerna så att dessa får full kompensation för sin flyktingmottagning så länge våra nyanlända inte kan försörja sig själva genom eget arbete.



Att man är överens om att det behövs en större arbetsmarknad det har man käbblat om i åratal men tyvärr så lyser de konkreta förslagen med sin frånvaro som gör att vi kan hålla jämna steg med den ökade tillströmningen av nyanlända .

Den som fått ta det ekonomiska ansvaret för den situationen är våra kommuner runt om i Sverige där  man i glesbygdskommuner tar emot nyanlända utan en fungerande arbetsmarknad att slussa in dem i.


Våra riksdagspolitiker tror sig fortfarande ha lösningen på problemet där de verbalt är överens om vad som behöver göras men har som vanligt ingen konkret lösning att komma med.


Om man nu för en nationell invandringpolitik så vore väl inte mer än rätt att staten också stod för kostnaderna tills de nyanlända har etablerat sig och kommit in i arbetslivet och kan försörja sig själva. Här sitter det en gäng rikstagspolitiker och bestämmer en politik som man sedan inte vill ta ekonomiskt ansvar för fullt ut. Här pratar man om 180 miljarder till 2018 men låtsas inte om de ökade kostnaderna för kommunerna runt om i landet. Efter 2 år så går de flesta glesbygdskommuner back med ökade sociala kostnader, ökade skolkostnader , där arbetslösheten som i Åmål som e.x ligger konstant över 12 %  och med i stort sett obefintliga möjligheter att få in de nyanlända in i arbetslivet.

Att vi sedan börjar få bostadsbrist i många kommuner och där staten försöker få kommunerna att bygga mer bostäder för att hålla jämna steg med invandringen men där hyreskostnaderna i många fall blir en kostnad för kommunen via socialkontoret om inte de boende har ett arbete att gå till .

Kanske också Socialdemokraterna i Åmål skulle göra sin sin röst hörd genom att redovisa de ökade kostnaderna som flyktingmottagningen för med sig och kräva kompensation av staten för detta som Växjö och andra kommuner nu gör och där kommunförbundet en längre tid försökt få staten att bli uppmärksam på den alvarliga ekonomiska situationen som råder i många glesbygdskommuner runt om i Sverige. .

För inte var det väl meningen att vår sociala välfärd i kommunerna skall behöva naggas i kanten för att göra våra etablerade riksdagspartier nöjda i sin invandrarpolitik ? Vi får väl se hur länge den politiken håller där staten lägger dövörat till och inte låtsas om de ekonomiska konsekvensrena för våra kommuner runt om i landet. Kanske är det en kommunalskattehöjning på gång ännu en gång i Åmål för att komma fas med de ökade utgifterna för flyktingmottagningen i kommunen ?

.

Låt staten ta sitt fulla ekonomiska ansvar för den flyktingpolitik de bestämt i riksdagen via stadskassan. Ett ansvar som de får bära tills de nyanlända genom eget arbete  kan försörja sig själva. Det är solidaritet där varje medborgare via stadsskatten fullt ut betalar vår invandrarpolitik och inte vältar över kostnaderna via våra kommunalskatter till glesbygdskommunerna runt om i Sverige.

Men det där med alla reformer krona för krona skall redovisas det gäller inte invandrarpolitiken . Vår finansminister Andersson (s) vill gärna framhäva att vi har lånar till våra skattesänkningar under åren. Men hur är det med vår invandrarpolitik, var tas de pengarna kan man fråga sig ?

tn

  


Växjö kräver mer pengar för asylsökande

SVT.se" data-start="disable" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=562&articleId=2611291&type=embed&contextSectionId=199&autostart=false"> SVT
 
 
På Landningsbanan i Växjö får nyanlända barn en introduktion till den svenska skolan.

1 / 2

Växjö kräver mer pengar för asylsökande Foto: SVT

Kommunerna måste få mer ersättning för sina kostnader för asylmottagandet. Det är ett krav som SKL, Sveriges kommuner och landsting, har drivit länge. I dag skickar Växjö kommun ett brev till regeringen i frågan.



Klicka för att ta del av inläggetr

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/vaxjo-kraver-hogre-ersattning-for-asylsokande

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards