Direktlänk till inlägg 25 november 2014

Är invandrare och flyktingars livssituation viktigare än våra pensionärers ?

Av tommy norum - 25 november 2014 07:00


  


Har vi blivit ett land som mer bryr om andra än vår egna medborgare ?


Man kan ju fråga sig vad våra politiker håller på med . Här värnar man om lika rättigheter, man har åsikter om diskriminering, främlingsfientlighet mm .

Vi får väl hoppas att sådana här rubriker som här nedanför ger samma genomslagskraft som när någon invandrare , flykting eller papperslösa och romer behandlas på ett ojust sätt. Eller har vi fått ett samhälle som mer värnar om flyktingar och invandrare där vi  med alla medel ordnar så de skall slippa stå utanför samhället med både bostäder, utbildning och försörjning i åratal innan man kommer in på arbetsmarknaden. Då läser man i media att man bryr sig tydligen inte om våra egna medborgare som släpat och kämpat för sitt uppehälle och varit med och byggd det här samhället till vad det är i dag. Skamligt är väl det minsta man kan säga om situationen.

tn

Låt inte fler pensionärer hamna på gatan” Erik Mårtensson / TT

Foto: Erik Mårtensson / TT

”Idag lever 1 500 personer äldre än 65 år i hemlöshet i Sverige. Tyvärr kan många fler framöver gå samma öde till mötes när andelen fattigpensionärer ökar och alltför få billiga hyresrätter byggs”, skriver Stadsmissionens Marika Markovits och Ulla Ekander, pensionär som tidigare levt i hemlöshet.

Hemlöshet
 
 
 Stadsmissionen
Ulla EkanderPensionär som tidigare levt i hemlöshet
 Stadsmissionen
Marika MarkovitsDirektor Stockholms Stadsmission

Plötsligt stod de i entrén: hyresvärden, låssmeden och socialsekreteraren. Trots att Ulla hade levt i bostaden i 14 år, aldrig missat en hyresavi och aldrig fått några klagomål från grannarna var beskedet från besökarna den dagen glasklart.

Eftersom det var Ullas dotter som stod på kontraktet skulle avtalet sägas upp. Vart Ulla, nyss fyllda 80 år, skulle ta vägen struntade besökarna i.

Ullas berättelse är tragisk och visar samhället i dess mest fyrkantig form. Men hennes erfarenheter är inte unika.

Alltför ofta ser vi på Stockholms Stadsmission hur äldre hamnar i kläm när kontakten mellan kommunens förvaltning och bostadsbolagen brister. Priset för försummelsen mäts i mänskligt lidande, men också i kronor och ören.

Idag lever 1 500 personer äldre än 65 år i hemlöshet i Sverige, enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning. Tyvärr kan många fler framöver gå samma öde till mötes som Ulla. När andelen fattigpensionärer ökar och alltför få billiga hyresrätter byggs ökar risken för hemlöshet i gruppen.

Andelen pensionärer med låg ekonomisk standard förväntas öka fram till år 2060, visar en prognos som den statliga Pensionsåldersutredningen presenterade 2011. På Stockholms Stadsmission ser vi redan konsekvenserna av utvecklingen. Stödbehovet bland personer över 65 år både ökar och skiftar karaktär.

Aktiviteter riktade till äldre syftade länge till att skapa gemenskap och bryta social isolering. Numera handlar våra insatser istället allt oftare om att hjälpa människor i deras myndighetskontakter och att tillgodose basala behov som mat, vård och hjälp att hitta en bostad.

Stockholms Stadsmission och flera andra idéburna organisationer bidrar varje dag till att mildra äldres utsatthet. Vi gör vad vi kan med de resurser vi har.

Men för att åstadkomma verklig förändring krävs att politikerna, både kommun och stat, agerar. I vår årliga hemlöshetsrapport Hemlös 2014 kräver vi handling.

Till att börja med måste kommunerna bli bättre på att samarbeta, både internt och med de lokala bostadsaktörerna.

Äldre med en komplex problematik, men även människor vars enda utmaning är deras ålder, hamnar alltför lätt mellan stolarna när ingen vill ta ansvar för individen på det sätt som skedde med Ulla. Det är en oacceptabel försummelse av samhällets sköraste medlemmar.

Men även äldreminister Åsa Regnér måste nu visa handlingskraft. Det duger inte att som den tidigare regeringen låta kommunerna bära huvudansvar för hemlösheten.

Vi efterlyser en nationell hemlöshetsstrategi. Den skulle självklart inte lösa hemlöshetsproblematiken i en handvändning, men däremot tydliggöra utmaningarna och hjälpa vilsna kommuner att fokusera.

Men det brådskar. Alldeles för många saknar en trygg boendesituation.

Hur många fler äldre ska behöva drabbas innan staten förstår att kommunernas insatser inte räcker till?

Publicerad:22 november 2014 - 07:48

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Måndag 5 dec 16:10

      Nog kan man tycka att Socialdemokraterna skulle visa lite mer ödmjukhet i debatten om kompensationen till El kunderna med tanke på att det är deras 8 åriga energipolitik som nu gör sig påmind där nu elkonsumenterna riskerar att få gå...

Av tommy norum - Torsdag 24 nov 12:02


    De rödgröna är ju oeniga om allt (expressen.se)   Bara att konstatera att tomma tunnor skramlar mest. Medborgarna skall nog känna sig lyckliga över valresultatet och vad som kom ut av Tidöavtalet. När vi nu får ta del av oppositionspart...

Av tommy norum - Onsdag 23 nov 14:09

          Nog finn det ett och annat att ta tag i för den nya regeringen när det gäller asylmottagandet. Bestämmelser som den nuvarande regerings konstellationen plus Centerpartiet införde under namnet Alliansen år 2008. Tex om man sökt asy...

Av tommy norum - Måndag 31 okt 15:18


  Man kan undra vad som rör sig i huvudet på våra självutnämnda Mullor som sitter och granskar vilka som skall bjudas in till Nobelfesten. Tydligt är väl att Irans politiska lednings dödande av försvarslösa kvinnor som protesterar f...

Av tommy norum - Onsdag 26 okt 13:56


    Dagens riksdagsdebatt klargjorde väl att den nya oppositionen med Magdalena Andersson s i spetsen hade en tydlig strategi - för det första försöka marginalisera den nya regeringens statsminister Ulf Kristersson...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se