Direktlänk till inlägg 11 november 2014

Det var på tiden .

Av tommy norum - 11 november 2014 14:54

Nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till 50 procents belåningsgrad.

Det är resultatet av Finansinspektionens arbete med att se över hushållens avbetalningar på bostadslån.

– Man ska amortera mer än i dag, säger Martin Andersson, Finansinspektionens generaldirektör.
Nya bolån ska amorteras
De nya reglerna ska alltså enligt förslaget gälla för de som lånar pengar för att köpa bostad i framtiden, och inte för dem som redan har bostadslån.

Först ska lånen amorteras med minst 2 procent varje år ner till 70 procents belåninggrad. Efter det ska 1 procent amorteras årligen ner till 50 procents belåningsgrad, skriver Finansinspektionen.

– Högt belånade hushåll har en tendens att bli nervösa vid oro, och därför minska sin konsumtion så mycket att man förvärrar en ekonomisk störning, säger Martin Andersson.

Beskedet var väntat av många experter.

– Det här är ett steg på vägen mot amorteringskultur. Att återskapa traditionen vi haft att man betalar av på sina bolån, säger Martin Andersson.

Men han poängterar att situationen inte är akut, och att man kommer skynda långsamt.

– Vi tycker inte utvecklingen är alarmerande på något sätt. Vare sig storleken på skulderna eller tillväxten på skulderna pekar på några akuta problem, säger FI-chefen.

De nya reglerna kommer inte gälla om man exempelvis byter bank.

– Vi vill undvika inlåsningseffekter, säger Martin Andersson.

Själva detaljarbetet kring de nya reglerna kommer ta några månader. Men redan nu säger Finansinspektionen att reglerna kommer att innehålla utrymme för hushåll med tillfälligt ansträngd ekonomi att göra uppehåll med amorteringarna.

Det kan till exempel röra sig om situationer där någon i hushållet blir arbetslös, sjuk eller avlider, skriver de i ett pressmeddelande.

 

Så kan du drabbas av kravet

FI har tagit fram några exempel på hur regleringen påverkar olika hushåll. Alla exempel utgår från en belåningsgrad på 85 procent:

  • För ett hushåll med 1 miljon kronor i lån blir den månatliga amorteringen 1 700 kronor. Det ska ställas mot den amortering på 1 200 kronor som samma hushåll har idag med Bankföreningens befintliga rekommendation.
  • Lånar hushållet 2,5 miljoner kronor ökar amorteringen till 4 200 kronor i månaden från dagens 2 900 kronor i månaden.
  • Tar hushållet ett lån på 5 miljoner kronor behöver de amortera 9 300 kronor i månaden mot dagens 5 900 kronor i månaden.

Källa: Finansinspektionen

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Torsdag 12 dec 14:00

  Karl Nyström Karlstadsbilder 1800 talet Stadsvy över Karlstad ( Carlstad ) Älvgatan 1700 tal ?     I mitten Johan Ahlströms affär. T v Pråmkanalen. T h Mariedals trädgård. 1880 Panorama över Tingvallastaden, Hagaborg och Haga....

Av tommy norum - Onsdag 11 dec 19:06

            Aftonbladets rubrik talar sitt tydliga språk att Sverige har problem med att avhysa flyktingar som befinner sig illegalt i landet. Något som inte bekymmrar regeringen som bjuder på nästan gratis sjuk och tandvård under tide...

Av tommy norum - Söndag 8 dec 13:42

Sveriges  välfärd håller på att krackelera under den socialdemokratiska fanan.  Löfven i Aftonbladet : Fokus nu kan inte vara på stor migration utan på snabbare integration. Man tar sig för pannan , inte så konstigt att vi har det samhälle ...

Av tommy norum - Lördag 7 dec 13:59

Kanske inte så konstigt att förtroendet för våra politiker minskar. Det som före valet var klartext blev efter valet något helt annat. Aldrig bli beroende av SD blev i stället ett beroende av Vänsterpartiet. Det som skulle bli en garant för att ...

Av tommy norum - Fredag 6 dec 12:19

Vår utbildningsminister (s) Anna Ekstrand skall nog inte slå sig för bröstet när man ser att Svenska 15-åringar har  sämre kunskaper än de hade  i början av 2000-talet. Läsförståelsen har blivit sämre och det gäller också i andra ämnen  trots at...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se